AcasăOldChitoiu limiteaza la 10.000 de lei platile in numerar intre persoane fizice

Chitoiu limiteaza la 10.000 de lei platile in numerar intre persoane fizice

Daniel Chitoiu

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, crede ca va da o lovitura devastatoare evazionistilor, deoarece vrea sa impuna limitarea platilor in numerar la 10.000 de lei pe zi intre persoane fizice, respectiv la 5.000 de lei pe zi intre firme.

Daniel Chitoiu vrea sa-i premieze pe contribuabilii care-si platesc taxele cu anticipatie

In prezent nu exista plafon pentru platile in numerar intre persoane fizice, iar plafonul pentru companii este de 10.000 de lei pe zi. Ministrul Daniel Chitoiu sustine ca motorul evaziuni este tinut in functiune prin platile in numerar. Masura  pe care vrea sa o aplice Chitoiu vizeaza in special centrele de comert angro de legume fructe si de bunuri de consum, precum si unitatile de cereale si de panificatie, unde se desfasoara 99% din totalul operatiunilor cu numerar la nivel national. Ministrul Finantelor a anuntat ca din februarie se vor aplica noi reglementari, prin care operatiunile cu numerar se vor reduce la maximum 10.000 de lei pe zi (restul prin cont bancar), iar plafonul pentru platile cash ale firmelor catre alte companii sau persoane fizice va fi redus la 5.000 de lei pe zi. Pe de alta parte, casele de marcat cu jurnal electronic (fara role de hartie) vor deveni obligatorii din vara.

Bonificatii pentru PFA

Chitoiu sustine ca astfel se va imbunatati colectarea impozitelor si taxelor la buget. Ramane de vazut daca demersul lui va avea vreun efect, in conditiile in care, dupa 1989, veniturile bugetare colectate anual s-au situat intre 28% si 33% din PIB. Pentru a se apropia de media UE, Romania ar trebui sa ajunga la venituri bugetare de 38-40% din PIB, adica peste 52 de miliarde de euro, dar este putin probabil ca statul va stoarce atatia bani bani de la pietari si brutari. Pe de alta parte, Chitoiu a anuntat ca e dispus sa dea chiar bonificatii de 10% pentru PFA si pentru cei care obtin venituri din chirii, daca acestia isi platesc impozitele cu anticipatie. Sa vezi inghesuiala la Fisc!

author avatar
Arpad Dobre
502 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger