AcasăNewsCei mai mari 10 meteoriti care au lovit Pamantul in ultimul secol!...

Cei mai mari 10 meteoriti care au lovit Pamantul in ultimul secol! Urmatorul va fi catastrofal? – FOTO

Constant pe planeta noastra cad corpuri din spatiu. Denumiti de oamenii de stiinta meteoriti, acestia sunt roci desprinse din corpurile cosmice, in special din comete, care sub actiunea fortei gravitationale ajung sa cada pe suprafata  Pamantului.

Cercetatorii canadieni de la Institutul National de Astrofizica din Otawa au ajuns la concluzia ca anual pe Terra cade o cantitate de meteoriti echivalenta cu 21 de tone, marimile lor variind de la aceea a unei boabe de grau pana la roci care cantaresc mai bine de o tona.

Iata care sunt cei mai mari meteoriti care au lovit planeta noastra in ultimul secol:

1.     Meteoritul Sutter Mill. 22 aprilie 2012

Meteoritul denumit de cercetatori Sutter Mill a lovit scoarta terestra pe 22 aprilie 2012. Acesta a intrat in atmosfera undeva deasupra Nevadei, Statele Unite ale Americii, indreptandu-se spre Pamant cu o viteza de 29 de km pe secunda. A explodat deasupra Washingtonului si forta exploziei a fost egala cu cea a unei incarcaturi de 3 tone de dinamita. Prin comparatie explozia meteoritului care a lovit Rusia vineri a fost echivalenta cu 300 de tone de dinamita. Dupa ce au studiat fragmentele de ramase din Sutter Mill, dupa contactul cu atmosfera, cercetatorii au ajuns la concluzia ca acesta s-a format in urma cu aproape 4600 de milioane de ani.

2.     Ploaia de meteoriti din China. 11 februarie 2012

Acum un an, pe 11 februarie, teritoriul Chinei a fost lovit de aproape 100 de meteoriti. Cel mai mare descoperit cantarea aproape 13 kilograme. Se crede ca acestia proveneau din inelele de roci ce inconjoara planeta Jupiter.

3.   Meteritul peruan. 15 septembrie 2007

Acest meteorit a cazut in apropierea celebrului lac Titicaca din Peru, langa granita cu Bolivia. Martorii oculari spun ca intial s-a auzit un zgomot foarte puternic, aproape la fel ca al unui avion  care se prabuseste si dupa au vazut pe cer ceva care semana cu o uriasa minge in flacari.

Urma luminoasa pe care un meteorit o lasa in urma contactului cu atmosfera este denumita de specialisti meteor. Craterul de impact al meteoritului  a fost descoperit plin cu apa clocotita si avea un diametru de 30 de metri si o adancime de sase. Aproape 1500 de persoane din zonele din imediata vecinatate a craterului s-au plans de puternice dureri de cap, fapt care a facut echipa de savanti de la fata locului sa creada ca in interiorul meteoritului s-ar fi aflat substante toxice

4. Meteoritul din vechiul Urgench, Turkmenistan. 20 iunie 1998

Inainte ca  acesta sa loveasca Pamantul locuitorii spun ca au vazut pe cer o lumina extrem de puternica. Partea ca mai mare a meteoritului a fost descoperita intr-un camp de bumbac si cantarea aproximativ 820 de kilograme formand un crater de impact cu o suprafata de peste 5 metri. “International Meteorite Society”, organismul care se ocupa cu studierea si catalogarea meteoritilor a stabilit ca stanca picata pe teritoriul Turkmenistanului are mai bine de 4 miliarde de ani vechime.

5. Meteoritul Sterlitamak. 17 mai 1990

Cantarind aproape 320 kilograme, meteoritul a fost descoperit langa o ferma in apropierea orasului rusesc Sterlitamak. Initial la locul impactului a fost descoperit un crater cu un diametru de 10 metri plin cu bucatele de metal. Meteoritul in sine, cel in greutate de 320 kilograme, a fost descoperit dupa un an la o adancime de 12 metri. Acum el este expus la Muzeul de Arheologie si Etnografie al Academiei de Stiinte din Rusia.

6. Cea mai mare ploaie de meteoriti. China 8 martie 1976

Pe  martie 1976 in provincia chineza Jilin a cazut cea mai mare ploaie de meteoriti cunoscuta vreodata. A durat 37 de minute, corpurile ceresti lovind pamantul cu o viteza de 12 kilometri pe secunda. Au fost descoperite aproape 100 de fragmete printre care si un gigant de 2 tone.

7. Meteoritul Sikhote-Alin. Rusia, 12 februarie 1947.

Cazut in taigaua ruseasca, meteoritul Sikhote-Alin a explodat in aer si a cazut pe Pamant sub forma unei ploi de fier, raspandidu-se pe o arie de 10 kilometri patrati. Pe acest areal au fost descoperite peste 30 de cratere cu diametrul intre 7 si 28 de metri si cu adancimi de peste 6 metri. Au fost colectate undeva in jurul a 27 de tone de bucati de meteorit.

8. Meteoritul descoperit in Goba, Namibia.

Meteoritul de la Goba a cazut pe pamant acum 80 de mii de ani. Este cel mai mare si mai greu meteorit descoperit vreodata. Gigantul cantarea aproximativ 66 de tone si a fost identificat in 1920 langa orasul Namibian Grotfonteyna.

Uriasa sa greutate este data de faptul ca este formata in majoritate din fier. Este cea mai mare bucata de fier cu origini naturale. Incepand cu 1920 stanca a inceput sa piarda din dimensiuni mai ales din cauza vandalismului, ajungand sa cantareasca acum numai 6 tone.

9. Misterul meteoritului de la Tanguska din 1908.

Pe 30 iunie 1908, deasupra unei zone nepopulate din bazinul raului Yenisei din Rusia a explodat o uriasa bomba de foc,  la o altitudine de 7 -10 kilometri deasupra pamantului. Lumina produsa fost raportata de mai multe observatoare astronomice din imprejurimi. Puterea deflagratiei a fost estimata la 40-50 de megatone, adica egala cu explozia unei bombe cu hidrogen. Viteza cu care meteoritul, cu un diametru aproximat intre 100 si 1 milion de tone, a intrat in atmosfera a fost de cativa zeci  de kilometri pe ora. Explozia a distrus totul in cale lasand un crater cu  un diametru de 2 kilometri patrati. Unda de soc a omorat toate vietatile pe o suprafata de 40 de kilometri patrati in jurul epicentrului si a distrus geamurile locuintelor aflate chiar si mai departe de atat. Pentru cateva zile in teritoriul situat intre Oceanul Atlantic si Siberia centrala s-a putut observa pe cer o lumina stralucitoare.

Cercetarile intreprinse la fata locului au descoperit urmele catastrofalei explozii dar nu au gasit nici o urma de meteorit, desi acesta ar fi trebuit sa aiba dimesiuni uriase. Cum este asa ceva posibil? Acest lucru a ramas pana in prezent un mister neelucidat.

10. Ploaia de meteoriti din 1833

In noaptea de 13 noiembrie 1833 deasupra teritoriului Statelor Unite a cazut o ploaie de meteoriti care a durat 10 ore. In acest timp pe suprafata Pamantului au cazut aproape 240 de mii de meteoriti de dimensiuni diferite si cel mai prolific fenomen cosmic de acest gen cunoscut de om.

author avatar
Bogdan Enache
12.389 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger