AcasăSPORTDirectorul sportiv Sandu Matei, Ferguson de CFR

Directorul sportiv Sandu Matei, Ferguson de CFR

Alexandru Matei este cel mai longeviv oficial al CFR Cluj din istoria moderna a gruparii din „Gruia”. De 30 de ani, activeaza la formatia ardeleana, mai intai ca jucator, apoi ca director sportiv, dar si cu trei meciuri in postura de antrenor interimar.

Ioan Andone si Alexandru Matei (foto dreapta) au colaborat foarte bine la CFR

Intr-o saptamana in care laudele si aplauzele le sunt adresate fotbalistului Rui Pedro sau antrenorului Paulo Sergio, un oficial al clubului CFR rasufla usurat dupa o noua misiune indeplinita. S-a ocupat in cel mai mic detaliu de buna pregatire a confruntarii cu Sporting Braga si n-a avut pretentia ca munca sa-i fie recunoscuta public. Alexandru Matei se confunda, practic, cu gruparea „feroviara”. In ’82, ia contact pentru prima data cu „alb-visinii”, echipa Regionalei CFR Cluj si una dintre „suratele” mai mici ale Rapidului. Ca jucator, a fost unul dintre cei mai puternici fundasi vremea sa, adversarii ferindu-se de el ori de cate ori vizitau „Gruia”. Dupa trei sezoane ca fotbalist, trece in biroul de conducator al clubului si tot atunci se angajeaza in cadrul Regionalei. Era anul 1985, la „Canal” se lucra la foc automat, Capitala era in plina dezvoltare urbanistica, iar „Sandu” Matei, negru de fum si mirosind a benzina uscata, ticsea sandviciuri in rucsacele jucatorilor, inaintea unei noi deplasari in „B”.

Primul transfer, Sorin Corpodean

Primul transfer realizat de Alexandru Matei a fost unul cu scandal, care astazi s-ar regasi, cu siguranta, pe masa de lucru a procurorilor DNA. „Sandu” a povestit, de curand, cum l-a adus in „Gruia” pe fotbalistul viitor arbitru Sorin Corpodean, „vedeta de la Soda Ocna Mures”: „Auzisem ca el este cel mai bun mijlocas de la Soda, o formatie din Divizia C. Problema ca astia nu voiau sa-l dea. Atunci, directorul regionalei CFR Cluj imi spune: «Nu-i nimic, le taiem vagoanele de tren». A doua zi, m-au chemat cei de la Ocna Mures sa semnam actele”. Metoda s-a repetat si in cazul lui Horea Carlan, pe atunci portar la Campia Turzii si angajat al Combinatului din localitate.

Paszkany visa la titlu din Divizia C

Soarta CFR-ului s-a schimbat in 2002, o data cu venirea lui Arpad Paszkany la echipa. Alexandru Matei il descrie drept „un baiat tanar, care voia performanta si a pus tot ce avea mai bun pentru a o obtine. Sa stiti ca e real tot ce se spune si aici ma refer la prognozele lui timpurii, cand abia preluase clubul si deja ne promitea campionatul, cupele europene… Ne-a facut sa visam. Unii radeau, dar noi care lucram in club zi de zi, am crezut”.

A lucrat cu 15 antrenori

La inceputul mandatului lui Paszkany, Matei a ocupat si functia de antrenor principal, cei drept pentru doar trei partide. Totul s-a petrecut in Divizia C, cand „principalul” Marius Bretan a plecat, iar directorul sportiv si cel mai vechi om din club a fost „interimar”. Culmea, cu el pe banca, CFR a castigat toate jocurile fara sa primeasca vreun gol. In zece ani sub domnia miliardarului Paszkany, Alexandru Matei a lucrat cu 15 antrenori, fie ca au fost romani, fie straini, precum italienii Bergodi, Trombetta si Mandorlini sau portughezii Jorge Costa, Toni Conceicao si Paulo Sergio.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
1.845 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger