AcasăNewsStatul subventioneaza pe ascuns termocentralele cu banii consumatorilor

Statul subventioneaza pe ascuns termocentralele cu banii consumatorilor

Un fost sef de la Transelectrica sustine ca scumpirea curentului pentru sustinerea sectorului energiei regenerabile ascunde neputinta autoritatilor de a eficientiza  centralele electro-termice (CET), ale caror pierderi sunt platite de catre consumatorii casnici si cei industriali.

Autoritatile au anuntat inca de anul trecut scumpirea, in mai multe etape, a energiei electrice, pe motiv de liberalizare a pretului, precum si pentru sustinerea sectorului care produce energie regenerabila (parcurile eoliene si cele solare). Toate bune si frumoase, daca statul n-ar fi ingrosat simtitor cheltuielile reale.

Jean Constantinescu crede ca toti consumatorii vor fi obligati sa sustina termocentralele nerentabile

Fostul sef al Transeelectrica, Jean Constantinescu, sustine ca factura la curentul electric in acest an, prevazuta sa se majoreze cu 12 euro/Megawatt ora din cauza energiei regenerabile, ar trebui sa creasca doar cu 2 euro/Megawatt ora. Constantinescu este de parere ca restul pana la 12 euro/Megawatt ora este subventie ascunsa in beneficiul unitatilor termo, „pe care le platim sa nu functioneze”.

Autoritatile dau vina pe morile de vant

Constantinescu avertizeaza asupra mesajului panicard lansat chiar de autoritati, care par ingrijorate de impactul noilor energii regenerabile, fie ele eoliene sau parcuri fotovoltaice. „Autoritatile fie nu stiu sa determine acest impact, neintelegand mecanismul pietei la 12 ani de la crearea acesteia, fie doresc sa puna scumpirile ce vin din ineficienta altor producatori pe seama energiei alternative”, a consemnat Constantinescu pe blogul sau. El a remarcat faptul ca, potrivit unor calcule ale ANRE, in 2013,  energia regenerabila va creste factura cu 12 euro/MWh, iar in perioada 2015-2017, scumpirea ar fi de 25-30 de euro/MWh.

author avatar
Arpad Dobre
298 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger