AcasăOldGarcea vine sa-ti ia temperatura acasa

Garcea vine sa-ti ia temperatura acasa

Atentie, dragi oameni ai muncii care obisnuiti sa va luati concedii medicale la mica intelegere cu medicii! In curind, politia si angajatorii vor putea sa va “ia” temperatura acasa. La fel cum se intimpla de multa vreme in tarile din Vest. Mai exact, potrivit unui proiect parafat deja de ministrul Sanatatii, autoritatile vor putea verifica daca beneficiarul concediului medical tratat in regim ambulator se afla la domiciliu si necesita cu adevarat ingrijiri medicale. In plus, medicii care elibereaza certificate de concediu medical fara motive reale vor risca amenzi duble fata de valorile actuale.

“In premiera, proiectul de act normativ prevede masuri care dau posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale. Astfel, platitorii de indemnizatii, adica angajatorii sau, dupa caz, casa de asigurari de sanatate pot sa verifice daca pacientul tratat in regim ambulatoriu se afla, bolnav, la domiciliu sau la resedinta aleasa in orele in care nu se afla la unitatea sanitara pentru tratament. Verificarile la domiciliu se vor face de catre reprezentanti ai platitorilor de indemnizatii si ai politiei”, se arata in proiectul de ordonanta al Ministerului Sanatatii, care modifica OUG 158/2005.

*Jumatate de tara, bolnava in 2009*

Ministerul Sanatatii a prezentat cifre ingrijoratoare referitoare la cheltuielile pe care le face statul pentru plata concediilor medicale, mai ales in conditiile in care multe dintre acestea sint frauduloase. “Dorim sa reducem abuzurile in acordarea si folosirea concediilor medicale. Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurari de Sanatate sa fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fara justificare. De exemplu, suma platita in 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce inseamna dublarea cheltuielilor fata de anul 2006, cind s-au platit 482 milioane de lei. Tot anul trecut, au fost eliberate in jur de 2.700.000 de certificate, si aici nu sint raportate datele din Bucuresti, Maramures si Casa Transporturilor. Haideti sa facem socoteala ce inseamna 2.700.000 de certificate eliberate la un numar de aproximativ 5.000.000 de angajati citi are in prezent România”, a declarat ministrul Cseke Attila.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
48 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger