AcasăRecomandariTaxa auto abuziva va fi restituita abia peste cinci ani

Taxa auto abuziva va fi restituita abia peste cinci ani

Vestea buna pentru cetatenii care au dat in judecata statul in scopul recuperarii taxei auto abuzive este ca-si vor vedea banii. Vestea proasta e ca vor fi despagubiti integral abia peste cinci ani, dar numai daca nu au datorii la stat.

Cetatenii isi vor putea recupera taxa abuziva stand la coada la trezorerii

Un proiect de ordin publicat pe site-ul Ministerului Finantelor prevede ca persoanele care au contestat in instanta taxa auto si au castigat procesul cu statul au, in sfarsit, norme metodologice de recuperare a banilor. Una dintre vestile bune – poate singura – este ca la cuantumul taxei se vor adauga dobanzile si cheltuielile de judecata, iar suma totala va fi indexata cu inflatia. Problema e ca pagubitii isi vor recupera banii doar cu taraita.

Recuperare esalonata

Conform actului normativ, perioada de restituire este urmatoarea:

a) pentru prima transa anuala, perioada de restituire este luna urmatoare datei comunicarii graficului, de catre Administratia Fondului pentru Mediu, organului fiscal competent,

b) pentru urmatoarele transe anuale perioada de restituire este:

– luna aprilie a fiecaruia din urmatorii patru ani, pentru cererile de restituire depuse in primul semestru al fiecarui an,

– luna noiembrie a fiecaruia din urmatorii patru ani, pentru cererile de restituire depuse in cel de-al doilea semestru al fiecarui an.

Prin transa anuala se intelege cota-parte de 20% din: taxa de poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cheltuielile de judecata si alte sume stabilite de instantele judecatoresti. Sumele se vireaza in conturi sau se obtin dupa statul la coada la trezorerii, dar cei care au solicitat restituirea si au datorii la stat vor primi inapoi bani mai putini sau deloc.

author avatar
Arpad Dobre
341 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger