AcasăNewsGheata arctica se topeste peste Europa

Gheata arctica se topeste peste Europa

Cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia au constatat ca diminuarea gheturilor arctice provoaca ninsori abundente in nord-vestul si centrul Europei.

Topirea gheturilor arctice poate provoca ninsori abundente si inundatii in Europa

Reducerea suprafetei gheturilor din Oceanul Arctic, generata de incalzirea climatica, este raspunzatoare pentru iernile cu multa zapada si ger din ultimii ani din Europa si din unele zone ale emisferei nordice, se arata in studiul americanilor.

De acum inainte iernile grele devin obisnuite

In timpul iernilor din 2009-2010 si 2010-2011, emisfera nordica a inregistrat cele mai mari acumulari de zapada din statistici. Datele inregistrate din 1979 – de la inceputul observatiilor prin satelit – si pana in 2010 arata o diminuare cu un milion de kilometri patrati a suprafetei ghetii din Oceanul Actic, ceea ce a corespuns unor ierni cu ninsori mai abundente decat in mod normal in nord-estul Statelor Unite, Europa, precum si nordul Chinei.

„Modificarile in circulatia aerului formeaza zone de stagnare de inalta presiune centrate pe Atlantic, care blocheaza fluxul de aer cald venind din vest si provoaca un flux de aer polar si ninsori abundente in Europa” se arata in studiu.  Ninsorile abundente constituie un risc mare de inundatii, de aceea raportul americanilor se vrea o baza pentru previziunile meteorologice sezoniere si masurile necesare pentru limitarea efectelor negative.

author avatar
Adina Mutar
396 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger