AcasăNewsCazul fetitei ucise de 3 spitale: Atentie la Perfalgan!

Cazul fetitei ucise de 3 spitale: Atentie la Perfalgan!

Perfalgan-ul trebuie administrat cu mare grija, pentru a nu se mai repeta o drama ca aceea a Nicoletei

Fetita de patru ani care a murit duminica dupa ce i s-a admninistrat Perfalgan putea sa traiasca. Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a avertizat inca din 7 mai 2012 ca medicamentul trebuie utilizat cu prudenta.

Perfalgan-ul trebuie administrat cu mare grija, pentru a nu se mai repeta o drama ca aceea a Nicoletei

Nicoleta, fetita de patru ani a sotilor Marian si Madalina Serban, a murit duminica, dupa ce  un cadru medical i-a administrat Perfalgan. Se pare ca la mijloc ar putea fi o culpa medicala. Reprezentantii ANM au postat pe site-ul institutiei recomandarea companiei Bristol-Myers Squibb, producatoarea Perfalgan-ului, referitoare la dozarea etxrem de stricta a solutiei inhjectabile.

Poate afecta grav ficatul

Astfel, pentru pacientii cu greutate mai mica sau egala cu 50 de kilograme (cazul fetitei de 4 ani – n.r.), doza prescrisa trebuie sa se bazeze pe greutatea corporala. Specialistii atrag atentia ca supradozarea accidentala poate cauza afectarea hepatica grava. Drept urmare, medicilor li se reaminteste ca este esential sa respecte atat recomandarile de dozare in functie de greutate, cat si sa tina cont de factorii individuali de risc ai pacientului in ceea ce priveste hepatotoxicitatea, inclusiv insuficienta hepatocelulara si deshidratarea.

Dozare foarte stricta

Specialistii precizeaza ca, pentru a masura doza corespunzatoare greutatii copilului si volumul necesar administrarii, trebuie utilizata o seringa de 5 ml sau 10 ml,. Volumul administrat trebuie extras din flacon sau punga si diluat cu solutie de clorura de sodiu 0,9% sau solutie de glucoza 5%, in proportie de pana la 1:10 (un volum Perfalgan in noua volume solutie de diluare) si administrat intr-un interval de 15 minute.

Avertisment pentru medici

Volumul de Perfalgan administrat nu trebuie sa depaseasca niciodata 75 ml pe doza. „Pentru reducerea la minimum a riscului de erori de medicatie cu medicamentul Perfalgan 10 mg/ml, va rugam sa va asigurati ca aceasta noua recomandare este adusa la cunostinta tuturor profesionistilor din domeniul sanatatii implicati in prescrierea, eliberarea si administrarea acestui medicament”, atrag atentia reprezentantii ANM. Ei avertizeaza ca orice reactie adversa grava suspectata de asociere cu utilizarea medicamentului Perfalgan 10 mg/ml, solutie perfuzabila, trebuie raportata catre ANM, in conformitate cu sistemul national de raportare spontana.

author avatar
Arpad Dobre
7.563 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger