AcasăNewsMasuri sporite de securitate la Ambasada SUA din Romania

Masuri sporite de securitate la Ambasada SUA din Romania

In Romania au existat „interogatorii dure” ale CIA, iar ambasada se consolideaza

Departamentul american de Stat  a hotarat sa-si sporeasca masurile de securitate la ambasadele din tarile care „au gazduit” inchisori secrete ale CIA, asteptandu-se la un val de violente.

In Romania au existat „interogatorii dure” ale CIA, iar ambasada se consolideaza

Raportul Senatului privind tehnicile dure de interogare folosite de CIA urmeaza sa fie dat publicitatii, iar oficialii americani se tem de proteste si actiuni agresive.

Interogatorii dure clasificate ca „tortura”

Potrivit unor documente declasificate, CIA a detinut in secret suspecti de terorism, in cadrul programului de „Extradare; Detentie; Interogare”, in Polonia, Romania, Thailanda, Afganistan si la baza militara americana de la Guantanamo Bay, in Cuba. Suspectii au fost supusi la tehnici dure de interogare, cum ar fi simularea inecului, batai, dezbracarea in pielea goala, detentia in spatii improprii etc,  ceea ce activistii pentru drepturile omului au calificat drept tortura fizica si psihica. Aceste tehnici au fost autorizate in timpul mandatului presedintelui George W. Bush.

Elemente-cheie, eliminate din text

Raportul are 600 de pagini, iar versiunea ce va fi data publicitatii a fost supracosmetizata. Aproape toate referirile din raport la locurile in care au existat inchisori secrete ale CIA au fost eliminate sau stilizate de Administratia Obama. Senatoarea Dianne Feinstein, presedinta Comisiei de Informatii a Senatului, si alti membri democrati ai comisiei au apreciat ca eliminarile din text sunt excesive, fiind sterse elemente-cheie care sustin descoperirile si concluziile raportului. Feinstein ii va cere presedintelui sa modifice versiunea redactata, ceea ce ar intarzia publicarea raportului. Intre timp, ambasadele SUA din tarile care au facilitat CIA interogarea suspectilor isi consolideaza securitatea. Oficialii Departamentului american de Stat nu au mentionat in ce constau noile masuri de securitate adoptate.

 

author avatar
Adina Mutar
679 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger