AcasăNewsSlovacia va livra gaze Ucrainei, in contextul problemelor cu Rusia

Slovacia va livra gaze Ucrainei, in contextul problemelor cu Rusia

Luni va fi semnat un acord intre Ucraina si Slovacia in ceea ce priveste livrarea gazelor din Europa Centrala catre Ucraina.

De cand peninsula Crimeea a fost anexata, Ucraina a incearcat sa gaseasca rezerve alternative de gaz la livrarile Gazprom, deoarece Rusia a dublat pretul gazului, iar Ucraina refuza sa plateasca in aceste conditii.

Ca urmare a acordului care va fi semnat luni, ministrul Economiei din Slovacia, Tomas Malatinsky, a declarat ca se vor face ajustari tehnice in cazul unei conducte nefolosite pentru ca prin intermediul acesteia sa poata fi livrate pestre trei miliarde de metri cubi de gaz catre Ucraina incepand cu luna octombrie. La inceputul anului viitor, aceasta cantitate va ajunge la 10 miliarde de metri cubi pe an.

O treime din gazele de import ale Europei provin din Rusia si aproximativ 40 de procente din aceasta cantitate este asigurata prin intermediul Ucrainei, pe unde aceste gaze trec.

Ucraina, cu un consum anual de peste 50 de miliarde de metri cubi, are nevoie de mult mai mult fata de ceeea ce ii ofera Slovacia, potrivit ziare.com. S-a cerut un flux invers mai mare care ar implica schimbarea directiei fluxului de gaz in cazul uneia dintre cele patru tuburi ale principalei conducte care pornieste din Rusia catre Vest. Astfel, s-ar putea livra 30 de miliarde de metri cubi catre Ucraina, insa Slovacia, sprijinita de UE, spune ca un asemenea pas ar incalca contractul sau cu Gazprom. Este nevoie de acordul Gazprom pentru initierea fluxului invers.

author avatar
Andra Nesu
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger