AcasăCuviosul Antipa de la Calapodesti. Sfantul Grigorie al Nissei

Cuviosul Antipa de la Calapodesti. Sfantul Grigorie al Nissei

(foto: crestinortodox)

Ortodocsii il praznuiesc pe data de 10 ianuarie pe Sfantul Antipa de la Calapodesti.  Cuviosul este de origine roman, insa este mai cunoscut si cinstit la rusi si la greci.

(foto: crestinortodox)

Sfantul Antipa s-a nascut la inceputul secolului al XIX lea in satul Calopodesti din judetul Bacau si a intrat in monahism la varsta de 20 de ani. La varsta de 22 de ani s-a stabilit la schitul romanesc Lacu, de pe muntele Athos, unde a stat 15 ani. La varsta de 44 de ani, in 1860, a revenit in Romania.
Iubind fericita liniste si instrainarea, Cuviosul Antipa s-a stabilit la Manastirea Valaam, de pe o insula din Lacul Lagoda, in 1865, si a stat aici timp de 17 ani, in aceasta perioada fiind hirotonit preot, pentru sfaturile sale duhovnicesti.

Cuviosul Antipa Athonitul a trecut al cele vesnice la 10 ianuarie 1882. A fost inmormantat in gropnita Manastirii Valaam. Sfantul este cinstit mai ales in manastirile din Muntele Athos, fiind singurul calugar athonit roman trecut in randul sfintilor si numarat printre cei din urma cuviosi parinti ai Athosului.
Sfantul Grigorie de Nyssa, a fost episcop de Nyssa. A fost prezent la Sinodul II ecumenic de la Constantinopol (in anul 381), unde a sustinut cu mare succes cauza credintei niceene. Pentru talentul sau oratoric si datorita cunostintelor sale a fost  proclamat „stalp al ortodoxiei”. A participat si la sinodul din 394 sau 395, convocat de Patriarhul Nectarie. Dupa acesti ani nu mai sunt informatii despre Sfantul Grigorie, motiv pentru care se crede ca in aceasta perioada ar fi trecut la cele vesnice.

Tot astazi, facem pomenirea Sfantului Ierarh Dometian, episcopul Meletinei si a Sfantului Marchian.

author avatar
Alina Costache
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger