AcasăNewsVictor Ponta, raspuns prompt la scrisoarea lui Basescu: "Facem mici ajustari la...

Victor Ponta, raspuns prompt la scrisoarea lui Basescu: „Facem mici ajustari la Coduri”

Noul Cod Penal si noul Cod de Procedura Penala au fost adoptate, in 2009, de Guvernul Boc si urmeaza sa intre de sambata in vigoare, dar presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta le-au transformat in mingi de tenis de masa in ultimele zile.

Desi a girat a decizia Guvernului de Boc a adopta noul Cod Penal si noul Cod de Procedura Penala, Traian Basescu recunoaste, acum, ca „nu am inteles codul in totalitate, dar el trebuie corect”. Astfel, Traian Basescu i-a solicitat de urgenta premierul Victor Ponta sa emita o Ordonanta prin care sa faca modificari la Codul de Procedura Penala.

Principala tinta o reprezinta articolul 140 conform caruia interceptarile telefonice nu mai pot fi folosite impotriva infractorilor. Traian Basescu sustine ca, daca Ponta nu isi asuma emiterea unei OUG, premierul devine „emblema coruptiei si scutul oamenilor corupti”. Basescu sustine ca i-a solicitat premierului sa faca aceste modificari inca din septembrie anul trecut.

Raspunsul lui Victor Ponta a venit prompt, premierul instiintandu-l pe presedinte ca „noul Cod Penal si noul Cod de Procedura Penala vor intra de maine (n.r. – sambata) in vigoare, in forma actuala”. Ponta sustine ca „mandatele de ascultare pe siguranta nationala nu s-au modificat in niciun fel, iar interceptarile telefonice se vor face dupa inceperea urmaririi penale, exact cum a dispus Curtea Constitutionala in 2009”.

Ponta considera ca celebrul articol 140 reprezinta, mai degraba, o problema de interpretare si este sigur ca „micile ajustari pe care le vom face, miercuri, la Codul de Procedura Penala vor clarifica problema interceptarilor”. Premierul urmeaza sa discute eventualele „mici ajustari” cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Ministerului Public si ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Premiercul spune ca „este o prostie sa crezi ca noul Cod protejeaza infractorii. Noile coduri sunt europene, moderne si mult mai bune decat cele ale lui Ceausescu din 1968”.

author avatar
Cristi Ionita
283 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger