AcasăNewsMinistrul Muncii: Pensiile sub 740 lei, neafectate de retinerea CAS. Contributiile platite...

Ministrul Muncii: Pensiile sub 740 lei, neafectate de retinerea CAS. Contributiile platite nu se restituie retroactiv

Pensiile sub 740 de lei nu sunt afectate de retinerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) de sanatate, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Claudia Boghicevici. Pentru cererile de restituire retroactiva a sumele platite pentru CAS nu exista temei legal, a mai precizat Boghicevici.

„Pensiile mai mici de 740 de lei nu erau afectate de retinerea contributiei de asigurari sociale de sanatate, pentru ca aceste pensii au fost si sunt platite prin bugetul de stat. Fiecare pensionar trebuie sa stie ca respectam dreptul de a avea acces la justitie. Este dreptul fiecarui cetatean din Romania sa apeleze la acutul de justitie si acest drept este un pilon al statului de drep pe care nimeni nu il ingradeste. Vreau doar ca pensionarii sa stie ca nu le ia nimeni acest drept si nu trebuie sa isi riste sanatatea. Nu inseamna ca ar fi avut alte drepturi daca ar fi depus alaltaieri aceste cereri”, a afirmat Claudia Boghicevici.

In cazul solicitarilor de restituire retroactiva a contributiilor de asigurari sociale de sanatate platite de pensionari, ministrul Muncii a declarat ca decizia Curtii Constitutionale precizeaza clar ca aceste drepturi sunt calculate si se aplica pentru viitor, potrivit Mediafax. „In acest moment nu exista niciun temei legal pentru a restitui sumele incasate pana acum”, a declarat Boghicevici.

Potrivit Ordonantei de Urgenta 107/ 2010, persoanelor care beneficiaza de pensii de peste 740 de lei li se retine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la suta contributii de sanatate. Supa intrarea in vigoare a acestei ordonante, in mai multe judete ale tarii, mii de oameni cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plangeri prealabile la casele judetene de pensii, in care solicitau restituirea contributiei de sanatate de 5,5 la suta. Institutiile in cauza le-au respins pe considerentul ca o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanta de urgenta.

179 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger