AcasăNewsComisia Europeana: 83% din angajatii romani au aptitudini digitale reduse sau inexistente

Comisia Europeana: 83% din angajatii romani au aptitudini digitale reduse sau inexistente

Cota de specialisti IT in totalul fortei de munca din Romania a fost de 1,3% in 2013 , nici jumatate cat media din UE

Comisia Europeana, prin programul Digital Agenda, a realizat un studiu care prezinta evolutia nivelului competentelor digitale in Romania, comparativ cu indicatorul mediu pentru Uniunea Europeana.

Cota de specialisti IT in totalul fortei de munca din Romania a fost de 1,3% in 2013 , nici jumatate cat media din UE

Rezultate obtinute arata ca anul 2013 85% dintre romani au avut competentelor digitale reduse sau nu au deloc astfel de competente, comparativ cu media de 47% in Uniunea Europeana, informeaza hdsatelit.

Persoanele dezavantajate social si economic din Romania  sunt mult mai putin calificate digital decat persoanele din aceleasi categorii dezavantajate, din restul Uniunii Europene. Astfel, 94% din persoanele dezavantajate social si economic din Romania nu au astfel de aptitudini digitale sau cunosc foarte putine in domeniu, comparativ cu media de 64% din Uniunea Europeana a aceleiasi categorii sociale.

In cadrul fortei de munca, abilitatile sunt putin mai mari. Astfel, „doar” 83% din angajati au competente digitale mici sau inexistente. In medie, in UE, procentul acestor persoane angajate, dar cu pregatire digitala slaba sau inexistenta, este de 39%.

Motivatia invocata pentru acest fenomen, de catre 38% din persoanele cu aptitudini digitale reduse sau inexistente a fost lipsa accesului la internet, care este aproximativ aceeasi cu media motivatiei din UE, de 37%.

author avatar
Tudor Borcea
112 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger