AcasăNewsAnalistii de la Stratfor cred ca Republica Moldova ramane in sfera Rusiei

Analistii de la Stratfor cred ca Republica Moldova ramane in sfera Rusiei

Stratfor este de parere ca liderii rusi au prins bine in corzi Republica Moldova, iar Bucurestiul – cu tot cu Basescu - nu e atat de puternic sa provoace militar Moscova

Romania are interese in Republica Moldova, dar n-are putere sa rivalizeze cu Rusia, spun specialistii de la institutul de analize strategice Stratfor.

Stratfor este de parere ca liderii rusi au prins bine in corzi Republica Moldova, iar Bucurestiul – cu tot cu Basescu - nu e atat de puternic sa provoace militar Moscova

Federatia Rusa va mentine blocajul politic, teritorial si geopolitic in Republica Moldova si alte foste state sovietice din Europa de Est, ca Ucraina si Belarus.

Ruta de invazie

Traian Basescu

Pentru rusi, acestea sunt importante in primul rand pentru localizarea geografica, apoi pentru relatiile economice.

Vladimir Putin

In prezent, toate aceste state coopereaza cu Moscova, sub o forma sau alta.

Republica Moldova are o situatie ingrata, fiind divizata intre puterile occidentale si Moscova si cel mai probabil va ramane paralizata din punct de vedere politic pe termen scurt sau chiar mediu, sustine Stratfor. Localizarea geografica a Republicii Moldova o face extrem de importanta pentru Rusia, care o considera „o ruta traditionala de invazie dinspre sud-vest si statele balcanice”. Este situata in apropiere de portul strategic Odessa si Peninsula Crimeea, unde Rusia isi stationeaza flota la Marea Neagra. Pentru a nu o scapa din mana, Moscova subventioneaza conducerea regiunii separatiste Transnistria si mentine militari in aceasta regiune.

Dependenta de gazele rusesti

Totodata, Republica Moldova face parte din reteaua de tranzit de energie care leaga Rusia de Europa si Turcia si depinde in proportie de suta la suta de Rusia in privinta gazelor, in timp ce 20 la suta din exporturile sale merg pe piata rusa. Scopurile Rusiei pentru 2012 sunt sa isi imbunatateasca pozitia in Republica Moldova si deja se pun bazele unei posibile includeri a tarii in Uniunea Eurasiatica. Totusi, sustine Stratfor, Republica Moldova, asa slaba si divizata, are legaturi traditionale si etnice cu Romania, insa nu e suficient pentru a se forma o uniune nationala, iar „ Bucurestiul nu este atat de puternic pentru a provoca Moscova din punct de vedere militar”.

author avatar
Adina Mutar
1.159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger