AcasăCalendar ortodox: joi 9 iunie 2011

Calendar ortodox: joi 9 iunie 2011

Sfantul Chiril al Alexandriei

Sfantul Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei

Sfantul Chiril al Alexandriei este unul dintre stralucitii teologi ai veacului al V-lea. El ramane in istoria gandirii crestine datorita atitudinii ferme in apararea ortodoxiei si a invataturii drepte impotriva ereziei lui Nestorie. Parintele nostru intre sfinti Chiril al Alexandriei a fost Patriarh al Alexandriei pe vremea cand aceasta era la apogeul influentei si puterii sale in sanul Imperiului Roman. Sfantul Chiril a fost un scriitor prolific, el fiind si protagonistul principal al controverselor hristologice din secolele al IV-lea si al V-lea. A fost figura centrala a Sinodului de la Efes din 431 care a culminat cu indepartarea lui Nestorie din scaunul de Arhiepiscop al Constantinopolului. Sfantul Chiril este unul din Parintii Bisericii si faima sa in lumea ortodoxa i-a adus numele de „Pecete a tuturor Parintilor”. Este sarbatorit atat in ziua de 9 iunie cat si pe data de 18 ianuarie impreuna cu Sf. Atanasie al Alexandriei.

Sfantul Chiril al Alexandriei

Sf. Chiril s-a nascut in jurul anului 378 intr-o localitate mica din Egipt, Theodosios, aproape de Malalla el Kobra din zilele noastre. Fratele mamei sale, preotul Teofil, s-a ridicat pana la puternica pozitie de Patriarh al Alexandriei. Ramanand in preajma fratelui ei, acesta a supravegheat buna educatie a lui Chiril. Educatia sa, reflectata in scrierile sale, dovedeste cunoasterea scriitorilor crestini ai vremii, printre care Eusebiu de Cezareea, Origen, Didim cel Orb precum si a scriitorilor Bisericii alexandrine. Bogata sa corespondenta cu Episcopul Celestin al Romei face dovada unei profunde cunoasteri a limbii latine. Educatia pe care a primit-o era specifica epocii sale: intre 390-392, cand avea 12-14, ani a facut studii de gramatica, intre 393-397, de la 15 la 20 ani, a facut Retorica (stiintele umaniste de astazi), si intre 398-402 a facut studii biblice si de teologie crestina.
A fost tuns citet de catre unchiul sau Teofil in Biserica Alexandriei si, sub indrumarea lui, si-a sporit cunoasterea si a urcat treptele ierarhice. L-a sprijinit pe unchiul sau in indepartarea sfantului Ioan Hrisostom din functia de Arhiepiscop al Constantinopolului, problema fiind de ordin administrativ si nu doctrinar; de altfel, mai tarziu Sf. Chiril a sprijinit intoarcerea Sf. Ioan Hrisostom, aratand curtii imperiale puritatea doctrinei acestuia ca fiind opusa credintei neortodoxe a lui Nestorie.
Dupa moartea patriarhului Teofil, la 15 octombrie 412, Sf. Chiril a fost proclamat si a devenit patriarh la 18 octombrie 412, in ciuda opozitiei indarjite a sustinatorilor candidatului arhidiacon Timotei in atmosfera instabila a Alexandriei. Astfel, Sf. Chiril a fost succesorul Patriarhului Teofil in scaunul patriarhal al Alexandriei, avand o pozitie puternica si influenta, concurand-o pe cea de Prefect al orasului.
In primii sai ani de patriarhat a fost prins in problemele unui oras cosmopolit in care animozitatile dintre diferitele partide crestine, evrei si pagani luau adesea forme violente. Acestea se suprapuneau pe fondul rivalitatii dintre Alexandria si Constantinopol si pe cel al conflictului dintre scolile alexandrina si antiohiana in ceea ce priveste gandirea ecleziala, evlavia si discursul teologic. Aceste probleme s-au acutizat in 428 cand scaunul din Constantinopol a devenit vacant. Nestorie, ca reprezentant al partidului antiohian, a fost inscaunat ca Arhiepiscop al Constantinopolului la 10 aprilie 428 si a inflamat si mai mult spiritele sustinand ca termenul Theotokos (Nascatoare de Dumnezeu) nu reflecta in mod adecvat pozitia Fecioarei Maria in relatia sa cu Iisus Hristos.
Astfel, Sf. Chiril si partidul alexandrin si-au incrucisat sabiile cu cei din partidul antiohian la curtea imperiala. Dupa multe framantari, Augusta Pulcheria, sora mai mare a imparatului Teodosie al II-lea, l-a sustinut pe Sf. Chiril impotriva lui Nestorie. Pentru a-l indeparta pe Sf. Chiril, Nestorie i-a sugerat imparatului sa convoace un sinod ecumenic la Constantinopol. Dar imparatul Teodosie a convocat sinodul la Efes, o regiune in care Sf. Chiril era apreciat. Dupa luni intregi de dezbateri, Sinodul din 431 a sfarsit prin a-l indeparta pe Nestorie din scaunul sau si a-l trimite in exil.
Sf. Chiril a murit la 27 iunie 444, dar controversele au continuat si in deceniile urmatoare, de la Sinodul de la Efes din 449 pana la Sinodul din Calcedon din 451, si chiar mult dupa acesta.

Sfintele Mucenite Tecla, Mariamni, Marta si Maria

author avatar
A.P. Redactor
347 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger