Acasă Blog

Încă un semnal venit din SUA despre alegerile din România! Fost consilier pe Securitate al lui Trump: „O fraudă electorală masivă”!

Tot mai multe voci importante din America reacționează după recentele alegeri prezidențiale din România. Și nu oricum, ci semnalând că au dubii în privința corectitudinii procesului electoral pentru alegerea ocupantului fotoliului de la Cotroceni.

Un fost consilier al lui Donald Trump pentru securitate națională reia acuzațiile deja vehiculate în cercurile puterii de la Casa Albă cum că ar fi existat o fraudă electorală în alegerile din România.

Michael Flynn, general în retragere din armata SUA și fost consilier al lui Donald Trump pentru Securitate naţională, crede că alegerile prezidențiale din România au fost fraudate. Sunt declarații cu atât mai semnificative cu cât Flynn este considerat și la momentul de față un apropiat al administrației Trump.

„Gata cu prostiile/Știm cu toții asta”

„Există o fraudă electorală masivă în alegerile din România, la fel cum a existat o fraudă masivă în alegerile din SUA, în special alegerile TRUCATE din 2020. Gata cu prostiile.

Știm cu toții asta, opoziția știe asta și globaliștii care încearcă să zdrobească mișcările populiste/naționaliste care nu caută nimic mai mult decât libertatea și suveranitatea pentru națiunile lor respectate știu asta.

Și nu sunt un negaționist al alegerilor, neg faptul că alegerile noastre sunt lipsite de fraude”, a scris Flynn, pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter), miercuri, 21 mai, distribuind un articol despre Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri la Casa Albă, care pun la îndoială alegerile din România.

Alegerile din 2020 din SUA, la care Flynn face referire, sunt cele pierdute de Donald Trump în fața lui Joe Biden.

A fost consilier pentru Securitate națională

Flynn a fost angajat în armata SUA timp de peste 30 de ani, inclusiv ca director al Defense Intelligence Agency (DIA – Defense Intelligence Agency, agenție de informații și o agenție de sprijin pentru luptă a Departamentului Apărării al Statelor Unite, specializată în informații militare), între anii 2012 și 2014. De asemenea, a fost consilier pentru Securitate națională. El a fost numit în această funcție de Donald Trump în 2016.

Pe 18 martie 2025, preşedintele american Donald Trump l-a numit pe Michael Flynn, fostul său consilier pentru securitate naţională, care a contestat rezultatele alegerilor din 2020, pentru a face parte din consiliul consultativ al Academiei Militare a SUA de la West Point.

Analiza „Național”: Alegerile din România s-au încheiat, dar ecourile internaționale abia încep

„Alegerile din România s-au încheiat, dar ecourile internaționale abia încep. Dacă rezultatul oficial pare clar, reacțiile sau, în cazul de față, lipsa lor – din partea partenerului strategic, Statele Unite – spun o poveste mult mai complicată. Nu lansăm acuzații gratuite și nu susținem teorii ale conspirației. Dar trei semnale majore transmise de la Washington – analiza explozivă a unuia dintre consilierii lui Donald Trump, retragerea neașteptată a ambasadoarei Kathleen Katalec și poziționarea dură a emisarului special Richard Grenell – nu pot fi ignorate.

Nu spunem că SUA nu îl vor recunoaște pe Nicușor Dan drept președinte. Încă. Totuși, mișcările care au avut loc imediat după scrutinul de duminică ridică serioase semne de întrebare. Tăcerea nu înseamnă întotdeauna nepăsare. Uneori, e un avertisment.

Liniștea cu care America a primit rezultatul alegerilor de la noi, într-un moment în care Europa a salutat rapid victoria lui Nicușor Dan, este nu doar suspectă, ci potențial explozivă. Mai ales când această tăcere vine însoțită de acuzații de cenzură, de „decapitări politice” și de fraudă electorală sistemică, făcute direct de nucleul puterii republicane de la Casa Albă.

Că ne place sau nu, trebuie să punem întrebarea incomodă pe care, momentan, nimeni din clasa politică nu are curaj să o rostească: dacă SUA nu recunosc aceste alegeri, ce urmează?

Analiza lui David Sacks, făcută la Langley?

Primul semnal pe care l-am primit a venit din California. Mai exact, din Silicon Valley, de pe contul de X al unuia dintre cei mai influenți oameni aflați în cercul apropiat al președintelui Trump – David Sacks, miliardar tech, investitor, strateg politic și recent numit de liderul republican drept „țarul pentru AI și criptomonede” al noii administrații de la Casa Albă.”

Citiți mai multe AICI: Alertă în Sistem: Trump se uită cu lupa la alegerile prezidențiale din România!

Breaking news… în jurul lumii: Europa militarizată, criptoîncredere americană și fricțiuni diplomatice

🌍 Europa

Germania și UE își amplifică angajamentele în domeniul apărării
Cancelarul german Friedrich Merz a pledat public, pentru prima dată, pentru alocarea a până la 5% din PIB în sectorul apărării, potrivit Financial Times. În paralel, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au acordat aprobarea preliminară unui fond de apărare în valoare de 150 de miliarde de euro, destinat sprijinirii investițiilor în capacități de securitate.

Londra cere G7 să reducă plafonul pentru petrolul rusesc; Trump respinge sancțiunile și propune negocieri
Regatul Unit a solicitat statelor G7 reducerea plafonului de preț impus petrolului rusesc, în scopul intensificării presiunii asupra lui Vladimir Putin și a încheierii războiului din Ucraina, relatează Financial Times.


În același timp, Wall Street Journal scrie că Donald Trump le-a transmis liderilor europeni că Putin nu este pregătit să oprească conflictul, fiind convins că Rusia deține avantajul strategic. Fostul președinte american a respins apelurile pentru sancțiuni suplimentare și a propus organizarea unor negocieri indirecte la Vatican, în luna iunie.

UE prelungește accesul fără taxe pentru homarii americani, în speranța unui acord comercial mai amplu
Uniunea Europeană propune extinderea facilităților vamale pentru importurile de homari din SUA, cu scopul de a-l atrage pe Donald Trump într-un acord comercial extins, potrivit Financial Times. Acordul inițial, semnat în 2020 și valabil până la 31 iulie, ar putea fi prelungit în cadrul unui pachet menit să elimine tarifele recente impuse de Washington.

Londra analizează ștergerea datoriilor British Steel pentru a facilita vânzarea companiei
Guvernul britanic ia în calcul adoptarea unei noi legi pentru anularea datoriilor de aproape un miliard de lire sterline ale companiei British Steel, potrivit Financial Times. Măsura, care ar șterge creanțele deținute de actualul proprietar chinez Jingye, este considerată riscantă, întrucât ar putea submina încrederea în climatul de afaceri din Marea Britanie și ar tensiona relațiile cu Beijingul.

BCE ar putea opri relaxarea monetară în vară, pe fondul inflației persistente
Banca Centrală Europeană ar putea întrerupe ciclul de reducere a dobânzilor după o posibilă tăiere în iunie, avertizează analiști citați de Reuters. Inflația persistentă ridică semne de întrebare privind continuitatea politicii monetare relaxate pe timpul verii.

🌎 America

Bitcoin depășește pentru prima dată pragul de 110.000 USD
Bitcoin a atins joi un nou maxim istoric, depășind 111.000 USD, impulsionat de un val de optimism generat de progresele legislative din SUA în domeniul criptoactivelor, potrivit Bloomberg. Avansul este alimentat de proiectul de lege „Genius Act”, care vizează reglementarea stablecoin-urilor, și de sprijinul administrației Trump pentru o rezervă strategică de bitcoin. Investitorii au plasat deja peste 3,6 miliarde USD în ETF-uri bazate pe bitcoin în această lună.

SUA acceptă avionul de lux oferit de Qatar ca noul Air Force One
Departamentul Apărării al SUA a aprobat oficial utilizarea unui avion jumbo de lux, în valoare de 400 de milioane de dolari, oferit de Qatar, ca viitoare aeronavă prezidențială, relatează Financial Times. Decizia a fost luată în ciuda obiecțiilor bipartizane legate de etică și securitate.

Administrația Trump vrea să anuleze reformele poliției adoptate sub Biden
Casa Albă intenționează să retragă acordurile de reformă a poliției semnate în timpul administrației Biden cu orașele Minneapolis și Louisville. Potrivit Bloomberg, aceste măsuri vizau reducerea abuzurilor instituționale și a discriminării rasiale în forțele de ordine.

Randamentele obligațiunilor americane ating cel mai înalt nivel din ultimele 18 luni
O analiză Reuters arată că randamentele titlurilor de Trezorerie au crescut la maximele ultimului an și jumătate, pe fondul temerilor legate de o posibilă creștere semnificativă a datoriei publice. Un nou proiect de lege fiscală ar putea adăuga 3,8 trilioane USD la deficitul federal.

Investitorii trag un semnal de alarmă privind deficitul bugetar al SUA
Randamentele obligațiunilor pe 30 de ani au urcat la 5,1%, aproape de un record al ultimelor două decenii, reflectând îngrijorările pieței cu privire la planul de reduceri fiscale propus de Trump și la acumularea rapidă a datoriei publice, potrivit Bloomberg. Și bursele au reacționat negativ, pe fondul scăderii apetitului pentru activele americane.

Angajați ai ambasadei israeliene, împușcați mortal la Washington
Doi membri ai personalului ambasadei Israelului au fost împușcați și uciși lângă Muzeul Evreiesc din Washington, potrivit Financial Times. Secretarul pentru Securitate Internă, Kristi Noem, a anunțat declanșarea unei anchete și a promis că „acest autor depravat va fi adus în fața justiției”.

🌏 Asia

Telegram marchează un profit record, în ciuda proceselor din Franța
Telegram a înregistrat un profit anual de 540 de milioane USD, după ce în 2023 raportase o pierdere de 173 de milioane, potrivit Financial Times. Creșterea spectaculoasă vine în ciuda procedurilor legale în curs din Franța împotriva fondatorului Pavel Durov. Compania, cu sediul în Dubai, a prezentat datele într-un raport către investitori.

G7 analizează izolarea economică a SUA și tensiunile cu China
Summitul G7 desfășurat la Banff, Canada, a inclus pe agendă relațiile cu Asia, în special disputele comerciale dintre SUA și China. Potrivit Reuters, liderii discută riscul unei tot mai accentuate izolări economice a Washingtonului.

Valutele asiatice se apreciază în anticiparea negocierilor comerciale cu SUA
Speculațiile privind includerea politicilor valutare în viitoarele acorduri comerciale au determinat o apreciere puternică a mai multor monede asiatice, relatează Financial Times. Printre cele mai notabile creșteri se numără wonul sud-coreean, yenul japonez și dolarul taiwanez. Investitorii se așteaptă ca SUA să ceară limitarea intervențiilor valutare în schimbul reducerii tarifelor.

Piețele asiatice scad pe fondul temerilor legate de recesiune globală
Bursele din Japonia și China au înregistrat pierderi semnificative, pe fondul incertitudinilor privind politica comercială americană și riscul unei recesiuni mondiale, potrivit Reuters.

🌍 Africa

Trump și Ramaphosa, în conflict pe tema fermierilor albi din Africa de Sud
Într-o reuniune televizată la Casa Albă, Donald Trump l-a acuzat pe președintele sud-african Cyril Ramaphosa de tolerarea abuzurilor împotriva fermierilor albi, potrivit Financial Times. Trump a proiectat în Biroul Oval înregistrări video cu presupuse cazuri de persecuție.
Ramaphosa a respins ferm acuzațiile, în cadrul unei întrevederi oficiale la Washington, conform Wall Street Journal. El a apărat politicile de reformă agrară ale guvernului și a reiterat respectul pentru statul de drept, calificând afirmațiile ca fiind nefondate și politizate.

SUA și Africa de Sud discută despre investiții, pe fundal de tensiuni diplomatice
Potrivit Reuters, discuțiile bilaterale dintre SUA și Africa de Sud au vizat cooperarea economică, dar și probleme sensibile precum migrația. Divergențele diplomatice persistă, în ciuda interesului comun pentru investiții și schimburi comerciale.

🌏 Australia

Australia critică protecționismul SUA la summitul G7
Liderii australieni și-au exprimat îngrijorarea față de politicile comerciale americane în cadrul summitului G7 din Canada, avertizând că măsurile protecționiste afectează grav exporturile regionale, relatează Reuters.

Bursa australiană afectată de turbulențele globale
Piața de capital din Australia a înregistrat scăderi pe fondul temerilor legate de o recesiune mondială iminentă, în contextul incertitudinilor macroeconomice internaționale, potrivit unui raport Reuters.

Inundații devastatoare în estul Australiei: un mort și zeci de mii de persoane izolate
Ploile torențiale au provocat inundații severe în estul Australiei, soldate cu un deces și peste 50.000 de persoane izolate, potrivit The Manila Times. Autoritățile au mobilizat resurse ample pentru a gestiona situația de urgență, intervenind în regiunile cele mai afectate.

 

 

Zi decisivă pentru soarta ALEGERILOR. Contestația depusă de George Simion, pe masa judecătorilor CCR

Curtea Constituțională urmează să analizeze, joi dimineață, 22 mai, contestația depusă de George Simion, candidat în turul 2 al alegerilor prezidențiale.

Curtea Constituțională a României (CCR) va analiza, joi, la ora 10:00, contestația depusă de liderul AUR George Simion privind anularea alegerilor câștigate de independentul Nicușor Dan.

Pe ordinea de zi a ședinței de plen a CCR, din 22 mai 2025, programată să înceapă la ora 10, figurează: „Dosar nr.2103F/2025 -Cerere de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din data de 18 mai 2025”.

„În data de 20 mai 2025, ora 23:41, a fost comunicat Curții Constituționale, prin intermediul poștei electronice, un înscris, în formă scanată, intitulat „Cerere de anulare a alegerilor”, la care au fost atașate mai multe anexe. Cererea este semnată olograf, în copie, de domnul George-Nicolae Simion”, a anunțat CCR.

În același comunicat, reprezentanții CCR au mai făcut câteva precizări de ordin procedural. „Precizăm că, potrivit art.7 din Regulamentul de organizare și funcționare a Curții Constituționale, cererile adresate Curții Constituționale trebuie să fie semnate olograf, în original, sau prin utilizarea semnăturii electronice calificate, până la data și ora dezbaterilor.

Această precizare a fost comunicată pe data de 21 mai 2025, ora 9:06, domnului George-Nicolae Simion pe aceeași adresă de poștă electronică de pe care a fost comunicată cererea menționată, în vederea complinirii cerințelor procedurale de înregistrare a actelor de sesizare adresate Curții Constituționale”, au mai menționat reprezentanții Curții.

În eventualitatea respingerii cererii, va fi organizată ședința de validare a alegerilor

Ulterior, în eventualitatea respingerii cererii de anulare a alegerilor, Curtea Constituțională va organiza, la ora 12:00, ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor prezidențiale. „În data de 20 mai 2025, ora 23:41, a fost comunicat Curții Constituționale, prin intermediul poștei electronice, un înscris, în formă scanată, intitulat „Cerere de anulare a alegerilor”.

În data de 21 mai 2025, Curtea Constituțională a primit procesul-verbal al Biroului Electoral Central pentru al doilea tur de scrutin, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale secțiilor de votare.

În considerarea art.52 alin.(3) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, „soluționarea cererii [de anulare a alegerilor] de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor”.

În consecință, Curtea Constituțională a fixat termen de judecată pentru cererea de anulare a alegerilor pentru data de 22 mai 2025 ora 10:00. În eventualitatea respingerii cererii de anulare a alegerilor, Curtea Constituțională va organiza ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al României în data de 22 mai 2025 ora 12:00, la Sala de ședinţe publice „Alexandru Ioan Cuza”” – a precizat CCR într-un alt comunicat.

Totul Verde s-a alăturat proiectului Fundației Metropolis de ridicare a Spitalului de Psihiatrică Pediatrică

0

În seara zilei de miercuri, 9 octombrie 2024, la Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din Capitală a avut loc un eveniment în cadrul căruia a fost lansat proiectul de construcție a unei noi clădiri ce va găzdui o secție de psihiatrie pediatrică. Este vorba să se edifice cel mai mare Spital de Psihiatrie Pediatrică din România, chiar în curtea Spitalului Obregia, din sectorul 4.

Acest proiect ambițios va fi realizat în baza unui protocol de colaborare între Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Fundaţia Filantropică Metropolis, prin inițiativa Spitale Publice din Bani Privați.

Este mai mult decât un proiect – este o promisiune. Promisiunea că niciun copil nu va mai fi nevoit să lupte singur cu suferința psihică. Acestora li se va oferi un spațiu adaptat nevoilor lor reale. Cu medici dedicați, cu empatie și grijă. Un loc unde tratamentul nu înseamnă doar medicație, ci și încredere, răbdare și iubire.

Acestui nobil demers s-au alăturat și cei de la Totul Verde. S.A., care au redirectionat parte din impozitul pe profit al societății către fundație. ”Mulțumim Totul Verde pentru că ați ales să fiți parte din această misiune. Sprijinul vostru ne arată că schimbarea este posibilă atunci când inimile bat la unison”, este mesajul de mulțumire publicat de pagina de facebook a celor de la Metropolis!

Iran, punctul nevralgic al petrolului

Prețurile petrolului au crescut miercuri cu peste 1%, după ce informațiile potrivit cărora Israelul pregătește un atac asupra instalațiilor nucleare iraniene au sporit temerile că un conflict ar putea afecta disponibilitatea aprovizionării în regiunea-cheie de producție din Orientul Mijlociu.

Potrivit Reuters, contractele Brent pentru iulie au crescut cu 68 de cenți, sau 1,04%, la 66,06 dolari pe baril. Contractele West Texas Intermediate au urcat cu 70 de cenți, sau 1,1%, la 62,73 dolari.

Noi informații obținute de Statele Unite sugerează că Israelul se pregătește să atace instalațiile nucleare iraniene, a relatat marți CNN, citând mai mulți oficiali americani. „O astfel de escaladare nu ar pune în pericol doar aprovizionarea Iranului, ci și a unor mari părți din regiunea extinsă”, au declarat strategii ING.

Iranul este al treilea producător ca mărime dintre membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, iar un atac israelian ar putea perturba fluxurile din această țară.

De asemenea, există temeri că Republica Islamică ar putea riposta prin blocarea fluxurilor de petroliere prin strâmtoarea Ormuz, prin care Arabia Saudită, Kuweit, Irak și Emiratele Arabe Unite exportă combustibil.

Orice escaladare militară care afectează securitatea maritimă în Golful Persic ar duce la o creștere vertiginosă a prețurilor, pe măsură ce rafinăriile și transportatorii se grăbesc să găsească rute alternative de aprovizionare sau să își mărească stocurile în anticiparea unui conflict prelungit.

Statele Unite și Iranul au purtat mai multe runde de discuții în acest an cu privire la programul nuclear iranian. Donald Trump a  relansat o campanie de sancțiuni mai puternice asupra exporturilor de țiței iranian pentru a constrânge Teheranul să renunțe la aspirațiile sale nucleare.

În ciuda discuțiilor, oficialii americani și liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, au indicat că ambele părți sunt încă departe de o înțelegere.

Administrația Trump are nevoie  de o strategie care să ofere Iranului stimulente credibile în schimbul unor limite nucleare verificabile, dar care să nu necesite dezmembrarea întregului său program.

Iranul a arătat un model consecvent în relațiile cu Statele Unite: presiunea este întâmpinată cu presiune, în timp ce concesiile sunt întâmpinate cu măsuri reciproce.

Guvernul israelian a susținut mult timp că va acționa unilateral, dacă este necesar, pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare

Dacă va avea loc un război total în Orientul Mijlociu, activele refugiu, cum ar fi aurul și dolarul american, ar putea crește odată cu prețurile petrolului, trimițând unde de șoc în întreaga economie globală.

Elon Musk a fost sortit eșecului

0

Elon Musk nu va fi amintit alături de Cornelius Vanderbilt și Andrew Carnegie, nici măcar de Bill Gates. Miliardarul tech este definiția unei figuri de cult, dar figurile de cult nu sunt destinate eșaloanelor superioare ale politicii.

În noiembrie, se părea deja că independența și imaginea publică zgomotoasă a lui Musk îi vor scurta mandatul. Și acum este gata să plece din guvernul SUA, declarând că dorește să se concentreze asupra Tesla; marți, a anunțat că intenționează să cheltuiască „mult mai puțin” pe donații politice în viitor. Potrivit Un Herd, Trump însuși a spus că Musk nu va mai fi prin preajmă mult timp.

De la elogierea AfD din Germania la tweet-ul „Stalin, Mao și Hitler nu au ucis milioane de oameni. Angajații lor din sectorul public au făcut-o”, Musk nu s-a distanțat  de nativiștii radicali deoarece provine dintr-o lume în care există mult mai multă toleranță față de cei care spun orice le trece prin cap –  și mai puțin respect pentru valoare și prestigiu.

Nu putea trece în politică fără să abandoneze lumea pe care o întruchipează și o reprezintă, neutralizându-se. Comportamentul său de la crearea DOGE arată că tratează guvernul la fel cum ar trata o companie al cărei CEO este.

Carisma lui Musk și abordarea sa de tip buldozer seamănă într-o oarecare măsură cu aroganța  lui Trump, însă diferența esențială constă tocmai în electoratul lor: adepții MAGA pentru Trump, adepții cultului personalității techno-accelerării pentru Musk.

Orice legătură între aceste două grupuri era pur ipotetică înainte ca Musk să cumpere Twitter, iar MAGA-iștii au câștigat din trei motive. În primul rând, sunt mai mulți. În al doilea rând, sunt preocupați de  probleme imediate și populare în loc de misiuni pe Marte și tuneluri hyperloop. În al treilea rând, și cel mai important,  îl venerează pe Trump în locul lui Musk, iar Trump este în cele din urmă la conducere.

Musk va rămâne printre cei mai bogați oameni din lume și, probabil, va servi stângii în următorii ani ca o sperietoare de genul lui Soros. Dar, după cum au arătat „miliardarii buni” ai democraților, banii nu pot cumpăra încrederea.

Adevărata întrebare este dacă decalajul cultural între tehnologie și politică va rămâne la fel de mare ca în prezent.

Cu toți banii lor, puțini magnați  din lumea tehnologiei au intrat în mod vizibil în politică, iar figuri precum Peter Thiel, Bill Gates și fostul director executiv al Google, Eric Schmidt, au avut tendința de a exercita o influență din culise, mai degrabă decât să încerce să obțină o funcție aleasă.

Chanel, eroul pieței luxului?

0

Grupul francez de lux Chanel va continua să investească masiv în acest an, bazându-se pe buzunarele sale adânci în timp ce alți jucători din sector se retrag, cu planuri pentru noi magazine în China și Statele Unite, în ciuda volatilității de pe ambele piețe.

 „Continuăm să navigăm în vremuri foarte incerte”, a declarat pentru Reuters șeful financiar al grupului, Philippe Blondiaux. El a  semnalat „semne pozitive de stabilizare” în China și Hong Kong, dar este încă „prea devreme să spunem” că au depășit dificultățile, în timp ce negocierile în curs privind tarifele cauzează „multă incertitudine”.

În ciuda unei scăderi de 4,3% a vânzărilor în 2024, brandul francez, cunoscut pentru logo-ul său cu dublu C, gențile din piele matlasată și parfumul No. 5, intenționează să mențină nivelul cheltuielilor de capital de anul trecut(1,8 miliarde de dolari),ceea ce a reprezentat o creștere de 43% față de 2023.

De asemenea, va investi 600 de milioane de dolari în lanțurile de aprovizionare și va cumpăra acțiuni la un furnizor de mătase din Franța și la un producător de bijuterii din Italia. Grupul plănuiește să adauge 48 de magazine în acest an, aproape jumătate în SUA și China, precum și în Mexic, India și Canada. Doar șase dintre noile puncte de vânzare vor fi magazine de modă.

Chanel a scumpit prețurile cu aproximativ 3% anul trecut pentru a ține pasul cu inflația, dar ar putea să le majoreze și mai mult anul acesta, în conformitate cu inflația, precizează Blondiaux. Leena Nair, director executiv, a menționat că noul director de creație Matthieu Blazy, numit în decembrie pentru a o înlocui pe Virginie Viard, nu va lansa haine pentru bărbați.

Numirea lui Blazy vine pe fondul unei ample reorganizări a designerilor din industrie, cu nume noi la branduri de top precum Gucci, Dior, Balenciaga și Valentino, în contextul în care directorii încearcă să relanseze creșterea vânzărilor. Chanel este deținut de frații miliardari Alain și Gerard Wertheimer.

Grupurile de lux au sperat că piața americană va ajuta sectorul să iasă din declinul din acest an, însă incertitudinile legate de tarifele vamale au spulberat speranțele unei reveniri rapide, firma de consultanță Bain reducându-și previziunile privind vânzările la o scădere probabilă între 2% și 5%.

„Volatilitatea macroeconomică și geopolitică reprezintă, fără îndoială, o provocare pentru afaceri și am observat că aceste condiții au un impact asupra vânzărilor în unele regiuni”, a subliniat Nair.

Fake update la PSD. Grindeanu – interimar, irelevant

Au trecut alegerile, a trecut și vremea lui Ciolacu, deși unii zic că i s-a „sugerat” să plece. Dar PSD rămâne același bloc monolitic etern, imun la schimbare, ca o statuie de ghips vopsită din 4 în 4 ani. Românii vor altceva, însă în bula magică a politicii de la noi, unde nimic nu se schimbă cu adevărat, dar toată lumea mimează mișcarea, Partidul Social Democrat ne oferă, din nou, un spectacol de déjà vu. În locul lui Marcel de la Buzău vine, atenție, că-i surpriză de proporții… Sorin Grindeanu! Da, acel Grindeanu de la celebra „Ordonanță 13”, reciclat de „Sistem” mai ceva ca PET-urile de pe Bega.

PSD are un talent unic: se reinventează fără să se schimbe cu adevărat. PSD e ca un serial plictisitor de pe TVR 2 – rulează în reluare, personajele sunt aceleași, doar decorul se schimbă: de la Palatul Victoria, la Vila Lac. Grindeanu, deja un veteran în Kiseleff 10, nu este un pas înainte, e un pas înapoi cu zâmbet forțat.

Cine a crezut că PSD va lua o altă turnură după șocurile din alegeri …sau măcar o pauză de la scandaluri, s-a păcălit. Partidul continuă să fie o mașinărie bine unsă de control intern, unde ideologia este la fel de consistentă ca zăpada de aprilie. Sorin Grindeanu, omul care a promis, cândva, digitalizarea întregii Românii (citea și el dintr-o foaie de parcurs), e acum simbolul continuității. Adică al stagnării.

„Interimarul” ăsta nu-i altceva decât același covrig PSD-ist, dar mușcat ceva mai vârtos, cam de pe partea cu bugetul mai mare, la „Transporturi”.

Cel mai amuzant (sau trist?) e că PSD crede că schimbarea de șefi e suficientă pentru a păcăli electoratul. „Uite, noi evoluăm!”, s-a strigat după ședința de la Vila Lac. Băi, băieți, Grindeanu nu este un nou început, ci doar același sfârșit, repovestit pe alt ton. În spatele ușilor închise s-a desfășurat ritualul clasic: baronii locali, obosiți de atâta reformă mimată, s-au reunit ca într-un consiliu de bătrâni Jedi ai tranziției. S-au privit, au oftat și au decis: dacă trebuie să dăm senzația de aer proaspăt, să punem pe cineva care a mai fost dat afară o dată. Sorin Grindeanu a mai condus Guvernul, deci știe cum e să pleci în șuturi.

Și, apropo de ședința de la Vila Lac, din Snagov, unde erau toți marii strategi PSD din timpul campaniei? S-au ascuns, cumva, după perdelele de la Consiliile Județene, așteptând să vadă dacă partidul se mai scoate și după această criză? Când scorurile au ieșit proaste și mai ales acum, după primul tur de la „prezidențiale” (fără candidat PSD, o premieră negativă!), „baronii roșii” s-au dat brusc tehnocrați. Barem Toma, de la Buzău, pare că se antrenează să devină consilier al lui Ilie Bolojan. „Azi”, nu mai revendică nimeni victoria pentru că nu a fost, dar când va ieși măcar de un 18% decent la viitoarele alegeri („anticipate”, la toamnă?!), să vezi atunci dansul meritocrației!

La conferința ad-hoc organizată de noul „interimar”, declarațiile au dezvelit care sunt planurile, de fapt, în Kiseleff. „PSD a fost și este partidul rațiunii și al soluțiilor”, a zis Grindeanu. Da, sunt aceleași „soluții” politice ne-au adus în topul incompetenței! „O opoziție constructivă” vrea să însemne o opoziție care nu opune rezistență prea mare când trebuie votate măsurile impuse de Bruxelles și/sau Paris, după caz?! Iar „Susținere rațională pentru soluții bune și logice” este în logica „PSD-style”: dacă nu merge, încerci din nou până când uită lumea.

Nu putem spune că PSD nu se reformează. Ba da, se reformează, dar cu aceiași oameni, în aceleași funcții și având aceleași idei. Doar că le spun „altfel”. E ca și cum ai redenumi ciorba de burtă în „supa națională regenerativă” și ai pretinde că ai schimbat meniul la restaurant. Adevărul e că românii cer restart, iar PSD răspunde cu „reboot” pe Windows 95. Poate pentru că, în capul lor, Internetul e tot pe dial-up, iar alegătorul, tot „de la țară”, bun de speriat cu bau-baul „Rusia” și de amăgit cu „Noi v-am mărit pensiile”.

Trăim vremuri noi, cu fețe vechi. Aceeași Mărie, dar cu altă pălărie! Iar în cazul lui Sorin Grindeanu, chiar și pălăria pare second-hand. Până la următorul episod din PSD Reloaded, pregătim popcornul. Spoiler alert: nu va fi mai bun decât ce am văzut până acum!

 

Românilor nu le place România. 3,1 milioane de compatrioți și-au stabilit reședința în alte țări UE

0

Din aproape 14 milioane de cetățeni ai UE care au reședința într-o altă țară a Uniunii, românii ocupă de departe primul loc, cu 3,1 milioane. Următoarele locuri, la jumătate din această cifră, sunt ocupate de italieni și polonezi. Pe de altă parte, potrivit Eurostat, România a înregistrat și cea mai mare scădere a populației din ultimii 10 ani, aceasta reducându-se cu 2,5 milioane, ceea ce pune mari semne de întrebare asupra cifrelor oficiale publicate de Institutul Național de Statistică.

Cel mai mare grup de cetățeni UE cu reședința în alte țări ale Uniunii Europene ca străini la 1 ianuarie 2024 era cel al cetățenilor români (3,1 milioane sau 22% din cei 13,9 milioane de cetățeni UE care trăiesc într-o altă țară UE ca străini), urmat de grupurile cetățenilor italieni și polonezi (ambele cu câte 1,5 milioane sau 11%). Pe următoarele locuri s-au situat Portugalia, cu aproape 1 milion de cetățeni plecați în alte state UE, Bulgaria, cu 752.000, Germania, cu 751.000, Spania, cu 632.000, Franța, cu 625.000, Croația, cu 575.000 și Olanda, cu 469.000.

Privind perioada 1 ianuarie 2019 – 1 ianuarie 2024, numărul cetățenilor UE care locuiesc într-o altă țară a UE a crescut pentru 16 state UE și a scăzut pentru 11. Cea mai mare creștere relativă în această perioadă poate fi observată pentru cetățenii irlandezi (+35%), maltezi (+34%) și spanioli (+20%), în timp ce scăderi s-au înregistrat (-15%), finlandezi și ciprioți (-55%). (-11%) cetățeni). Pe de altă parte, în 2023, țările UE au acordat cetățenia a peste 1,1 milioane de persoane, transmite Eurostat. Sirienii (108.000 sau 10,2%), marocanii (106.000 sau 10,1%) și albanezii (44.000 sau 4,2%) au fost primii 3 beneficiari ai cetățeniei UE.  Privind perioada 2016-2023, numărul total de cetățeni acordate cetățenilor străini în UE a fost cel mai mic în 2018 (677.000) și cel mai mare în 2023 (1.100 000), o creștere cu 6% față de 2022 (990 000). În ceea ce privește cetățenia originală, cele mai mari grupuri  cetățenia unei țări UE au fost marocanii, albanezii, turcii, britanicii și ucrainenii, aceștia din urmă primind cetățenie în 2021 și 2022.

Populația UE a crescut. Cu ucraineni

La 1 ianuarie 2024, în Uniunea Europeană (UE) trăiau 449 de milioane de persoane, ceea ce reprezintă o creștere cu 0,4% față de cele 448 de milioane înregistrate la 1 ianuarie 2023. Cele mai populate țări din UE erau Germania (83,4 milioane, 19% din totalul UE), Franța (68,4 milioane, 15%), Italia (58,9 milioane, 13%), Spania (48,6 milioane, 11%) și Polonia (36,6 milioane, 8%). În total, aceste 5 țări reprezentau 66% din populația UE. La celălalt capăt al intervalului, cele mai puțin populate țări din UE au fost Malta (563.000 de persoane, ceea ce corespunde la 0,1% din totalul UE), Luxemburg (672.000, tot 0,1%) și Cipru (934.000, 0,2%).

Creșterea observată a populației de 1,6 milioane în 2023 poate fi atribuită în mare măsură creșterii mișcărilor migratorii post-Covid-19 și afluxului de persoane strămutate din Ucraina care au primit statut de protecție temporară în țările UE. În perioada de 20 de ani de la 1 ianuarie 2004 până la 1 ianuarie 2024, 19 țări UE au înregistrat creșteri ale populației și 8 au înregistrat scăderi. Cele mai mari creșteri relative au fost înregistrate în Luxemburg (48%), urmat de Malta (41%), Irlanda (33%) și Cipru (29%). Cele mai mari scăderi relative au fost observate în Letonia (-18%), Bulgaria (-17%), Lituania (-15%) și România (-11%). Cele mai mari creșteri absolute au fost înregistrate în Franța și Spania (ambele 6,1 milioane), în timp ce cele mai mari scăderi absolute au fost observate în România (-2,5 milioane), Polonia (-1,6 milioane) și Bulgaria (-1,3 milioane).

Se depopulează țara

Densitatea populației în UE variază de la 18 la 1.766 de persoane pe km², iar media în UE a fost de 109 persoane pe km² în 2023. Malta a înregistrat cea mai mare densitate a populației (cu 1.766 de persoane pe km²), urmată la distanță de Țările de Jos (526) și Belgia (387). La celălalt capăt al intervalului se aflau Finlanda (18 persoane pe km²) și Suedia (26) cu cele mai scăzute densități de populație. Densitatea populației UE a crescut de la 105 persoane pe km² în 2003 la 109 în 2023. În această perioadă, a existat o creștere în 19 dintre țările UE, cu cele mai mari creșteri în Malta (de la 1.263 la 1.766 persoane pe km²) și Luxemburg (de la 175 la 258). România (95 la 81) și Bulgaria (70 la 59) au avut cele mai mari scăderi, mai arată Eurostat.

Califat în Franța? Macron luptă împotriva Frăției Musulmane

Președintele Emmanuel Macron va  adopta noi măsuri pentru a combate infiltrarea Frăției Musulmane în agențiile de stat și în societatea franceză.

Ministrul de interne Bruno Retailleau a acuzat gruparea islamistă că încearcă să stabilească un „califat” în Franța.

Potrivit AFP, un raport întocmit de doi înalți funcționari publici și  prezentat miercuri Consiliului de Apărare ”stabilește foarte clar natura antirepublicană și subversivă a Frăției Musulmane și propune modalități de a remedia această amenințare”. Prin urmare, ”trebuie luate măsuri pentru a opri răspândirea islamismului politic”.

Printr-o strategie de ”disimulare”, Frăția Musulmană urmărește „să cucerească instituțiile puterii, în special municipalitățile, să înlocuiască treptat regulile de viață socială pe care le susținem astăzi cu regulile Sharia și să le  pună în aplicare pe întreg teritoriul național”.

Musulmans de France, fosta Uniune a Organizațiilor Islamice din Franța, este identificată drept „ramura națională a Frăției Musulmane”. „Nu avem de-a face cu un separatism agresiv”, ci cu un „scop subtil, dar nu mai puțin subversiv pentru instituții”, se arată în raport.

Mișcarea islamistă își pierde influența în lumea arabă și „își concentrează eforturile asupra Europei”. O campanie de sensibilizare a opiniei publice trebuie să fie combinată cu eforturi reînnoite de promovare a discursului laic și cu „semnale puternice și pozitive către comunitatea musulmană”.

Macron a precizat că nu trebuie confundată populația musulmană din  Franța – cea mai mare din Europa – cu Frăția Musulmană.

O lege din 2021 împotriva separatismului oferă prefecturilor franceze puteri sporite pentru a închide asociații considerate a fi legate de islamul politic. Legea a fost adoptată în timp ce țara se resimțea în urma atacurilor ISIS.

Guvernul francez consideră că grupurile care promovează islamismul politic ar încerca să beneficieze de finanțare din partea Uniunii Europene.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Benjamin Haddad, va prezenta săptămâna viitoare la Bruxelles un plan prin care Comisia își va spori vigilența și va evita finanțarea entităților legate de Frăția Musulmană.

„Dimensiunea europeană a mișcării Frăției și dorința sa de infiltrare se aplică atât municipalităților și agențiilor, cât și instituțiilor internaționale și, în special, europene”, au subliniat autorii raportului.

Guardiola pune condiții clare: “Dacă nu mi se respectă dorința, plec de la Manchester City!”

0

Pep Guardiola a lansat un mesaj categoric care a surprins întreaga suflare fotbalistică, imediat după victoria obținută de Manchester City în fața celor de la Bournemouth, scor 3-1. Tehnicianul catalan a transmis public conducerii clubului că nu va mai accepta să lucreze cu un lot supradimensionat și că își va da demisia dacă situația nu se schimbă din sezonul următor.

Deși majoritatea antrenorilor își doresc cât mai multe opțiuni în lot, Guardiola merge împotriva curentului. Antrenorul cu șase titluri în Premier League în palmares afirmă că nu mai suportă să lase jucători în afara convocărilor și că preferă un grup restrâns, cu fotbaliști implicați total.

„Nu pot continua așa. Am spus clar celor din conducere că nu voi accepta să lucrez din nou cu 24-25 de jucători. Mă doare să îi trimit în tribună pe unii dintre ei, deși se antrenează exemplar. Dacă nu voi avea un lot mai redus numeric, plec. Prefer să completez cu jucători din academie în caz de urgență decât să gestionez un vestiar aglomerat”, a declarat Guardiola, potrivit jurnalistului Fabrizio Romano.

City, cu un pas în noua ediție a Ligii Campionilor

În urma succesului cu Bournemouth, Manchester City a ajuns la 68 de puncte și e aproape matematic calificată în ediția viitoare a UEFA Champions League. Formația este pe locul al treilea în clasament, iar pentru a fi scoasă din top 5 ar trebui să piardă cu Fulham, iar Newcastle, Chelsea și Aston Villa să câștige toate meciurile rămase.

Totuși, chiar și în eventualitatea unui egal de puncte, City pornește cu un avantaj solid la golaveraj: +4 față de Chelsea, +6 în fața lui Newcastle și +15 comparativ cu Aston Villa.

Până acum, Guardiola a cucerit 19 trofee la cârma echipei de pe Etihad și rămâne de văzut dacă fermitatea sa va schimba strategia clubului pentru sezonul viitor.

Consiliul Concurenței dezvăluie înșelătoria secolului. Posesorii de mașini în garanție își puteau repara mașina la orice service

Mașinile aflate în garanție pot fi reparate în orice service, nu numai în reprezentanțe, fără ca acestea să-și piardă garanția, a transmis Consiliul Concurenței, care a și declanșat mai multe investigații la importatorii auto și rețelele acestora de reparații vehicule. Consiliul vrea să pună capăt unei practici înșelătoare generalizate prin care românii care își achiziționau autoturisme noi erau obligați ca, în perioada de garanție, să-și efectueze până și schimburile de ulei și filtre la reprezentanțe, sub amenințarea că pierd garanția mașinii.

Consiliul Concurenței a declanșat șase investigații în sectorul auto, efectuând deja inspecții inopinate la sediile importatorilor auto. Investigațiile au fost demarate din oficiu pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor și/sau pe piața distribuției de piese de schimb pentru autovehicule din România, autoritatea de concurență deținând indicii cu privire la existența unor înțelegeri între cei șase importatori auto și membrii rețelelor lor autorizate de dealeri și reparatori auto.

Aceste înțelegeri au restricționat accesul concurenților (unități de reparații auto din afara rețelei autorizate și/sau distribuitori de piese de schimb de calitate echivalentă) la clienți, pe piețele pe care aceștia își desfășoară activitatea. Astfel, Consiliul Concurenței are suspiciuni că anumite prevederi contractuale ar putea determina proprietarii să realizeze operațiuni de întreținere a autovehiculelor și anumite lucrări de reparare a acestora, care nu sunt acoperite de garanție, doar în rețeaua autorizată a importatorilor și/sau folosind doar piese de schimb de origine, sub sancțiunea pierderii garanției autovehiculului, a transmis instituția. „Garanția unui autovehicul nu ar trebui condiționată de realizarea unor lucrări care nu intră în garanție și care sunt plătite de proprietar doar în cadrul rețelelor autorizate sau cu utilizarea exclusivă a anumitor piese de schimb. O astfel de practică este nocivă pentru concurență și prejudiciază clienții”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Anchete la firme care acoperă 70% din parcul auto

Autoritatea de concurență a efectuat inspecții inopinate la sediile a șase importatori auto activi în România: BMW Romania SRL, Porsche Romania SRL, Mercedes-Benz România SRL, Hyundai Auto România SRL, Renault Commercial Roumanie SRL/Automobile-Dacia SA și Euro Inter Trade Corporation SRL. Importatorii inspectați comercializează mărcile Audi, BMW, Cupra, Dacia, EQ, Hyundai, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Renault, Seat, Skoda, Smart, Volkswagen și Volvo, ce reprezintă circa 70% din parcul de autoturisme din România. Inspecțiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. ”Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

O întârziere de 20 de ani

Conducerea Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) susține că măsura ar fi trebuit să fie luată de 20 de ani, dat fiind că marea majoritate a reprezentanțelor au contracte, în special de leasing, în care interzic clienților să-și repare autovehiculele în service-urile multimarcă, încălcând grav directivele europene, care spun că orice service autorizat de instituțiile statului poate repara orice mașină aflată în garanție.

”Mai mult decât atât, nu doar că interzic reparațiile pe partea de mecanică, ci interzic și reparațiile pe partea de caroserie și vopsitorie, înșelând clienții și spunându-le că, dacă vor merge la un service multimarcă să-și repare mașina, vor pierde garanția. Din cauza acestui lucru, mii de service-uri multimarcă au intrat în faliment în ultimii 20 de ani, determinându-i pe angajați să plece în afara țării. În plus, s-au produs grave prejudicii la bugetul statului, prin neîncasarea de taxe și impozite și lăsând un lanț de datorii către furnizor și bugetul statului”, ne-a declarat Florin Pandele, vicepreședintele COTAR. Acesta semnalează că nu este vorba doar de leasing, ci de cel puțin 95% din mașinile noi care sunt în garanție și la care nu poți schimba nici măcar uleiul și filtrele decât în reprezentanțe.

”COTAR a sesizat acest lucru de peste 15 ani de zile, dar nu s-a întâmplat absolut nimic. Pentru că, prin această practică generalizată, noi, cei de la service-urile multimarcă, suntem eliminați din piață. Fenomenul foarte grav este acela că se interzic reparațiile de orice fel la service-urile multimarcă, în afara celor care intră în garanția mașinii și sunt asumate de reprezentanțe, pentru care oamenii nu plătesc”, ne-a mai precizat vicepreședintele COTAR, Florin Pandele.

Cât va dura armistițiul comercial SUA-China?

La doar o săptămână după ce SUA și China și-au suspendat războiul comercial, niciuna dintre părți nu poate fi încă sigură că cealaltă își respectă partea sa de înțelegere.

„Aceste 90 de zile nu vor fi ușoare”, a declarat Liu Weidong, cercetător la  Academia Chineză de Științe Sociale, citat de CNBC. El preconizează o ”incertitudine ridicată” pe măsură ce SUA și China încearcă să ajungă la un compromis.

Miercuri, Ministerul Comerțului din China a avertizat că va lua măsuri legale împotriva celor implicați în sprijinirea sau punerea în aplicare a măsurilor de limitare a utilizării semiconductorilor avansați. A învinuit SUA pentru subminarea discuțiilor comerciale cu un avertisment privind cipurile Huawei.

Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că China nu relaxează controalele privind exporturile de pământuri rare, un alt domeniu în care gigantul asiatic domină lanțul de aprovizionare.

„Washingtonul se aștepta ca aceste controale să fie reduse, permițând exporturile într-un mod relativ nerestricționat. Dacă se dovedește că, de fapt, acesta nu este rezultatul, SUA vor concluziona probabil că China încalcă acordul.Am putea asista la o reescaladare mai devreme decât mai târziu”, spune Scott Kennedy, consilier principal și titular al catedrei Chinese Business and Economics din cadrul Center for Strategic and International Studies din Washington.

„Având în vedere natura cuprinzătoare și competitivă a relațiilor bilaterale, armistițiul actual – deși axat pe comerț – poate fi ușor subminat de controlul exporturilor. China ar putea să își recalibreze regimul de control drept răspuns măsurat la acțiunile SUA”, a precizat Yue Su, expert financiar la The Economist Intelligence Unit.

Duminică, China a impus taxe antidumping de până la 74,9% pentru  importurile de materiale plastice din SUA, Europa, Japonia și Taiwan.

SUA au lăsat în vigoare tarife de 20% impuse la începutul acestui an pentru presupusul rol al Chinei în criza fentanilului. Noul ambasador american la Beijing, David Perdue, a cerut ”acțiuni ferme” împotria fentanilului.

Washingtonul și Beijingul vor „lucra în mod constructiv” în ceea ce privește fentanilul, a declarat săptămâna trecută reprezentantul SUA pentru comerț, Jamieson Greer.

Întrebat despre perspectivele dialogului, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a răspuns că China nu a fost responsabilă pentru criză și a condamnat tarifele ”nerezonabile” impuse de SUA în numele acestei dispute bilaterale.

Barcelona revine pe „Camp Nou”, arena de 1,7 miliarde euro!

0

După o perioadă de aproape doi ani în care a evoluat pe stadionul Montjuic, FC Barcelona se pregătește să revină pe terenul emblematic al clubului, noul Spotify Camp Nou. Data oficială a revenirii a fost anunțată: 10 august, cu prilejul tradiționalului meci de prezentare, Trofeul Joan Gamper, ce va deschide sezonul 2025-2026.

Lucrările de modernizare au început după victoria cu Mallorca, scor 3-0, în mai 2023, însă au suferit numeroase întârzieri. Inițial, clubul dorea să revină pe stadionul propriu în noiembrie 2024, pentru a marca 125 de ani de existență. Planurile au fost amânate, iar decizia finală a fost ca sezonul curent să fie încheiat pe Montjuic.

Noua arenă, cu o capacitate crescută la 105.000 de locuri, va deveni cel mai mare stadion de fotbal din Europa. Reconstrucția a costat nu mai puțin de 1,7 miliarde de euro, iar modernizarea include un acoperiș complet, tabele digitale de mari dimensiuni și restructurarea completă a nivelului superior.

Raphinha își prelungește contractul cu FC Barcelona

În paralel cu planurile legate de stadion, clubul catalan este aproape să oficializeze prelungirea înțelegerii cu Raphinha. Brazilianul de 28 de ani, aflat în mare formă în actualul sezon, urmează să-și extindă contractul actual, scadent în 2027, cu încă un an.

Extrema stângă a impresionat în campania 2024-2025, fiind unul dintre pilonii echipei care a cucerit La Liga, Cupa Regelui și Supercupa Spaniei. Cu 34 de reușite și 25 de assisturi în 56 de partide, Raphinha a devenit esențial în planurile tehnicianului Hansi Flick.

Oficializarea acordului este așteptată înainte ca fotbalistul să se alăture lotului Braziliei pentru meciurile din preliminariile Cupei Mondiale. Raphinha, care are în prezent un salariu de 12,5 milioane de euro, va beneficia de o creștere a veniturilor odată cu noul angajament.

Green Deal-ul s-a înecat la mal. Criza de materii prime critice spulberă tranziția energetică

Cererea în creștere de cupru pentru electrificare va provoca un deficit de aprovizionare de 30% până în 2035, avertizează Agenția Internațională pentru Energie, într-un raport dedicat materiilor prime critice. Pentru litiu, piețele pe termen scurt par bine aprovizionate, dar cererea în creștere rapidă este de așteptat să împingă piața în deficit până în anii 2030. În fapt, dependența de minerale energetice cheie a continuat să crească puternic în 2024, pe fondul continuării politicii Green Deal, cu vehiculele electrice, baterii pentru stocare, sursele regenerabile și rețele.

Misiunea sinucigașă a Europei continuă, dependența de gaze și petrol fiind înlocuită de politicile Green Deal, care au adus o altă dependență, cea de materii prime critice, pe care continentul nu le are. Fără a exagera în niciun fel, Europa a înlocuit dependența de Federația Rusă cu dependența de China și, în subsidiar, de SUA, care livrează gazele lichefiate.

Majoritatea rezervelor de materii prime indispensabile tranziției energetice se află în China, care, în plus, a mai luat și un avânt tehnologic de cel puțin 50 de ani în fața UE, permițându-și acum, de pe poziția celui mai mare producător de emisii CO2, să se joace cu butoanele Green Deal-ului european. În ciuda cererii puternice de cupru din electrificare, actualele proiecte miniere indică un potențial deficit de aprovizionare de 30% până în 2035 din cauza costurilor de capital în creștere, a descoperirilor limitate de resurse și a termenelor lungi de livrare, avertizează Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

Pentru litiu, piețele pe termen scurt par bine aprovizionate, dar cererea în creștere rapidă este de așteptat să împingă piața în deficit până în anii 2030. Potrivit IEA, piețele de astăzi pot părea bine aprovizionate, dar restricțiile la export și riscurile la adresa securității aprovizionării proliferează.

Restricții la export

Pe fondul creșterii concentrării ofertei, a fost introdus un număr tot mai mare de măsuri de control al exporturilor de minerale critice, în special din 2023. În decembrie 2024, China a restricționat exportul de galiu, germaniu și antimoniu, minerale cheie pentru producția de semiconductori către Statele Unite. Aceasta a fost urmată de anunțuri suplimentare la începutul anului 2025, inclusiv restricții privind wolfram, teluriu, bismut, indiu și molibden și asupra a șapte elemente grele de pământuri rare.

În februarie 2025, China a anunțat o suspendare de patru luni a exporturilor de cobalt pentru a reduce scăderea prețurilor. În prezent, mai mult de jumătate dintr-un grup mai larg de minerale legate de energie sunt supuse unei anumite forme de controale la export. Aceste restricții nu numai că cresc ca număr, ci se extind și în domeniul de aplicare pentru a acoperi nu doar materiile prime și rafinate, ci și tehnologiile de procesare, cum ar fi cele pentru rafinarea litiului și a pământurilor rare, se precizează în raportul IEA.

Concentrarea ridicată a pieței crește vulnerabilitatea la șocurile de aprovizionare, mai ales dacă, din orice motiv, aprovizionarea din cea mai mare țară producătoare este întreruptă. Atunci când cel mai mare furnizor și cererea acestuia sunt excluse, soldurile generale ale pieței devin total diferite. Pentru metalele bateriilor și pământurile rare, livrările din afara producătorului principal îndeplinesc în medie doar jumătate din cererea rămasă în 2035. Aceasta înseamnă că, chiar și pe o piață bine aprovizionată, lanțurile de aprovizionare cu minerale critice pot fi extrem de vulnerabile la șocurile de aprovizionare, fie că sunt cauzate de vreme extremă, o defecțiune tehnică sau întreruperi comerciale.

Mineralele critice, mai scumpe decât gazele și petrolul

Potrivit IEA, zonele majore de risc pentru mineralele strategice includ concentrarea ridicată a lanțului de aprovizionare, volatilitatea prețurilor și dependența de produse secundare. China este rafinatorul dominant pentru 19 din cele 20 de minerale critice, deținând o cotă medie de piață de aproximativ 70%. Trei sferturi dintre aceste minerale au prezentat o volatilitate mai mare a prețurilor decât petrolul, iar jumătate au fost mai volatile decât gazele naturale. Aproximativ jumătate sunt produse ca produse secundare, limitând flexibilitatea aprovizionării pentru a răspunde la semnalele pieței. Opțiunile de înlocuire sunt, de asemenea, limitate; multe minerale, cum ar fi tantalul, titanul și vanadiul, au puține alternative viabile fără costuri majore sau compromisuri de performanță, mai arată IEA.

Nicuşor Dan, mesaj pentru Donald Trump după nominalizarea noului ambasador SUA la București

Mesaj de ultimă oră transmis de președintele ales, Nicușor Dan, către Donald Trump, pe o cunoscută rețea de socializare, în contextul în care liderul de la Washington a anunțat nominalizarea noului ambasador al Statelor Unite în România.

Preşedintele ales Nicuşor Dan a transmis mulţumiri preşedintelui SUA, Donald Trump, după ce acesta a anunţat numele noului ambasador SUA la Bucureşti. Și a afirmat că aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu șeful de la Casa Albă şi cu administraţia acestuia, pentru a consolida Parteneriatul Strategic.

„Aş dori să-i mulţumesc preşedintelui Trump pentru conducerea sa fermă şi angajamentul faţă de relaţia dintre România şi Statele Unite, precum şi pentru nominalizarea domnului Darryl Niremberg în funcţia de ambasador al Statelor Unite în România. Îi transmit felicitările mele domnului Niremberg pentru nominalizarea sa. Aştept cu nerăbdare să colaborez îndeaproape cu preşedintele Trump şi cu administraţia sa pentru a consolida în continuare Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite. Ţările noastre sunt legate de decenii de cooperare, susţinută de valori comune şi interese comune.

Sunt pe deplin încrezător că, împreună, vom realiza proiecte majore care vor aduce mai multă securitate şi prosperitate popoarelor noastre”, a scris Nicuşor Dan într-un mesaj postat miercuri după-amiază, 21 mai, pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter).


Preşedintele american Donald Trump l-a nominalizat, miercuri, pe Darryl Nirenberg ca noul ambasador al SUA la Bucureşti. Acesta are o experienţă în politica externă de 40 de ani. „El ne va ajuta să consolidăm legăturile noastre cu România, să susţinem parteneriatul nostru militar, să promovăm şi să apărăm interesele economice şi de securitate ale Americii în străinătate”, a transmis Trump.

Ambasada SUA la Bucureşti a anunţat marţi dimineață, 20 mai, retragerea ambasadoarei Kathleen Kavalec, adjunctul şefului misiunii, Michael Dickerson, urmând să ocupe funcţia de Chargé d’affaires ad interim în cadrul ambasadei. „Ne exprimăm recunoștința față de Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, care se retrage după o carieră distinsă în serviciul diplomatic al Statelor Unite. Ambasadorul Kathleen Kavalec și-a îndeplinit misiunea cu devotament, consolidând parteneriatul dintre Statele Unite și România. Îi mulțumim pentru leadership și pentru angajamentul față de valorile democratice comune”, a anunțat Ambasada SUA la București.

„Aşteptăm cu interes să colaborăm cu Nicuşor Dan, în calitate de preşedinte al României, şi cu noul guvern, pentru a promova priorităţile noastre comune, precum apărarea, energia şi parteneriatele comerciale”, au scris, marţi după-amiază, reprezentanții Ambasadei SUA la Bucureşti, pe pagina de Facebook a instituției.

Concert de excepție la Biserica Sfântul Elefterie, dedicat Centenarului Patriarhiei Române. Evenimentul aduce în fața publicului doi invitați de marcă

0

În seria evenimentelor ce marchează Centenarul Patriarhiei Române se numără și un concert-conferință cu totul special, ce va fi găzduit, la finalul acestei săptămâni, de Biserica Sfântul Elefterie din Capitală, păstorită spiritual de către preotul paroh Valer Ulican.

Sâmbătă, 24 mai 2025, începând cu ora 19:00, la Biserica Sfântul Elefterie din București va avea loc concertul-conferință „Din Rădăcini Sfinte – Veac de Lumină și Credință”, parte a proiectului „Pe Cărarea Domnului”, inițiat de conf. univ. dr. Luminița Guțanu.

Evenimentul este deschis publicului larg, intrarea fiind liberă.

Corul de Copii și Tineret „Symbol – Jean Lupu” la concertul de la Biserica Sfântul Elefterie
Membrii Corului de Copii și Tineret „Symbol – Jean Lupu”, formație corală de elită a Patriarhiei Române, condusă de peste două decenii de conf. univ. dr. Luminița Guțanu, vor fi protagoniști ai acestui moment cultural și duhovnicesc de excepție.

Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni dedicate Anului Omagial al Centenarului Patriarhiei Române, ce are ca scop de a transmite prin artă și spiritualitate identitatea și continuitatea credinței ortodoxe românești.

Un concert-conferință cu invitați speciali: Pr. prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan și actorul Silviu Biriș

Pe lângă interpretările corale, evenimentul va aduce în fața publicului doi invitați de marcă:

Pr. prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan, teolog, cercetător și profesor universitar, cunoscut pentru lucrările sale privind istoria Bisericii Ortodoxe Române,

Silviu Biriș, actor de teatru și film, cu un profund angajament în promovarea valorilor spirituale și culturale românești.

Aceștia vor completa repertoriul muzical cu momente de reflecție teologică, evocare istorică și poezie, într-o formulă care combină muzica, cuvântul, memoria și rugăciunea, într-un gest simbolic de recunoștință și onorare a moștenirii ortodoxe românești.

Concertul include în program lucrări corale religioase și laice

Concertul include în program lucrări corale religioase și laice, semnate de compozitori emblematici ai României:

Nicolae Lungu
George Enescu
Gavriil Musicescu
Zaharia Popescu
Ioan Popescu Runcu
Alexandru Podoleanu
Dragoș Alexandrescu
Constantin Drăgușin
Valentin Gruescu

Alături de acestea, publicul va avea prilejul să asculte poezii de inspirație religioasă și patriotică, aparținând unor nume definitorii pentru lirica românească:
Vasile Militaru,
Costache Ioanid,
Mihai Eminescu.

Actorul Silviu Biriș va fi cel care va susține aceste momente poetice, aducând un plus de profunzime emoțională și o notă de solemnitate artistică evenimentului.

În cadrul concertului vor putea fi ascultate și două tinere voci excepționale, membre ale Corului „Symbol – Jean Lupu”:

Teodora Georgescu
Ana-Maria Serghie

Cele două soliste sunt gata să demonstreze publicului care va asista la concert că noua generație de interpreți corali este pregătită să ducă mai departe tradiția cântării bisericești și a muzicii de calitate.

Concert de excepție la Biserica Sfântul Elefterie: Un eveniment educativ și misionar, proiectul „Pe Cărarea Domnului”

Evenimentul este integrat în cadrul proiectului național „Pe Cărarea Domnului”, un program inițiat și coordonat de dirijoarea Luminița Guțanu, care urmărește educarea spirituală și muzicală a copiilor și tinerilor prin activități culturale cu componentă religioasă.

Prin acest proiect, corul „Symbol – Jean Lupu” devine ambasador al valorilor ortodoxe, culturale și patriotice, cultivând la tineri disciplina artistică, atașamentul față de Biserică și respectul pentru patrimoniul spiritual românesc.

Organizatorii evenimentului:

Asociaţia Naţională Corală din România
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România
Asociaţia Corală de Copii și Tineret „Symbol – Jean Lupu”
Parohia „Sfântul Elefterie” din București

Intrarea este liberă, iar publicul larg este invitat să se bucure de o seară de lumină, cultură și credință.

Concertul se adresează tuturor categoriilor de vârstă, fiind gândit ca un cadou spiritual și cultural oferit comunității.

Se anunță, așadar, un eveniment de neuitat. Și o ocazie rară de reconectare cu rădăcinile culturale, muzicale și spirituale ale neamului românesc, în Anul Omagial 2025, în care se marchează Centenarul Patriarhiei Române.

Occidentul judecă strâmb: condamnă Israelul în aplauzele Hamas

Israelul avansează cu Operațiunea ”Carele lui Ghedeon”, cea mai ambițioasă campanie militară în Fâșia Gaza de la începutul războiului.

Asaltul, lansat cu scopul declarat de a elimina infrastructura militară a Hamas și de a asigura returnarea ostaticilor săi, vine după luni de armistițiu fragil, negocieri eșuate și frustrare crescândă.

Încetarea focului din ianuarie nu a adus nici pace, nici responsabilitate – doar o pauză care a permis Hamas să se regrupeze, notează The Spectator. De data aceasta, Israelul pare hotărât să nu facă aceeași greșeală.

Ofensiva este feroce și amplă, vizând ultimele bastioane ale Hamas, inclusiv rețelele dense de tuneluri și pozițiile urbane integrate care au complicat mult timp desfășurarea IDF.

Eyal Zamir, șeful Statului Major,  a descris campania drept un „război multisectorial” pe care Israelul nu l-a ales, ci în care a fost forțat să intre în „ziua neagră de 7 octombrie”.

Din punct de vedere strategic, această fază a războiului reflectă o doctrină recalibrată. Odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă și cu o schimbare a poziției Washingtonului, Israelul se confruntă acum cu mai puține constrângeri.

Operațiunea este, în esență, un pariu: o ultimă încercare de a rupe controlul Hamas asupra Gazei, chiar cu prețul reproșurilor internaționale. Rămâne de văzut dacă acest pariu va da roade, dar este evident că statul ebraic consideră că nu există nicio alternativă viabilă.

Descrierea ofensivei de către ministrul de externe britanic David Lammy ca fiind „nejustificată din punct de vedere moral” face ecou sentimentelor care sunt acum comune în toate capitalele europene.

Cu toate acestea, lauda deschisă a Hamas la adresa Regatului Unit, Franței și Canadei ca răspuns la aceste critici ar trebui să le dea de gândit.

Atunci când condamnarea este sărbătorită de un grup terorist care preia, torturează și înfometează ostatici, își folosește proprii civili drept scuturi, depozitează rachete în școli și construiește centre de comandă sub spitale, calculul politic ar trebui reevaluat.

O mare parte din indignarea actuală își are rădăcinile în preocuparea legitimă pentru suferința civililor. Însă o examinare mai atentă arată că multe dintre afirmațiile care stau la baza acestei relatări sunt fie neverificabile, fie exagerate, fie provin de la organizații cu credibilitate compromisă.

Rapoartele ONU au eliminat aproape complet Hamas drept forță combatantă în conflict, menționând tacticile sale doar în treacăt, dacă nu chiar deloc. Un raport recent al Henry Jackson Society umple acest gol, documentând în detaliu încorporarea deliberată de către Hamas a mijloacelor militare în zone civile – o strategie recunoscută de mult timp de liderii SUA și UE și chiar de către oficialii Hamas.

Vaccin anti-gonoree, în premieră mondială

Anglia devine prima țară din lume care lansează un program de vaccinare împotriva gonoreei, una dintre cele mai răspândite infecții cu transmitere sexuală (ITS). Vaccinarea va începe din luna august și va fi oferită prin serviciile de sănătate sexuală.

Vaccinul nu va fi disponibil pentru toată populația, el va fi oferit în special bărbaților gay și bisexuali care au mai mulți parteneri sexuali sau au un istoric de ITS. Se estimează că vaccinul poate preveni între 30% și 40% din cazurile de gonoree.

Cazurile de gonoree, în creștere alarmantă

În 2023, Marea Britanie a înregistrat peste 85.000 de cazuri de gonoree – cel mai mare număr din ultimul secol. Și în România, cazurile de infecții cu transmitere sexuală sunt în creștere, în special în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 25 de ani, potrivit rapoartelor INSP.

Numărul persoanelor care vor alege să se imunizeze rămâne incert. Totuși, proiecțiile realizate de Imperial College London arată că, dacă vaccinul se va dovedi popular, acesta ar putea preveni 100.000 de cazuri și ar putea economisi sistemului public de sănătate britanic aproape 8 milioane de lire sterline în următorii zece ani.

Vaccin conceput pentru meningită, eficient și împotriva gonoreei

Vaccinul utilizat nu a fost creat inițial pentru gonoree, ci pentru meningita B. Studiile recente arată însă că oferă o protecție parțială și împotriva gonoreei, deoarece cele două bacterii sunt înrudite.

Acest demers este considerat de experți un pas important în combaterea unei infecții care devine din ce în ce mai greu de tratat, din cauza rezistenței la antibiotice.

Reacții și perspective

Max, un activist pentru sănătatea sexuală, a declarat pentru BBC Newsbeat că va accepta „100%” vaccinul, după ce a fost diagnosticat de două ori cu gonoree într-un singur an.

„Cred că este extraordinar că a fost anunțat”, a spus el, adăugând: „Va reduce presiunea asupra clinicilor; este o mare victorie în general.”

Și alte regiuni din Regatul Unit iau în considerare inițiative similare. Public Health Scotland a anunțat că lucrează la un plan de lansare a unui program propriu pentru persoanele cu risc crescut. Departamentul de Sănătate al Irlandei de Nord a transmis că analizează problema, iar în Țara Galilor, autoritățile din domeniul sănătății au fost de asemenea întrebate dacă vor adopta măsuri similare.

Domnule președinte, nu sunt două milioane! Sunt șase, alte cinci plus absenții

1. Simion zice că el a oprit vărsarea de sânge. Dar ce ai făcut, George? Ai luat anticoncepționale? Vezi că de menstruația neregulată scapi în câteva luni.

   2. Domnule președinte Nicușor, cum merge lucrarea cu guvernul? Dacă ajunge Vlad Voiculescu (din nou) ministru, eu îmi tai cardul de sănătate. Domnule președinte, vor crește prețurile la energie. Domnule președinte, am o soluție pentru energie subvenționată și, în același timp, pentru un trafic rutier uman în marile orașe. Domnule președinte, spuneți-i lui Bolojan să mărească de zece ori prețul de închiriere pentru trotinetele electrice.

   3. Ziarul ”Național” scrie de trei luni că Franța s-a insinuat în alegerile din România. Ce mare lucru a descoperit Simion? S-a insinuat și Moldova. Până la urmă, e mai bine. Ați fi vrut să se insinueze Austria și Ungaria? Franța e sublimă și când se umple de ridicol. Iar în Moldova a fost o operațiune demnă de Stalin. Nu, nu vă grăbiți! Stalin e de mai multe feluri. Aici nu-i vorba despre Stalin dictatorul și Stalin criminalul. E vorba despre Stalin organizatorul.

    4. Am convingerea că votanții lui Nicușor Dan din Moldova nu au fost plătiți. Ei l-au susținut pe Nicușor pentru pașapoarte U.E., pe care mulți români din Diaspora s-au apucat să și le taie. Grav e că printre aceștia sunt și unii care s-au filmat când și-au tăiat pașapoartele valabile, nu pe alea expirate. Cum să-ți tai pașaportul pentru un mântuitor de moloz cum e Georgescu? Simion și Georgescu sunt două fațade patriotice care nu și-ar tăia nici părul din nas pentru alegătorii lor.

  5. Am o rugăminte la useriști. Nu mai insistați cu sintagma ”Nicușor – președintele ales.” Șase milioane de voturi nu trebuie augmentate cu precizarea jenibilă ”ales”. Așa îl prezenta și Realitatea, în decembrie, pe Georgescu. Da, ”Georgescu, președintele ales”. Și a venit amenda. Mi se pare că 200.000 de lei. Domnule președinte Nicușor, rugați-i pe trotinetarii cu rucsac sa nu confiște funcția dumneavoastră! Useriștii au mai crescut în ultimii zece ani, dar sunt tot mici și zevzeci. Vreți să vedeți până unde îi duce geniul? Pe 29 ianuarie 2025, Drulă a declarat că ”nu înțeleg de ce candidează Nicușor Dan la prezidențiale. Avea altă treabă. Să conducă Bucureștiul.” Dacă el n-a înțeles de ce candidați, dumneavoastră și Bolojan ar trebui să înțelegeți că Drulă nu poate fi ministru sau primar al Capitalei.

  6. O declarație corectă a lui Nicușor Dan. Niciun userist n-ar fi capabil să spună asta. ”Simion n-ar fi scos România din U.E. Dar n-ar mai fi ajutat Ucraina.” Declarația o fi ea corectă și bună pentru străinătate, dar iritantă pe plan intern. Ucrainenii sunt la fel de recunoscători și politicoși ca Simion. Doar două milioane de români s-au îndrăgostit de Ucraina, domnule președinte! Cei care v-au votat în primul tur.