AcasăNewsViitorul UE: Cateva state dezvoltate, inconjurate de tari sarace

Viitorul UE: Cateva state dezvoltate, inconjurate de tari sarace

Angela Merkel, „mana de fier” care va conduce UE II

O analiza economico-sociala ce releva, practic, pozitia Germaniei, pune in discutie in presa de la Berlin viitorul UE. Acesta ar urma sa se prezinte in felul urmator: un grup de „state competitive la nivel global, si Franta”, care vor stabili care tara membra UE poate utiliza moneda unica si care nu.

Angela Merkel, „mana de fier” care va conduce UE II

Germania, cel mai mare contributor la toate capitolele bugetului UE, inclusiv la cel privind sprijinirea statelor cu mari probleme financiare (Grecia, Portugalia, Spania etc.), este vazuta de analistii germani drept singura in masura sa mentina in viata Uniunea Europeana.  Numeroase voci avizate de la Berlin sustin ca, de fapt, UE, asa cum o stim acum, va muri. Conform unei analize publicate de Die Welt si preluate de Detsche Welle, asistam la ultimele momente ale existentei UE.

Afara cu statele slabe!

Ce ar urma? In opinia analistilor citati de Die Welt, criza euro, declansata in urma cu trei ani, dar aflata inca la inceput, releva erorile grave de concept privind zona euro si deficitele cu consecinte de proportii ale actualei UE. „Aceasta este UE I si avem nevoie de o UE II, cu noi reguli si legi si fara statele prea slabe pentru acest club”, sustine analistul Christoph Schiltz. El considera ca liderii europeni trebuie sa se decida fie pentru o federatie de state relativ lejera, dar cu mari probleme economice, fie pentru o uniune stransa (cu mai putini „actori”), cu o moneda unica. „O cale de mijloc nu exista”, avertizeaza analistul.

Euro cu voie de la Berlin

Schiltz spera ca politica de salvare a tarilor puternic marcate de criza va esua. „Acest lucru este necesar pentru ca noua UE sa fie redusa la statele competitive la nivel global, impreuna cu Franta. Tarile excluse din zona euro ar putea sa se redreseze cu ajutorul statelor euro, iar in momentul in care ar indeplini criteriile necesare, mai severe ca pana acum, ar putea fi reprimite in spatiul monetar comun”, sustine Schiltz, lasand sa se inteleaga ca „statele competitive, impreuna cu Franta” ar trebui coordonate de catre Germania. Si, la modul in care se prezinta sondajele preelectorale germane actuale, elitista UE II ar urma sa fie condusa cu mana de fier de Angela Merkel.

author avatar
Arpad Dobre
456 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger