Acasă Blog

Modă și exploatare

0

Moda este o afacere de miliarde de dolari, dar ascunde o realitate amară: multe piese vestimentare sunt asamblate de mâini exploatate.

În ultimii ani, grupurile pentru drepturile omului și activiștii din domeniul muncii au evidențiat vicisitudinile exploatării grave din fabricile de confecții, în special în Asia de Sud-Est și America Latină.

Lista abuzurilor

Salarii de mizerie: lucrătorii din industria confecțiilor primesc salarii mici, deseori cu mult sub salariul minim pe economie, care nu le permit să trăiască decent și să-și întrețină familia.

Program epuizant: programul obișnuit este de douăsprezece până la paisprezece ore pe zi, șase sau șapte zile pe săptămână, în special în timpul sezonului de vârf. Refuzul de a lucra ore suplimentare poate face ca un angajat să fie concediat.

Condiții de muncă nesigure: multe fabrici nu dispun de ventilație adecvată,  scări de incendiu și echipament de protecție de bază, notează Modern Diplomacy. O ilustrare dramatică a faptului că neglijența are consecințe fatale este prăbușirea clădirii Rana Plaza din Bangladesh în 2013: au murit peste 1100 de oameni.

Munca copiilor și munca forțată: există încă o incidență a muncii copiilor în diferite puncte ale sistemului de aprovizionare, după cum se poate observa în cazul unor companii din sectorul bumbacului. Persoanele vulnerabile sunt, de asemenea, prinse în capcana muncii forțate, ce se bazează pe robia datoriilor sau pe confiscarea documentelor de identitate.

Restrângerea drepturilor sindicale: în încercarea de a se organiza și de a revendica condiții mai bune, muncitorii sunt adesea intimidați, hărțuiți și chiar concediați de către proprietarii fabricilor, adesea cu acceptul implicit al reprezentanților mărcilor.

Violența și hărțuirea bazate pe gen: femeile, care reprezintă un procent atât de mare din populația care lucrează în industria confecțiilor, sunt mai predispuse la hărțuire sexuală, agresiuni și nedreptăți.

Lanțurile slăbiciunilor

Lanțurile de aprovizionare globale sunt sisteme destul de complexe, iar acest lucru face ca responsabilitatea să nu fie asumată. Un articol de îmbrăcăminte individual poate include materii prime produse într-o țară, însă este filat, țesut, vopsit, finisat și asamblat în alte țări.

Fiecare verigă introduce subcontractanți, ceea ce oferă brandurilor o scuză convenabilă de a nu fi conștiente sau de a refuza răspunderea directă pentru activitățile de la nivelurile inferioare ale lanțului lor de aprovizionare.

În cele din urmă, atractivitatatea modei rapide conduce la o paradigmă a supraproducției și supraconsumului. Atunci când un tricou se vinde suspect de ieftin, este un indiciu că un angajat este exploatat.

Minerale esențiale: se încheie dominația Chinei?

Goana globală după minerale esențiale – de la litiu la cobalt – a transformat China în pivotul incontestabil al prelucrării. Dar o revoluție tăcută este în curs de desfășurare.

Investitorii injectează capital în proiecte de topitorii din Africa și America de Sud, estimând că diversificarea lanțurilor de aprovizionare poate slăbi dominația Chinei și poate crea un avantaj geopolitic.

Compania Mopani Copper Mines din Zambia, aflată acum în subordinea Ivanhoe Mines, construiește o topitorie în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru a reduce dependența de rafinarea chineză, relatează Bloomberg.

Mina Tenke Fungurume din Republica Democrată Congo, operată de China Molybdenum, își extinde topitoria de cupru-cobalt. Deși este legată de o firmă chineză, creșterea procesării locale se aliniază cu eforturile RDC de a păstra valoarea minerală.

Chile și Argentina dețin 56-68% din rezervele globale de litiu, însă 60% din producție ajunge la rafinăriile chineze. Întreruperea acestui ciclu necesită centre locale de prelucrare.

Codelco din Chile a încheiat un parteneriat cu Sociedad Quimica y Minera (SQM) pentru a dezvolta rafinarea litiului în Salar de Atacama. Proiectul, în valoare de 2 miliarde de dolari, vizează prelucrarea a 150 000 de tone anual până în 2027, reducând dependența de instalațiile chineze.

În Brazilia, TechMet Limited avansează cu proiectul de pământuri rare Piaui, sprijinit de subvenții guvernamentale de 815 milioane de dolari. Parteneriatul cu Banca Națională de Dezvoltare (BNDES) facilitează obținerea rapidă a autorizațiilor – un model pentru alte întreprinderi axate pe ESG.

SUA, prin Minerals Security Partnership (MSP), susținut cu 3 miliarde de dolari, finanțează topitorii din Peru, Columbia și Brazilia. First Quantum Minerals din Canada extinde o topitorie de cupru în valoare de 2,3 miliarde de dolari în Zambia.

Proiectul Piaui al TechMet beneficiază de lista braziliană a „exploatărilor miniere cu prioritate ridicată”, scurtând timpul de autorizare cu 40%. Reciclarea apei de către SQM în Atacama și redevențele comunitare ale Ivanhoe în Zambia previn riscurile sociale.

Topitoria Tenke Fungurume din RDC reduce costurile de transport, un avantaj cheie față de rafinăriile chineze îndepărtate.

Deși normele de reglementare și de mediu sunt reale, profitul este imens. Până în 2030, cererea de litiu pentru vehiculele electrice ar putea depăși producția cu 50%.

Poate că se va încheia era hegemoniei Chinei în domeniul mineral. În orice caz, următorul deceniu aparține celor care pariază pe topitorii.

Haos în strategia de apărare a Ucrainei

Schimbarea tacticii de atac a Rusiei forțează Ucraina să se adapteze prin scurtarea liniilor de apărare și construirea de puncte de rezistență mai puțin vizibile pentru dronele care împânzesc cerul.

Însă modernizarea este subminată de o abordare haotică a fortificării liniilor frontului, cu planuri foarte diferite, utilizate în funcție de comandanții locali. Pozițiile de apărare sunt mai puțin eficiente din cauza lipsei cronice de trupe.

Schimbarea strategiei de fortificare este determinată de renunțarea Rusiei la atacurile în formații mari susținute de blindate în favoarea unor unități mult mai mici, alături de drone, a declarat săptămâna trecută ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov.

Ucraina răspunde prin construirea de fortificații pentru unități din ce în ce mai mici – de la batalioane de aproximativ 500 de soldați la companii de 100, iar în prezent pentru plutoane de 20 până la 50 de soldați, relatează Politico. Se formează două structuri suplimentare care includ tetraedre de beton, numite și dinți de dragon, câmpuri minate, adăposturi și plase anti-drone.

„Fortificarea nu înseamnă doar beton și tranșee – este un sistem de inginerie adaptiv care ia în considerare tacticile inamicului și servește întotdeauna unui singur scop: protejarea oamenilor noștri”, a precizat  Umerov.

Însă perspectiva din prima linie pare mult mai critică, în special în nord-estul Ucrainei, unde Rusia organizează acum o ofensivă majoră.

„Ceea ce se întâmplă în regiunile Sumî și Harkov e un dezastru. Aproape nimeni nu știe cine este responsabil pentru ce și cine ar trebui să controleze procesul”, a avertizat Roman Pohorili, co-fondator al DeepState, un grup ucrainean OSINT care a creat o hartă online a războiului.

Ministerul ucrainean al Apărării supraveghează toate fortificațiile, dar mai multe entități diferite sunt responsabile de construirea și întreținerea acestora: forțele armate, Serviciul de transport al Ministerului, administrațiile militare și civile locale.

Luna trecută, generalul Oleksandr Sîrkîi, comandantul forțelor armate, a declarat că „militarii ucraineni încă trebuie să sape tranșee cu lopețile”.

Orice fel de structură fortificată este eficientă numai dacă este ocupată de un număr suficient de trupe. În ciuda eforturilor de mobilizare, Ucraina este depășită numeric de Rusia pe linia frontului de 1.200 km.

Soldații se plâng că armata nu folosește în mod corespunzător câștigurile de pe câmpul de luptă pentru a construi tranșee și alte bariere care să oprească contraatacurile Rusiei.

Numai în iunie, trupele ruse au ocupat 500 de kilometri pătrați de teren ucrainean, a raportat DeepState, cel mai rapid ritm de avansare din ultimele luni.

Guvernul Bolojan, sub ocupație soroșistă

Ce n-au reușit nici protestele, nici votul popular, nici vreo revoluție de cafenea, a reușit, iată, Ilie Bolojan: să predea Guvernul României, cu arme și bagaje, direct în mâinile rețelei globalisto-progresiste, care și-a plasat și portavocea oficială, Ioana Ene Dogioiu, chiar în inima Palatului Victoria.

Numirea acesteia drept purtător de cuvânt al Executivului nu este o simplă gafă politică, ci reprezintă o sfidare. Este dovada că nu mai vorbim de guvernare, ci de ocupație ideologică. Și nu oricum, ci pe față, cu aroganță și mimând echilibrul. Căci, ce spune Guvernul Bolojan despre Dogioiu? „Profesionalism, echilibru și onestitate”. Serios? Să numești echilibrată o jurnalistă care, de ani de zile, face propagandă pentru axa democrată Bruxelles-Washington, în timp ce împroașcă venin în tot ce înseamnă conservatorism, suveranism sau identitate națională, e deja insultă la inteligența românilor.

Dar, de ce ne mai mirăm? USR-ul, partidul cu un glorios 12% scor electoral, are acum oamenii plantați strategic în Guvern, iar în lipsa unei baze electorale reale, recurge la metoda clasică: infiltrare și manipulare. Nu era suficient că au funcții, acum au și „simpatizanții” pe post de voce oficială.

Cât despre Ilie Bolojan, acest liberal voprist în tehnocrat eficient, s-a dovedit rapid a fi doar un pion disciplinat al „Statului paralel”. Bolojan, „fostul bun gospodar de la Bihor”, se transformă într-un operator obedient al intereselor soroșiste, un manager al coloniei, nu un lider al românilor.

Ce urmează la prima remaniere? Dacian Cioloș la Interne? Vlad Voiculescu la Apărare? Sau poate George Soros direct la Cotroceni, să scurtăm drumurile și să nu ne mai încurcăm cu intermediari??!

În timp ce românii se luptă cu facturi, spitale în colaps și o justiție injustă, Palatul Victoria devine laboratorul reconfigurării identitare. Și asta sub atenta supraveghere a „vuvuzelei Dogioiu” și a rețelei pe care o servește.

Coldea, executat simbolic, pe 4 iulie?!

Ceea ce se întâmplă nu mai e doar o luptă între partide, doctrine sau curente de opinie. Este o bătălie pe față pentru controlul profund al României: între rețelele globaliste care trag sforile din umbră și o parte a aparatului statului care, în sfârșit, pare că a început să reacționeze.

Așa se explică și „coincidența” apariției dezvăluirilor despre Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, foștii zei ai Republicii Procurorilor, exact pe 4 iulie, de Ziua Americii. O coincidență fericită, nu? Sau, poate, cineva, undeva, a transmis un semnal: SUA sunt aici și nu mai tolerează vechile jocuri murdare ale Sistemului!? Dacă, de fapt, Casa Albă a vrut să spună că sistemul de putere ocultă care a pus România în genunchi trebuie deconspirat chiar în fața protectorilor săi de odinioară?

Coldea, Dumbravă & Co. nu sunt doar niște pensionari cu conexiuni, ci reprezintă nucleul dur al unei structuri care a sufocat România prin interceptări, dosare, șantaj, execuții mediatice și propagandă. Iar faptul că acest sistem începe să fie expus – și asta cu tam-tam – spune un lucru clar: ceva se rupe în interiorul adânc al „Sistemului”. Rețeaua care a sufocat România începe să scârțâie tocmai pentru că jocul geopolitic s-a schimbat.

În această ecuație tensionată, apare și „Pantera Roz” de București.  Nicușor Dan și tabăra sa sunt în conflict deschis cu conducerea serviciilor de informații din România. După o poză stingheră obținută pe la Haga, Nicușor Dan a fost cuprins de euforia susținerii externe și, convins că poate redesena statul român după gustul rețelelor globaliste, l-a luat gura pe dinainte anunțând, cu seninătate, că dorește numirea a doi directori civili la SRI și SIE. Această temă reluată obsesiv echivalează, în realitate, cu o tentativă de preluare a ultimelor bastioane necontrolate ale României și este un nou gest de sfidare totală la adresa sistemului de securitate națională.

Iar în spatele ușilor închise anunțul lui Nicușor Dan a fost descifrat așa cum trebuie: ca o declarație de război din partea rețelei globaliste către nucleul dur din intelligence-ul românesc!

Și reacția nu a întârziat.

Se poate spune, fără exagerare, că ruptura este totală: între Nicușor Dan și șefii din SRI nu mai există niciun canal de comunicare real. Taberele s-au format, alianțele externe sunt vizibile. În „Pădure”, cum este supranumit centrul nevăzut al SRI, s-a înțeles exact ce se pune la cale: un transfer de control de la axa Washington-București către Paris-Bruxelles, cu susținerea rețelei democrate din SUA și binecuvântarea tandemului Soroș-Macron.

Ce nu știu „reziștii” impuși la butoane este că socoteala de la Paris nu prea se potrivește cu realitatea din România. SRI a devenit o organizație atât de puternică și complexă, la momentul de față, încât orice încercare a rețelei soroșiste democrate din SUA, prin intermediul Franței și a lui Macron, în mod particular, de a prelua controlul asupra Serviciului Român de Informații se va lovi de o ripostă teribilă.

SRI, în forma actuală, reprezintă o structură complexă, adaptată vremurilor, dar și extrem de conștientă de pericolul „colonizării soft” prin intermediul civililor impuși politic. Iar mesajul fără echivoc transmis Parisului pe canalele informale actuale este clar: acest meci va intra în prelungiri… și arbitrul s-ar putea să nu fie Palatul Elysee, ci Casa Albă!

Într-un moment în care rețeaua progresistă încearcă să mute centrul de greutate al influenței externe de peste Ocean către Europa continentală, SRI trage linia: România nu este de vânzare, nici măcar prin interpuși „civili” cu CV-uri bine lustruite prin ONG-uri și consilii de administrație globaliste! Războiul e în plină desfășurare, dar nu se mai duce în întuneric. Se poartă la vedere.

Azi, în iulie 2025, adevărata bătălie nu mai este între stânga și dreapta, ci între național și transnațional, între a rămâne român și a deveni slugă la străini! Între independență națională și obediență totală.

Dacă semnalul din 4 iulie a fost doar un avertisment, atunci să îl traducem cum trebuie: pregătiți-vă, urmează resetarea taberelor!

Disfuncționalități majore în piața unică europeană. Fiecare stat își apără propriile interese

1

Comitetul Economic și Social European (CESE) a semnalat creșterea costului vieții în UE din cauza disfuncționalităților persistente ale pieței unice europene și consideră că sunt necesare acțiuni mai hotărâte din partea Comisiei Europene. Totodată, organismul a solicitat Uniunii Europene să abordeze de urgență barierele persistente care reduc concurența și afectează costul vieții, cum ar fi constrângerile teritoriale în materie de aprovizionare.

Costul vieții a crescut semnificativ din cauza inflației, care a rămas ridicată în mai multe state membre ale UE, a atras atenția Comitetul Economic și Social European (CESE). În același timp, inflația este supusă adesea fenomenului de transmitere asimetrică a prețurilor, respectiv costul vieții crește rapid odată cu creșterea inflației, dar scade lent când inflația scade. „Inflația efectivă” (adică impactul inflației asupra anumitor categorii de cetățeni) variază în funcție de gospodării și a fost resimțită cel mai puternic de cele 94,6 milioane de europeni expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, la acest capitol România ocupând primul loc.

”Dialogul social și negocierile colective, în conformitate cu practicile naționale de relații industriale și cu autonomia partenerilor sociali, pot contribui la abordarea riscurilor de pierdere a puterii de cumpărare și la asigurarea unor salarii echitabile care să țină seama de inflație și productivitate. Statele membre ar trebui să caute modalități de atenuare a efectelor pierderii puterii de cumpărare și să se concentreze pe prevenirea inegalității, excluziunii și marginalizării”, consideră CESE.

Potrivit acestuia, creșterea costului vieții a fost provocată , pe lângă alți factori, și de disfuncționalitățile persistente de pe piața unică a Uniunii Europene. Aceste disfuncționalități sunt bariere de reglementare și nereglementare, care constituie un obstacol în calea liberei circulații a bunurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor în UE și împiedică cetățenii acesteia să beneficieze pe deplin de proiectul european în viața lor de zi cu zi.

Discriminare pe față

CESE arată că fragmentarea pieței unice conduce la costuri mai mari pentru întreprinderi și reduce concurența, ceea ce ar putea determina scăderea bunăstării consumatorilor, având în vedere că concurența poate genera prețuri mai bune, o calitate mai bună, mai multe opțiuni și inovare.

Refuzul întreprinderilor de a-și oferi produsele și serviciile consumatorilor din alte state membre („geoblocare”) se poate datora și normelor naționale divergente, care pot crea costuri pe care întreprinderile respective nu sunt dispuse să le suporte. ”Există și alte practici ale întreprinderilor care pot fragmenta piața unică: în sectorul comerțului cu amănuntul și angro, de exemplu, marii furnizori îi împiedică pe comercianții cu amănuntul sau pe angrosiști să cumpere produse într-un stat membru și să le revândă în alte state membre – o practică cunoscută sub denumirea de „constrângeri teritoriale în materie de aprovizionare” (TSC). Într-un studiu din 2021, Comisia Europeană a estimat că TSC îi costă pe consumatorii din UE 14 miliarde euro pe an, cifră care probabil a crescut din cauza inflației”, se precizează într-un Aviz al CESE.

Bariere peste tot

Mobilitatea forței de muncă în cadrul UE rămâne scăzută în comparație cu cea din Statele Unite, costurile de circulație a forței de muncă între țările UE fiind de opt ori mai mari decât între statele din SUA. Piața telecomunicațiilor este un alt domeniu în care disfuncționalitățile de pe piața unică cresc costurile pentru consumatori, susține CESE. Serviciile de telecomunicații din Europa rămân fragmentate, fiecare țară având propriile prețuri, standarde de reglementare și infrastructuri.

Deși UE a eliminat tarifele de roaming pentru călători, mulți consumatori se confruntă în continuare cu prețuri ridicate la serviciile de telefonie mobilă și de internet în bandă largă din cauza politicilor naționale de stabilire a prețurilor care nu sunt armonizate la nivel transfrontalier. De asemenea, consumatorii nu pot semna contracte transfrontaliere. Piețele energetice naționale din UE rămân, de asemenea, fragmentate din cauza diferențelor în materie de infrastructură, reglementări și structuri de stabilire a prețurilor, precum și a regimurilor naționale diferite privind cooperativele de consumatori de energie, care permit consumatorilor să achiziționeze energie în comun, se mai arată în Avizul CESE.

Tulburările de somn: Când noaptea nu mai e odihnă

Trăim într-o cultură care glorifică productivitatea și subestimează odihna. Iar rezultatul? Aproape 1 din 3 români se confruntă cu probleme de somn: dificultăți de adormire, treziri nocturne, somn superficial sau neodihnitor. Dar somnul nu este un lux, ci un act vital de regenerare pentru creier, sistemul imunitar și sănătatea emoțională.

Lipsa somnului nu se rezolvă cu o cafea tare. Se acumulează în timp și afectează totul: de la memorie, la greutate, la starea de spirit.

📉 Cifre care ne îngrijorează

  • 28% dintre români suferă de insomnie cronică (conform datelor Eurostat)
  • Peste 40% dintre adulți spun că nu se simt odihniți dimineața
  • Tulburările de somn cresc riscul de depresie cu 60% și de boli cardiovasculare cu peste 45%

🔍 Cele mai frecvente cauze ale tulburărilor de somn

  1. Stresul cronic și anxietatea – mintea nu se mai oprește nici noaptea.
  2. Expunerea la ecrane seara – lumina albastră suprimă secreția de melatonină.
  3. Alimentația dezechilibrată – mese grele, zahăr și cofeină seara.
  4. Dezechilibre hormonale – mai ales în perimenopauză sau la persoanele cu probleme tiroidiene.
  5. Traumele nerezolvate – tulburările emoționale din trecut pot apărea sub formă de insomnie.

💡 Soluții naturale și eficiente pentru un somn odihnitor

🌿 1. Igiena somnului – regula celor 4

  • Fără ecrane cu 60 minute înainte de culcare
  • Cina ușoară, cu cel puțin 3 ore înainte de somn
  • Camera răcoroasă și întunecoasă (maxim 19°C)
  • Rutină constantă – culcare și trezire la aceleași ore, inclusiv în weekend

🫖 2. Plante medicinale pentru reglarea somnului

  • Valeriană, roiniță, passiflora – reduc anxietatea și induc starea de somn
  • Tei și mușețel – calmante blânde, potrivite și pentru copii

🧠 3. Suport neuronal și resetare cerebrală

  • Melatonina naturală – doar la nevoie, nu zilnic
  • Magneziu glicinat – reglează sistemul nervos și scade cortizolul
  • Neurofeedback – antrenament cerebral pentru reglarea undelor cerebrale

🧩 Institutul Emmanuel – Suport personalizat pentru somn sănătos

Institutul Emmanuel oferă o abordare completă și personalizată pentru tulburările de somn, integrând:

  • Neurofeedback – ajută creierul să iasă din starea de hiperactivitate și să intre natural în relaxare profundă.
  • Realitate virtuală terapeutică (VR) – ghidaje audio-vizuale pentru inducerea somnului prin meditație profundă.
  • Consiliere psihologică – pentru reducerea stresului și anxietății asociate insomniei.
  • Protocol de somn personalizat – evaluare completă + recomandări nutriționale, suplimente și tehnici de respirație.

La Emmanuel, fiecare persoană este ascultată în profunzime. Nu tratăm doar simptomul (insomnia), ci cauza profundă: dezechilibru emoțional, suprasolicitare, stil de viață haotic.

🎯 Concluzie: Somnul este terapie

Fără somn de calitate, corpul nu se vindecă, creierul nu funcționează la capacitate și starea de spirit se deteriorează. Dacă suferi de insomnie, nu aștepta să „treacă de la sine”. Somnul merită respect, atenție și, uneori, ajutor profesionist.

Institutul Emmanuel îți oferă cadrul, metodele și sprijinul pentru a regăsi acel somn natural, profund, regenerant. Nu ești singur(ă) – există soluții blânde, științifice și eficiente.

Nu le merge ca în România. Multinaționalele se plâng de practici discriminatorii în statele UE

Societățile cu activitate transfrontalieră se plâng de discriminarea împotriva investitorilor străini, manifestată în mai multe state ale Uniunii Europene. Astfel, țările UE au introdus taxe speciale care vizează de facto doar investitorii străini, au retras titluri de proprietate asupra terenurilor după finalizarea construcțiilor, sub amenințarea demolării, au impus sancțiuni severe pentru abateri minore, au plafonat prețurile la anumite bunuri exclusiv pentru societățile străine sau au aplicat retroactiv legi fiscale care vizau exclusiv societățile străine.

România este raiul multinaționalelor, având în vedere că aici obțin absolut tot ce doresc. În schimb, în celelalte state UE nu le prea merge.

Astfel, potrivit Comitetului Economic și Social European (CESE), societățile cu activitate transfrontalieră au reclamat lipsa de stabilitate politică a anumitor sisteme de guvernare, caracterul imprevizibil sau de scurtă durată al reglementărilor juridice, discriminarea împotriva investitorilor străini, termenele lungi ale procedurilor și lipsa de fiabilitate în ceea ce privește aplicarea legii. Un sistem judiciar puternic și independent, care garantează protecția juridică și aplicarea legii pentru toți cei care se supun legii, este – împreună cu serviciile publice bine dotate – de o importanță fundamentală pentru statul de drept, susține CESE, iar dacă protecția investițiilor transfrontaliere pe piața internă este deficitară, este compromisă libertatea de a desfășura o activitate comercială și dreptului de proprietate.

Printre plângerile organizațiilor patronale din UE s-a numărat și introducerea de taxe speciale care vizează de facto doar investitorii străini, prin corelarea bazei de impozitare cu valoarea veniturilor nete sau a profiturilor excedentare, depășită doar de societățile străine.

Sancțiuni severe pentru abateri minore

Totodată, multinaționalele s-au plâns de faptul că pentru abateri minore se impun sancțiuni severe, efectul suspensiv al căilor de atac fiind totodată eliminat în anumite sectoare. Titlul de proprietate asupra unui teren și autorizația de construire a unui centru comercial obținute de investitori străini au fost retrase după finalizarea construcției, sub amenințarea demolării, ceea ce subminează încrederea legitimă a investitorilor ca urmare a unor acțiuni ale autorităților publice, arată CESE.

Mai mult, în unele state UE, creditorii naționali și furnizorii „de importanță sistemică” au fost favorizați în raport cu societățile străine, ceea ce reprezintă o încălcare a principiului egalității de tratament și al nediscriminării, precum și a principiului securității juridice și al încrederii legitime. Pe de altă parte, multinaționalele au fost discriminate în cadrul procedurilor de licitație publică privind alocarea anumitor materii prime, prin alocarea unei cantități mai mici decât cea la care au dreptul în mod legal, în funcție de dimensiunea societății. De asemenea, au fost impuse interdicții temporare la exportul de materii prime al căror export era permis de ani de zile, iar  plafonarea prețurilor la anumite bunuri s-a făcut exclusiv pentru societățile a căror cifră de afaceri netă depășea un anumit prag, atins doar de societățile străine.

Legi fiscale, aplicate retroactiv

Totodată, multinaționalele au reclamat aplicarea retroactivă a unor legi fiscale care vizau exclusiv societățile străine. Alte state UE au adoptat măsuri de urgență într-un termen scurt, anulate în cazul în care au fost formulate pretenții. Însă, deoarece procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor se întind adesea pe parcursul a mai mulți ani, legea nu mai este în vigoare până în momentul pronunțării unei hotărâri, iar acțiunea este suspendată. CESE a mai semnalat și acuzații penale de spălare de bani motivate politic împotriva proprietarilor de fonduri private de investiții, cu scopul de a-i elimina de pe piață.

„Mondialul” cluburilor, dezastru financiar!

0

FIFA a redus drastic prețurile biletelor pentru semifinalele Campionatului Mondial al Cluburilor, după ce interesul scăzut al publicului a lăsat tribunele goale la multe partide din SUA.

Cea mai spectaculoasă scădere s-a înregistrat la meciul Fluminense – Chelsea, programat marți, 8 iulie, ora 22:00, pe stadionul „MetLife” din New Jersey: de la 473,90 de dolari la doar 13,40!

PSG – Real Madrid, încă scump

Pentru celălalt duel, PSG – Real Madrid, care se joacă miercuri, 9 iulie, în același oraș, prețul minim rămâne la un nivel ridicat: 199,60 de dolari. Motivul? Real atrage constant zeci de mii de fani. La victoria cu Dortmund, în sferturi, au fost peste 76.000 de spectatori în tribune.

Eforturi disperate să umple tribunele

Este a doua oară când FIFA ajustează prețurile în jos. Pentru sferturile de finală, biletele au fost coborâte și până la 11 dolari, însă chiar și așa, multe stadioane au fost aproape goale.

Zilele trec, finala se apropie, iar Campionatul Mondial al cluburilor este din ce în ce mai aproape de a fi declarat „oficial” un fiasco total.

Am fost parte pana acum la reclamații vehemente în ceea ce privește programul, căldura, condițiile din Statele Unite, dar lipsa fanilor rămâne cea mai mare dezamăgire.

Finala Mondialului Cluburilor e programată duminică, 13 iulie, ora 22:00.

ULUITOR: Unde a mers Luis Diaz în ziua înmormântării lui Diogo Jota

0

Luis Diaz a fost ținta unui val de critici în Columbia, după un gest total lipsit de respect. Atacantul lui Liverpool a lipsit de la înmormântarea colegului său de, Diogo Jota, care a decedat tragic, într-un accident de mașină în Spania, alături de fratele său.

Diaz a ales să petreacă

Ceremonia a avut loc sâmbătă, la Gondomar, iar majoritatea jucătorilor portughezi și englezi au fost prezenți pentru a-și lua rămas bun de la Diogo Jota. Printre participanți s-au numărat inclusiv oficiali ai clubului.

De cealaltă parte, columbianul cotat la 70 de milioane de euro a rămas în țara natală, în loc să ia parte la ceremonia funerară a colegului. Ba mai mult, a fost surprins petrecând alături de influenceri, râzând și dansând.

Gestul său a fost considerat lipsit de empatie, mai ales că Jota fusese unul dintre cei care și-au arătat public sprijinul pentru Diaz, în perioada în care tatăl său fusese răpit.

Fanii au dat de pământ cu el

Presa spaniolă, în frunte cu Marca, a notat reacțiile dure ale fanilor columbieni: „Ai preferat să faci pe clovnul”, „A murit colegul care te-a sprijinit când îți era greu și tu alegi să te distrezi”, „Nici măcar nu ai avut decența să trimiți un mesaj public”.

Luis Diaz nu a oferit, până acum, nicio explicație pentru absența sa.

Vine termenul limită, dar SUA și UE nu au încheiat un acord comercial

Toți ochii sunt ațintiți asupra discuțiilor dintre SUA și UE, care nu au ajuns încă la un acord comercial, cu doar câteva zile înainte ca tarifele americane să intre în vigoare.

În cazul în care nu ajunge la un acord până la 9 iulie – dată la care se încheie o amânare de 90 de zile privind tarifele ”reciproce” ale lui Donald Trump – produsele UE importate în SUA ar putea fi afectate de taxe de până la 50%. La scurt timp ar putea urma măsuri de retorsiune din partea blocului comunitar.

Relația comercială SUA – UE este una dintre cele mai importante din lume, reprezentând aproximativ 30% din comerțul mondial de bunuri, potrivit Consiliului European. Medicamentele, vehiculele rutiere și produsele petroliere sunt unele dintre principalele mărfuri tranzacționate.

În 2024, comerțul dintre cei doi parteneri transatlantici a fost evaluat la aproximativ 1,68 trilioane de euro (1,98 trilioane de dolari), luând în considerare atât bunurile, cât și serviciile, notează CNBC. UE a înregistrat un excedent de 198 de miliarde de euro, atunci când vine vorba de bunuri, dar un deficit de aproximativ 148 de miliarde de euro în comerțul cu servicii – ceea ce înseamnă că blocul a avut în ansamblu un excedent comercial de aproximativ 50 de miliarde de euro.

Trump a contestat în repetate rânduri relația comercială dintre Washington și Bruxelles, sugerând este inechitabilă și acuzând UE că profită de SUA. Vineri, el a anunțat că a semnat 12 scrisori cu o ofertă  pentru tarife, dar nu a fost clar dacă Uniunea Europeană a fost unul dintre destinatari.

Negocierile dintre SUA și UE sunt dificile și lente. „Ceea ce urmărim este un acord de principiu”, a declarat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von er Leyen, adăugând că este „imposibil” să se ajungă la un acord detaliat în timpul celor 90 de zile de amânare”. Von der Leyen a reiterat, de asemenea, că, dacă nu se ajunge la un acord, „toate instrumentele sunt pe masă”.

Între timp, comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a scris într-o postare pe rețelele de socializare că a avut o săptămână „productivă” la Washington, unde s-a întâlnit cu diverși oficiali americani.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, pare mai ezitant cu privire la șansele ca un acord comercial să fie încheiat înainte de termenul limită: „Vom vedea ce putem face cu Uniunea Europeană”.

Cine conduce cu adevărat politica externă americană?

Donald Trump pare copleșit de un fel de  bunăvoință pentru Volodimir Zelenski. Într-o convorbire telefonică  cu omologul său ucrainean, președintele american a fost de acord să contribuie la îmbunătățirea sistemelor de apărare aeriană ale Kievului, iar sâmbătă a anunțat că Statele Unite „ar putea” chiar să furnizeze rachete Patriot în acest scop.

Afirmația este surprinzătoare. SUA au oprit livrările de armament esențial către Ucraina, inclusiv rachete de apărare aeriană. Cu toate acestea, în timpul summitului NATO de luna trecută, Trump a indicat că va vedea dacă ”putem pune la dispoziție unele rachete Patriot”, chiar dacă s-a angajat doar să „vadă ce se întâmplă” în ceea ce privește ajutorul militar în ansamblu, relatează UnHerd.

Care  este sursa entuziasmului lui Trump? Ar putea fi un răspuns emoțional la imaginile orașelor ucrainene bombardate sau o dorință mai calculată de a se distanța de orice vină pentru astfel de scene de devastare.

Conversația cu Zelenski a avut loc la doar câteva ore după ce Rusia a lansat cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei de la începutul războiului, iar Trump a explicat ulterior că nu „vrea să vadă copii uciși”. Joi, el a discutat cu cancelarul german Friedrich Merz despre propunerea Berlinului de a cumpăra rachete Patriot pentru Ucraina, iar vineri s-a declarat ”foarte nemulțumit” de convorbirea telefonică purtată cu Vladimir Putin.

Aceasta pare să fie calea lui Trump: o politică reactivă care oferă concesii fragmentate, în funcție de partea care l-a înfuriat sau l-a satisfăcut cel mai recent. Dar  ezitările sale au creat un spațiu pentru ca membrii administrației să își promoveze propriile poziții, mai coerente.

Oprirea livrărilor de arme a fost inițiată unilateral de către secretarul Apărării, Pete Hegseth, pentru a ”prioritiza interesele SUA”.

Elbridge Colby, consilierul politic al Pentagonului, nu este de acord cu furnizarea de noi ajutoare militare, a cerut reducerea trupelor americane în Europa și mutarea resurselor SUA în Indo-Pacific pentru a înfrunta China.

Atunci se pune întrebarea cine conduce cu adevărat politica externă americană? Germania se angajează direct cu Trump privind achiziționarea de rachete Patriot în încercarea de a-i ocoli pe Hegseth și Colby, creând o situație bizară în care aliații străini colaborează cu președintele SUA în speranța de a contracara mașinațiunile miniștrilor săi.

Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state”

„Vorbește clar!”, i-a replicat președintele rus Vladimir Putin șefului său de informații externe, Serghei Narîșkin, la o reuniune televizată a consiliului de securitate, în ajunul invaziei sale haotice și la scară largă a Ucrainei, în februarie 2022. Narîșkin era vizibil nervos. După ce și-a exprimat în sfârșit sprijinul pentru recunoașterea regiunilor ucrainene Donețk și Luhansk ca state independente – cuvintele pe care Putin le aștepta – i s-a spus brusc să se așeze, ca un elev nepregătit care a ratat un examen oral.

Ambivalența aparentă a lui Narîșkin în ceea ce privește acceptarea pretextului lui Putin pentru război se datora probabil lipsei de informații solide conform cărora „operațiunea militară specială” a lui Putin ar readuce Kievul pe orbita imperială a Moscovei. Dar, în loc să-și exprime îndoielile, Narîșkin a ales supunerea și conformitatea. Așa este la ruși: supunere oarbă! Informațiile pot fi vagi, dar riscurile de a-l contrazice pe Putin erau clare. Credința neclintită a lui Putin că Ucraina va capitula rapid reprezintă cel mai mare eșec al serviciilor de informații din mandatul său de un sfert de secol la putere. A fost furios când invazia sa nu s-a desfășurat așa cum și-a imaginat-o, dând vina și chiar arestând unii înalți oficiali din domeniul securității. Dar Putin își întinsese propria capcană. Ca mulți autoritari, el crease condiții în care subordonații îi spuneau doar ceea ce voia să audă.

Serviciile de informații, în cea mai bună formă a lor, îi încurajează pe liderii politici să pună întrebările corecte, să le conteste presupunerile și să ia în considerare ce ar putea merge prost. Deși ofițerii de informații au responsabilitatea profesională de a se adapta intereselor, priorităților de politică externă și stilului preferat de informare al liderilor pe care îi servesc, uneori cea mai înaltă formă de serviciu pe care o agenție de informații o poate oferi este de a-și dezamăgi stăpânii politici de o idee puternică, dar falsă. În SUA venire lui Trump a zguduit serviciile din temelii. În calitate de director al Biroului Federal de Investigații, de exemplu, Kash Patel a reorganizat agenția pentru a-i direcționa pe agenții speciali și analiștii către aplicarea legilor privind imigrația și reducerea infracțiunilor violente, ceea ce a dus la reducerea efortului pe linia anchetelor privind amenințările cu implicații mai grave la adresa securității naționale-combaterea terorismului, criminalitatea cibernetică, activitatea serviciilor secrete chineze sau rusești în Statele Unite. Deși reducerea infracțiunilor violente este un obiectiv lăudabil, protejarea securității naționale a SUA necesită ca FBI-ul și alte agenții să gestioneze o gamă mult mai largă de riscuri. Asta este doar un exemplu. Este clar pentru toată lumea ca actorii de pe scena geopolitică nu s-au schimbat însă capacitățile pe care le-au dezvoltat le-a schimbat locul în ierarhia celor puternici. În lumea serviciilor lucrurile sunt extrem de complicate. Între ele serviciile au relații chiar dacă oficial țărilor lor sunt în conflict. Hai să luăm un exemplu: pe 11 martie șeful serviciilor secrete externe ale Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, a avut o convorbire telefonică cu directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, John Ratcliffe. Aceștia au discutat despre aspecte legate de cooperarea dintre agențiile lor de informații și despre gestionarea crizelor. Apoi pe 29 iunie a avut loc o nouă discuție telefonică.

„Am avut o conversație telefonică cu omologul meu american și am convenit să ne sunăm oricând pentru a discuta probleme de interes pentru noi”, a declarat Narîșkin la televiziunea rusă, fără a oferi alte detalii. Aceste două convorbiri telefonice oficiale între șefii SVR rus și CIA americană au avut loc într-un moment în care Moscova și Washingtonul au început un proces de încălzire a relațiilor diplomatice, în ciuda războiului în desfășurare din Ucraina. Este o luptă în spatele scenei între servicii și politicieni în Occident. În Balcani este mai simplu pentru că mulți dintre cei ajunși în funcții au fost racolați ori de serviciile comuniste (când erau tineri)  ori de cele captaliste după 89 și au fost sprijiniți în carieră. Câd serviciile aduc informări dure politicienii sunt întotdeauna tentați să elimine avertismentele, să exagereze nivelurile de încredere analitică sau să minimizeze opiniile disidente, așa cum a făcut Trump când a respins ca fiind „neconcludent” raportul inițial al DIA privind daunele aduse programului nuclear iranian. Nu este prima administrație americană care preferă informații care se încadrează într-o anumită narațiune politică. Am citit mult despre Vietnam în Universitatea de Apărare a SUA, pentru că aveau documente uluitoare pentru un  militar venit din Est.

Acolo am găsit că la sfârșitul anilor 1960, frustrat de lipsa de progres a Statelor Unite în timpul războiului din Vietnam, președintele Lyndon Johnson a preferat evaluările mai optimiste ale Pentagonului asupra traiectoriei războiului în locul opiniilor mai pesimiste ale CIA – care i-au distorsionat înțelegerea războiului și l-au determinat să aibă speranțe false pentru o strategie de escaladare eșuată. Iar în 2002, secretarul Apărării, Donald Rumsfeld, a înființat Biroul Planurilor Speciale din cadrul Pentagonului pentru a stabili o legătură între Irak și al-Qaeda – o conexiune pe care CIA nu a considerat-o credibilă – pentru a susține argumentul unei invazii americane în Irak. În ambele cazuri, selecția selectivă a informațiilor i-a condus pe președinții americani spre un eșec strategic. Însă lecțiile istoriei aparent s-au pierdut  la Casă Albă. În luna mai, Gabbard i-a demis pe președintele interimar al Consiliului Național de Informații și pe adjunctul său, după ce aceștia au evaluat că grupul criminal Tren de Aragua, cu sediul în Venezuela, nu era controlat de guvernul venezuelean, contrar afirmației pe care administrația Trump a folosit-o pentru a justifica deportarea venezuelenilor. Când au ajuns pentru prima dată la această concluzie, șeful de cabinet al lui Gabbard, un loial lui Trump, a cerut consiliului să „reexamineze” dovezile și să „re-examineze” evaluarea, astfel încât evaluarea să nu fie „folosită împotriva” lui Gabbard sau a lui Trump – o cerere evident politică. Liderii Consiliului Național de Informații și-au menținut, în general, judecata inițială, în loc să își modifice evaluarea pentru a se potrivi politicii președintelui, iar acest lucru i-a costat locurile de muncă. În aceste condinții analiștii curajoși s-ar putea să nu mai fie dispuși să-și scoată capul deasupra parapetului pentru a oferi informații iar deciziile nu vor avea la bază realitatea dură. Asta este valabil și la Washington și la București. Politizarea serviciilor nu face bine nicaieri în lume.  Numirea lui Ratcliffe ca director al CIA, a lui Gabbard ca DNI și a lui Kash Patel ca director al FBI sunt văzute de unii ca o dovadă a istoriei tensionate a președintelui Statelor Unite, Donald Trump, cu ceea ce el a numit „statul profund/deep state”.

Aceste funcții tradițional imparțiale sunt acum deținute de persoane care împărtășesc opinia lui Trump. În mod notabil, însă, numirile îi oferă lui Trump și oportunitatea de a face din China „principiul inamic” al serviciilor de informații și semnalează intenția de a impune o reorganizare a comunității de informații de sus în jos.  Cererea de reformă a serviciilor de informații – lucru despre care atât republicanii, cât și democrații și specialiști din domeniul serviciilor de informații spun că este în mare măsură întârziată – este determinată de percepția că structura actuală, stabilită în ultimele două decenii și influențată de nevoile post-11 septembrie, nu este echipată pentru a aborda eficient amenințările în rapidă evoluție ale zilelor noastre, în special din partea adversarilor statelor-națiune și din domeniul cibernetic. Această situație este agravată și de provocările birocratice interne. În 2004, Congresul a adoptat Legea privind reforma serviciilor de informații și prevenirea terorismului, care a creat funcția de director al serviciilor naționale de informații (DNI). Scopul a fost de a îmbunătăți schimbul de informații în cadrul comunității de informații și de a asigura o mai bună integrare a raportării și analizei serviciilor de informații. Pentru criticii săi, însă, legea nu a oferit DNI-ului împuternicit controlul asupra bugetului comunității de informații pe care l-au prevăzut arhitecții săi. Deși DNI-ului i s-au acordat autorități ample, pârghiile reale privind bugetul și personalul au rămas în mâinile departamentelor executive care găzduiesc agențiile care alcătuiesc comunitatea de informații – nu în ultimul rând Departamentul Apărării.

DNI-urile succesive au fost nevoite să se bazeze pe influența informală și pe bunăvoința președinților pentru a deschide compartimentele instituționale. Cu toate acestea, agențiile încă răspund în primul rând departamentelor lor, iar chiar și inițiativele la nivel comunitar, cum ar fi misiunile comune, au fost promovate doar după negocieri prelungite. Criticii acestei structuri actuale susțin că a încetinit trecerea comunității de informații de la o concentrare post-11 septembrie asupra combaterii terorismului la una asupra provocărilor actuale, inclusiv concurența cu China și Rusia și amenințarea cibernetică cu care se confruntă SUA și aliații săi. În realitate, reorientarea resurselor către China a continuat să crească de la începutul anilor 2020. De exemplu, William Burns, directorul CIA sub președintele american Joe Biden, a alocat resurse substanțiale pentru colectarea, operațiunile și analiza informațiilor legate de China în întreaga lume. Dar provocarea care rămâne este: cine conduce comunitatea de informații să umple lacunele importante, cum ar fi aceea care privește tehnologia chineză și problemele legate de afaceri, sau cum ar fi aceea legată de lanțurile de aprovizionare. (Va urma)

 

Bolojan face praf și Educația. Se pierde calitatea actului de învățământ

0

Majorarea normei didactice pentru profesori, dar și creșterea numărului de elevi în clase, în numele economiei la buget invocată de Guvernul Bolojan, va duce la o scădere dramatică a calității actului educațional. În plus, deficitul de personal calificat din sistem se va accentua și mai tare, având în vedere lipsa totală de atractivitate a profesiei, cu muncă enormă, lipsă de respect și bani puțini. În plus, afirmația lui Ilie Bolojan că orele suplimentare normei didactice s-ar plăti dublu este absolut falsă, atâta vreme cât aceste ore se plătesc chiar mai puțin decât orele normale.

Ca să dovedească poporului că se pricepe la toate, Ilie Bolojan s-a apucat să lovească în cadrele didactice, susținând că, deși s-ar fi redus orele de predare, performanțele educaționale nu ar fi crescut. Acesta le-a transmis profesorilor că, dacă tot lucrează 40 de ore pe săptămână, ar  putea preda 20 de ore în loc de 16 ore, cât are un cadru didactic cu vechime.

”Nu e o tragedie să se ajungă la 20 de ore în clasă. În paralel cu scăderea numărului de elevi, au fost reduse orele de predare, dar performanțele educaționale nu au crescut. Sistemul a devenit ineficient și scump, cu multe posturi ocupate de suplinitori sau profesori cu derogări.Avem peste 30.000 de posturi la plata cu ora, iar orele suplimentare se plătesc dublu. Creșterea normei reduce această povară bugetară”, a declarat Ilie Bolojan. Norma curentă este de 18 ore de predare pe săptămână, iar, la 25 de ani vechime și grad didactic I, profesorii au dreptul la o reducere de 2 ore. Acum, Guvernul Bolojan vrea să majoreze norma la 20 de ore pe săptămână, fără să se mai țină cont de reducerea de 2 ore pentru cei cu vechime în sistem. Orele care rămân în plus după repartizarea normelor intră la plata cu ora, despre care Bolojan spunea că se plătesc dublu. În realitate, acestea se plătesc mai puțin decât orele normale, pentru că se calculează la salariul de bază, fără vechime, fără sporuri, deci afirmația lui Bolojan este total falsă.

Nimeni nu vrea orele în plus

Prin lege, directorii de școli sunt obligați să afișeze public orele care rămân în afara normelor, iar dacă nimeni nu le ia sau dacă rămân ore, la 1 septembrie, aceștia sunt puși în situația să se roage de profesorii din școli să mai ia ore în plus, în condițiile în care sunt plătite prost. La clasele mici, se înscriu, adeseori, mai mulți copii decât se anticipa, iar directorii sunt nevoiți să caute spații prin localitate, ca să le închirieze, pentru a mai suplimenta numărul sălilor de clasă. În plus, începe goana după învățători, pentru că nimeni nu vrea să vină pe bani puțini și muncă enormă.

Și atunci, în disperare de cauză, îi sună pe foștii învățătorii, care sunt pensionari, să vină să preia clase, ca să-i ajute. Evident, pentru că intră la plata cu ora, primesc bani mai puțini. ”Noi abia ne descurcăm cu resursa umană, ne rugăm de oameni să vină la ore, ca să acoperim normele. Acum, Guvernul vrea ca profesorii să muncească mai mult pentru aceiași bani. Asta înseamnă mai multe lucrări de corectat, mai multe evaluări, ore în plus pentru pregătirea lecțiilor și, evident, mai multă oboseală și mai mult stres, care vor avea un impact direct asupra calității actului de educație. Un om obosit este normal că dă randament mai scăzut. După ce că suntem plătiți prost, tot timpul se lovește în învățământ, pentru că ei vor producție de la noi. Suntem în școală în weekend-uri până seara de multe ori, deși nu ne plătește nimeni că lucrăm sâmbăta și duminica. Tot timpul lucrăm în plus. Ora aia predată nu vine din cer, ci este rezultatul muncii de documentare și al creativității cadrului didactic”, ne spun profesorii din sistemul de învățământ.

Se bulversează întregul sistem

Măsurile nu se opresc aici, iar reforma sistemului este exact opusul celei anunțate. Astfel, se preconizează numărul de 500 de elevi pentru noul prag pentru personalitate juridică, ceea ce înseamnă desființarea școlilor din mediul rural, număr mai mare de elevi în clase (în învățământul primar de la 22 la 24 de elevi, în gimnazial, de la 26 la 28 elevi, iar la liceu, de la 26 la 30 de elevi).

Totodată, primele promise profesorilor la ieșirea la pensie sau la instalare în zone izolate vor fi amânate sine die. Profesorii spun că li se ”vinde” o reformă sub eticheta „optimizare”, dar , în realitate, este un cocktail toxic de concedieri mascate, centralizare abuzivă, creșteri de normă, clase mai mari și cadre didactice mai puține și mai obosite.

Domnule Bolojan, dacă nu vreți să fiți sub Ciolacu…

1. Năzbâtia numită USR are în jur de 10% . Și doar o treime dintre useriști îl agreează pe divinul horticultor Cioloș. Dar văd că ne conduce absolventul de liceu agricol.

 2. Îmi aduc aminte de momentul astral în care când s-au amestecat USR și PLUS, partidul lui Cioloș. Și trebuie să cobor puțin în istorie. Pauline Borghese, sora nimfomană a lui Napoleon, a spus ”pe fratele meu nu-l cunosc foarte bine. M-am culcat cu el doar de două ori.”

   3. Ciolacu a tăiat niște scutiri de taxe. În agricultură. O uriașă greșeală. În construcții. O greșeală. În IT. O inițiativă excepțională. De ce să nu plătească taxe aitiștii? Pentru că șoricăresc pe net? Sunt neurochirurgi sau Adrian Ghenie? Neurochirurgii și Ghenie plătesc taxe ca oamenii normali. Dacă nu vrea să fie sub Ciolacu, Bolojan ar trebui să meargă mai departe și le suprataxeze (inclusiv retroactiv) pe aceste dactilografe de tip nou. Niște dactilografe obraznice, fiindcă alea vechi erau femei de bun-simț. A fost scandal pentru că s-a închis o librarie ”iconică” (atunci când îi aduci în discuție pe creatorii cu mouse-ul trebuie să te exprimi ca ei) din Timișoara. S-a închis din cauza invaziei acestor analfabeți digitalizați și din cauza școlii on-line. Dacă îl întrebi pe un aitist ce scrie pe clapa copertei, caută tastatura. Dacă îi ceri o ascuțitoare, îți răspunde că el nu pilește supozitoarele. Dacă îi dai un semn de carte, vrea să-l bage în priză. Am mai scris de 73 de ori. Și n-ajunge. Aitistul este combinația ideală de inteligență artificială, prostie naturală și propășire anticulturală.

   4. A trecut ziua Americii, vine ziua Franței (14 iulie). Două State – busolă. Franța a ajutat America în Războiul de Independență și i-a dat Statuia Libertății. America a salvat Franța și Europa (Debarcarea din Normandia) și a trasformat Turnul Eiffel în cel mai important reper european din filmele de la Hollywood. Știu că par ironic, un pic chiar sunt, dar ”acest șurub înfipt în inima Parisului” (Maupassant) este nelipsit din orice producție americană cu acțiune la Paris. Ca să strecor și România în subiect, Brâncuși a devenit cunoscut la Paris, dar prețul lucrărilor lui a explodat în America. Ambele civilizații au influențat limba română. Până să vină comuniștii, vorbeam franțuzit din cărți. După 1970, ne lățim gurile cu romgleza de Kojak și J.R. Ewing. Cine se ia de ruși, aici ar putea să-i lovească. După plecarea Regelui și până la Praga 1968, românii au fugit cât au putut (și n-au prea putut) de limba rusă.

   5. Bolojane, lasă bursele elevilor, pensiile civile și TVA așa cum au fost! Taie ajutorul pentru străinii care ne iubesc cu ostilitate (ai înțeles oximoronul ăsta, nu-i așa?), taie pensiile speciale, taie privilegiile șoarecilor de net! Și ne-am scos. În felul ăsta ai putea să fii șmecher cu doi de ”șm”. Nu vei fi.

BRICS vs Trump

Fără Xi Jinping sau Vladimir Putin, națiunile BRICS au organizat un summit la Rio de Janeiro pentru a prezenta un front unit împotriva protecționismului lui Donald Trump.

Liderii grupului celor 11 mari țări emergente (inclusiv Brazilia, China, India, Rusia și Africa de Sud) și-au văzut reuniunea anuală afectată de războiul tarifar lansat de președintele american. Potrivit proiectului de comunicat final la care AFP a avut acces, ei trebuie să își exprime „preocupările serioase cu privire la creșterea măsurilor vamale unilaterale care denaturează comerțul și amenință să afecteze perspectivele de dezvoltare economică în lume”.

BRICS, care reprezintă aproape jumătate din populația lumii și 40% din PIB-ul mondial, îl vizează în mod clar pe Trump și valul său de tarife punitive.

Vineri, liderul de la Casa Albă a anunțat că a semnat scrisorile adresate partenerilor comerciali ai Statelor Unite cu privire la aplicarea suprataxelor vamale.

În contrapondere, gazda summitului de la Rio, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, a pledat sâmbătă pentru multilateralism: „În fața recrudescenței protecționismului, este de datoria țărilor emergente să apere regimul comercial multilateral și să reformeze arhitectura financiară internațională”.

Pentru prima dată, președintele chinez Xi Jinping lipsește la summitul BRICS, deși țara sa este puterea dominantă. Președintele rus Vladimir Putin, vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru presupuse crime de război în Ucraina, este un alt absent. Dar va vorbi prin videoconferință.

De asemenea, războiul recent de 12 zile dintre Iran și Israel planează asupra reuniunii. Negociatorii ar fi ajuns sâmbătă la un consens cu privire la modul în care să se refere la acesta în comunicatul final.

Teheranul dorește ca BRICS să adopte o poziție mai dură, dar documentul trebuie să păstreze „același limbaj” ca o declarație publicată de grup la sfârșitul lunii iunie, conform unei surse. Atunci, țările emergente au condamnat „atacurile militare” împotriva Republicii Islamice, dar fără a numi Israelul și Statele Unite, și au considerat urgentă ”ruperea ciclului violenței și restabilirea păcii”.

Creat cu scopul de a reechilibra ordinea globală în favoarea „Sudului global” față de Occident, BRICS s-a extins din 2023 pentru a include Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Iran și Indonezia.

Dincolo de aspectele geopolitice, blocul încearcă să își afirme greutatea economică. De câțiva ani, a fost avansată ideea unei alternative la dolar pentru schimburile comerciale.

Dar fosta președintă a Braziliei, Dilma Rousseff, care conduce banca BRICS, a declarat că nu vede „nicio posibilitate ca acest lucru să se întâmple. Scenariul pare cu atât mai puțin probabil cu cât Trump a amenințat că va impune tarife de 100% țărilor care contestă dominația internațională a dolarului.

Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online

Intr-o lume in care timpul pare sa devina tot mai scurt si stresul mai apasator, nevoia de relaxare si echilibru emotional este mai mare ca niciodata. Dar ce se intampla atunci cand nu ai timp sa ajungi intr-un centru spa sau cand locuiesti departe de orice facilitate wellness? Raspunsul vine dintr-o tendinta tot mai prezenta si in Romania: Tele-Spa.

Ce este Tele-Spa?

Tele-Spa este o forma moderna de terapie si relaxare care aduce experienta unui centru wellness direct in casa ta, prin intermediul platformelor online. Nu este vorba doar de sedinte de meditatie ghidata sau yoga prin Zoom, ci de un pachet complet care poate include:

  • Sesiuni de aromaterapie ghidata
  • Meditatie si breathwork live cu terapeuti
  • Consultatii personalizate de stil de viata si nutritie
  • Terapie prin sunet (sound healing)
  • Coaching pentru stres si echilibru emotional

De ce Tele-Spa devine tot mai cautat in Romania?


Cresterea interesului pentru sanatate mentala si emotionala in ultimii ani, alaturi de dezvoltarea platformelor digitale de sanatate, a condus la o deschidere mai mare fata de terapiile de tip wellness online. In plus, pandemia a accelerat adoptarea acestor servicii.

Avantajele principale:

  • Accesibilitate din orice colt al tarii
  • Economie de timp si bani
  • Intimitate si confort (din propria locuinta)
  • Program flexibil, adaptat nevoilor tale

Tipuri de servicii disponibile si pentru cine sunt potrivite

  1. Pentru persoanele cu un program incarcat – sesiuni scurte de 20‒30 minute de meditatie, coaching emotional sau stretching terapeutic
  2. Pentru seniori – sesiuni adaptate de relaxare, masaj facial auto-ghidat, consiliere emotionala online
  3. Pentru parinti – tehnici de calmare si echilibru pentru parinti stresati, inclusiv sesiuni family-friendly
  4. Pentru corporatisti – pauze de mindfulness si reset mental intre meetinguri, sesiuni de detensionare vizuala si auditiva

Ce spun studiile?
Conform unui raport publicat de Global Wellness Institute, piata serviciilor de wellness digital a crescut cu peste 25% in perioada 2020–2023. Studiile arata ca 20 de minute de breathwork ghidat pot reduce nivelul de cortizol cu pana la 40%, iar terapia prin sunet induce o stare de relaxare profunda chiar si dupa o singura sesiune.

Recomandari pentru a beneficia la maximum de experienta Tele-Spa

  • Creaza-ti un colt dedicat pentru relaxare (cu lumina calda, plante, betisoare parfumate)
  • Foloseste casti audio pentru imersiune completa in sesiunile de sound healing
  • Programeaza sedintele ca parte din rutina ta saptamanala
  • Alege terapeuti certificati si platforme cu recenzii verificate

Concluzie
Tele-Spa nu este doar o solutie temporara, ci o expresie a adaptabilitatii si a dorintei noastre de a aduce echilibrul in vietile tot mai aglomerate. Romania urmeaza trendul global al wellness-ului digital si transforma relaxarea intr-o experienta accesibila oricui. Incearca si tu o sesiune si redescopera armonia din confortul propriei case.

Ursula cu Piper(ea) 

0

Știrea depunerii moțiunii împotriva șefei UE, uluitoarea, nemaipomenita și deosebita Ursula von der Leyen, a trecut cam neobservată prin mass media națională și nu numai.

Cauza principală este evident dependența de fondurile UE vărsate din pixul doamnei cu pricina către anumite părți ale mass mediei în numele unei lozinci aburitoare evident. Chestiunea aceasta aflată după “alegerea” lui Nicușor Dan a stârnit vizibila nemulțumire a celeilalte părți a presei, majoritară ca număr și influență, și stă pe cale să răbufnească.

A doua cauză este ca autorul moțiunii este nimeni altul decât celebrul avocat și profesor de drept și europarlamentar și membru al AUR și fost consilier prin guverne și guvernări Gheorghe Piperea. Autorul moțiunii a explicat ca la școală într-un interviu la RealitateaTv ce înseamnă, ce atacă, care sunt motivele, etc indicând și un precedent pe care foarte puțini îl cunosc !

Cert este ca moțiunea vine să rupă tradițiile bruxeleze de negociere pe sub masă a problemelor doar ca acum se pare ca scandalurile imense legate afacerea “Vaccinul”, dar și de ștergerea completă și transferul fondurilor europene destinate combaterii sărăciei, zonelor defavorizate și mai ales agriculturii și coeziunii către înarmare, au pus capac!

Ghici de unde sare iepurele

Curajul lui Piperea a fost rapid taxat și mulți dintre nemulțumiții care tot cleveteau împotriva Ursulei au început să dea înapoi. Pe de altă parte au apărut poziții agresive împotriva Ursulei mai ales cea a unei eurodeputate olandeze care la Budapesta a dat de pământ cu ultima. Ungaria pregătește și ea împreună cu Fiko premierul Slovaciei o moțiune împotriva Ursulei dar pentru la toamnă și tot așa.

Lor li se adaugă nimeni altul de Michael O’Leary – CEO-ul Ryanair, care a cerut demisia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dacă aceasta nu este dispusă să impună reforme în domeniul controlului traficului aerian. Acesta și-a exprimat exasperarea față de ceea ce a perceput el ca fiind „margini de admirație” ale șefului UE cu privire la Raportul Draghi din 2024 privind reforma ATC, care nu a înregistrat „niciun centimetru de progres” până în prezent.

Scandalul a fost provocat de grevele controlorilor de trafic aerian din Franța, care au dus la anularea a sute de zboruri în cursul săptămânii trecute, Ryanair înregistrând 400 de zboruri anulate sau întârziate ceea ce a afectat peste 70.000 de pasageri.

Tot O’Leary a declarat în stilul său fără perdea ca: “Industria aeriană s-a săturat de eșecul Ursulei von der Leyen de a realiza reforma dirijarii și controlului aerian al zborurilor. Dacă nu se va reforma domeniul atunci ar trebui să plece!”.

Ca să fie și mai clar a completat cu:” „Dacă Ursula von der Leyen nu este dispusă să ofere competitivitate, nu este dispusă să protejeze piața unică, nu este dispusă să protejeze zborurile în timpul grevelor naționale ale ATC, atunci ar trebui să demisioneze și să lase pe cineva mai eficient să pună în aplicare reforma urgentă a ATC și competitivitatea, de care economia Europei și pasagerii companiilor noastre aeriene au atât de multă nevoie.!”

Doar ca ce vor vota eurodeputații irlandezi la moțiunea Piperea este o altă problema deoarece Ursula are ac de cojocul lor prin atacarea facilităților fiscale ale Irlandei care au transformat țara într-un Eldorado al aviației.

Deci până joi este curios de aflat care vor fi pozițiile europarlamentarilor români provenind din afara AUR, chestiune cu care nu ne putem mândri dacă ne aducem aminte de fostele voturi date unor proiecte de tristă aminitire .

Să zicem NU TVA-ului! 

1

În Marrakesh, Maroc. Maurice Lauré a inventat în 1954 taxa pe valoare adăugată TVA-ul și de atunci Europa s-a schimbat! De ce doar Europa ? Pentru că SUA NU ARE TVA!

Cine este statul ?

Statul este ceva fizic nedefinit, general și care este peste tot și în toate dar deloc! Statul este însă reprezentat de niște oameni aleși să numiți să îl reprezinte care oameni sunt plătiți să creeze mijloace și metode prin care să verifice, să îndeplinească, și să sancționeze ceea ce în numele statului o serie de persoane și grupuri de persoane cred ele ca ar dori statul !

Statul este creația unui grup de persoane, creație bazata pe criterii și interese demografice, economice, militare și politice în general străine de statul creat. Grupul de persoane care au creat statul fiind în general și/sau în majoritate străine de creația lor din punct de vedere al naționalității.

Statele creatoare de alte state au avut grijă să își mențină hegemonia economică și politică asupra acestora ca mijloc de păstrare a propriilor mecanisme de stat, intervenind fără milă, militar mai ales, ori de câte ori isi simțeau amenințate interesele. Și istoria este plină de astfel de exemple!

Puțină istorie economică

Până la căderea Cortinei de Fier statul, capitalist sau comunist, asigura din taxele și impozitele plătite de cetățenii ei următoarele funcții: reprezentarea diplomatică, coercivitatea impusă de aplicarea legii, militară, de control economic și sanitar, juridică, de asistență medicală generală și nu era un jucător pe piața economică deși era acționar principal în multe societăți de interes strategic național

Dar statul a vrut mai mult pentru ca cei care îl reprezintă sunt oameni și găști! Adică a devenit jucător !

Cu alte cuvinte reprezentanții lui au crescut taxele și impozitele pentru a asigura pe de o parte resursele financiare necesare creșterii nivelului de bunăstare personală propriu al lor prin salarii, bonusuri, facilități etc dar mai ales pentru a asigura găștilor, pardon partidelor, indestularea materială prin contractele cu .. statul!

Unde-i democrația?

Păi nicăieri! Deși în numele ei sunt aleși reprezentanții statului și tot în numele ei se fac de către reprezentanții aceluiași stat toate aceste taxe și impozite

Și tot în numele ei se intervine fără milă, mai ales militar și polițienesc, în statele de sub papuc sau în propriul stat când poporul se ridică împotriva statului spun ei, defapt împotriva lor!

Se spune ca USA este principalul bastion al democrației mondiale și azi de Ziua Națională Donald Trump a lansat marele program economic de relansare națională care ce s-a vezi cuprinde o mare reducere și eliminare de taxe pentru cetățenii americani. Iar la noi fix în aceeași zi guvernul Bolojan ne-a oferit rețeta sărăciei pentru următorii patru ani!

Și în numele democrației s-au instituit în această zi memorabilă, mărirea TVA-ului și creșterea CAS-ului pensionarilor – deși aceeași CCR a spus cu gurița ei ca CAS-ul la pensii este neconstituțională!!

Asta într-o țară, România, zice-se democratică, în care fiecărui muncitor i se ia cu japca peste 60% din ce primește pentru munca lui (la piloți chiar aproape 70%) prin impozite, taxe, CAS, CASS, TVA, rovineta, asigurări de tot felul!!

Cineva chiar m-a întrebat de unde știu Bolojan et comp ca vor urma patru ani de criză ? M-am interesat pentru el pe timpul primului meu zbor spre Telaviv și i-am răspuns ca au aflat de Sus, prin însăși gura Mamei Omida!!!

 NU TVA-ului !

“ TVA-ul e taxa pe care o plătesc și bogații, și săracii. Când tu faci o pâine, statul îți ia o parte. O vinzi, statul îți mai ia încă o dată ție, dar îi ia și cumpărătorului. Statul n-a pus mâna pe făină, n-a frământat aluatul, n-a copt pâinea, n-a vândut-o și nici n-a cumpărat-o. Doar a încasat de la TOȚI! “

Citat din Dan Negru! Cine este acest Dan Negru? Vreun gânditor celebru, economist de mare anvergură, om de afaceri de succes grandios etc? Nu! Un român plătitor de taxe și impozite și atât!

Dar să îți ia statul 21% din absolut ORICE nu se mai poate onorabil popor român! Eu cred ca a venit momentul acum sa spunem NU cu toții!

Știm ca noi i-am ales sperând la mai bine pe toți acești politicieni care ne-au mințit până când s-au văzut aleși și asta se întâmplă din 90 încoace!

Știm ca cel puțin la ultimele alegeri ne-am certat, înjurat, bătut chiar pentru aleșii noștri in care am crezut dar acum vedem ca am fost mințiți ca de obicei!

Unul își tatua pe mana, altul a dat in scris, etc ca nu măresc TVA-ul și acum uite ca l-au mărit! Ba pardon nu l-au mărit la … prostie ca acolo nu era nevoie!!

Au apărut deja petiții on line legate ba de tăierea banilor partidelor, ba de tăierea pensiilor speciale, etc etc ca prima formă de protest dar niciuna nu a cerut eliminarea TVA-ului!

De ce oare ? Păi dacă în America lui Trump nu există TVA la noi de ce să fie?  Române, frate, colegule, cetățene hai să spunem NU TVA-ului ! Cum? Cum vrea fiecare dintre noi! Prin petiții, mesaje, filmări, revoltă directă prin absolut orice pentru ca așa nu se mai poate!

Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață

Salarii mici în România, nicio noutate. O condamnare scrisă cu cifre reci și fețe obosite. O sentință pe viață, pentru tinerii care încă mai cred că pot construi ceva în țara asta. Ce fel de viitor poate să aibă cineva cu 3.000 de lei pe lună, când chiriile sar de 2.000, când benzina e lux, iar pâinea e tot mai scumpă?

Muncești, tragi de tine, renunți la timp, sănătate, vise. Și pentru ce? Pentru o leafă care nu-ți permite nici măcar să pleci într-un weekend din oraș. Un salariu din care statul îți ia aproape jumătate, apoi te ceartă că n-ai economii, că nu-ți iei casă, că nu faci copii.

Cum să iei un credit, când banca râde în fața venitului tău? Cum să construiești ceva, când totul în jurul tău e o taxă în plus?

Salarii mici în România = exod legalizat

Ne mirăm că pleacă tinerii. Dar ce îi ține? O piață a muncii în care loialitatea nu e răsplătită, iar efortul e tratat cu dispreț? Se duc pentru că acolo unde ajung, primesc respectul pe care aici statul ți-l refuză. Aici, muncești să trăiești. Acolo, măcar mai ai zile în care trăiești.

salarii mici România tinerii
la-munca-in-strainatate

Aici, ți se spune „stai, nu pleca, avem nevoie de tine.” Dar când ceri un trai decent, îți zic „n-avem de unde” că mai băgăm noi în buzunarele noastre puțin.

România își alungă viitorul

Salariile mici în România nu sunt doar o nedreptate. Sunt o insultă. O lovitură în pieptul celor care încă mai speră. O țară care vrea performanță cu resturi, care vrea loialitate pe stomacul gol, care vrea tineri care să rămână, dar le oferă mizerie și umilință.

Cum să rămân, când nu pot trăi? Cum să iubesc România, când ea nu mă iubește înapoi?

Ce mai vrea România de la noi…

Când 40% dintre angajați spun că nu le ajunge salariul, nu mai e vorba de nemulțumire. E vorba de disperare. De oameni care n-au cu ce începe luna, dar sa o și continue. De tineri care nu-și pot construi o viață. Și mai ales de familii care se sufocă între facturi, chirii și vise care sunt doar de noapte.

Salariile mici în România sunt dovada că statul nu vrea cetățeni demni. Vrea oameni care acceptă puțin, care nu cer, care tac.

Dar generația asta nu mai tace. Și când va pleca, România va rămâne singură. Cu banii furați, cu sinecurile intacte și cu o întrebare care va răsuna în gol: „De ce n-a mai rămas nimeni?”

salarii mici România tinerii
lacat-pe-portofel

Și atunci spune-mi tu, sincer, cum să mai la într-o viață normală când statul tău te condamnă din start la sărăcie?

Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor

0

România înregistrează cifre îngrijorătoare în privința consumului de droguri în rândul adolescenților. Agenția Națională Antidrog arată că aproximativ 10 % dintre elevii de liceu au experimentat droguri cel puțin o dată, iar începutul consumului este raportat, în unele județe, sub vârsta de 13 ani. Mai mult, internările pentru dependență au crescut cu peste 70% în ultimii cinci ani.

Raportul ESPAD 2024 relevă că 14% dintre adolescenții de 15–16 ani din Europa au consumat droguri ilegale, iar 12% au apelat la cannabis în viață, în vreme ce 22% folosesc țigări electronice  – date care descriu o realitate consistentă și în România, unde vapingul devine o problemă emergentă.

Aceste statistici justifică luarea unor măsuri integrate de prevenție la nivel educațional și comunitar. Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, vine în acest sens joi, 10 iulie, ora 19:00, cu o dezbatere transmisă în direct online.

Evenimentul aduce la masă reprezentanți din toate domeniile implicate:

  • Cătălin Țone, specialist antidrog, va prezenta o radiografie a lacunelor din planurile de prevenție și modul în care programul „Conștient, nu dependent” poate ajunge în ș
  • Adriana Iancu, director la Școala Gimnazială 206 din București, va aborda consumul real în școli și rolul educatorilor și părinților în identificarea semnelor de consum.
  • Valeria Herdea, fostă președintă CNAS, va vorbi despre capacitatea sistemului de sănătate de a răspunde dependenței, cu referință la resursele medicale actuale.
  • Laura Catană, psihiatru, va prezenta psihologia debutului în consum și etapele de recuperare.
  • Lucian Ibănescu, fost consumator, va împărtăși experiența reală a căderii în dependență și a revenirea la o viață normală.
  • Carmen Voiculescu, mama unei adolescente cu dependență, va aduce o perspectivă emoțională, despre semne, sprijin și rolul instituțiilor.

Campania a început pe 26 iunie cu acțiuni în Școala 206 și la centrul Teen Challenge din Grădiștea, conectând prevenția cu experiențe de viață în comunitate. Nevoia acută este susținută de lipsa unor rețele coerente de prevenție și de numărul redus de consilieri școlari și medici dedicați.

Un prim pas al discuției de joi este să transforme datele în realități: nu doar statistici, ci exemple de cum poate interveni un profesor, un psiholog ori un fost dependent care a ales viața. Conferința invită la responsabilizare și acțiune practică.

Participarea este gratuită, accesibilă online prin înscriere, și se adresează educatorilor, părinților și adolescenților care caută înțelegere și soluții.

Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”

O pană majoră de curent a afectat, vineri în jurul prânzului, mai multe zone din Cehia, inclusiv Praga.

O parte din Republica Cehă, inclusiv regiunea Praga, se confruntă vineri cu o pană majoră de curent electric, caracterizată de premierul Petr Fiala drept „o situaţie excepţională şi dificilă”.

Premierul ceh dă asigurări că autorităţile lucrează pentru restabilirea curentului electric, relatează AFP, preluat de News.ro.

Luminile s-au stins vineri la prânz la Praga şi în mai multe regiuni din Republica Cehă, ţara confruntându-se în prezent cu o întrerupere majoră a alimentării cu energie electrică.

Premierul a reacționat, transmițând un mesaj pe o rețea de socializare. „Ne confruntăm cu o situaţie excepţională şi dificilă, iar toată lumea depune toate eforturile pentru a restabili alimentarea cu energie electrică”, a scris pe X (fostul Twitter) prim-ministrul Petr Fiala puţin după ora 13.00.

La rândul său, ministrul Transporturilor a precizat că „trenurile şi mijloacele de transport în comun care depind de electricitate sunt oprite pe mai multe linii”.

Nu se știe deocamdată exact ce anume ar fi putut cauza această pană majoră de curent. Cel mai probabil, acest lucru va fi stabilit în perioada următoare de către specialiștii în domeniu.

Amintim că la finalul lunii aprilie și părți din Spania și Portugalia s-au confruntat cu o pană de curent de proporții.

Citiți și: Misterul cutremurător al blackout-ului spaniol. Tocmai se închiseseră două hidrocentrale mari

Autoritățile UE prelungesc la nesfârșit investigația blackout-ului spaniol. Verdictul va dinamita Green Deal

Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO

0

Fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu a ajuns, vineri, 4 iulie, la Judecătoria Sectorului 1, pentru a afla dacă scapă de controlul judiciar. A fost așteptat de o mulțime de susținători, care i-au scandat numele. Iar la un moment dat, Georgescu a făcut o adevărată baie de mulțime, dând mâna cu susținătorii și chiar făcând poze cu ei.

După ce s-a încheiat ședința la instanță, s-a aflat că Judecătoria a amânat, vineri, luarea unei decizii în cazul fostului candidat la prezidențiale. Astfel că Georgescu va afla pe 7 iulie, așadar lunea viitoare, dacă instanța îi va menține sau dacă îi va ridica măsura controlului judiciar.

Ce a declarat până să plece de la instanță

Până să plece de la Judecătorie, Călin Georgescu a făcut câteva declarații în fața presei. A amintit că vineri, 4 iulie, e Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii, alegând să felicite „poporul american”. Cât privește situația sa, Georgescu s-a declarat „bucuros” că dosarul său ajunge în instanță și „convins” că va putea să-și dovedească nevinovăția.

„Profit de ocazie să felicit poporul american și pe președintele Donald Trump și să aduc în atenție ce a spus Lincoln: spunea că, tot așa cum nu vreau să fiu sclav, nu vreau să fiu nici stăpân.

Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță. Am convingerea că îmi voi dovedi nevinovăția. Adevărul nu are nevoie de oameni. În schimb, noi fără adevăr nu putem trăi”, a spus Călin Georgescu, la ieșirea de la Judecătorie, citat de realitatea.net.

Cum s-a întâmplat, de altfel, în zilele în care Georgescu s-a prezentat la IPJ Ilfov, pentru a semna controlul judiciar, și de această dată, la Judecătorie, susținătorii l-au așteptat cu zecile în fața sediului instanței. Oamenii au strigat „Călin Georgescu președinte” și „Călin, te iubim!”. Iar Georgescu a ales să îi salute. Ba chiar unii dintre ei au făcut poze cu fostul candidat la prezidențiale.

Miercuri s-a aflat că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) a transmis instanței de judecată – mai precis Judecătoriei Sectorului 1 – rechizitoriul prin care Georgescu este inculpat în dosarul în care este acuzat de propagandă legionară.

Iată, integral, comunicatul transmis de Parchetul General, miercuri, 2 iulie:

„Trimitere în judecată pentru promovarea cultului unor persoane vinovate de crime de război

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat cercetările și a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, aflat sub măsura preventivă a controlului judiciar, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată (5 acte materiale), faptă prevăzută de art. 5 din O.U.G. 31/2002, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.

Din rechizitoriul întocmit în cauză a rezultat următoarea situație de fapt:

În perioada 16 iunie 2020 – 16 mai 2025, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, la momentele temporale 16 iunie 2020, luna septembrie 2020, 02 octombrie 2021, 01 septembrie 2024 și 16 mai 2025, inculpatul a promovat în public, prin diverse mijloace, idei, concepţii și doctrine fasciste, legionare și xenofobe, precum:
• mobilizarea în masă a națiunii în vederea regenerării și renașterii acesteia prin palingeneză – crearea omului nou, sub cupola misticismului creștin ortodox, inclusiv prin acceptarea implicită a folosirii unor mijloace violente;
• necesitatea emergenței unui lider carismatic, predestinat și autoritar, apt să pună în operă acest proces;
• glorificarea excesivă a trecutului istoric prin contrast cu situația prezentă, caracterizată de afectarea profundă a demnității comunității naționale și de plasarea acesteia în sfera statutului de victimă, ca urmare a acțiunilor unor inamici ai statului, artificial identificați sub forma unor actori statali externi,
• ultranaționalismul populist având la bază un nucleu mitic creștin;
• cultul mareșalului Ion Antonescu, persoană condamnată definitiv pentru crime de război, elogiind persoana acestuia, prezentându-l drept erou național și reproducând, prin imitație, aproape până la identitate, nu doar cuvintele, ci și gesturile și tonul vocii sale și efectuând salutul legionar cu ocazia unui discurs susținut în fața unei mulțimi de protestatari la adresa restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, organizat în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la data de 02 octombrie 2021.

În mod concret, s-a reținut că inculpatul a afirmat de-a lungul timpului, în interviuri, declaraţii ori postări în mediul online, consecvența sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare, cu scopul de a produce o schimbare de percepție cu privire la încadrarea istorică a Mișcării Legionare într-o încercare de normalizare și revitalizare a legionarismului și a figurilor istorice conexate acestei ideologii, sens în care acesta a făcut mai multe afirmații cu caracter elogiativ/laudativ la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Ion Moța ș.a.

Rechizitoriul a fost transmis Judecătoriei Sectorului 1 București, instanță competentă să judece cauza în fond.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăţie.”

 

Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO

Au fost momente de spaimă, vineri, la Roma. Totul, după ce într-o benzinărie din capitala italiană a avut loc o explozie foarte puternică, urmată de o minge uriașă de flăcări și de un nor de fum. Sunt cel puțin 20 de oameni răniți în urma acestei deflagrații.

Zgomotul produs de explozie s-a auzit la o distanță considerabilă față de zona în care s-a produs incidentul.

Cel puțin 20 de oameni, între care opt polițiști și un pompier, au fost răniți vineri după ce o benzinărie a explodat într-un cartier din estul Romei, au anunțat autoritățile italiene, relatează Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Există, însă, temeri că numărul răniților ar putea crește. Din ce se știe deocamdată, cinci persoane au fost transportate la spital – au anunțat serviciile de urgență.

Explozia uriașă la stația de benzină, motorină, și GPL din Via dei Gordiani a fost auzită peste tot în capitala Italiei.

„Avem de a face cu explozia unui rezervor… incendiul este încă în desfășurare”, a anunțat departamentul de pompieri într-un comunicat. S-a precizat că un pompier a fost spitalizat.

Ar fi de menționat și faptul că serviciile de urgență s-au aflat la fața locului înainte de explozie, întrucât au fost chemate după ce un camion a lovit o conductă de la benzinărie, potrivit relatărilor agențiilor de știri italiene.

Acestea au precizat că incendiul s-a extins la un depozit din apropiere, în timp ce unda de șoc de la explozie a avariat clădiri din vecinătate.

În urma deflagrației puternice, bucăți din structura metalică a benzinăriei au fost găsite chiar și la 300 de metri de locul exploziei.

Site-ul de știri Roma Today a publicat o fotografie cu un nor uriaș de fum și flăcări deasupra benzinăriei. În imagini făcute publice de pompieri se poate observa cum benzinăria în care a avut loc explozia este complet distrusă, fiind pur și simplu carbonizată

O stație de metrou din apropiere, închisă

Agenția de transport public din Roma Atac a anunțat că o stație de metrou din apropiere, ‘Teano’, a fost închisă în urma instrucțiunilor poliției. Conform EFE, care citează presa locală, autoritățile italiene au mai evacuat un centru sportiv aflat în apropierea benzinăriei și două clădiri rezidențiale.

Au apărut deja și primele relatări ale martorilor care au auzit bubuitura. „Am auzit explozia în timp ce ieșeam din casă, a fost un zgomot foarte puternic, întreaga casă s-a cutremurat și mi-a fost teamă că se vor sparge geamurile” a declarat un martor pentru Reuters.

Prima reacție a premierului Meloni

Premierul italian Giorgia Meloni urmărește îndeaproape situația, din câte a anunțat biroul ei într-un comunicat.

De altfel, șefa Guvernului de la Roma a transmis și un mesaj pe o rețea de socializare, după ce a aflat de cele întâmplate. „Sunt alături de toți răniții, inclusiv de agenții de ordine, pompieri și personalul sanitar, și transmit sincera mea recunoștință tuturor celor care au participat la operațiunile de salvare și de siguranță”, a scris Meloni pe platforma X.

La rândul său, ministrul de interne Matteo Paintedosi a anunțat că „urmărește cu mare atenție starea răniților, îndeosebi a agenților de poliție și a pompierilor care au intervenit rapid pentru a acorda primul ajutor”.

 

 

 

 

Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI

1

După ce joi s-a aflat că fostul șef-adjunct al SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, alături de fostul general SRI Dumitru Dumbravă și de un avocat, mai nou ies la iveală detalii din rechizitoriul procurorilor DNA, care prezintă probe împotriva fostului număr 2 din cadrul SRI, Coldea.

E vorba despre un document de sute de pagini, redactat de procurorii DNA, care ar contura tabloul detaliat al unui mecanism de influență și corupție în centrul căruia s-ar fi aflat fostul director adjunct al SRI. Acesta este prezentat drept liderul unui grup care ar fi acționat concertat pentru a obține sume uriașe de bani de la persoane aflate în dificultate juridică.

Potrivit documentului, care are 200 de pagini, „în calitate de lider al grupului, inculpatul Florian Coldea, persoană percepută ca având o mare influență raportat la funcția exercitată anterior pensionării, este cel care identifica posibilii clienți, îi evalua prin prisma persoanei care îi recomada, culegea informații despre acesta, după care îi îndruma către inculpatul celălalt, Dumitru Dumbravă, își exprima acceptul pentru inițierea relațiilor contractuale cu posibilii clienți sau pentru derularea contractelor”, notează realitatea.net.

Procurorii DNA îi acuză pe cei trei că au format un grup infracțional prin care cereau sume uriașe de bani de la diverse persoane, în schimbul implicării lor în anumite procese pentru a obține decizii favorabile.

Anchetatorii spun că la nivelul grupului, Coldea era văzut drept ”șeful cel mare”, iar complicii săi îi cereau acordul pentru fiecare contract încheiat în cadrul acelei firme folosite pentru a obține bani de la cercetate sau judecate în diverse dosare, potrivit site-ului citat.

Trimiși în judecată de DNA

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a doi foști militari și a unui avocat într-un dosar în care sunt acuzați, printre altele, de trafic de influență și spălare de bani.

În primă fază s-a aflat pe surse că cei doi foști militari sunt generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, iar avocatul – Doru Trăilă.

DNA-ul a transmis joi, 3 iulie, un comunicat de presă, faptul că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, respectiv doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți și a unui avocat din cadrul Baroului București, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, câte două infracțiuni de trafic de influență, exercitarea fără drept a unei profesii sau activități în formă continuată (autorat sau complicitate) și spălarea banilor.

DNA a mai anunțat că rechizitoriul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, respectiv doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți și a unui avocat din cadrul Baroului București, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, câte două infracțiuni de trafic de influență, exercitarea fără drept a unei profesii sau activități în formă continuată (autorat sau complicitate) și spălarea banilor.

De asemenea, mai fost trimisă în judecată o persoană fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:

În perioada 2018 – 2020, cei trei inculpați, profitând de sistemul relațional și influența pe care ar fi dobândit-o, ca urmare a exercitării funcțiilor anterior pensionării, respectiv de influența de care se bucura cel de-al treilea inculpat, prin prisma profesiei de avocat, ar fi constituit un grup infracțional organizat, profilat pe săvârșirea unor infracțiuni de corupție, exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică specifice profesiei de avocat și spălarea banilor. Activitățile infracționale ar fi fost desfășurate până în anul 2024, potrivit unei scheme infracționale care presupunea, în principal, următoarele:

– identificarea unor persoane fizice sau juridice ce întâmpinau probleme în diverse domenii, cărora li se promitea rezolvarea, prin influența pe care inculpații pretindeau că o aveau în domeniile respective sau a unor persoane care doreau să își asigure protecția unor persoane influente,
– înființarea de către inculpații, foști militari, a unor societăți de consultanță, prin intermediul cărora, raportat la notorietatea de care se bucurau asociații/administratorii, pe de o parte, să atragă posibili clienți, iar, pe de altă parte, să creeze o aparență de legalitate a activității desfășurate,
– cooptarea unor case de avocatură sau a unor avocați care să încheie contracte de asistență juridică cu persoanele interesate să cumpere influență,
– încheierea de contracte de consultanță pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse de inculpați prin exercitarea influenței sau prin ascunderea activității nelegale de consultanță juridică,
– cooptarea unor societăți de investigații, prin intermediul cărora să fie monitorizate părțile adverse din litigiile în cadrul cărora se acorda consultanță juridică, apropiații acestora, experți, avocați sau chiar magistrați, pentru ca, în baza colaborării și a consensului neechivoc de a-și alătura eforturile pentru a se constitui într-o grupare, de a se supune unei discipline și a acționa potrivit unui plan bine conturat, să obțină profituri prin mijloace ilicite.

În perioada 2020 – 2024, cei trei inculpați ar fi participat la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică specifice activității de avocat și spălarea banilor, activitatea grupului fiind punctual sprijinită și de cel de-al patrulea inculpat, om de afaceri.

În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați judecători din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia să pronunțe hotărâri favorabile martorului, într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro.

Pretinderea ar fi fost urmată de acceptarea promisiunii sumei de 600.000 de euro, prin semnarea a două contracte de asistență juridică (unul cu martorul și altul cu societatea deținută de acesta) și de încasarea efectivă a sumelor de 438.000 de lei și 20.000 de euro, disimulată sub forma unui onorariu de avocat.

În cursul anului 2023, aceiași trei inculpați ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro, creându-i convingerea că ei acționează ca o echipă care are conexiuni cu foști magistrați și că au posibilitatea să îi determine pe magistrații să pronunțe o hotărâre favorabilă martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. Pretinderea ar fi fost urmată de încasarea sumelor de 773.000 de lei și respectiv 397.864 lei, de care ar fi beneficiat toți inculpații.

Cei doi inculpați, foști militari, și-ar fi constituit societăți de consultanță, prin intermediul cărora ar fi încheiat contracte de consultanță generală, pe de o parte, cu societatea de avocatură a celui de-al treilea inculpat, iar pe de altă parte, între societățile de consultanță respective. Ar fi fost încheiate acte adiționale la contractele de asistență juridică prin care ar fi fost modificate clauzele privind obiectul contractelor și prețul acestora, în scopul includerii serviciilor de consultanță juridică nelegală prestată de inculpatul care nu avea calitate de avocat sau pentru a da o aparență de legalitate sumelor pretinse de inculpați pentru exercitarea pretinsei influențe. Obiectul contractelor de consultanță ar fi fost unul nedeterminat sau determinat precar, pentru a permite transferul unor sume de bani, fără a exista posibilitatea verificării provenienței și a scopului economic al sumelor transferate prin conturi. Au fost încheiate contracte cu societăți de investigații, prin intermediul cărora să poată fi colectate informații apte a fi utilizate în scopul creării unei stări de presiune asupra persoanelor decidente, pentru promovarea intereselor clienților.

În perioada 2019 – 2020, unul dintre inculpați, în baza înțelegerii cu inculpatul având profesia de avocat, iar ulterior, până în anul 2024, în realizarea scopului pentru care a constituit grupul infracțional organizat, deși nu avea calitatea de avocat, cu încălcarea dispozițiilor legale ce reglementează profesia de avocat, cu sprijinul celorlalți inculpați, în baza unor contracte de consultanță generală și a unor acte adiționale la contractele de asistență juridică încheiate de societatea de avocatură aparținând unuia dintre inculpați, a unor contracte de consultanță în afaceri și management cu un obiect fictiv, ar fi prestat servicii de consultanță juridică în domeniul penal și în domeniul civil, atât în mod direct, cât și prin intermediul societății de avocatură menționate, pentru clienții a nouă (9) societăți comerciale. În acest scop, inculpatul ar fi emis și ar fi comunicat clienților opinii juridice, ar fi stabilit strategii de apărare pe care le-a discutat cu beneficiarii serviciilor de consultanță juridică și ceilalți doi inculpați, i-ar fi asistat pe clienți la negocieri, ar fi stabilit demersurile judiciare ce urmau a fi efectuate (formularea unor căi de atac, a unor cereri de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar sau de încuviințare a părăsirii teritoriului României).

Pentru a se disimula natura și proveniența sumelor de bani provenite din infracțiunile de trafic de influență și din exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică și pentru a le transforma în venituri licite, s-ar fi procedat la emiterea de facturi pentru prestații nedeterminate și efectuarea de plăți pentru operațiuni comerciale fictive declarate între societățile controlate de către cei trei inculpați.

În rechizitoriu s-a propus ca sumele de bani obținute din săvârșirea infracțiunilor, de către inculpații asociați în cadrul societăților comerciale, respectiv 1.608.864,80 lei, prin trafic de influență, 7.763.259,22 lei, prin exercitarea fără drept a unei profesii (sumă de care au beneficiat ambii inculpați) și o altă sumă de 590.472,08 lei obținută tot prin exercitarea fără drept a unei profesii, să fie supuse confiscării speciale, sens în care s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor și conturilor bancare aparținând inculpaților.

Rechizitoriul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor

1

Guvernul Bolojan a anunțat recent o serie de măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar. Sunt, însă, măsuri care vor ajunge să afecteze semnificativ veniturile multor români. Iar pentru un angajat cu un salariu net de 4.000 de lei, deciziile pe care le doresc guvernanții a fi implementate vor însemna cheltuieli suplimentare simțitoare, care se vor resimți din buzunarul propriu.

Potrivit unui calcul estimativ făcut de Antena 3, pentru un angajat obișnuit, cu un salariu net de 4.000 de lei, noile taxe, accize și scumpiri înseamnă circa 200 de lei în plus pe lună, bani care se duc direct către stat.

Așadar o sumă destul de importantă pe care o va pierde un angajat, după aceste scumpiri.

Ce efecte vor avea măsurile de austeritate în buzunarele unui salariat

În cazul unui român care locuiește într-o zonă limitrofă a Bucureştiului și care merge la muncă folosind mașina proprie și face, de exemplu, cumpărături alimentare la câteva zile, de la magazin, costurile după măsurile de austeritate recent anunțate vor crește considerabil. Bugetul personal va fi și mai afectat în cazul în care e fumător, și asta pentru că va crește și prețul unui pachet de țigări.

Odată cu creşterea TVA general de la 19% la 21%, şi a cotei reduse de la 9% la 11%, majoritatea bunurilor și serviciilor se vor scumpi, inclusiv alimente. Doar la acest „capitol” se scad din salariul lunar 50 de lei.

O altă măsură ce va afecta direct buzunarele românilor va fi creșterea, cu 10%, a accizelor la benzină. Pentru un consum estimat de 50 litri/lună, la un preț de 7 lei/litru, costul suplimentar lunar la capitolul carburant va fi de aproximativ 35 lei.

Ce mai arată calculele

Asigurarea auto obligatorie RCA a înregistrat deja o creștere semnificativă în 2025, cu până la 30% față de anul anterior. Iar în contextul noilor măsuri de austeritate, se estimează o creștere la încă 20% față de acest nivel, ceea ce ar însemna aproximativ 31 lei/lună în plus, pentru un șofer din zona București-Ilfov.

Fumătorii vor resimți, de asemenea, efectele acestor măsuri. Și asta pentru că dacă un pachet de țigări costă în prezent între 22-25 lei, cheltuiala lunară cu acest viciu fiind de 660-750 lei, o creștere de 10% înseamnă peste 2 lei pe pachet, deci lunar între 60 şi 75 lei în plus.

Și în cazul alcoolului va creşte acciza. Astfel că, potrivit sursei citate, pentru un consum moderat, estimat la 4 beri/săptămână și 1 sticlă de vin/lună, cheltuiala lunară este de aproximativ 150 lei, iar creșterea accizei adaugă încă aproape 20 lei/lună.

Așadar, punând cap la cap cifrele, un calcul final arată că un român cu un salariu de 4.000 de lei ar urma să piardă, după aceste scumpiri, cel puțin 200 de lei lunar, bani care se duc direct către stat.

Analiza „Național”: „românii plătesc mai mult pentru ca privilegiile sinecuriștilor să rămână intacte”

„În fiecare an, românii strâng cureaua. Se scumpește curentul, cresc accizele, apar noi taxe și impozite. Statul, chipurile, n-are bani. Deficitul bugetar se umflă, iar guvernanții ne vorbesc cu aer grav despre „necesitatea ajustărilor fiscale”. Sună responsabil, nu? Doar că în spatele acestor ajustări se ascunde o mare hoție cu etichetă oficială: românii plătesc mai mult pentru ca privilegiile sinecuriștilor să rămână intacte.

Parlamentarii‐cabaliști și sinecuriștii din CA-uri și tot felul de AGA au găsit formula genială care să-i țină mufați la conducta cu bani publici – : îl jefuiesc pe contribuabil român în timp ce pompează sporuri bizare și prime halucinante rudelor, prietenilor și amantelor numiți în funcții-cheie!

În loc să tăie privilegiile, guvernanții decid să umble din nou la buzunarul nostru. Este teoria economică liberală, care spune că taxele cresc doar dacă nu poți fura mai eficient.”

Citiți mai multe AICI: Gaura din buget, acoperită cu bani de la fraieri. Adică de la noi