AcasăNewsSoc! Omenirea a fost la opt de „0” de un razboi nuclear

Soc! Omenirea a fost la opt de „0” de un razboi nuclear

Pornirea rachetelor nucleare din silozuri era extrem de accesibila

Pentru aproape 20 de ani, codul care autoriza lansarea ogivelor nucleare americane a fost unul „ingrozitor de simplu”. Si acesta a fost determinat tocmai de „criza cubaneza”!

Practic, declansarea celui de-al Treilea Razboi Mondial era la indemana oricarui specialist, nu neaparat unul superdotat.

Pornirea rachetelor nucleare din silozuri era extrem de accesibila

Codul putea fi „spart” din prima

In 1962,  John F. Kennedy a instituit codificarea lansarii armelor nucleare (PAL), din cauza ca omenirea a fost la un pas de declansarea unui conflict nuclear in timpul „crizei cubaneze”. Pana in 1977, combinatia care autoriza lansarea rachetelor nucleare americane a fost: 00000000! Aceasta „incredibila” combinatie a fost aleasa de Comandamentul Strategic al Aviatiei SUA tocmai pentru ca era simpla si, avand in vedere situatia tensionanta a Razboiului Rece, trebuia sa satisfaca necesitatea ca lansarea sa fie cat mai rapida posibila. In pricipiu, PAL trebuia sa previna armarea si lansarea armelor nucleare fara o autorizatie speciala, dar, dupa cum s-a descoperit acum, oricine putea declansa un razboi nuclear fara autorizatie, prin „spargerea” acestui cod. Specialistul care ar fi vrut sa sparga codul nuclear ar fi avut surpriza sa-l nimereasca din prima.

Doar patru ofiteri

Expertii nucleari de la acea vreme au gandit ca, intr-un razboi nuclear, centrele de comanda de pe linia autorizarii lansarii rachetelor ar fi putut fi distruse si atunci au lasat „codul” la limita cea mai de jos a simplicitatii. Mai mult decat atat, instructiunile pentru ofiterii din echipa de lansare aproape ca indicau codul. „Era nevoie de doar patru ofiteri care sa lucreze impreuna pentru a lansa rachetele nucleare, fara nicio autorizatie”, a declarat dr. Bruce G. Blair, fost ofiter in comandamentul nuclear intre 1970 si 1974.

author avatar
Adina Mutar
677 afisari
Zenville

Ultimele știri

Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când...

Mai sunt doar câteva zile până când credincioșii ortodocși vor sărbători Sfintele Paști.Și cum, conform tradiției, în Joia Mare multe gospodine încep deja...

Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!

Cireşele de import, desigur, arată delicios pe tarabă, dar pofticioşii doar le privesc deocamdată, din cauza preţului.Vestea bună este că în două săptămâni vor...
proger