AcasăOldFuorigioco

Fuorigioco

„Squadra Azzurra” a incheiat, joi seara, o data cu infringerea suferita in fata Slovaciei, scor 2-3, cel mai slab Mondial din istorie. Italia a acumulat doar doua puncte in grupa, fiind eliminata in prima faza a turneului final fara a cistiga un meci. „Macaronarii”, care nu au mai parasit Cupa Mondiala din faza grupelor de la turneul din 1974, din Germania, vor reveni astazi la Roma.

17 prezente din 19 posibile la Cupa Mondiala are in palmares reprezentativa Italiei. A mai „cules” doar doua puncte in ’50, ’54 si ’66, insa de fiecare data a cistigat cite un meci (pe atunci se acordau 2 puncte la victorie)

*Lippi – inger si demon*

Campion mondial cu Italia in 2006, Marcello Lippi traieste acum reversul medaliei. El a fost pus la zid de intreaga Italie, fiind considerat principalul vinovat al rusinii din Africa de Sud. Reprosurile vizeaza renuntarea la vedete precum Del Piero, Totti, Cassano sau Toni. In schimb, a mizat, sentimental, pe sapte fotbalisti de la Juventus, echipa care a avut un sezon catastrofal. „Imi asum intreaga responsabilitate pentru esec. Nu am pregatit echipa in mod corect in plan psihologic, fizic si tactic”, a declarat Lippi, care va fi inlocuit in functie, de la 1 iulie, de fostul antrenor al Fiorentinei, Cesare Prandelli.

*Presedintele Abete nu demisioneaza*

Presedintele federatiei italiene, aspru criticat de presa, a anuntat ca nu va demisiona din functie si crede ca schimbarea lui Lippi cu Prandelli poate fi „un nou inceput pentru echipa nationala”. Dupa modelul românesc, brevetat de Mircea Sandu, Giancarlo Abete a declarat nonsalant ca „a venit momentul ca Italia sa o ia de la capat”. „Ii voi fi recunoscator lui Lippi si nu regret ca l-am adus inapoi dupa Euro 2008. Dar acum este momentul sa o luam de la inceput si sa lasam in urma amaraciunea si tristetea. Sper ca Prandelli sa gaseasca drumul spre succes. El va avea un mandat de patru ani, care se va sfirsi dupa viitoarea Cupa Mondiala”, a declarat Abete, care conduce federatia de la Roma de trei ani.

*Cannavaro ar trage o linie*

Capitanul Italiei a declarat ca „Squadra Azzurra” este in criza si ca fotbalul italian are nevoie de o schimbare majora pentru a reveni la succesele din trecut. „Trebuie sa tragem linie, sa investim in tineri, sa schimbam mentalitati, inclusiv ale celor care merg pe stadioane”, a declarat Fabio Cannavaro pentru „Gazzetta dello Sport”. „Trebuie sa schimbam acest sistem, pentru ca falimentul echipei nationale poate duce si la falimentul echipelor de club”, a mai adaugat fundasul de 36 de ani care inainte de Cupa Mondiala a semnat un contract de sase milioane de euro pe an cu Al-Ahli Dubai.

*Zamparini: „Lippi – arogant, nationala – slaba!”*

Patronul echipei italiene US Palermo, Maurizio Zamparini, n-a ratat ocazia de a iesi in fata dupa esecul de la Mondiale. „Am spus tot timpul ca nu vom trece de grupe. Cine se pricepe la fotbal isi da seama ca aceasta echipa a Italiei este una slaba. In plus, am avut parte de un antrenor arogant, care a crezut ca poate cistiga Cupa Mondiala doar pentru ca il cheama Lippi”, a declarat Zamparini, recunoscut pentru iesirile sale excentrice (el l-a facut „tigan trisor” pe Mutu, dupa un meci Palermo – Fiorentina). „Cassano si Balotelli ar fi meritat sa fie la Mondiale, precum si doi jucatori de la Palermo, Cassani si Balzaretti. Cind ai astfel de talente la indemina si nu le folosesti este o proba de aroganta”, a mai adaugat Zamparini.

*Surprize, surprize…*

Debutanta la un CM, Slovacia a dat lovitura in Africa de Sud, reusind nu doar sa bata campioana mondiala, dar si sa se califice pentru optimile de finala. „Calificarea la Cupa Mondiala era deja o performanta, prezenta in optimi este un rezultat istoric si vom savura acest moment”, a spus mijlocasul Marek Hamsik, legitimat in Serie A, la Napoli. La rindul sau, atacantul Robert Vittek (Ankaragucu / Turcia), autorul unei „duble” cu Italia, a declarat: „Am depasit limitele fotbalului slovac. In optimi, cu Olanda, nu avem nimic de pierdut, vom fi outsideri. Am produs o surpriza, vom incerca sa o facem din nou”.

In lotul Slovaciei exista doi fotbalisti care sint legitimati la cluburi din Liga 1. Este vorba despre portarul Dusan Kuciak (FC Vaslui) si mijlocasul Jan Kozak (FC Timisoara). Nici unul dintre ei nu a jucat inca la acest Mondial.

*Miracolul Slovacia*

Presa slovaca a elogiat victoria istorica obtinuta cu Italia, care a dus la calificarea neasteptata a echipei conduse de Vladimir Weiss in optimi. „Un miracol slovac a avut loc in Africa de Sud”, a scris ziarul „SME”, care a adaugat: „Inainte de meci, Slovacia nu invinsese niciodata intr-un joc cu adevarat important o echipa mare”. Potrivit cotidianului „Sport”, reprezentativa slovaca a fost „unita pentru o cauza comuna” si a aratat „inima, spirit si vointa”. Tabloidul „Plus 1 Den” a calificat acest succes drept „un orgasm fotbalistic”, iar „Novy Cas” a notat: „Totul s-a terminat pentru Italia, iar Slovacia este cea care a ingropat-o”.

*Campioana si finalista din 2006, eliminate!*

Dupa ce Franta a fost eliminata marti de la Cupa Mondiala din Africa de Sud, in faza grupelor, joi a venit rindul Italiei, care pleaca acasa tot dupa doar trei meciuri. Ambele echipe au terminat grupele lor pe locul 4, fiecare cu cite doua puncte. Este pentru prima oara in istoria CM cind detinatoarea titlului mondial si vicecampioana lumii sint eliminate in faza grupelor aceluiasi turneu final.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
66 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger