AcasăOldBasescu pune la punct Guvernul, Opozitia si PDL-ul

Basescu pune la punct Guvernul, Opozitia si PDL-ul

O “dificultate” bruiaza relatia dintre seful statului si Guvern, opozitia este prea “obraznica si aroganta” pentru a fi luata in calcul constituirea unei alte majoritati parlamentare, PDL a fost “furat de viltoarea guvernarii” iar Gyorgy Frunda a dat interesul tarii pe cel personal. Nu este vorba de noi zvonuri, ci de afirmatiile raspicat facute de Traian Basescu, joi seara la TVR.

*Vorbe, nu fapte*

Traian Basescu: “Guvernul una a spus si alta a facut”. Verdictul pune capat relatiei armonioase dintre primele doua Palate ale tarii si sub semnul intrebarii viitorul politic al premierului Emil Boc. A carui guvernare a dezamagit si partidul, prin urmare se poate vorbi si despre o “dificultate” aparuta intre Boc si colegii lui democrati. Cit priveste problemele pe care premierul le are mai nou cu presedintele, acestea au aparut atit din cauza cresterii TVA (“Putea sa-si asume, ca sef al Guvernului, alta solutie, introducerea impozitarii pensiilor, spre exemplu, putea sa o faca prin Ordonanta de Urgenta”), cit si ca urmare a cresterii cheltuielilor bugetare pe timp de criza: “Guvernul una a spus si alta a facut. Si in aparatul central au crescut cheltuielile cu salariile, ceea ce motiveaza, daca vreti, o oarecare, sa spunem dificultate, a relatiei mele cu Guvernul in ansamblul lui”.

*Boc, lasat corigent pina la toamna*

Asa stind lucrurile, seful statului a oferit un “termen de gratie” pina la 1 septembrie actualului Executiv: “Ce inseamna 1 sep­tembrie in relatia cu Guvernul? Eu nici nu pot demite Guvenul, nici nu pot revoca ministri fara initiativa premierului. Dar sper ca la 1 septembrie, impreuna cu prim-ministrul vom constata care-s ministrii care nu si-au restructurat ministerele, agentiile din subordine, pina la toate unitatile, inclusiv regiile si vom trage concluzia ca acel ministru n-a inteles ca in România trebuie sa economisim banii bugetului de stat, sa raminem cu personal atit cit ne trebuie”. Chiar daca stie ca fara Boc nu se poate atinge de niciun ministru, Basescu a tinut sa precizeze clar ca perioada de gratie expira odata cu prima zi de toamna calendaristica.

*Apocalipsa PDL dupa Traian*

Chiar daca scapa cu blana de premier intreaga, Emil Boc risca sa fie jumulit in calitatea sa de prim pedelist al tarii. “Nu mosesc in continuare PDL-ul, dimpotriva, prima mea grija dupa ce am cistigat al doilea mandat a fost sa spun «Cautati-va un lider, uitati-va in PDL»” – a relatat Traian Basescu pe tema. Tot el a adaugat insa ca democratii nu s-au “inghesuit” sa-i urmeze sfatul, furati fiind prea mult de “viltoarea guvernarii”. “Vor plati enorm daca nu isi asaza o garnitura de lideri mai proaspeti, sa lase putin liderii care pot sa creasca, oameni nu neaparat tineri” – a prorocit fostul lider PD, subliniind totodata ca nu este o abordare “apocaliptica” a viitorului PDL, ci una “realista”.

*Opozitia, mult prea “obraznica si aroganta”*

Odata terminata puterea, Traian Basescu s-a aplecat si asupra Opozitiei. Care indiferent de unde este privita, de la stinga sau de la dreapta, nu merita sa fie luata in calcul pentru formarea unei noi majoritati parlamentare deoarece a adoptat “pozitii extrem de obraznice, cu aroganta” fata de seful statului. Asa stind lucrurile cu opozitia si cum “un partid” (UNPR mai exact – n.r.) a amenintat deja cu plecarea de la guvernare daca s-ar fi trecut la impozitarea pensiilor in loc de cresterarea TVA-ului, Traian Basescu a sustinut ca alternativa, la o adica, o constituie un guvern minoritar. De preferat, probabil, fara minoritarul Gyorgy Frunda, pe care seful statului l-a acuzat ca a compromis credibilitatea României in momentul in care a modificat legea ANI dupa bunul sau plac.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
44 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger