AcasăSPORTDupa bombardament

Dupa bombardament

Progresul, castigatoare a Cupei Romaniei in 1960

Am avut intotdeauna credinta ca Progresul e o echipa senina, de tinut cu ea, bleu-albastra, ca situatia si cerul de deasupra. Ca oltean refugiat in sentimente bucurestene, Progresul anilor ’70 imi inducea o simpatie bizara: era o parte a orasului de care te puteai atasa, nu facea rau, nu avea terenuri minate, ca-n Giulesti, nu era Steaua si, mai ales, nu era Dinamo, adica Militia.

Progresul, castigatoare a Cupei Romaniei in 1960

Ce era, insa, Progresul? Tata zicea ca era echipa „frizerilor”. O ironie, desigur, insa benigna. Adica nu era ca aia cu Armata, cu Secu’, iar Rapiduletu’ era istoria fotbalului, diminutivata si abordabila. Din perspectiva Craiovei, Progresul era o libertate. Nu fura, n-avea pile, nu iti lua jucatorii, nu te bruia cu galeria, cu organele, cu trecutul si, deseori, nici cu prezentul. Mai tarziu, facand liceul la Lazar, m-am bucurat sa stiu ca era si echipa scriitorilor (Marin Preda, locatar al Cotrocenilor, o simpatiza), a multor actori, a cantaretilor. A celor neinregimentati, unii prizonieri nu doar ai unui cartier select, ci si ai unui trecut misterios. Cine era Progresul, deci, echipa careia Partidul Comunist ii lipise si titulatura de Vulcan, uzina care-i fusese repartizata sa o suporte? La inceput, povestea suna asa. Pe 4.4.1944, cand aviatia Statelor Unite punea la pamant o mare parte a Bucurestilor, scapand de bateriile antiaeriene de la Otopeni si aruncandu-se asupra campurilor cu petrol ale Ploiestilor, ei bine, in acea zi, doi functionari ai BNR fac un gest. De teama ca nu cumva arhiva si tiparnita de bani sa fie distruse de bombardamente, Traian Patrascu si Nicolae Pop iau initiativa si muta totul la Govora si Rasinari, in munti. Tot ei, impreuna cu o mana de tipografi, in 10 mai 1944, infiinteaza BNR Bucuresti, o echipa de fotbal intr-un moment in care tara era in flacari, cu frontul de Est prabusit si cu sovieticii aproape de granite. In fine, Progresul e echipa unei singure iubiri, a unei singure culori si a unui singur trofeu: Cupa Romaniei din 1960. Atunci, in iulie, Dej se pregatea de al 3-lea Congres al PMR, tara il astepta pe Hrusciov, ca invitat special. De aceea, Dinamo Obor – Progresul se anunta in umbra Congresului III. Asa ca, pusa initial pe „23 August”, finala se va juca pe „Republicii”, stadionul cel mare fiind pastrat pentru manifestarile politice.

Meciul, cu 25.000 de oameni in tribune, a fost palid si lumea a inceput sa plece cu mult inainte de sfarsit. Ziarul „Sportul popular” a luat foc: „Echipele n-au corespuns din punct de vedere al educatiei cetatenesti si moralei, cat si al disciplinei sportive. La terminarea jocului, fotbalistii pareau plicitisiti, lasau impresia ca festivitatea de decernare nu-i interesa. S-a ajuns pana acolo incat fotografii le-au facut semn sa se alinieze, dar ei au continuat sa stea cu mainile in sold. La predarea Cupei, jucatorii Progresului, crezandu-se spirituali, si-au permis, dispretuind publicul, sa faca fel de fel de exhibitii, avand o atitudine de destrabalare bulevardista.” De fapt, baietii erau rupti, in acea zi, cerul ardea. Canicula facea ca aerul sa para ca in orele acelui 4 aprilie 1944. Apoi, retrogradari si promovari, apoi revolutia si schimbarea numelui in FC National. Apoi alte finale pierdute, povestile cu „Los Platanos” si sfarsitul clinic, in 2008. Azi, echipa care i-a dat pe Dudu Georgescu ori pe Bulancea, cel care a intors spatele regimului si unui penalty, cu 80.000 de martori, pe „23 August”, agonizeaza in liga a 4-a.

author avatar
Marius Mitran
370 afisari

1 COMENTARIU

  1. A fost odata ca niciodata, ca daca ar fii nu s-ar putea povesti. Dar, cand afli din grafia exprimata de catre un istoric de tip “roleriar”, care incearca sa schimbe pana si istoria fotbalului, prin afirmatii de genul echipa frizerilor, care era parca afliliati la breasla lui Igiena si nu a celor care lucrau cu tranzistori si bobine, unde “generalul Marinescu, zis Gavrila, proaspat ministru de Interne, continua sa se distreze noptile prin cazinouri ori insotindu-l pe rege prin budoarele curvelor de lux de unde, se zice, pleca indesand in buzunarele uniformei dresurile lepadate de fete si “sa nu uiti de Carmen! Carmen de atunci e dovada crimei!”. E omul care m-a ajutat sa razbat in labirintul unor documente care sa desluseasca momentele nasterii celor doua cluburi”, incepi sa-ti pui cateva intrebari de genul”:
    1. Daca la TVR esti platit din banii contribuabililor la acest ziar privat, cu un accent vizibil pe nou si can-can, cum de esti platit, pentru aberatii retro, pe care poate le mai citeste doar un mos pe tableta Ipad, si nu ai fost deja trimis la mina la SNLRO? Oricum cred ca nici pe gandacii de sub pamant, nu pe mineri, nu i-ai putea distra cu stilul tau “retrogardist”. Nu-i asa?
    2. Cand descoperi si tu un “spil, o soparla un / o … nu sa scrii in pustiu ce au scris altii?
    3. Sau mai pe scurt – cand iti dai demisia de onoare din gazetaria sportiva si sa te apuci de alte lucruri – mai serioase nu plagiaturi?
    Si pentru linistea si bunastarea geniului retrogardist din presa vremii, mai precis te-ai mai facut cu un pamflet. Am observat ca mai ai unul.
    Si ca sa nu fiu rau in continuare dute la biblioteca, din mai 2012 si studiaza de la maestrii. Nu doar de la lautari. Ca altfel “Carmen de atunci e dovada crimei!”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger