AcasăOldGazele se vor scumpi cu 44% in UE

Gazele se vor scumpi cu 44% in UE

Rainer Seele nu crede ca UE va folosi prea curand gaze din SUA, asa ca Romania fie le va importa din Rusia, fie va folosi gaze de sist din productia proprie

Gazele se vor scumpi cu 44% in UE, daca Europa renunta la metanul rusesc in favoarea importurilor din SUA. Ponta s-a declarat preocupat de protestele fata de exploatarea gazelor de sist in Romania, dar a avertizat ca alternativa ramane tot Rusia.

Rainer Seele nu crede ca UE va folosi prea curand gaze din SUA, asa ca Romania fie le va importa din Rusia, fie va folosi gaze de sist din productia proprie

Desi unele firme germane au contractat recent noi cantitati de gaze rusesti, Germania (asadar, si restul UE) face declaratii belicoase la adresa Gazprom, amenintand ca va importa gaze din SUA, dar Rusia ia in deradere aceste intentii. Conform precizarilor presedintelui companiei germane Wintershall (prin care se desfasoara importurile de gaze rusesti in Germania si nu numai), Rainer Seele, Europa nu va cumpara prea curand gaze lichefiate din SUA. Aceasta deoarece nu se stie nici ce volum de gaze ar fi disponibil din SUA, nici pe unde ar urma sa fie tranzitate si nici care ar fi costul final. Pe de alta parte, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a avertizat ca pretul gazelor s-ar putea majora de la 380 de dolari/1.000 mc la cel putin 550 de dolari/1.000 mc, adica o scumpire de minimum 44%. Asadar, Europa beneficiaza de gaze la 380 de dolari/1.000 mc, in vreme ce Romania le importa cu 450 de dolari/1.000 mc si urmeaza noi majorari.

Tarife mai mari in Romania

Dupa scumpirea de la 1 aprilie, cu 2%, in Romania se vor aplica alte doua majorari la gaze. La 1 iulie va fi o crestere pentru consumatorii non-casnici de 5%, respectiv de 3% pentru cei casnici, iar la 1 octombrie, cresterea va fi de 4% pentru non-casnici si de 3% pentru casnici.

Ponta vrea gaze de sist

Premierul Victor Ponta s-a aratat preocupat de faptul ca multi romani protesteaza impotriva  exploatarii gazelor de sist prin fracturare, dar se pare ca Chevron isi va vedea linistit de treaba in Romania. „Daca nu avem gaze din productia interna, de unde le luam ? Din Rusia”, a spus Ponta, lasand de inteles ca nu vrea acest lucru, iar alternativa o reprezinta tot gazele de sist explorate acum de firma americana la Vaslui.

author avatar
Arpad Dobre
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger