AcasăCalendar Ortodox, 15 octombrie: Sfantul Mucenic Luchian

Calendar Ortodox, 15 octombrie: Sfantul Mucenic Luchian

(foto: crestin-ortodox.ro)

Crestinii ortodocsi il pomenesc in data de 15 octombrie, conform calendarului ortodox, pe Sfantul Mucenic Luchian, cea a trait in vremea imparatului Maximian.

(foto: crestin-ortodox.ro)

Sfantul Mucenic Luchian s-a nascut din parinti nobili, in cetatea Samosata (Siria). Ramas orfan la varsta de 12 ani, si-a daruit averea saracilor. De tanar se hranea doar cu paine si apa o data pe zi, iar uneori nu gusta nimic toata saptamana. Datorita invataturii si sfinteniei sale a fost hirotonit preot in Antiohia. A indreptat multe texte evreiesti, pe care ereticii le strambasera, informeaza Crestin Ortodox.

Data fiind credinta sa Sfantul Mucenic Luchian s-a aflat pe lista celor pe care imparatul Maximian dorea sa ii omoare in perioada persecutiilor. Drept urmare l-am adus spre judecata timp incare a cesta a reusit sa converteasca 40 de soldati. Acesta este aruncat in inchisoare, fiind supus regimului de exterminare prin infometare.

Intr-o zi la terminta au sosit cativa crestini cu paine si vin. Cand l-au intrebat unde sa le puna, Sfantul Mucenic Luchian i-a instiintat sa le puna pe pieptul sau, astfel incat Liturghia a avut loc in temnita, pe pieptul lui. A doua zi Sfatul a trecut la cele sfinte.

Pe locul unde a fost inmormantat Sfantul Mucenic Luchian Sfanta Elena, mama Sfantului imparat Constantin cel Mare, a ridicat o biserica.

Potrivit calendarului ortodox in data de 15 octombrie mai sunt pomeniti si Sfintilii Savin si Vars, episcopii, precum si Sfantul Cuvios Eftimie cel Nou.

author avatar
Ionut Zgimbau
354 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger