AcasăNewsRazboiul gazelor a inceput! Germania trece pe renminbi

Razboiul gazelor a inceput! Germania trece pe renminbi

Strategia „revigorarii temporare” a petrodolarului merge inainte. Ucraina a anuntat un nou razboi al gazelor, ca cel din 2009, din cauza scumpirii majore anuntate de Moscova.

Harta gazeoductelor care aprovizioneaza Europa via Ucraina, de la campurile gazeifere din vestul Siberiei: (sageata rosie) intrare, (sageata albastra) iesire, (linie rosie) gazeoduct

Gazprom a anuntat marti ca Ucraina va trebui sa plateasca 385,5 dolari la mia de metri cubi de gaz, o crestere majora de la cei 268,5 dolari la mia de metri cubi conveniti in decembrie anul trecut.

NATO nu crede in retragerea rusilor

La randul sau, autoritatile de la Kiev au anuntat ca nu-si vor mai putea permite sustinerea tranzitului gazelor rusesti catre Europa, peste 70% din acesta trecand pe teritoriul Ucrainei. Presedintele rus, Vladimir Putin, nu a inchis robinetul, cum se astepta elita financiara mondiala, pentru a creste si pretul petrolului. Insa, scumpind gazul, Kremlinul a pus umarul la declansarea razboiului atat de necesar sustinerii, inca o perioada de timp, a dolarului. Ministrii de Externe ai Germaniei, Frantei si Poloniei, reuniti in cadrul organizatiei „Triunghiul de la Weimar”, au indemnat Rusia sa se abtina de la transpunerea „actiunii din Crimeea in alte parti ale Ucrainei sau in alte tari ale Europei de Est”. Vladimir Putin s-a angajat fata de Angela Merkel ca-si va retrage partial trupele de la granita cu Ucraina. Insa, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, „nu vede niciun semn al retragerii trupelor rusesti”. Ceea ce e un semn ca Putin vrea in continuare toata Ucraina, cu gazeoductele sale, plus alte „tarisoare”.

Germania, precauta, isi face stoc de renminbi

In ciuda faptului ca petrodolarul isi va reveni nitel, razboiul gazelor ii scurteaza, totusi, viata. Preacauta, Bundesbank si Banca Populara a Chinei (PBOC ) au semnat un acord de cooperare in privinta unor plati in renminbi, Frankfurt devenind o cota pe aceasta piata off-shore. Memorandumul intre cele doua banci centrale a fost semnat la Berlin. Frankfurt a facut astfel un pas inaintea Parisului si Luxemburgului, care cautau sa devina „o oaza renminbi” intr-o zona euro, un „piemont” absolut necesar unui viitor fara dolari. Trezoreria Marii Britanii anuntase ca va semna un acord cu PBOC la sfarsitul lunii martie, dar Bundesbank a luat-o inaintea tuturor.

author avatar
Adina Mutar
1.083 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger