AcasăOldBancherilor, pentru sex este nevoie de doi! La fel si pentru creditare

Bancherilor, pentru sex este nevoie de doi! La fel si pentru creditare

De aproape doi ani de zile, românul este bombardat cu aceeasi informatie: increderea oamenilor in sistemul bancar este aproape zero si acesta este motivul principal pentru care creditarea populatiei nu isi poate reveni.

Adevarul este cu totul altul pentru ca daca bancile chiar doresc reluarea creditarii pentru persoane fizice trebuie sa arate un pic de bunavointa. Si tocmai asta nu fac bancile. Din contra, in perioada aprilie – iunie, anul acesta, bancherii au inasprit conditiile de creditare (mai ales pentru companii), ceea ce inseamna ca la imprumuturi au acces din ce in ce mai putini români. Astfel se pare ca bancherii nu realizeaza (sau nu vor) ca pentru revenirea creditarii este nevoie de doi, la fel ca in amor…

*Esti neinteresant pentru banca*

Cresterea increderii in sistemul bancar este vitala pentru acordarea de credite, implicit pentru o posibila iesire din criza a României. Desigur, la nivel “macro”, este corect. La nivel “micro”, insa, refrenul cu “increderea” este cintat de bancheri in cel mai fals mod posibil, pentru ca aceiasi “camatari” nu (mai) sint dispusi sa riste asa cum faceau prin 2007 – 2008. Mai mult, isi iau atit de multe masuri de siguranta incit românul nici nu poate “visa” la un credit. Cu alte cuvinte, “fericita” casnicie de dinainte de criza intre banca si clientul persoana fizica s-a sfirsit cu un divort. Cel mai probabil, ireversibil.
Banca Nationala a României (BNR) a avertizat bancherii in repetate rinduri sa “dea drumul creditarii” avind ca argument si semnal totodata reducerea dobinzii cheie. Au avut bancherii vreo reactie? Da, au spus ca nu este destul, si ca BNR-ul trebuie sa fie si mai indulgent. Practic, in acest moment, bancile nu sint interesate sub nicio forma de creditarea populatiei sau a IMM-urilor, pentru ca riscurile sint prea mari (somaj, venituri in scadere etc) si nici nu le iese cine stie ce “gheseft” din acest segment.
Reclamele care inca inunda televizoarele si care te invita la banca sa-ti iei credit au ajuns doar un exercitiu de imagine. Unul absolut penibil pentru ca, odata ajuns la sediul bancii, descoperi ca realitatea nu prea are legatura cu spotul de la TV.

*Traiasca statul indatorat*

Din ce traiesc acum bancile? In niciun caz din segmentul creditarii populatiei si nici macar din imprumuturile pe care (nu) le acorda companiilor mici si medii. Contractele cu statul sau cu firmele de stat (companiile de stat) sau autoritatile locale sint acele “proiecte” pe care bancherii se bat. Si au si de ce, pentru ca asemenea contracte inseamna profit, inseamna “tunuri” din dobinzi, nu maruntis de la vreun amarit de român care vrea un imprumut pentru nevoi personale. De exemplu, autoritatile locale au imprumutat de la banci 1,4 miliarde lei in 2009 si 2010 cu dobinzi babane (13%). Cind se va relua totusi creditarea pentru populatie? Cel mai probabil, niciodata, asa cum afirma recent si consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. La ce mai foloseste banca omului de rind? La absolut nimic.

14 miliarde lei au imprumutat autoritatile locale de la banci in 2009 si 2010 cu dobinzi babane (13%).

Radu Anton

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
54 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger