AcasăNewsExclusiv! Razboiul din Siria, privit din salile de operatii: Noi, medicii din...

Exclusiv! Razboiul din Siria, privit din salile de operatii: Noi, medicii din linia intai!

Copiii, victimele inocente ale unui război ieșit din „tipare”

Nordul Siriei. Orasele se sufoca sub daramaturi, sub tirul neintrerupt al armatei lui Bashar, caruia ii cad victime zeci de civili zilnic.

„Nu auzi motoarele avioanelor de lupta. Ceea ce auzi prima data sunt exploziile. Bombe sau rachete.”

Copiii, victimele inocente ale unui război ieșit din „tipare”

 

Ranitii sunt adusi in valuri

„Apoi vuietul, un vuiet sinistru, strigate de deznadejde, gemete de durere, glasuri care tipa dupa ajutor de sub daramaturi, oameni secerati de bombele cu fragmentare”. Aceasta este marturia doctorului Omar Asfour, care, din Romania, se duce pe frontul sirian, in linia intai, in provincia Idlib, sa acorde asistenta medicala poporului urgisit. Idlib, acolo unde, zi de zi, cad bombele presedintelui!

Cand nu e suficient personal, ranitii au grija unul de altul

„Lucrez intr-o policlinica, pe care o dotam cu ce putem. Niciodata, noi, medicii din diaspora, nu ne ducem cu mana goala. Si tot nu ne ajunge. Cel mai des ramanem fara fese sterile, fara tifon, fara anestezice, fara seringi de unica folosinta, fara, fara… Ranitii sunt adusi in valuri. Ne-am obisnuit sa folosim un petec de fasa pana o stoarcem de sange. Cine se mai gandeste la mediu steril cand ranitii sunt adusi sfartecati. Ii asezi pe unde poti, chiar si pe jos. Acolo li se acorda primul ajutor, acolo isi dau unii sufletul! In incaperea „de garda”, sa-i zicem asa, unii urla de durere, altii ca au pierdut pe cineva drag, parintii isi strang in brate copiii plini de sange. Tu, ca medic, trebuie sa-ti pastrezi sangele rece in acel haos, sa sortezi victimele in functie de gravitate, sa acorzi primul ajutor si sa-i trimiti la spitalele din afara frontului. Trebuie sa fii eficient”.

Dr. Michael si Dr. Abdullah. ”Our victory and our certificate"
Dr Abdulhameed Dabbak, manager Atma Orient hospital cu Khaled Abo Zeed
Ammar Khateeb in Orient Jabal al Zawyia
Ambulanta ciuruita de gloante in Maaret al-Numan
Dr. Ammar Martini, manager executiv al Grupului Orient

 

Ghassan Aboud, singurul sponsor al Grupului Orient

 

Si magarusii se impusca, nu-i asa?

De-a lungul frontului, la granita Turciei cu Siria, s-au ridicat numeroase spitale, sponsorizate in totalitate de sirienii din diaspora, in care acestia lucreaza voluntar. Mohamad Rifai, stomatolog in Romania, a lucrat trei luni la spitalul infiintat de „Homs League Abroad”. „Pentru a fi mai eficienti, ne-am organizat dupa orasele din care provenim. Nu conteaza ce medic esti. Au fost organizate cursuri de medicina generala, de asistenta de urgenta, sa poti lucra acolo unde este nevoie de tine. Nu va puteti imagina dezastrul umanitar in care se zbate poporul sirian, tinta de peste doi ani a unui regim criminal!” „Frontul” este de fapt intreaga parte de nord a Siriei, aflata sub controlul Armatei Siriene Libere, pe care armata lui Bashar, ajunsa la paroxism, o bombardeaza fara discernamant, fara mila fata de civili. Nimic nu scapa de urgie. Campurile cu grane si livezile de maslini sunt incendiate. Si am zis ca armata lui Bashar a ajuns la paroxism, culmea, nu pentru ca omoara in nestire civili – asta a ajuns chiar si pentru organismele internationale „la ordinea zilei” – ci pentru ca impusca si magarusi. Un video postat pe You Tube cu niste scelerati din armata lui Bashar care extermina „inamicul”, o ceata de magarusi, demonstreaza abrutizarea totala a acestor militari. Pentru ei, a omori animale sau oameni le ofera aceeasi placere diabolica.

In vizorul lunetistilor

Dr. Mazen Alsoud, chirurg ortoped, este managerul spitalului din Maarat al-Numan, ce tine de Grupul Orient. Spitalul, unde lucreaza de peste un an (inainte avea propriul spital), se afla la mai putin de un kilometru de linia frontului. Periferia orasului este aproape in fiecare zi tinta tirurilor armatei lui Bashar. Dr. Alsoud nu mai stie cate maini si picioare a salvat sau cate maini si picioare a taiat ca sa salveze vieti. Bombele cu fragmentare „rad” in primul rand picioarele.  Pana sa fie eliberat orasul, ranitii erau dusi in diverse locuri, apoi chemati medicii. Dr. Alsoud se ducea imediat, ca era zi sau noapte. „Nu se putea circula liber prin oras din cauza lunetistilor, care pandeau orice miscare a civililor. Realmente plecai de acasa si nu stiai daca te mai intorci. Odata, un lunetist ne-a luat in vizor. Si-a dat seama ca sunt doctor care merge la un pacient, dar nu conta. Am fost scos pe geam. Ce am vazut in tot acest timp? Morti, raniti, mutilati. Avem atatia infirmi, copii, tineri. Doamne, avem atatia infirmi!” Dr. Mazen Alsoud este implicat in Proiectul National Sirian pentru Proteze ale Membrelor, proiect sustinut tot de sirienii din diaspora.

Grupul Orient are 17 unitati medicale

Ghassan Aboud, un om de afaceri sirian, a fost primul care si-a dat seama de necesitatea infiintarii unor grupuri medicale pentru a acorda asistenta poporului. Este si singurul sponsor al Grupului Orient, care are 17 unitati medicale, dintre care un spital de campanie in Jabal al-Zawiya (Idlib), chirurgie in Maarat al-Numan, Atma, Atarib (Alep), Jisr ash-Shogoor si in Antakya (Turcia), plus un centru de urgenta in Reyhanli (Turcia). Tot in Reyhanli este si un centru de reabilitare si fizioterapie, un centru de pediatrie,unul de obstretica si ginecologie (Atma). La centrul Kafar Yahmul se trateaza cazurile contagioase, cazuri de lepra, tuberculoza, boli ce au aparut in urma lipsei de igiena in orasele demolate in proportie de 70%. Cel mai incercat este sistemul de ambulante, care actioneaza in interiorul Siriei, in cele mai fierbinti zone, unde se dau lupte si ranitii trebuie evacuati in timp util. Adesea, ambulantele intra in tirul trupelor lui Bashar. Soferii de pe acestea sunt niste eroi in adevaratul sens al cuvantului. Nu s-a intamplat niciodata sa-si paraseasca pacientii ca sa se salveze, uneori fiind si ei raniti. In spitalele de campanie se efectueaza si cate 10-15 operatii pe zi. Managerul executiv al Grupului Orient, dr.Ammar Martini, munceste de la 8 dimineata pana la ora 1. Tot dimineata. „Centrul de urgenta din Reyhanli este responsabil cu cooperarea intre spitalele din interiorul si din afara Siriei, asigura asistenta de urgenta pentru raniti si pentru populatia dislocata, asigura cazuistica pentru toti ranitii care ajung la spitalele din Turcia si asigura relatiile cu autoritatile turcesti. Urmareste evolutia ranitilor in Spitalul National din Reyhanli si dispune mutarea celor care pot primi asistenta mai competenta in alte spitale , private, turcesti sau in Atma”, ne declara dr. Ammar Martini. „Este atata munca de facut. Nu ai cum sa te odihnesti, sa-ti iei concediu, sa-ti vezi familia aflata departe, pentru ca aici este vorba de vieti omenesti”.

Record nedorit

La spitalul Bab al-Hawa, in ultimele cinci luni s-au efectuat 2845 de operatii, au fost transportati cu ambulanta 8657 de pacienti, au necesitat analize 24.755 de bolnavi. Dr. Michael si dr. Abdullah, de la Bab al-Hawa, de cate ori sunt fotografiati, fac semnul victoriei: „Our victory is our certificate”, spun ei. Numarul de operatii care sunt facute in spitalele Grupului Orient depasesc 100 pe luna, cu un buget de peste 250.000 de dolari pe luna. Cele mai multe sunt operatii complicate si necesita echipament special. Orient Human Foundation este in linia intai la preluarea cazurilor din spitalele din Siria, in distribuirea ajutoarelor medicale la centrele din Turcia si din Siria. Pacientii din spitalele din interiorul Siriei sunt adusi prima data la Atma, apoi la centrele din Reyhanli, Antakya si la final in centrele de reabilitare Orient, de unde ies cu tratamentul incheiat.

Ajutor umanitar, in timpul „liber”

Orient for Human Services ofera nu numai asistenta medicala gratuita, dar si asistenta umanitara, distribuire de alimente, faina, drojdie, haine – de la lenjerie intima la pantofi -, paturi si alte obiecte de uz casnic, sapun, hartie igienica, galeti, cani etc. Un pachet contine 14 kilograme de faina, ulei, zahar, orez, paste fainoase etc. Orient aprovizioneaza cu rechizite scolare elevii si studentii sirieni din taberele de refugiati care invata in Reyhanli si Antakya. In plus, asigura ratii de hrana pentru peste 1500 de luptatori din Armata Siriana Libera din Idlib si imprejurimi, care asigura protectia civililor si evacuarea ranitilor in siguranta. Tot Grupul Orient distribuie si ajutoare financiare ranitilor. Toti banii pentru Orient for Human Services provin de la Ghassan Aboud, care nu primeste sponsorizare de la niciun organism international. Dar primeste asistenta medicala si de tehnica medicala, voluntari care sa lucreze in sectorul medical, iar experienta lor este recunoscuta de SAMS American Doctors Syrian Association si de Syrian British SBMS. „In fata mortii, in fata pericolului, in fata nedreptatii, in fata crimelor la care este supus zi de zi poporul sirian, identitatea nationala este mai puternica”, spune Ghassan Aboud. „Munca acestor colective in slujba umanitatii demonstreaza ca regimul criminal nu ne-a ingenunchiat”.

Pe toti acesti medici minunati ii puteti gasi la aceste adrese, in caz ca exista cineva care ar putea sa le ofere o mana de ajutor, asistenta si de tehnica medicala:

Orient For Human Relief Organization Group:

General Manager of Orient for Human Relief Organization Group:

Dr. Ammar Martini: executive.m@OrientHS.com

https://www.facebook.com/orienths?ref=ts&fref=ts

Orient For Human Relief (Reyhanli – Turkey)

Dr. Kousi Saed Essa: hospital.m.r@OrientHS.com

FACEBOOK PAGE: https://www.facebook.com/groups/orient.reyhanli/?fref=ts

Orient For Human Relief  (Jabal al-Zawiya, Idlib – Syria)

Hospital Manager

Dr. Ammar Alkateeb: hospital.m.e@OrientHS.com

Orient Maarrat al-Nu’man Surgical Hospital – Syria

Hospital Manager

Dr. Mazen Alsoud: hospital.m.m@OrientHS.com

FACEBOOK PAGE: https://www.facebook.com/almaidane.almaara?ref=ts&fref=ts

Orient Atmah Surgical Center & Orient Hand in Hand Pediatric Hospital (Atmah), Orient Hand in Hand Obstetric & Gynecology Surgical Hospital (Atmah) – Syria

Hospital Manager

Dr. Abd Alhameed Dabbak: hospital.m.a@OrientHS.com

FACEBOOK PAGE: https://www.facebook.com/groups/247358298727126/?ref=ts&fref=ts

Orient Hand in Hand Atarib Surgical Hospital – Syria

Hospital Manager

Dr. Latouf Alahmad: hospital.m.t@OrientHS.com

Orient Hraytan Surgical Hospital – Syria

Hospital Manager

Dr. Ali Nasser: hospital.m.h@OrientHS.com

Orient Jisr ash-Shugur Surgical Hospital – Syria

Hospital Manager

Dr. Ahmad Alkateeb: hospital.m.e@OrientHS.com

[youtube]64NGke9xAAc[/youtube]

[youtube]56FlCKoUNuE[/youtube]

[youtube]B-hbON_aGys#at=17[/youtube]

[youtube]5tLCjYd-9eI[/youtube]

[youtube]1dq70WCIvPg[/youtube]

[youtube]C_TFGss60d0[/youtube]

author avatar
Adina Mutar
2.034 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger