Acasă Blog

„Casa Iubirii” – televiziunea românească în cea mai jenantă formă de existență

Te întrebi cum mai arată televiziunea românească în 2025? Ei bine, arată jalnic, ridicol și rușinos, împachetat sub titlul „Casa iubirii”. De parcă nu era suficient că „Puterea Dragostei” ne-a scufundat în penibil ani la rând, acum avem aceeași mizerie reciclată, dar cu un alt nume, alte fețe trase prin filtre și același miros de conținut putred.

N-au ce să mai dea la TV, așa că fabrică „influenkeri” pe bandă rulantă. Așa-zise emisiuni matrimoniale care nu au niciun gram de profunzime, dar îți servesc lacrimi false, „declarații de iubire” scrise parcă de ChatGPT varianta low cost și un circ ieftin de doi bani.

„Casa iubirii” – când superficialitatea e ridicată la rang de emisiune TV

Ajungi seara acasă, cauți ceva decent la televizor… și găsești „Casa iubirii”: o grămadă de băieți cu lanțuri groase ca lesele câinilor și fete cu unghiile mai lungi decât discursul lor despre „valori”. Toți zâmbesc fals, trag de timp în fața camerelor, în speranța că vor mai prinde un contract de “influenkăreală” în reclame la ceaiuri detox.

Emisiunea nu mai are nicio legătură cu iubirea. A devenit doar o vitrină pentru oameni fără conținut, fără demnitate, fără rușine. Niște personaje care se îmbracă, vorbesc și se comportă ca niște parodii de oameni, în timp ce se vând ca „modele” pentru tineri.

Casa Iubirii televiziunea românească
iubire-de-matrimoniale

Nu relații, nu iubire

Unul se crede cântăreț, alta vrea să scoată parfumuri pe TikTok, al treilea e „couch” pe Instagram, dar toți au în comun un singur lucru: n-au nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă o relație adevărată. Ce iubire? Ce compatibilitate? Totul e o competiție pentru like-uri și următori.

„Casa iubirii” nu este o emisiune. Este un fenomen de involuție culturală, un atac direct la creierul telespectatorului. Este tot ce poate fi mai nociv pentru o societate care și-a pierdut reperele.

Casting prost. Emoții de plastic. Scop?

Toți vin cu aceleași replici obosite: „Vreau să-mi testez limitele”, „Îmi doresc o relație matură”. În realitate, își doresc vizibilitate, colaborări, reduceri și o invitație la podcastul vreunui șomer cu microfon. Nu știu să vorbească, nu știu să gândească, dar sunt gata să vândă „principii” pe TikTok.

Casa Iubirii televiziunea românească
casa-iubirii

Asta e Casa iubirii: un platou plin de aspiranți la notorietate, care confundă reality-show-ul cu educația, influencereala cu scopul în viață și validarea cu iubirea. Televiziunea românească a ajuns să trăiască din mizerii ca ăsta. E un miracol că mai rezistăm ca nație.

China umbrește strălucirea diamantelor naturale

Fabrica Jiaruifu, situată în  Zhengzhou, capitala provinciei Henan din centrul Chinei, produce diamante sintetice de trei carate în doar șapte zile.

Peste 70% din diamantele cultivate în laborator la nivel mondial pentru bijuterii – multe dintre ele destinate inelelor de logodnă – provin din Henan, centrul comerțului cu diamante sintetice, potrivit Financial Times.

„În esență, noi dominăm această industrie”, a declarat  Feng Canjun, fondatorul Jiaruifu. El mai deține două fabrici ”care lucrează non-stop”.

Explozia diamantelor sintetice  pe piața internațională a bijuteriilor a coincis cu o scădere a cererii, ce a dus prețul diamantelor naturale la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

În acest an, viitorul diamantelor naturale este supus unui test public, deoarece De Beers, renumita companie fondată de Cecil Rhodes, a fost scoasă la vânzare de proprietarul său, Anglo American.

Anul trecut, veniturile De Beers au fost la jumătate față de 2022. Alte companii miniere, precum Alrosa, Rio Tinto și Petra Diamonds, au înregistrat scăderi similare în activitățile lor legate de diamante.

Conform analistului Paul Zimnisky, în prezent, un diamant sintetic de trei carate se vinde la 7% din prețul unui diamant natural. Diamantele cultivate în laborator au acaparat 17% din piața de retail din SUA,  în creștere de la doar 3% în 2020, potrivit datelor furnizate de firma de consultanță Tenoris. „Pentru piața tradițională a diamantelor naturale, este un dezastru”, spune Fei Liu, un bijutier din Marea Britanie.

Pivotul Chinei către diamante a început din motive geopolitice. Atunci când tensiunile sino-sovietice au rupt relațiile comerciale la începutul anilor 1960, Moscova a oprit aprovizionarea cu diamante industriale esențiale pentru aplicațiile militare. În lipsa unor rezerve naturale, întreprinderile chineze s-au orientat către producția sintetică în 1963. Până în anii 1980, industria a prins rădăcini în Henan.

Astăzi, majoritatea diamantelor sintetice sunt cultivate în China folosind „metoda de înaltă presiune și temperatură”. Norinco, producătorul chinez de armament, deținut de stat, operează o afacere cu diamante cultivate în laborator, alături de operațiunile sale din domeniul apărării, cu propria sa marcă de bijuterii.

Proprietățile de duritate și conductivitate termică fac din diamant un material util într-o gamă largă de aplicații high-tech.

China are un avantaj tehnologic în producerea diamantelor și își îmbunătățește constant metodele, subliniază Robert Walker, expert în sectorul pietrelor prețioase.

Bufonul de la ANPC, cu papion și live-uri pe TikTok, tras pe dreapta

Cristian Popescu Piedone nu conducea Protecția Consumatorului, de fapt. Nuuu, el făcea regie la ANPC! Transformase instituția în propria scenă, așa cum a făcut și cu Primăria Sectorului 5, cât a stat pe mandat (electoral!). Totul pentru el era un reality show, iar o butaforie grotescă a autorității personale, cu el în prim-plan jucând rolul justițiarului cu papion și vorba groasă. O combinație bizară între Sancho Panza și ciocoiul nou stilizat, cu live-uri pe Facebook și camere de televiziune care-l urmăresc până și în toaletă.

Marți, 22 iulie, bufonul a fost coborât de pe scenă. DNA-ul n-a venit cu like-uri și emoticoane, ci cu mandate de percheziție. Și nu pe fond de popularitate, ci pe fond de corupție. L-au ridicat de dimineață, dintr-un hotel din Mamaia Nord. Nu pe val, ci luat de val. Cu tot cu „imaginea” pe care o lustruia obsesiv în fiecare live.

Aparent, Piedone nu era interesat doar de termenele de valabilitate din frigiderele HoReCa. El scana orizontul politic cu aceeași meticulozitate cu care inspecta, teatral, vitrinele cu mici învechiți și shaorme prăfuite. Dacă zvonurile din cercul său de apropiați au vreun sâmbure de adevăr, visul lui nu era să „igienizeze” industria alimentară, ci să ocupe fotoliul de primar general al Capitalei. Între două show-uri live din bucătării insalubre și câte o morală rostită cu voce de tribun din spatele unei tejghele, Piedone își regiza propria ascensiune electorală.

Toate acele controale cu bătăi de tobă, anunțate ca la operetă, cu televiziuni încolăcite după el ca o coadă de paun și reporteri adormiți de aburii senzaționalului aveau o miză ascunsă: să-i netezească drumul politic. Nu igiena din restaurante era miza reală, ci imaginea lui de „om al poporului” – justițiarul bonom care intră în crâșme, „simte” și „vede” pentru toți cetățenii. Însă, dincolo de show, mirosul nu era doar de carne stricată, ci de oportunism electoral în stare pură. Fiecare „verificare” televizată era, de fapt, o campanie mascată, un pas coregrafiat spre urnele din București, unde Piedone spera că simpatia acumulată pe rețele sociale se va converti în voturi.

În realitate, nici nu dădea amenzi, în adevăratul înțeles al controalelor făcute la sânge. Nu, nici vorbă! O spune chiar Horia Constantinescu, fostul șef ANPC – Piedone „mângâia”. Aplica minimul legal, iar cu plata în 48 de ore, hoțomanilor din industrie li se făcea o frecție cu apă rece la portofel. Zero impact la bugetul economiei! Un fel de lecții de morală date la microfon, fără nicio urmă de autoritate reală. O mascaradă cu aer de campanie electorală.

Nu putem, însă, să nu ne întrebăm dacă ceea ce vedem este, într-adevăr, justiție în acțiune sau doar un nou act dintr-o piesă bine regizată. Dacă nu asistăm, de fapt, la o „percheziție cu scenariu”, o anchetă atent montată pe fundalul unei agende politice mai largi. În timp ce Guvernul Bolojan înăsprește austeritatea și taie de peste tot, de la pensii până la răbdarea românilor, nemulțumirea mocnește. Trotuarele fierb, rețelele sociale clocotesc, iar românii încep să-și amintească mirosul protestelor. Iar când presiunea socială devine insuportabilă, e nevoie de o supapă.

Și ce supapă mai eficientă poate fi decât un personaj pitoresc, contradictoriu, cu priză la mase și vocabular de mahala stilizată? Piedone e candidatul ideal pentru rolul ăsta: are notorietate, are scandalul în ADN, iar imaginea sa de justițiar alungat la periferia Capitalei, cu papion și replici bombastice, e suficient de caricaturală încât să țină publicul atent. Nu contează că realitatea e mai cenușie – important e că „se întâmplă ceva”, că DNA-ul „veghează”, că „se face dreptate”.

Faptul că tocmai Piedone ajunge să fie scos în lumina reflectoarelor exact acum, când austeritatea intră în pâine și portofelele se subțiază, ridică semne de întrebare. Poate nu e întâmplător, poate că tocmai acest personaj, care a transformat fiecare apariție publică într-un one-man show, fiecare control într-un episod de reality tv, e sacrificatul ideal. Un clovn politic cu pedigree, bun de dat jos de pe scenă pentru a abate atenția de la scenariul principal – acela în care cetățeanul pierde și statul strânge.

Să ne amintim că Piedone a jucat mereu rolul „burții națiunii” – vocea groasă a poporului flămând, simțind, pipăind, arătând cu degetul și dând verdicte între două live-uri. Dar poate că acum, când nu mai e util decorului, a fost trimis în culise.

Și totuși, în toată această regie, lipsește un element esențial: reflectorul presei. Întrebarea firească e: unde a fost presa „quality” de luni, când s-a aruncat pe piață înregistrarea cu Piedone, și până marți dimineață, când au năvălit mascații la vila șefului ANPC? Unde au fost analizele, investigațiile, privirea critică a jurnalistului de investigație? Poate acolo unde curgeau contractele de publicitate de la ANPC și de la Primăria Sectorului 5, din ce se aude în piață?! Noi nu spunem că de-aia, dar știm că presa nu tace fără un motiv întemeiat, cu măcar cinci zerouri în coadă.

Poate Piedone a înțeles greșit. La ANPC nu se distribuie like-uri, ci se emit sancțiuni. Nu se regizează spectacole, ci se fac controale. Doar că, în loc să curețe industria, a murdărit instituția, transformând-o într-un circ ambulant și decredibilizând-o până la penibil. Și dacă azi se aude soneria de la DNA, nu e din cauza micilor stricați, ci a unei culturi stricate, una în care imaginea a contat mai mult decât legea. Iar Piedone, în acest spectacol de ipocrizie, n-a fost decât regizor, actor și recuzită, în același timp.

Sistemul de pensii, praf și pulbere. Sume uriașe încasate necuvenit și venituri ciuntite din pix

0

Controalele Curții de Conturi la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) au descoperit un adevărat dezastru în sistem. Astfel, sume uriașe au fost acordate necuvenit pensionarilor, în timp ce sume la fel de mari au fost tăiate din pix pentru cei îndreptățiți. Totodată, inspectorii au mai depistat și prejudicii aduse bugetului prin acordarea de pensii ulterior datei decesului beneficiarilor, contrar prevederilor legale. Haosul, care se va accentua și mai mult în perioada următoare, a fost cauzat de personalul insuficient, absența softurilor și volumul mare de muncă.

salariiPersonalul subdimensionat și prost plătit de la casele de pensii, precum și digitalizarea precară din sistem au creat prejudicii grave atât bugetului de stat, cât și cetățenilor. Auditul financiar al Curții de Conturi la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), efectuat pentru anul 2023, a depistat denaturări semnificativ calitative ale cheltuielilor cu Asistența Socială, care au condus la o denaturare a rezultatului patrimonial ca urmare a majorării cheltuielilor. Inspectorii Curții au descoperit o supraevaluare a cheltuielilor și plăților în sumă estimată de 356.567 lei, întrucât la unele case teritoriale de pensii s-au menținut în plată drepturi reprezentând pensii anticipate și anticipate parțial încasate de beneficiarii de drepturi din sistemul public de pensii, care au realizat concomitent și venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, contrar prevederilor legale. Pe de altă parte, au fost subevaluate cheltuieli și plăți cu suma estimată de 150.474 lei, reprezentând drepturi de pensie, neacordate de către unele case teritoriale de pensii, contrar prevederilor legale, întrucât s-au menținut eronat în plată drepturi, reprezentând pensii anticipate și anticipate parțial, încasate de beneficiarii de drepturi din sistemul public de pensii care îndeplineau condițiile de trecere la pensia pentru limită de vârstă.

Pensii de urmaș ilegale

În urma verificărilor s-au constatat prejudicii la buget de peste 520.000 lei, reprezentând pensii de urmaș menținute în plată ilegal, pentru beneficiari care fie nu au făcut dovada continuării studiilor într-o formă de învățământ, fie figurează ca fiind exmatriculați în Registrul Educațional Integrat. În același timp, cheltuielile și plățile cu drepturile de pensie de invaliditate au fost supraevaluate cu o sumă estimată de 480.443 lei, întrucât unele case teritoriale de pensii au menținut în plată drepturi încasate de beneficiarii de drepturi din sistemul public de pensii care au realizat concomitent și venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, contrar prevederilor legale. În același timp, cetățenii au fost păgubiți cu suma de peste 750.000 de lei, prin menținerea în plată a unor pensii de invaliditate pentru beneficiarii de drepturi din sistemul public de pensii care îndeplineau condițiile legale de trecere la pensia pentru limită de vârstă. Prejudicii de aproape un milion de lei au fost aduse bugetului prin nerespectarea, în urma revizuirii medicale, a deciziilor de încadrare în alt grad de invaliditate decât cel pentru care se află în plată. Cea mai mare sumă neplătită celor în drept a fost de 2.033.275 lei, ca urmare a netrecerii unor beneficiari de pensii de serviciu în categoria pensionarilor la pensia pentru limită de vârstă la momentul îndeplinirii condițiilor legale, contrar prevederilor legale.

Pensii pentru decedați

Raportul Curții de Conturi semnalează denaturarea cheltuielilor și plăților cu drepturile de pensie pentru limită de vârstă, în sumă estimată de 145.259 lei, deoarece drepturile de pensie au fost calculate eronat, prin neluarea în considerare a tuturor veniturilor legale obținute de beneficiari, ca urmare a interpretării neunitare a documentelor depuse la dosarele de pensii, fapt ce a condus la apariția unor diferențe de punctaje, în plus sau în minus, intervenite, în general, la transferul dosarelor într-un alt județ decât cel în care se afla în plată la data solicitării transferului, contrar prevederilor legale. De asemenea, o altă neregulă gravă a fost supraevaluarea cheltuielilor și plăților cu drepturile de pensie pentru limită de vârstă, în sumă estimată de 272.048 lei, acordate de unele case teritoriale de pensii ulterior datei decesului beneficiarilor.

Împrumuturi pe baza criptomonedelor? Planul JP Morgan Chase

0

JPMorgan Chase analizează posibilitatea de a acorda împrumuturi pe baza deținerilor de criptomonede ale clienților, acesta fiind cel mai recent semn că marile bănci americane susțin trecerea activelor digitale la piața mainstream.

Planul ar marca o schimbare importantă pentru directorul executiv al JPMorgan, Jamie Dimon, care în urmă cu opt ani a catalogat bitcoin drept o „fraudă” utilă doar pentru traficanții de droguri și criminali, notează Financial Times.

JP Morgan ar putea începe să acorde împrumuturi direct pe active cripto, cum ar fi bitcoin și ethereum, anul viitor, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Și ar sublinia măsura în care băncile mari și, în general, industria financiară reglementată se deschid către o interacțiune mai strânsă cu criptomonedele.

Ulterior, Dimon și-a îndulcit tonul. „Nu cred că ar trebui să fumați, dar vă apăr dreptul de a fuma. Vă apăr dreptul de a cumpăra bitcoin”, a declarat el în luna mai.

JPMorgan a luat deja măsuri pentru a adopta criptomonedele, intenționând să acorde împrumuturi în baza activelor deținute în fonduri tranzacționate la bursă (ETF). Împrumuturile în baza activelor reale ar fi un pas suplimentar.  Morgan Stanley ar putea oferi servicii de tranzacționare a criptomonedelor prin intermediul platformei ETrade.

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat săptămâna trecută o lege care reglementează monedele stabile. Spre deosebire de criptomonede, care nu sunt susținute de un activ suport, stablecoins sunt legate de dolarul american.

Legea Genius (Guiding and Establishing National Innovation for US Stablecoins Act) aduce aceste monede sub supraveghere reglementară, permițând instituțiilor din sectorul formal să le tranzacționeze în mod legal și sigur.

Dar există un motiv de îngrijorare pentru bănci : activele digitale pot fi un instrument financiar pentru activități infracționale, ridicând probleme legate de spălarea banilor și de conformitate.

Pentru a acorda credite garantate direct cu criptomonede, JPMorgan ar trebui să rezolve problema tehnică a modului de gestionare a jetoanelor confiscate de la clienții rău platnici.

În schimb, este probabil să lucreze cu o terță parte care să preia custodia activelor cripto în numele JPMorgan. Coinbase, o bursă de criptomonede, oferă astfel de servicii.

În timp ce JPMorgan a fost istoric reticentă în a se angaja cu criptomonede populare, s-a dovedit  activă în active digitale și a dezvoltat una dintre primele monede digitale în 2019.

Ucraina riscă să devină pentru Trump ce a fost Afganistanul pentru Biden

0

La prima vedere, implicarea SUA în Ucraina seamănă foarte puțin cu războiul de 20 de ani din Afganistan.

Cu toate acestea, există similitudini pentru președintele Donald Trump: rezolvarea conflictului nu se dovedește a fi o sarcină ușoară, iar el riscă să fie împovărat de responsabilitate – și potențial de vină – cu cât durează mai mult.

O implicare mai profundă ar provoca furia bazei lui Trump –  „Make America Great Again”. Dar a permite Rusiei să obțină câștiguri constante, în timp ce se abține de la acordarea de ajutor suplimentar, l-ar putea face să pară slab și i-ar atrage acuzații că nu a făcut suficient pentru a-l opri pe Vladimir Putin, relatează Bloomberg.

SUA aveau 100000 de soldați în Afganistan și 2500 au murit pe parcursul celor două decenii de război. Joe Biden a sunat retragerea umilitoare  în 2021.

Înainte ca Trump să revină la Casa Albă, editorialistul Marc Thiessen de la Washington Post i-a avertizat pe republicani: ”Dacă nu vreți să fiți învinuiți pentru căderea Kievului așa cum Biden este învinuit pentru căderea Kabulului, trimiteți ajutor militar Ucrainei”.

Săptămâna trecută, Trump a anunțat un plan de a livra Ucrainei arme americane în valoare de miliarde de dolari, anulând o pauză anterioară, și i-a acordat lui Putin 50 de zile pentru un armistițiu sau pentru a se confrunta cu noi sancțiuni.

„Președintele Trump dorește să oprească crimele, motiv pentru care vinde arme fabricate în America membrilor NATO și îl amenință pe Putin cu tarife și sancțiuni dure dacă nu este de acord cu o încetare a focului”, a declarat purtătoarea  de cuvânt al Casei Albe, Anna Kelly.

În opinia lui Rachel Rizzo, senior fellow la Centrul pentru Europa al Atlantic Council, anunțul lui Trump este mai degrabă un factor al frustrării sale față de Putin, decât afecțiunea  pentru Volodimr Zelenski sau sprijinul pentru Ucraina.

Atunci când Trump nu a reușit să obțină rapid o încetare a a focului, a avut de ales între două opțiuni: fie să abandoneze Ucraina și să riște prăbușirea acesteia în timpul mandatului său, fie să continue politica de ajutor a lui Biden.

Pe de altă parte, unii dintre cei mai înfocați susținători MAGA,  inclusiv Steve Bannon, afirmă că implicarea mai profundă a SUA va însemna pur și simplu ”războiul lui Trump”. Nu sună bine pentru un lider care se vrea pacificator.

Toni Kroos recunoaște: “N-am fost niciodată fan Real”

0

Toni Kroos (35 de ani), unul dintre cei mai apreciați mijlocași din istoria recentă a fotbalului, a surprins lumea sportului printr-o declarație neașteptată. Deși a scris istorie în tricoul lui Real Madrid, germanul a mărturisit că nu a fost niciodată suporterul „galacticilor”.

Un tricou care a creat confuzie

Totul a pornit de la o fotografie din copilăria lui Kroos, în care acesta purta tricoul lui Luis Figo de la Real Madrid. Imaginea a alimentat ideea că ar fi fost fan al clubului încă de mic. „Nu e adevărat. Aveam un tricou cu Figo, dar nu eram suporter Real. Toți au crezut că sunt fan din copilărie, iar asta m-a ajutat să am o relație mai bună cu fanii”, a explicat Kroos.

A iubit Werder Bremen, nu Real Madrid

Kroos a recunoscut că echipa lui de suflet a fost Werder Bremen, deși n-a apucat niciodată să evolueze pentru formația din nordul Germaniei.

Un deceniu de glorie la Madrid

Toni Kroos a evoluat timp de 10 ani la Real Madrid (2014–2024), bifând 465 de meciuri, marcând 28 de goluri și oferind 99 de pase decisive. Palmaresul său include 5 Ligi ale Campionilor cu „los blancos” și una cu Bayern, 4 titluri în La Liga, plus un Mondial cucerit cu Germania în 2014. A mai trecut și pe la Bayer Leverkusen, în perioada de început a carierei.

Chiar dacă nu a fost fan al clubului la început, Kroos a devenit un simbol al Realului – unul respectat, iubit și mereu sincer.

Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa: Bolojan trebuie să schimbe măsurile, altfel avem grevă generală în septembrie

0

Măsurile Bolojan vor avea efectul unei operații reușite cu pacientul mort, susține Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa. Dacă nu se modifică nimic în pachetele 2 și 3, există probabilitatea destul de mare ca, la începutul lui septembrie, să avem grevă generală, consideră Hossu. Potrivit acestuia, faptul că nu s-au luat măsuri care să afecteze și multinaționalele și care să scadă evaziunea fiscală este o problemă care pune mari semne de întrebare în rândul populației.

Guvernanții trebuie să înțeleagă că nu putem merge pe sistemul tradițional, în care să spunem că operația a reușit și pacientul este mort, ne spune Bogdan Hosuu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa. Acesta arată că trebuie creat un echilibru între ceea ce ni se cere din punctul de vedere al eficienței pentru reducerea deficitului excesiv și problema propriu-zisă de a avea o populație care cât de cât să suporte măsurile respective. ”Noi am cerut transferul unei părți din contribuții de la angajator la angajat, ca soluție pentru atenuarea unei părți din impactul social al acestor măsuri. Problema este că, dacă presiunea se menține, vor face acest lucru până la urmă, nu au încotro. Depinde de decidenții noștri politici, de cât de bine vor înțelege necesarul unei presiuni echilibrate. Dacă nu se modifică nimic în pasul 2 și 3, există probabilitatea destul de mare ca, la începutul lui septembrie, să avem grevă generală. Faptul că nu s-au luat măsuri care să afecteze și multinaționalele și care să scadă evaziunea fiscală este o problemă care pune mari semne de întrebare în rândul populației. Oamenii au înțeles că este necesar să strângă cureaua, dar nu înțeleg de ce este necesar să strângă cureaua doar ei”, ne-a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

”Le este frică de o revoltă”

Conducerea Cartel Alfa a transmis premierului ce măsuri ar trebui luate și că problema creșterii TVA-ului este o măsură proastă, pentru că lovește în ansamblul societății. Și atunci era mai bună măsura creșterii impozitării, chiar dacă era pe cotă unică, pentru că, dacă se făcea simultan cu transferul contribuțiilor de la angajat la angajator, reușea să echilibreze lucrurile. ”Dar ei vor să lase multinaționalele și marile companii cu același profit și cu același randament, în conjunctura în care toată lumea, într-o formă sau alta, suferă la ora actuală. Influența pe care o pot avea confederațiile sindicale asupra guvernanților este relativă. Tot ce știu este că le este frică de o revoltă și își dau seama că, în condițiile respective, vor pierde tot. Tehnic, ei ar trebui să realizeze o echilibrare a măsurilor respective, dar se pare că nu prea vor acest lucru. Și nu prea vor pentru că se bazează pe faptul că românii nu ar avea pe cine să aleagă și că îi vor alege tot pe ei, asta este logica lor de doi bani. Pe mine, personal, mă enervează de mama focului”, ne-a precizat Bogdan Hossu. Potrivit acestuia, contrar așteptărilor, nici PSD nu vine cu nimic care să ducă la o rezolvare a problemelor. Mai mult, PSD se opune transferului unei părți din taxe de la salariat la angajator, mai ales că acest partid este cel care a propus și a implementat transferul de contribuții către angajați, una dintre cele mai neoliberale măsuri. ”Și atunci, din acest punct de vedere, nu putem spune că PSD e mai breaz decât PNL”, a afirmat Bogdan Hossu.

UE se teme de români

Referitor la solicitarea Comisiei Europeană de scădere a TVA-ului la alimente și medicamente, Bogdan Hossu consideră că este vorba despre o temere a acesteia și a statelor din UE că, odată cu scăderea nivelului de trai a românilor, va crește și numărul de cetățeni care vor migra spre țările dezvoltate din Uniunea Europeană. ”Acest lucru îi sperie și îi deranjează masiv. Și asta pentru că o migrare puternică are ca efect un dumping social în statele UE și, pe fondul existent cu nazismul și extremismul, nu convine nimănui acest lucru. De aceea se vrea o relativă stabilizare în România. Fără o stabilizare, rezultatul va fi negativ pe toată lumea, pentru că ne destabilizează și pe noi, dar se destabilizează și pe ei. Nu cred că o să facă TVA 0 la alimente și medicamente, dar e posibil să îl aducă din nou la 5%, ceea ce, cel puțin în condițiile actuale, ar fi o relativă situație de echilibru, pentru că marea problemă la ora actuală este dezechilibrul existent în structura noastră fiscală”, ne-a mai precizat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Realitatea din teatru de operații ucrainian (drone rusești și rachete Patriot)

Extinderea producției rusești de drone de tip Shahed va continua probabil să crească, cu obiectivul de a putea desfășura 2.000 de drone într-o singură lovitură, potrivit evaluării unui înalt oficial militar german.

Într-un interviu publicat săptămâna trecută de Bundeswehr, șeful Biroului de Planificare și Comandă al Ministerului Apărării din Germania, generalul-maior Christian Freuding, a discutat despre capacitatea de producție de drone extinsă a Moscovei. „Rușii doresc să își mărească capacitatea de producție – vor să extindă atacurile cu drone… Ambiția este de a avea 2.000 de drone care pot fi utilizate simultan”, a declarat oficialul, după ce tocmai s-a întors dintr-o călătorie în Ucraina. Freuding a subliniat că dronele Shahed produse în Rusia s-au îmbunătățit, intervalul dintre atacurile aeriene scăzând de la 10-12 zile anul trecut la fiecare trei-patru zile acum. „Calitatea dronelor, care au fost copiate după modelele predecesoare iraniene, s-a îmbunătățit semnificativ – presupunem că eficiența a crescut cu 50%, ele având o protecție împotriva apărării în războiul electronic”, a spus el.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, obiectivul Moscovei de a desfășura până la 2.000 de vehicule aeriene fără pilot într-o singură noapte ar putea fi atins încă din noiembrie, dacă tendința actuală de creștere a producției dronelor în Rusia persistă. Grupul de cercetare, ISW, a menționat că, începând cu luna trecută, Direcția Principală de Informații Militare din Ucraina, cunoscută sub numele de GUR, a raportat că industria rusă ar putea produce aproximativ 170 de drone de tip Shahed pe zi. Unele dintre tacticile recente pe care forțele ruse par să le fi adoptat pentru a copleși apărarea aeriană ucraineană constau în zborul în mai multe formațiuni de roi de drone sau operarea la altitudini mai mari, ceea ce face ca sistemele de apărarea antiaeriene ucrainene să aibă mai puține șanse de lovire a lor. Freuding a susținut că Ucraina are nevoie de contramăsuri mai rentabile pentru a respinge atacurile sporite ale dronelor, menționând că unitățile mobile de militari, odinioară foarte vizibile în multe părți ale țării, „nu mai sunt la fel de eficiente cu mitralierele lor” împotriva dronelor operate de Rusia la altitudini mari. ”

Arma „Frankenstein” de ultimă generație, trimisă de Germania La expoziția de apărare Eurosatory, Rheinmetall a expus Skyranger 35 integrat cu tancul Leopard 2 (succesorul modelului Leopard 1), în timp ce Skyranger 30 este prezentat integrat cu vehiculul blindat de luptă Boxer 8×8 și vehiculul blindat de luptă pe șenile Lynx KF41. Soluția de apărare aeriană Skynex de la Rheinmetall este o versiune îmbunătățită a sistemului de artilerie antiaeriană Oerlikon pe care România îl are deja în dotare. Mai mult, Skynex reprezintă un progres semnificativ și față de Gepard în ceea ce privește tehnologia senzorilor, desfășurarea în rețea a unităților tactice și integrarea în sisteme de comandă și control de nivel superior. Skynex poate angaja până la patru ținte simultan, la distanță foarte scurtă, inclusiv ținte terestre. Utilizează tunuri automate Oerlikon cu tragere rapidă care pot trage 1.100 de cartușe pe minut și au o rază efectivă maximă de 4.000 de metri. Noi avem un proiect mult mai avansat pentru modernizării sistemelor de artilerie antiaeriană Oerlikon GDF-003 calibrul 35 mm ale României, care vor fi aduse la configurația GDF-009 unde va fi  implementată soluția Skynex. Liderii ucraineni au cerut în repetate rânduri mai mult sprijin sub formă de apărare aeriană, în fața atacurilor continue ale dronelor rusești care au devastat sectorul energetic al țării.

Rheinmetall a dezvoltat abia recent sistemul Skyranger, care se mândrește cu senzori sofisticați cu viziune de 360 de grade asupra câmpului de luptă, capabili să facă față roiurilor de drone. Acest sistem se află în Ucraina. Potrivit descrierii destul de vagi a Rheinmetall, Skynex folosește o varietate de ”senzori”, precum și „unul sau mai multe radare cu rază medie de acțiune” pentru a detecta și identifică dronele, toate coordonate prin intermediul sistemului de gestionare a luptei Oerlikon Skymaster. Dar muniția este cheia – Skynex trage cu proiectile Oerlikon Ahead de 35 mm(cost între 750-1000 usd /buc iar după alte surse între 3000-4000 usd) 200 buc pe minut o rafală și 1000 pe minut. În loc să lovească direct ținta, acestea explodează chiar înainte de impactul cu aceasta, eliberând un grup de submunitii din tungsten care sporesc șansele de a distruge cu succes dronă. În mod deosebit, este, de asemenea, relativ ieftină – eliminarea unei ținte costă puțin peste 4.000 de dolari, semnificativ mai puțin chiar și decât cea mai mică estimare de preț pentru un Shahed. Potrivit producătorului, în teorie, poate, de asemenea, să doboare rachete de croazieră, deși nu se știe în prezent dacă a făcut acest lucru. Sistemele mari de apărare aeriană, cum ar fi NASAM, IRIS-T și Patriot, pot doborî cu ușurință dronele, dar utilizarea lor în acest scop are un dezavantaj major – costul. O dronă Shahed de fabricație iraniană este, în ceea ce privește armamentul, ieftină. Versiunile de export costă în jur de 193.000 de dolari, iar cele fabricate de Rusia pe plan intern, doar aproximativ 10.000-50.000 de dolari. O rachetă NASAM costă între 600.000 și 1 milion de dolari. O rachetă Patriot costă aproape 4 milioane de dolari. O rachetă IRIS-T, relativ ieftină, costă totuși în jur de 450.000 de dolari.

O dronă Shahed costă între 30.000 și 50.000 de euro pentru fabricare, în funcție de model – este logic să nu le combatem cu rachete Patriot, care costă peste 5 milioane… dar avem nevoie de contramăsuri [în valoare de] între două, trei și patru mii de euro tocmai pentru că Rusia dorește să-și mărească capacitatea de producție. Rusia are în serviciu operațional noi drone de atac Geran-3. Au fost folosite și în cel mai recent și mai mare atac de până acum.  Noua dronă este bazată în mare parte pe modelul iranian Shahed-238, dar diferă semnificativ de Shahid-136 (Geran-2) drona cumpărată de la iranieni. În loc de un motor cu piston, Geran-3 sunt propulsate de un motor cu reacție, astfel încât au o viteză de până la trei ori mai mare, de  aproximativ 500 – 600 km/h. Geran-3 este propulsat de un motor turbofan în miniatură Tolou-10 sau Tolou-13, fabricat în Iran. Drona, spun rușii are o rază de acțiune de cel puțin 1.000 de km, dar raza lor ar putea ajunge până la 2.500 km. Viteza o face mai dificil de eliminat, mai ales că reflexia lor radar este scăzută. Geran-3 ar fi produs în 3 versiuni: Cea de bază, la fel ca Shahed 136, are ghidare prin satelit folosind GPS sau alternativa rusească GLONASS. Există o versiune cu senzor electro-optic care funcționează în spectrul infraroșu. Acest lucru permite lovituri mai precise, în special împotriva forțelor în mișcare. A treia versiune este concepută pentru a distruge radarele care le detectează. Geran-3 nu se poate lipsi din nou de componentele occidentale, în special de cipurile de la Intel și Texas Instrument și de navigația prin satelit de la Tellysman Wireless. Rușii spun că actuala dronă este un înlocuitor perfect pentru racheta de croazieră Kalibr, de zece ori mai scumpă (o evaluare completă a acesteia găsiți pe site-ul Defense Romania).

Rammstein a fost în centru atenției pentru o nouă zi. Regatul Unit și Germania au promis mai multă apărare aeriană pentru Ucraina în cadrul unei reuniuni online a celor 57 de țări din „formatul Rammstein”, luni, 21 iulie 2025. Londra și Berlinul, care au preluat președinția grupului de la Washington după ce Trump s-a întors la Casa Albă, au anunțat că Germania va finanța cu 170 de milioane de euro achiziția de muniție de apărare aeriană pentru Ucraina, condusă de Regatul Unit. Germania va plăti și va dona 220.000 de cartușe de 35 de milimetri pentru sistemul de tunuri antiaeriene Gepard și va achiziționa drone cu rază lungă de acțiune fabricate în Ucraina. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că Ucraina va primi cinci sisteme de apărare aeriană Patriot „cât mai curând posibil”, spunând oarecum enigmatic că Berlinul va „contribui” la realizarea acestui lucru.  Noapte de noapte, Putin terorizează Ucraina – adesea cu atacuri aeriene de ore întregi, care abia permit somnul. Acum, cel puțin, există semne de progres în livrarea sistemelor de apărare aeriană Patriot. Anterior, discuțiile dintre SUA și partenerii NATO se concentraseră pe două sisteme. Acum, discuția se îndreaptă brusc spre cinci. O declarație clară care crește presiunea asupra aliaților. Întrucât SUA nu doresc să predea Ucrainei niciun sistem Patriot din stocurile proprii (SUA are în jur de 60 de sisteme), Europa trebuie să le furnizeze din stocurile proprii (dar semnificativ mai mici). Acestea vor fi ulterior reaprovizionate de industria americană, dar acest lucru va dura mai mult.

Europa va plăti factura pentru Patriot-urile reaprovizionate. Ce furnizează (și plătește Germania): probabil două sisteme – unul din stocurile Bundeswehr, unul dintr-o comandă care inițial trebuia să ajungă în Elveția. Prima livrare urmează să fie „predată forțelor armate ucrainene în următoarele zile și va fi imediat operațională”, potrivit lui Pistorius. Cu toate acestea, Bundeswehr-ul trebuie să primească înlocuiri pentru sistemele pe care le-a predat cât mai repede posibil, a declarat politicianul SPD în domeniul apărării pentru Rixa. „Pentru că aceasta este singura modalitate prin care ne putem garanta propria apărare și securitate.” În total, Germania are în prezent nouă sisteme Patriot, dintre care doar patru sunt operaționale în prezent. Trei sisteme încă lipsesc: cât de curând la Bruxelles, se va negocia proveniența acestora. Bruxellesul a așezat zilele acestea la masă UE, SUA, Ucraina și reprezentanți ai industriei. Scopul: clarificarea logisticii și a contribuțiilor și a finanțării sistemelor Patriot. Polonia și Olanda le-ar putea furniza (!?). Eu sper că România nu va face greșeala de a mai promite furnizarea unui sistem. Cu toate acestea, până acum nu au existat angajamente. Coreea de Sud, Japonia și Australia sunt, de asemenea, implicate. Acestea folosesc sisteme Patriot și sunt aliniate politic, dar logistica este complicată.

Sistemele Typhon-și totuși Germania vrea noi sistem de rachete pentru a lovi în adâncimea teatrului operațional. Guvernul german a notificat săptămâna aceasta liderii Pentagonului despre interesul de a cumpăra sistemul de lansare a rachetelor Typhon al armatei americane, care poate lansa rachete cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri, în timp ce o inițiativă europeană de fabricare a unor astfel de arme continuă să se maturizeze. Interesul pentru lansatorul fabricat de Lockheed Martin vine în timp ce oficialii apărării de la Berlin așteaptă un apel final din partea administrației Trump pentru a onora un acord din epoca Biden, în baza căruia rachetele americane vor consolida postura de descurajare a Germaniei începând cu 2026. Aceste capacități de tragere cu rază lungă de acțiune, lansate prin intermediul Typhon, vor include rachete SM-6 și Tomahawk, plus „arme hipersonice în dezvoltare”, se arată într-o declarație germano-americană din iulie 2024, emisă în marja summitului aniversar de 75 de ani al NATO de la Washington.

Boris Pistorius, vorbind cu reporterii la Washington pe 14 iulie, a declarat că soarta planului de staționare a rachetelor este încă incertă, în timp ce liderii apărării americane reevaluează amprenta militară americană în Europa. „Sunt foarte încrezător că anunțul va rămâne în vigoare”, a declarat el după o întâlnire cu secretarul american al Apărării, Pete Hegseth. „Dar o decizie finală este încă așteptată.” În acest context, interesul Berlinului pentru Typhon ar putea fi văzut ca un gest de a menține planul de atac pe termen lung, conceput ca o opțiune convențională de contraatac în cazul unui atac rusesc. În orice caz, națiunile europene nu au în prezent raza de acțiune a armelor pe care Typhon ar aduce-o pe continent, potrivit lui Pistorius. Țările s-au unit pentru a dezvolta astfel de arme în cadrul Abordarea europeană a atacului la distanță lungă sau ELSA, dar aceste capacități vor dura între șapte și zece ani pentru a fi implementate, a spus el. Înarmarea Europei continuă.

Lamine Yamal rescrie regulile marketingului la Barcelona! Milioane de euro într-o zi!

0

Barcelona a dat lovitura pe plan comercial imediat după ce Lamine Yamal (18 ani) a preluat tricoul cu numărul 10. În prima zi în care suvenirurile cu noul „decar” au fost disponibile, clubul a vândut nu mai puțin de 70.000 de tricouri, stabilind un record istoric pentru gruparea blaugrana.

La un preț de 145 de euro pe tricou, catalanii au încasat peste 10 milioane de euro în doar 24 de ore. Este un rezultat superior debuturilor comerciale avute în trecut de Lionel Messi sau Neymar.

Număr de legendă, moștenire grea

Lamine Yamal preia unul dintre cele mai grele simboluri ale clubului: tricoul cu numărul 10, purtat de-a lungul anilor de legende precum Diego Maradona, Ronaldinho, Lionel Messi și, mai recent, Ansu Fati.

Tânărul atacant vine după un sezon fabulos în care a bifat 55 de partide, a marcat 18 goluri și a livrat 25 de pase decisive pentru Barcelona. Tot el a fost eroul naționalei Spaniei la Euro 2024, unde a câștigat trofeul continental.

Contract până în 2031 și cotă uriașă

Yamal și-a prelungit recent contractul cu Barcelona până în vara lui 2031. Conform Transfermarkt, este evaluat la 200 de milioane de euro, fiind deja cel mai valoros adolescent din fotbalul mondial.

După doar o zi, Barcelona a înțeles clar că numărul 10 e din nou pe mâini bune, sau cel puțin…profitabile.

Concluzie șoc pentru tranziția verde. Fără gaze, energia regenerabilă nu poate susține consumul

Agenția Internațională pentru Energie, vârful de lance al UE pentru implementarea tranziției verzi, a ajuns la o concluzie șoc. Regenerabilele nu pot susține consumul de energie fără centralele pe gaze, dat fiind volatilitatea surselor, precum și perioadele de producție extrem de redusă. Pentru că s-a bazat pe eolian și solar, Uniunea Europeană a ajuns să-și crească importurile de gaze, ca să producă energia lipsă din sistem. Mai mult, UE și-a majorat importurile de gaze pentru a le trimite în Ucraina, exporturile către această țară crescând de 12 ori.

În prima jumătate a anului 2025, consumul global de gaze naturale în Europa a crescut cu 6,5% față de anul precedent, susținut în principal de sectorul energiei electrice, pe fondul unei producții mai reduse de energie electrică din energie eoliană și hidroelectrică, se arată într-un raport al Agenției internaționale pentru Energie (IEA). Deși acest lucru nu ar trebui interpretat ca o tendință structurală, astfel de episoade evidențiază rolul cheie pe care centralele electrice pe gaze îl joacă adesea în asigurarea securității aprovizionării cu energie electrică pe piețele cu ponderi mai mari de surse regenerabile variabile, susține IEA. Nevoile mai mari de injecții de stocare în Europa au strâns, de asemenea, balanța globală a gazelor. Uniunea Europeană a încheiat sezonul de încălzire 2024/25 cu stocuri cu 42% (sau 25 miliarde mc) sub nivelul de anul precedent. În al doilea trimestru al anului 2025, injecțiile de stocare din UE au crescut cu 36% (sau aproape 7 miliarde mc) față de anul precedent, în timp ce exporturile de gaze prin conducte către Ucraina au crescut de peste douăsprezece ori, în principal pentru a susține reumplerea stocurilor. Ca urmare a injecțiilor de stocare mai puternice, a cererii interne mai mari și a importurilor mai mici de gaze prin conducte, importurile de GNL din Europa au crescut cu 25% (sau aproape 20 miliarde mc) față de anul precedent, atingând un maxim istoric de 92 miliarde mc în prima jumătate a anului 2025.

Prețurile au sărit în aer

Fundamentalele pieței mai restrictive au susținut prețuri mai mari la gaze pe piețele cheie de import, prețurile spot ale GNL din hub-urile europene și asiatice fiind în medie cu 40%, respectiv 28% peste nivelurile din prima jumătate a anului 2024. Piața a rămas tensionată în prima jumătate a anului 2025 din cauza unei combinații de exporturi mai mici de gaze naturale rusești către Uniunea Europeană, creștere mai lentă a producției de gaze naturale lichefiate (GNL) și nevoi mai mari de injecție de stocare în Europa. Între timp, tensiunile geopolitice au continuat să alimenteze volatilitatea prețurilor. Conflictul dintre Israel și Iran a fost o reamintire puternică a faptului că factorii geopolitici pot tensiona cu ușurință un echilibru global fragil al gazelor, arată IEA. Prețurile mai mari au afectat cererea de gaze pe piețele de import asiatice sensibile la prețuri. Astfel, cererea de gaze naturale din China a scăzut cu aproximativ 1% față de anul precedent, importurile de GNL ale țării scăzând cu peste 20%. În America de Nord, cererea de gaze naturale a crescut cu aproximativ 2,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșterea s-a concentrat în primul trimestru, când vremea mai rece a stimulat utilizarea gazelor în clădiri. După încetinirea din acest an, pe fondul creșterii prețurilor din cauza tensionării pieței, apar la orizont solduri mai relaxate, deși rămân incertitudini semnificative.

Din 2026, cerere record de gaze

Potrivit raportului IEA, după o încetinire în 2025, se așteaptă ca cererea globală de gaze naturale să crească în 2026, ajungând la un nivel record.  Consumul de gaze din industrie și din sectorul energetic va contribui la aproximativ jumătate din cererea incrementală de gaze, în timp ce cererea de gaze pentru energie electrică va reprezenta 30% din creșterea cererii în 2026. Totodată, consumul de gaze în sectoarele rezidențial și comercial va crește cu aproximativ 1%, presupunând condiții meteorologice medii. ”Ultima noastră prognoză este supusă unor niveluri neobișnuit de ridicate de incertitudine cu privire la perspectivele macroeconomice globale și la mediul geopolitic volatil. AIE continuă să monitorizeze îndeaproape piețele de gaze și să colaboreze cu părțile interesate din întreaga lume pentru a sprijini securitatea aprovizionării”, a afirmat Keisuke Sadamori, directorul IEA pentru Piețe Energetice și Securitate.

UPDATE. Sesizarea AUR privind Legea „austerității”, respinsă/Explicațiile CCR

Curtea Constituțională a României a discutat, marți, sesizarea AUR în legătură cu Legea „austerității”, adoptată prin angajarea răspunderii Executivului. După ședința CCR s-a aflat și decizia.

UPDATE 16.01. Curtea Constituțională a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), S.O.S. România, POT și deputați neafiliați și a constatat că Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare este constituțională.

Potrivit unui comunicat oficial, Curtea Constituțională a stabilit că Guvernul și-a angajat răspunderea asupra Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare cu respectarea art.114 din Constituție, întrucât a reglementat un domeniu omogen de relații sociale și a justificat atât urgența, cât și necesitatea adoptării legii.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul CCR:

„Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor, Grupului parlamentar al S.O.S. România, Grupului parlamentar al Partidului Oamenilor Tineri și deputați neafiliați și a constatat că Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare este constituțională.

Rezumat

Curtea Constituțională a stabilit că Guvernul, în cauza de față, și-a angajat răspunderea asupra Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare cu respectarea art.114 din Constituție, întrucât a reglementat un domeniu omogen de relații sociale și a justificat atât urgența, cât și necesitatea adoptării legii.

De asemenea, Curtea Constituțională a constatat că legiuitorul are competența de a stabili sarcini fiscale sub forma contribuției de asigurări sociale de sănătate asupra oricăror categorii de venituri, indiferent de natura lor, inclusiv asupra veniturilor realizate din pensii și din alte categorii de indemnizații, iar prevederile care stabilesc această contribuție sunt constituționale [art.1 alin.(3) și (5), art.47, art.48 alin.(1) și art.56 din Constituție].

*

Argumente

Cu privire la criticile de neconstituționalitate extrinseci, care au privit condițiile în care poate fi angajată răspunderea Guvernului, Curtea a constatat că:

  • angajarea răspunderii Guvernului în fața Camerei Deputaților și Senatului, în ședință comună, asupra unui proiect de lege este un aspect de natură constituțională al raporturilor dintre Guvern și Parlament, realizându-se, astfel, atât controlul parlamentar, cât și actul de legiferare în sine;
  • reglementările adoptate fac obiectul unui singur proiect de lege, au un obiect și scop unitar, respectiv măsuri fiscal-bugetare pentru a consolida sustenabilitatea financiară a României;
  • urgența și necesitatea adoptării legii au avut în vedere evitarea consecințelor negative asupra deficitului bugetului general consolidat și a afectării sustenabilității finanțelor publice.

Cu privire la criticile de neconstituționalitate intrinsecă, Curtea a constatat că:

  • reglementarea contribuției de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor contribuabilului, indiferent de natura lor, prin urmare, inclusiv asupra celor realizate din pensii sau din diferite tipuri de indemnizații, sunt în conformitate cu Constituția. Regula este cea a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de asistența medicală în sistemul de sănătate, excepția fiind scutirea de la plata acesteia. Legiuitorul are o largă marjă de apreciere în structurarea politicii sociale a statului, putând decide atât acordarea, cât și retragerea facilităților la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate;
  • plata contribuției de asigurări sociale de sănătate de către cetățenii români nu creează discriminare în raport cu cetățenii străini/ apatrizi care sunt scutiți de la plata acesteia, întrucât această facilitate acordată vizează numai cetățenii străini/ apatrizii care beneficiază de protecție temporară și provin din zona conflictului armat din Ucraina;
  • stabilirea cuantumului indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă prin aplicarea unor procente diferențiate în funcție de durata pentru care sunt eliberate certificatele de concediu medical nu încalcă prevederile Constituției, legiuitorul având o largă marjă de apreciere în structurarea politicii sociale a statului, precum și competența exclusivă de a decide cu privire la oportunitatea măsurii;
  • neplata sumelor de bani aferente concediul de odihnă neefectuat în situația încetării raportului de muncă în cursul anului 2026 nu contravine Constituției, întrucât angajatul are dreptul de a efectua concediul de odihnă în perioada desfășurării raportului său de muncă. O asemenea soluție legislativă încurajează salariații să își efectueze concediul;
  • limitarea acordării sau reducerea stimulentelor sau sporurilor, precum și plafonarea indemnizațiilor și compensațiilor lunare pentru chirie în privința personalului militar, polițiștilor și polițiștilor din penitenciare nu încalcă prevederile Constituției, întrucât aceste drepturi nu sunt drepturi fundamentale și nu au aceeași protecție constituțională ca dreptul la salariu. Legiuitorul are o largă marjă de apreciere în structurarea politicii salariale a statului sub acest aspect;
  • condiționarea transferului, la cerere, a funcționarilor publici de acordul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public nu încalcă prevederile Constituției, întrucât previne deplasarea în masă a funcționarilor publici de la o instituție la alta și protejează capacitatea administrativă a instituțiilor publice din care se solicită transferul;
  • eșalonarea pe cinci ani a plății drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătorești devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026 nu este contrară Constituției, Curtea având o jurisprudență constantă cu privire la acest aspect în ultimii 16 ani;
  • majorarea normei didactice (de la 18 la 20 de ore/ săptămână), fără o compensare salarială, nu încalcă prevederile Constituției, întrucât nu conduce la o creștere a numărului de ore/ săptămână corespunzătoare activității personalului didactic, ci se realizează în interiorul numărului total de ore de lucru prestate de personalul didactic de predare (40 ore/ săptămână).”

Știre inițială:

Curtea Constituțională a României (CCR) discută, marți, 22 iulie, sesizarea AUR în legătură cu Legea „austerității”, adoptată prin angajarea răspunderii Executivului.

AUR susține că „este o lege toxică, profund nedreaptă și profund neconstituțională, care reprezintă un abuz de putere comis cu cinism și dispreț față de români și față de principiile care guvernează o democrație autentică”.

AUR: Legea atacată la Curtea Constituțională este un festival al sărăciei, al inechităților

„Guvernul a folosit abuziv procedura angajării răspunderii pentru a impune un pachet eterogen de măsuri care afectează grav milioane de români, fără o dezbatere reală în Parlament. Invocarea urgenței este un fals grosolan: deficitul bugetar nu a apărut peste noapte, iar Guvernul a avut ani la dispoziție să intervină prin mecanismele democratice normale. Ce face Bolojan? Împachetează tăierile, discriminările și umilințele în aceeași lege, o bagă pe gât Parlamentului și pretinde că e „reformă”.

Legea atacată la Curtea Constituțională este un festival al sărăciei, al inechităților și al haosului legislativ: se elimină facilitățile pentru familiile cu copii – sabotaj direct la adresa politicilor demografice și a viitorului țării, se îngheață salarii și se anulează compensațiile legale pentru concediile neefectuate, se eșalonează hotărârile judecătorești definitive – un atac fără precedent asupra justiției și separației puterilor în stat, se menține personalul militar la limita subzistenței – semnal clar că acest Guvern nu respectă nici armata, nici demnitatea națională.

În paralel, cinci vicepremieri și sute de sinecuri bugetofage își mențin privilegiile intacte. Guvernul cere ‘austeritate’ celor care abia supraviețuiesc, în timp ce sinecuriștii se plimbă în mașini de lux plătite din banii contribuabililor”, afirmă AUR, într-un comunicat transmis Agerpres.

În opinia reprezentanților partidului condus de către George Simion, legea „nu doar că este neconstituțională, este periculoasă”, pentru că „deschide calea unei guvernări în care Executivul face legi fără control parlamentar, ignoră Constituția, ignoră drepturile cetățenești și subminează autoritatea justiției”.

„AUR cere Curții Constituționale să respingă în totalitate această lege”

Cei de la AUR cer CCR să respingă integral această lege și să apere principiile fundamentale ale statului de drept. Și amintesc faptul că au depus o moțiune de cenzură la adresa Executivului Bolojan, după asumarea de către Guvern a primului pachet de măsuri fiscale.

„AUR cere Curții Constituționale să respingă în totalitate această lege și să apere principiile fundamentale ale statului de drept. Am depus și susținut în Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, care a venit cu acest pachet fiscal pentru sărăcirea românilor. (…) Nu AUR a creat criza. Nu AUR a îndatorat România pe 30 de ani. Nu AUR a îngropat economia în pandemie. Vom continua cu toate armele legale și democratice posibile. În august. În septembrie. În fiecare lună dacă va fi nevoie”, au transmis reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor.

Moțiunea de cenzură a picat în Parlament, pe 14 iulie

Prima moțiune de cenzură cu care s-a confruntat, de la instalarea în funcție, Guvernul condus de Ilie Bolojan a fost respinsă pe 14 iulie, de plenul reunit al Parlamentului, înregistrându-se 134 de voturi „pentru” și patru voturi „împotrivă”, dintr-un total de 138 de voturi exprimate. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă era necesar un număr de 233 de voturi „pentru”.

Moțiunea de cenzură a fost inițiată de Opoziție, după ce Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, menit să reducă deficitul bugetar. Moțiunea de cenzură s-a intitulat „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit” și a fost semnată de 131 de parlamentari de la AUR, POT, S.O.S. România și neafiliați.

Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe 7 iunie pe primul pachet de măsuri fiscale. Două zile mai târziu, AUR a anunțat depunerea moțiunii de cenzură, pe motiv că Guvernul „a uzurpat puterea legitimă și a batjocorit voința de reprezentare a poporului român” și, ca urmare, „trebuie să dispară cu tot aparatul său de propagandă, mincinos și toxic”.

Replica premierului Bolojan

Pe de altă parte, la dezbaterea moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, premierul Ilie Bolojan a afirmat că România are deja primele semnale pozitive privind economia.

„Îi întreb pe colegii din Opoziție, în afară de un exercițiu politic pe care l-au bifat și pe care îl înțeleg, ce rost are această moțiune? Ar vrea dânșii să ne oprim și să ne întoarcem de unde am plecat? O bună parte din lucrurile pe care le semnalează colegii din Opoziție sunt știute, altele sunt exagerate sau greșit interpretate. Ne spune moțiunea că România are un deficit mare, că au crescut chletuielile statului – știm acest lucru. De aceea suntem aici – să corectăm aceste neajunsuri, din acest motiv ne-am angajat răspunderea.

Dânșii au îmbrăcat aceste cifre într-un limbaj colorat, în slogane și în acuze aduse Guvernului. Eu înțeleg critica pe care Opoziția o face Guvernului, este rolul ei și dreptul ei. Am făcut însă un apel la partidele din Opoziție să fie parte la soluție, nu la problemă. Înțeleg că dânșii nu sunt de acord cu ce propune Guvernul, dar atunci care sunt soluțiile?”, a punctat, la acel moment, Bolojan.

Potrivit Constituției, Executivul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege (articolul 114). În situația în care Guvernul nu a fost demis prin moțiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Executiv, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declarației de politică generală devine obligatorie pentru Guvern (articolul 114 din Constituție).

Citiți și: Justiția plânge, poporul român plătește / Bolojan promite austeritate pe pâine

Analiza „Național”: „Realitatea este că România nu duce lipsă de bani, ci de decență administrativă”

„În fiecare an, românii strâng cureaua. Se scumpește curentul, cresc accizele, apar noi taxe și impozite. Statul, chipurile, n-are bani. Deficitul bugetar se umflă, iar guvernanții ne vorbesc cu aer grav despre „necesitatea ajustărilor fiscale”. Sună responsabil, nu? Doar că în spatele acestor ajustări se ascunde o mare hoție cu etichetă oficială: românii plătesc mai mult pentru ca privilegiile sinecuriștilor să rămână intacte.

Parlamentarii‐cabaliști și sinecuriștii din CA-uri și tot felul de AGA au găsit formula genială care să-i țină mufați la conducta cu bani publici – : îl jefuiesc pe contribuabil român în timp ce pompează sporuri bizare și prime halucinante rudelor, prietenilor și amantelor numiți în funcții-cheie!

În loc să tăie privilegiile, guvernanții decid să umble din nou la buzunarul nostru. Este teoria economică liberală, care spune că taxele cresc doar dacă nu poți fura mai eficient.”

Citiți mai multe AICI: Gaura din buget, acoperită cu bani de la fraieri. Adică de la noi

Meteo politic. Cod portocaliu

După ce și-a asumat primul pachet de măsuri centrate pe creșterea TVA cu primele 2%, Guvernul Bolojan ne tot informează ce nenorociri sunt în sistemul creat de partidele politice. Câte un RO alert pe săptămână: sănătate, educație și companii de stat. Vine TORNADA BOLO. Care mătură tot, mai puțin partidele politice. Care ce să vezi, tocmai ele sunt la rădăcina schimbărilor climatice în politică. Au trimis în Parlament exact oamenii care vor bloca toate încercările de eficientizare a cheltuielilor nesăbuite.  Au betonat cu oamenii lor CCR-ul. De limitarea finanțării partidelor nu se vorbește decât pe la colțuri. Mai este puțin până la 1 August și încă se discută formele reformei mult trâmbițate.

Care sunt partidele care au girat dezastrul? PSD și PNL. Partidele astea foste mari și tot mai mici cu reprezentare mare în Parlament ar trebui să își taie prin noile măsuri exact sursele de existență. Banii din taxele plătite de contribuabilii tot mai nervoși. Partidele sunt niște ONG-uri de interes public finanțate de statul care suntem noi. Au o conducere care teoretic ar trebui să răspundă  de proasta gestionare a finanțelor țării atunci când au exercitat puterea dată de votul popular. La PNL s-a schimbat conducerea. Din nefericire, legitimitatea acestei noi conduceri este fragilă. Cooptarea în guvern a ministrului Pâslaru la Fonduri Europene cu motivarea puerilă că are conexiuni la CE este prima dovadă de slăbiciune care irită electoratul tradițional al PNL. După ce Bolojan ni l-a dat pe Boloș în 2024 să atragă fonduri zero în guvernul Ciolacu, acum ne promite marea cu sarea cu fostul ministru al muncii în mini tornada Cioloș. Din lac în puțul gândirii. Cioloș pierzătorul pe toate planurile mioritice bântuie ca o stafie a ratării și prin birourile armatei schimbării. Falanga Bolojan a Ardealului încearcă să ocupe Bucureștiul înainte de sfârșitul vacanței de vară. Falanga Boc bate șaua să priceapă Miorița. Enervează pe toată lumea. România nu este o mică urbe. Este o țară care nu poate să fie condusă ca o companie de colectat fier vechi sau sticle și borcane. Dacă tornada Bolojan crede că poate mătura rezistența de pe Dâmbovița cu eolienele Reper atunci dezastrul care va urma o să coste România cât un cutremur de magnitudine 8.

PSD se pregătește de congres în septembrie. Cu șef Grindeanu, partenerul supercalificat în combinații al lui Ciolacu. Primul Ministru care a generat tornada financiară care a distrus economia românească. Există suspiciuni rezonabile că parteneriatul cu AUR inițiat de Ciolacu, singurul partid din opoziție care evident crește în sondaje, o să dea în 2026 un guvern de salvare națională. Cu un TVA de 24%. Ca să echilibrăm finanțele o să trebuiască să vindem. Cum s-a întâmplat cu Petromul. Ne trebuie și bani de înarmare. Și mai izolăm de Ardealul iubit de UE spațiul tulburat de dincolo de Carpați. Punct ochit punct lovit. Nu cred că PSD-ul pe care îl știu că face politică bine în interes personal o să facă greșeala să îl lase pe Grindeanu încă o tură. Mai degrabă o să sacrifice Ardealul după voința finanțatorilor. Dacă PNL nu pare sa fi înțeles că votul la prezidențiale a fost împotriva liderului AUR și nu pentru Nicușor Dan, PSD a înțeles. Schimbările climato-politice  în interiorul PSD sunt irelevante pentru creșterea temperaturii. Se vor prăji peștii mici. Cei mari stau pe fund până se echilibrează curenții.

Întrebarea nu este dacă pică guvernul Bolojan. Întrebarea este când?

RO alert de cod roșu la sfârșit de septembrie spun specialiștii în clima politică globală.

 

 

Sortarea deșeurilor, la tribunal. De ce Franța a supărat UE

Comisia Europeană va acționa Franța în instanță pentru excesul de zel în ceea ce privește reglementările privind sortarea deșeurilor, care ar încălca principiul liberei circulații a mărfurilor.

Executivul UE a luat această decizie după ce a avertizat Parisul în repetate rânduri că etichetele sale obligatorii de sortare a deșeurilor nu sunt compatibile cu piața unică. Franța va trebui acum să se apere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Conform legislației franceze, producătorii de ambalaje, textile, telefoane sau chiar echipamente de grădinărit trebuie să includă o etichetă de sortare – cunoscută sub denumirea de  „Triman” sau „Info-tri”, relatează Politico.

Introduse în 2022, etichetele utilizează simboluri pentru a explica ce părți ale produselor merg în ce coș de gunoi. De atunci, Paris și Bruxelles se luptă pentru ele.

Anul trecut, blocul comunitar a stabilit ca  toate ambalajele introduse pe piața UE să aibă o „etichetă armonizată care să conțină informații privind compoziția materialului pentru a facilita sortarea de către consumator”. Totuși, norma nu intră în vigoare până în august 2028.

Dar, până la aplicare, Comisia susține că impunerea utilizării unei etichete specifice la nivel național este „disproporționată” și reprezintă „un obstacol în calea liberei circulații a mărfurilor”.

Companiile se plâng de ani de zile că cerințele diferite privind etichetele pentru deșeuri în țările membre ale UE le fac mai costisitoare vânzarea de bunuri, deoarece sunt obligate să își adapteze ambalajele pentru a respecta normele naționale.

”Eticheta Triman a avut un impact disproporționat asupra companiilor europene, care au suportat costuri pentru a modifica grafica de pe ambalajele lor pentru piața franceză”, a declarat Francesca Stevens, secretar general la grupul de  lobby pentru ambalaje Europen.

Bruxelles  a trimis două avertismente Franței, în februarie 2023 și noiembrie 2024, cerând guvernului să rezolve problema.

Franța are obiceiul de a adopta acasă legi mai ambițioase privind economia circulară, care depășesc ceea ce UE le cere cetățenilor și întreprinderilor, o practică cunoscută sub numele de „gold-plating”.

Țara arde și baba se piaptănă!

Ajunși să direcționeze banii poporului, precum și o mulțime de mișmașuri, guvernanții noștri, pe lângă o crosnă de neajunsuri aruncate populației din jilțurile puterii, s-au implicat, chipurile să scoată țara din marasm, în tot soiul de acțiuni-activități ce „desăvârșesc” măsurile otrăvite „scornicite” întru mai deplina sărăcire a românilor! Ei bine, mai nou România ajută Republica Moldova să acceseze fonduri UE, treabă parafată prin Declarația comună privind cooperarea în programele UE, semnată la Chișinău.

Asta ne mai trebuia nouă, românilor, după ce, generoși, le dăm cam pe de-a moaca gaze și curent electric și îi sprijinim cât de mult se poate, că, deh, sunt „frații noștri de peste Prut”! Frați care nu dau doi bani pe noi, dar noi nu ne lăsăm, oferim cât de mult se poate, că așa-i românul… prost de bun! Chestia asta cu sprijinirea Moldovei și cu dorința de alipire (cam cu anasâna, fie vorba între noi, căci „frații” de peste Prut nu vor!) a tot fost pusă pe tapet mai mereu, dar mai cu seamă pe timpul ultimului mandat al lui Traian Băsescu, alias Petrov, interesat să-și ia cetățenie moldovenească, dorind ca după ce-și încheie ultimul stagiu la Cotroceni să participe la alegeri în țara vecină, cu gând să devină și acolo președinte. Nu i-a mers șmecheria urmașului lui Popeye, fiindcă cetățenia și speranțele lui i-au fost anulate, individul rămânând cu buza umflată și cu statutul de… pensionar!

Acest servilism al guvernanților noștri, care execută tot ce li se cere din biroul Ursulei, nu face decât să vitregească poporul român de o viață mai bună, ei împărțind în stânga și în dreapta (să nu uităm de Ucraina!) din avutul țării. Cum să te zobești tu guvern mioritic în scopul de a ajuta Republica Moldova să atragă fonduri europene, atâta vreme cât pentru România nu ești în stare, accesarea acestora fiind la un nivel foarte scăzut! Păi?! Dar bomboana pe colivă a pus-o zilele astea ministra facerilor externe. Aceasta, pusă pe „rol” de la Bruxelles, a dat o declarație sforăitoare, prin care se angajează cu fermitate și necondiționat să continue să ofere Ucrainei sprijin financiar, politic, economic, umanitar, militar și diplomatic! Comentariile sunt de prisos, atâta vreme cât Bolojan și guvernul din care face parte și doamna cu nume de clondir de „glojdit” prune distilate, Țoiu, au impus un „pachet” draconic de taxe și impozite ce vor sărăci și mai mult o mare parte a populației. Ei, vorba aceea: Țara arde și baba se piaptănă!

*Marți seară, în Andorra, în prezența a câtorva mii de spectatori din totalul de 87.000 de locuitori ai micuțului stat, trupa lui Gigi din Pipera a zbârcit-o în meciul retur cu echipa Inter Club d’Escaldes. Jucând modern, cu pase scurte și rapide, cu driblinguri reușite și făcând un presing „la om”, andorranii au câștigat cu scorul de 2-1! Cu toate astea, FCSB s-a calificat, „la ciupeală”, mulțumită victoriei cu 3-1 din tur. Dacă tot s-a pornit, așteptăm ca echipa lui Charalambous să piardă și cu vreo selecționată a Vaticanului (764 de locuitori), având drept scuză faptul că fotbaliștii Sfântului Scaun sunt mai aproape de… biserică decât piosul Becali!

*Joi, la Cluj, și Bursucul a avut nevoie de ceva rugi în timpul meciului cu echipa maghiară Paksi, partidă din manșa secundă a primului tur preliminar din Europa League. Protejat de zeița norocului, dacă socotim că ungurii au ratat două lovituri de la punctul cu var, Dan Petrescu s-a liniștit abia în minutul 85, când Munteanu a înscris al doilea gol, după cel realizat de Fică în minutul 34. Izbăvirea deplină a venit în minutul 90, când golul marcat de Muhar a stabilit pe tabelă scorul final de 3-0, CFR calificându-se în turul al doilea (în prima manșă a fost 0-0) și urmând să joace cu echipa elvețiană Lugano.

*Etapa a doua a Superligii a debutat cu partida dintre Hermannstadt și Metaloglobus. În ciuda faptului că sibienii au deschis scorul încă din minutul 3, iar apoi au mărit avantajul la 2-0 (minutul 40), cei de la Metaloglobus (luați în derâdere de unii ca alcătuind o „echipă de cartier”) și-au schimbat maniera de joc, atacând cu insistență, fapt care le-a permis să egaleze (2-2), stricându-le ziua celor de pe Cibin. Metaloglobus pare capabilă de surprize! Vom vedea!

*Seara, în capitala prazului, trupa lui Mirel Rădoi a izbutit să întreacă formația din Pitești cu scorul de 3-1. Un joc în care argeșeanul Sierra a trimis mingea în proprie poartă (minutul 16), ca apoi Sadriu să egaleze. La câteva minute, au venit și celelalte două goluri ale craiovenilor; mai întâi a înscris Mihnea Rădulescu, iar în minutul 53 Baiaram a închis tabela. *Sâmbătă, la Cluj, „studenții” au primit vizita celor de la UTA. Jucând bătrânește (cam lent), cele două formații și-au împărțit punctele, scor 1-1, rezultat care l-a nemulțumit pe Neluțu Sabău, chiar dacă fotbaliștii și arbitrii se tot felicitau la sfârșitul partidei de parcă descoperiseră împreună o mină de aur!

*Seara, la lumina opaițelor lui Ilici, petroliștii s-au străduit să-i încurce pe băieții struniți de Charalambous și Pintilii. Și a fost gata-gata, întrucât FCSB a reușit golul victoriei abia în minutul 76, prin Tănase. După eșecul din Andorra, nu aveam cine știe ce așteptări de la trupa lui Becali! Cât despre ploieșteni, pot spune că au știința jocului, ei ratând câteva ocazii mai ales din pricina naivității.

*Duminică, la Ovidiu, Farul și Oțelul au realizat un joc bun, spectaculos, încheiat cu cinci goluri, victoria revenind constănțenilor cu scorul de 3-2. De remarcat că fostul „oțelar” Răzvan Tănasă, transferat de scurt timp la Farul, a înscris în poarta fostei sale formații de două ori, în minutele 2 și 7, decisiv pentru soarta partidei! *Seara, pe Giulești, Rapidul condus de Costel Gâlcă a remizat (1-1) cu CFR-ul lui Dan Petrescu. Meci antrenant, cu multe faze de poartă, în care prima repriză a fost dominată de ardeleni, care au și înscris, în minutul 25, ca apoi, la începutul mitanului secund, Koljic să aducă egalarea, echipa sa, Rapid, preluând dominarea din acest moment. Văzând meciul, pot afirma că trupa de sub Dealul Feleacului este echipa cea mai consistentă, bine pusă la punct și cu o pregătire fizică mult peste toate celelalte formații din prima ligă.

*Luni, la Clinceni, Unirea Slobozia s-a confruntat cu nou-promovata Csikszereda. Sub un soare nemilos, de puteai prăji oul pe caldarâm, ialomițenii au ieșit victorioși cu scorul de 6-1!

*Ultimul meci al etapei s-a desfășurat pe stadionul de lângă Arcul de Triumf, unde Dinamo nu a reușit, în pofida unei prestații foarte bune, să-i învingă pe botoșănenii lui Leo Grozavu (scor 0-0).

„Opțiunea nucleară” a UE pentru a combate tarifele americane

Un număr tot mai mare de state europene iau în considerare măsuri de amploare care vizează companiile din SUA, dacă UE nu poate ajunge la un acord comercial cu Donald Trump.

Reuters prezintă detalii despre Instrumentul Anti-Coerciție(ACI) al blocului comunitar, intrat în vigoare la sfârșitul anului 2023, dar neutilizat, deoarece este considerat o „opțiune nucleară” menită să descurajeze.

ACI are o listă de 10 puncte cu posibile acțiuni împotriva amenințării lui Trump de a aplica un tarif de 30% la importurile UE până la 1 august.

Pentru licitațiile publice din blocul comunitar, în valoare de aproximativ 2 trilioane de euro pe an, există două posibilități. Ofertele, cum ar fi cele pentru construcții sau achiziții în domeniul apărării, ar putea fi excluse dacă bunurile sau serviciile americane reprezintă mai mult de 50% din contractul potențial. Alternativ, ofertelor americane li s-ar putea aplica o penalizare.

ACI ar putea conduce la măsuri care să afecteze serviciile pentru care SUA are un excedent comercial cu UE, inclusiv din partea furnizorilor de servicii digitale Amazon, Microsoft, Netflix sau Uber.

Alte măsuri ar putea include restricții privind protecția drepturilor de proprietate intelectuală, accesul la piețele de servicii financiare și capacitatea de a vinde produse chimice sau alimentare în UE.

UE trebuie să selecteze măsurile care sunt susceptibile de a fi cele mai eficiente pentru a opri comportamentul coercitiv al unei țări terțe și, eventual, pentru a repara prejudiciul.

ACI a fost propus în 2021 ca răspuns la criticile membrilor UE potrivit cărora prima administrație Trump și China au folosit comerțul drept instrument politic.

Legea acordă Comisiei Europene până la patru luni pentru a examina eventualele cazuri de constrângere. Pentru confirmare, este nevoie de o majoritate calificată a membrilor UE – un obstacol mai greu de depășit decât în cazul aplicării de tarife de retorsiune.

În mod normal, Comisia ar trebui apoi să se consulte cu țara străină în încercarea de a pune capăt constrângerii. În caz de eșec, poate adopta, în termen de șase luni, măsuri de răspuns ale UE, supuse din nou votului statelor membre, care să intre în vigoare în termen de trei luni. Întregul proces ar dura un an, dar poate fi accelerat.

Unii analiști au susținut că lupta cu Trump este ceea ce UE are nevoie pentru a finaliza reformele mult întârziate ale pieței sale unice, stimulând cererea internă și reechilibrând economia  în detrimentul exporturilor, care reprezintă aproximativ jumătate din producție.

Israelul l-a luat prin surprindere pe Trump. Destrămarea Siriei?

Cu doar câteva zile înainte ca avioanele israeliene să bombardeze Damascul, emisarul special al SUA, Tom Barrack, profitând de dublul său rol de ambasador în Turcia și de persoană de contact pentru Siria, intermedia discuții minuțioase pe canale secrete între doi inamici istorici.

Guvernul sirian, condus de președintele interimar Ahmed al-Sharaa, a semnalat deschiderea către un pact de neagresiune cu Israelul, notează Responsible Statecraft.

În încercarea de a obține Premiul Nobel pentru Pace, Donald Trump s-a întâlnit personal cu al-Sharaa în Arabia Saudită și, ulterior, a început să demonteze decenii de sancțiuni, pariind pe reabilitarea și integrarea regională a Siriei.

În prezent, misiunea  cea mai critică a lui Barrack este fuziunea Forțelor Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi – aliații Americii împotriva ISIS – în cadrul armatei naționale siriene în curs de formare. Dar el a respins fără menajamente cererile kurzilor privind federalismul sau structurile militare autonome ca fiind nefuncționale și destabilizatoare.

Efortul pentru un comandament militar unificat reprezintă fundamentul strategiei SUA de a preveni balcanizarea Siriei și de a crea un partener viabil pentru pacea regională, inclusiv normalizarea cu Israelul.

Izbucnirea violențelor în Suwayda, provincia druzilor, la 11 iulie, i-a oferit prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu catalizatorul perfect pentru a deraia acest progres fragil.

Atunci când au izbucnit ciocniri între milițiile druze și triburile beduine, guvernul sirian a intervenit pentru a restabili ordinea.

Regimul din Siria a trimis trupe la sud de Damasc și a început să-i măcelărească pe druzi, a declarat Netanyahu după ce bombele israeliene au distrus sediul Comandamentului General al armatei siriene.

Operațiunile  Israelului – invadarea teritoriului sirian și efectuarea a sute de atacuri aeriene de la căderea lui Assad și acum bombardarea Damascului în timpul negocierilor sensibile – subminează direct politica SUA, împiedicând consolidarea unei Sirii suverane și unificate.

În mod esențial, chiar comunitatea druză pe care Netanyahu pretinde că o protejează, respinge în mare măsură intervenția străină.  Doi dintre cei trei lideri spirituali – șeicii Hamoud al-Hanawi și Youssef Jarbouh – subliniază identitatea lor siriană și cer protecție din partea statului sirian, nu a puterilor externe.

Trump se confruntă cu o situație dificilă: prin manevrele sale recente, Israelul și-a semnalat intenția de a controla destinul Siriei, indiferent de daunele aduse strategiei SUA.

Mitingul și înghețata

1. Două treimi dintre români îl consideră pe Ceaușescu un lider bun. Sondajul a fost făcut fără interes electoral imediat, deci e corect. Dar să punem o marjă de eroare de 15%. Asta înseamnă că 50% dintre români îl consideră pe Ceaușescu mare meseriaș. În condițiile astea, Nicușor Dan chiar crede că a luat peste 50% în turul doi? Oamenii care îl socotesc pe Ceaușescu un lider bun l-ar fi votat pe candidatul care a inventat majoretele useriste din Guvernul Bolojan? La revoluție s-a strigat ”Jos Ceaușescu!”, ”Jos comunismul!” și ”Jos Securitatea!”. USR îl înjură pe Ceaușescu, dar nu zice nimic despre comunism și Securitate. Mai mult decât atât, după ce au fost reabilitate mulți ștabi comuniști de la începutul anilor ’50, nu-i exclus să fie reabilitați și torționarii din aceeași perioadă.

    2. La europarlamentare, USR a câștigat două mandate. La alegerile pentru parlament, USR a luat 12%. Și nu cred că mai are 8% nici în sondajele interne. După 1 august, când se vor scumpi toate, factura nu va veni la USR, care conduce guvernul având 8%. Va veni la cuplul Nicușor – Bolojan și o va achita poporul. Iar poporul n-are nicio putere în luna august. 10 august de acum câțiva ani a fost o excepție, o manevră oengistă. Duminică a avut loc un miting în Piața Victoriei. Câteva sute de oameni. Erau mai mulți pe Calea Victoriei, la coadă la înghețată. O cupă – 15 lei, două cupe – 25 de lei, trei cupe – 35 de lei. Prezența la coada la înghețată e o formă de validare. Duminică am văzut două Românii pe un kilometru liniar. O Românie care o duce prost și o Românie care își imaginează că o duce bine.

   3. Mișcarea ”un contabil la două primării” nu e cel mai rău lucru pe care l-a făcut Bolojan. Un contabil poate să țină și patru primării, pentru că sunt contabili care țin fără probleme câte 20 de firme. Dar am auzit și varianta ”un contabil la două primării e primul pas spre regionalizarea care va avea loc în trei-patru ani. Din acest motiv, Bolojan are nevoie de USR.” Ce a făcut Bolojan la Oradea și la CJ Bihor nu merge la guvern, dar poate fi extins la nivel local. Există viceprimari în localități obscure (cu indulgență le numim orașe) care au câte doi consilieri personali, plus șoferul. Există și sate cu 30 de case și câte 25 de consilieri comunali. Cu ăia să facă Bolojan ce vrea. Dar la alte chestii nu prea se pricepe. Dacă ai mărit accizele, de ce mărești și TVA? Alimentele sunt deja mai scumpe decât în Germania. Și se scumpesc încă o dată după 1 august. Până atunci mai sunt nouă, opt, șapte, șase zile, nu știu dacă numărătoarea inversă vă avantajează, domnule Bolojan!

Grindeanu susține că „PSD nu iese de la guvernare”, dar îl atacă pe premierul Bolojan: Social-democrații „nu girează obtuzități contabile”

„PSD nu iese de la guvernare”, anunță marți, 22 iulie, președintele interimar al formațiunii politice, Sorin Grindeanu. Liderul PSD critică însă din nou tăierile din programul „Anghel Saligny”. Închiderea proiectelor „înseamnă dispreț față de nevoile reale ale românilor” – susține șeful social-democraților.

Grindeanu a lansat un nou atac la Guvernul din care PSD face parte, criticând decizia de tăiere a investițiilor din programul „Anghel Saligny”. Acesta a criticat și luni decizia și a cerut o discuție în Coaliția de guvernare. Ulterior, premierul Ilie Bolojan a ieșit cu unele explicații.

Grindeanu: PSD nu girează obtuzități contabile care pun lacăt pe dezvoltarea comunităților locale!

„PSD susține adoptarea rapidă a unui pachet de măsuri cu o destinație clară: tăierea privilegiilor și sinecurilor! Inclusiv prin angajarea răspunderii Guvernului!

PSD nu girează obtuzități contabile care pun lacăt pe dezvoltarea comunităților locale! Nicio țară nu s-a dezvoltat lovind în proprii cetățeni.

În prezent, sunt aproximativ 2700 de proiecte de drumuri, gaze, apă și canalizare care au fost oprite în toată țara. Închiderea lor înseamnă dispreț față de nevoile reale ale românilor! Înseamnă risipă de bani și nu economie, pierderea lucrărilor deja făcute și a unor locuri de muncă!”, a transmis, marți, Grindeanu într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PSD.

Potrivit liderului PSD, „stoparea unui proiect aflat la 60% cu o valoare de 50 de milioane de lei și pentru care s-au cheltuit deja 30 de milioane, nu egalează automat cu o economie de 20 de milioane! Ci cu pierderea totală a investiției! De ce? Pentru că va costa mai mult să fie conservat acel proiect, decât să fie finalizat”.

„PSD nu este de acord cu o astfel de abordare, văzută doar de la înălțimea unui birou, într-un tabel! De aceea, am solicitat ferm o analiză riguroasă de oportunitate și utilitate pe fiecare proiect în parte”, a mai precizat Grindeanu.

Liderul interimar al PSD a continuat prin a puncta că ar fi de acord cu amânarea proiectelor neîncepute și a celor care prevăd „săli de sport, cămine culturale și bazine de înot”. „Dar NU ne putem lipsi de infrastructura esențială!” – a subliniat Grindeanu.

Grindeanu: PSD nu iese de la guvernare!

„Să spui că Programul Anghel Saligny – inițiat în guvernarea de dreapta cu prim-ministru liberal, este un proiect «de furat» înseamnă să insulți mii de primari care muncesc corect și milioane de români care așteaptă apă, canalizare, gaze și drumuri mai bune. Dacă unii au furat, să se ducă la pușcărie! Dar nu oprești toată România pentru că cineva nu ar fi respectat legea. Aceasta nu este reformă, ci o greșeală administrativă!”, a mai susținut liderul interimar al PSD.

Grindeanu a ținut să transmită „foarte clar” faptul că „PSD nu iese de la guvernare”.
„Avem responsabilități uriașe față de românii cu venituri mici și medii și față de comunitățile locale. PSD a intrat în Guvern tocmai ca să apere aceste lucruri. Cine crede că se poate guverna doar cu tăieri și blocaje și cu punerea întregii economii în cap să își asume deschis asta.

Curajul reformei înseamnă să te iei de cei care nu plătesc taxe și impozite, care fac lobby ca să evite majorarea redevențelor sau care își externalizează profiturile.

Această formulă de guvernare este singura șansă pentru ca România să își păstreze direcția de dezvoltare, dar deciziile trebuie luate împreună de toate partidele. Nu unilateral, nu prin circulare și nu peste capul celor care guvernează pentru românii din toate comunitățile, de la cele mai mici, la cele mai mari”, a conchis Sorin Grindeanu.

Ce declarase, recent, Bolojan

Premierul Ilie Bolojan a explicat, luni seară, într-o emisiune TV, ce se va întâmpla cu proiectele finanțate prin Programul „Anghel Saligny”.

„Există un număr important de investiții începute pe bugetul național. Aceste investiții au avut anul acesta o sumă alocată. Această sumă este aproape în totalitate consumată. Cum noi în primele 6 luni am cheltuit mai mult decât ne-am angajat și am încasat mai puțini bani decât am gândit că vom încasa, nu avem de unde să mai alocăm sume suplimentare importante pentru a dubla, practic, alocările care au fost consumate în primele 6-7 luni.

În această situație, făcând o analiză a ceea ce putem face în perioada următoare, am procedat atât conform prevederilor legale, care spun că atunci când nu mai ai sursă de finanțare notifici autoritățile și constructorii pentru ca să-și poată pune lucrările în siguranță, să nu se degradeze, ceea ce s-a făcut și, în același timp, făcând o analiză de capacitate de a mai, totuși, găsim niște finanțări din interiorul Ministerului Dezvoltării, prin care se derulează aceste proiecte, să putem continua proiectele care sunt într-un stadiu avansat de execuție și, la propunerea ministerului, s-a luat această decizie ca proiectele pe drumuri, care sunt într-o proporție de 80 % deja realizate să fie continuate, ca să putem finaliza ceva anul acesta, iar la componenta de apă, canalizare și gaz, cele care sunt într-o fază de peste 40 %.

Dacă ar fi să intersectăm aceste proiecte, ar însemna că 35% din proiectele pe Anghel Saligny ar urma să continue”, a precizat prim-ministrul Bolojan, într-o emisiune la postul B1TV.

Matematicienii Apocalipsei!

0

Ciudat sau nu, uite ca toată România a ajuns la minus grație celor trei matematicieni ai Apocalipsei: Nicușor Dan, Ilie Bolojan și Sorin Grindeanu!

Conform CV-urilor lor publice, toți cei trei nominalizați mai sus au solide studii superioare în matematică și cu toate astea plus cu plus cu plus în cazul lor da un mare minus.

Și ca să fie tacâmul complet au fost completați și de un fizician tot de tristă amintire, Klaus Werner Johannis.

Matematica și fizica miliardelor de euro ale UE

Cat de repede s-au uitat marile discursuri ale lui KWJ care ne promitea ca vor veni incredibilă suma de optzeci de miliarde de euro de la UE pentru ca România să devină Raiul pe Pământ!

Fizica ne spune ca mișcarea haotică browniană poate fi ordonată în anumite condiții așa încât promisiunile lui KWJ puteau fi credibile pentru cei care l-au votat de două ori la rând.

Doar ca a venit matematica și a arătat ca:

– nu au venit deloc cele optzeci de miliarde de euro promise

– din banii promiși o mică parte erau moca restul erau credite cu dobândă pe care România și românii trebuiau să le plătească

– Ceausescu a împrumutat doar zece de miliarde de dolari de la FMI și a făcut o țară pe primele locuri situată în domenii industriale, agricole, cercetare, etc . Bașca faptul ca a reușit să dea și banii înapoi în doar douăzeci de ani. Așa ca a fost împușcat de dragul matematicii !

– Basescu a împrumutat și el douăzeci de miliarde de dolari și tot pentru transformarea României în Eldorado. Banii nu se știe pe unde au ajuns exact dar economia Romaniei tot la minus a fost

– unul dintre matematicieni a fost parte in toate guvernele din ultimii ani care au adus aceeași economie și mai mult la minus prin împrumuturi haotice. Altul a făcut praf finanțele și orașul București dar și-a mărit salariul de primar. Totodată a devenit brusc și milionar în euro în urma unei scheme plătite din banii românilor . Iar ultimul a scos din orașul păstorit de el toate statuile și steagurile românești făcute din banii noștri și le-a topit, aruncat etc

– am ajuns la 56% din PIB ca nivel al datoriei publice in ultimii 15 ani de la 12%

– am pierdut cinci milioane de romani prin plecarea lor din tara

Când doi plus unul fac doar minus

Unul a dat scris la Antena 3 CNN ca nu va mari TVA-ul în cazul alegerii lui ca și președinte și la scurt timp după ajungerea la Cotroceni împreună cu al doilea a dat țării prin asumare, mărirea TVA.

Ultimul a aprobat măsura așa ca iar cei trei adunați au făcut un mare minus în buzunarele românilor.

Draga votanților, dacă un cizmar a făcut o țară, doi energeticieni (Iliescu și Român) ne-au transformat țara într-un morman de fiare vechi, un marinar (Basescu) ne-a băgat țara la apă, un fizician (KWJ) ne-a eșuat-o cu educația lipsa și plimbările lui cu tot, trei matematicieni ne-au mărit TVA-ul plus inflație etc ca să scoată furăciunile găștilor lor de partid ce mai alegem în continuare ca murim cu toții de atâta matematică bre?

Insula Iubirii – Experiment social pentru minți goale

Ce vrea sa fie emisiunea asta, Insula Iubirii? Pe ce cheltuie Antena banii? De ani de zile ni se bagă pe gât un gunoi ambalat în muzică de suspans, valuri, nisip și lumânări aprinse în Thailanda, dar cu IQ sub nivelul mării. Iar acum, în 2025, lucrurile au degenerat complet.

Pentru că, vezi tu, avanpremiera show-ului a avut loc la Berăria H. Unde altundeva, dacă nu în Sectorul 1, unde prostia se adună mai repede decât oamenii de la curățenie în Herăstrău? Și încă nu sunteți pregătiți pentru discuția despre Herăstrău, dar o păstrăm pentru altă zi.

Cert e că Insula iubirii nu doar că murdărește ideea de relație, dar transformă și puținul bun-simț rămas în România într-un suvenir ieftin de club de noapte.

Insula iubirii e o emisiune pentru cine?

Se plâng toți de generațiile tinere, de lipsa de valori, de haos în societate. Dar Insula iubirii vine anual să bage și mai multă benzină pe foc. Cine se uită? Exact aceia care vor „aventură”, „să se descopere”, „să se testeze”. Testați-vă cultura, nu testosteronul!

În primul episod, lacrimile au curs valuri când „săracii” băieți au fost trimiși separat de fetele lor. Și toate au început să plângă, cu texte ca „nu vreau să ne despărțim”. Păi dacă nu voiai, dragă, atunci ce căutai la Insula iubirii? Ai fost la casting pentru Clubul Femeilor Loiale sau pentru emisiunea unde trebuie să-ți lași iubitul cu zece domnișoare în bikini?

Insula Iubirii
insula-iubirii

Insula iubirii e doar un show degradant

Da, Insula iubirii este o rușine. O mizerie de format care pune în scenă exact ce-i mai nociv în relații: minciuna, trădarea, impulsul, goana după plăcere imediată. Și toate astea sunt prezentate ca „libertate de exprimare”. Nu dragilor, nu e libertate, e prostie. A voastră, a cuplurilor și a unei generații întregi care învață că dragostea e un sport cu reguli fluide și ieșiri de urgență.

De ce e periculos ce promovează emisiunea asta?

Pentru că nu e doar o emisiune. E o oglindă pe care o punem în fața adolescenților, a tinerilor, a celor care încă își caută busola. Iar ceea ce reflectă este un gol dureros: relații fără respect, fidelitate transformată în glumă, iubire redusă la atracție de o noapte.

Și ce facem? O aplaudăm. O premiem cu rating. Îi punem afișe prin tot orașul, ca să ne aducem aminte, în fiecare zi, că „inșelatu’” e sport național și că fidelitatea e pentru fraieri.

Episodul în care România își pierde mințile

De la castinguri penibile până la lacrimi de crocodil în Thailanda, totul este un teatru absurd care denigrează și compromite imaginea României. Ce să mai vorbim de promovarea acestei „capodopere” la Berăria H? Adunătură de superficiali, inflație de botox și conversații la nivel de ghetou, toate ambalate în lumini și valuri.

Cei care participă la acest show ar trebui să primească o diplomă de „devalorizare culturală avansată”.

Insula Iubirii
insula-superficialitatii

Închideți Insula iubirii înainte să închidem spitalele de psihiatrie

Până și cel mai tolerant dintre noi ar trebui să fie revoltat. Insula iubirii nu e doar o emisiune proastă. E o bombă culturală care ne aruncă înapoi cu 50 de ani din punct de vedere moral.

Vreți reality show? Vreți emoție? Atunci uitați-vă cum își caută oamenii un loc de muncă sau cum își cresc copiii. Dar nu mai aplaudați acest bordel televizat.

ULTIMA ORĂ. Oligarhul Vladimir Plahotniuc, reținut în Grecia/Anunțul Poliției

1

Informație de ultimă oră. Oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia, a anunțat Poliția Republicii Moldova.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a informat marți că poliția din Grecia l-a reținut pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, transmite Zdg.md. Totodată, a mai fost reținut și un alt cetățean moldovean, însă IGP nu a oferit deocamdată informații despre identitatea acestuia.

„Cu puțin timp în urmă, canalele de comunicare oficială Interpol din Atena, Grecia ne-au informat că au fost reținuți doi cetățeni moldoveni. Unul dintre ei este Vladimir Plahotniuc”, a precizat Poliția Republicii Moldova, într-un scurt mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Anterior, ZdG a relatat că oligarhul Vladimir Plahotniuc, dat în căutare internațională pentru arest și extrădare, a obținut în 2024 acte de identitate mexicane. În documentele analizate de sursa citată, Plahotniuc are o nouă identitate – Vito Perez Gonzalez, pașaportul mexican fiindu-i „eliberat” în ianuarie 2024 și fiind valabil 10 ani. Mai multe date arată că acesta ar fi fals.

Vladimir Plahotniuc – fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) – a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, când democrații au pierdut puterea și au plecat de la guvernare. Câteva luni mai târziu, amintește TV8.md, pe numele lui a fost emis un mandat de arest pentru infracțiunea de spălare de bani, în legătură cu rolul său în schema bancară denumită generic „Frauda Bancară” din perioada 2013-2015, atunci când din țară au fost scoși peste 1 miliard de dolari. Avocații oligarhului fugar au negat toate acuzațiile.

Citiți și: Oligarhul Vlad Plahotniuc a luat cetăţenie turcă să scape de închisoare

Protecția inimii: ce spun cardiologii români despre consumul moderat de alcool

Într-o lume în care un pahar de vin roșu la cină pare un gest aproape terapeutic, tot mai mulți români se întreabă dacă alcoolul, consumat moderat, aduce beneficii reale pentru inimă – sau doar iluzia unei sănătăți cultivate cu gust. Răspunsul, în 2025, vine din ce în ce mai clar din partea cardiologilor români: cu prudență și nuanțare.

Ce înseamnă, de fapt, „consum moderat”?

În limbajul medical, „moderat” înseamnă până la o unitate de alcool pe zi pentru femei și maximum două pentru bărbați. Asta se traduce prin:
– un pahar mic de vin (100-150 ml),
– o bere (330 ml)
– sau 30 ml de tărie.

Consumul zilnic peste aceste cantități iese deja din zona „beneficiilor” și intră în teritoriul pericolului.

Ce beneficii reale s-au observat?

  1. Reducerea stresului și a inflamației
    Studii recente indică faptul că o cantitate mică de alcool poate reduce nivelul de cortizol – hormonul stresului – și poate contribui la o ușoară relaxare vasculară, având un efect protector în anumite contexte, mai ales în cazul adulților sănătoși.
  2. Ritualul social și sănătatea mentală
    Psihologii atrag atenția că efectul pozitiv al unui pahar consumat în compania celor dragi vine mai degrabă din componenta socială, decât din compoziția băuturii în sine. Relațiile de calitate reduc riscul cardiovascular, însă alcoolul nu este esențial în ecuație.
  3. Efectul în formă de J
    Unele studii epidemiologice arată o corelație între consumul redus de alcool și un risc scăzut de boli coronariene, în comparație cu abstinenții complet sau marii consumatori. Totuși, această corelație este tot mai contestată în 2025.

Care sunt riscurile asociate?

  1. Hipertensiune arterială
    Chiar și cantitățile mici pot crește tensiunea la persoanele predispuse, mai ales dacă sunt consumate zilnic.
  2. Aritmii cardiace
    Consumul de alcool, oricât de moderat, poate declanșa episoade de fibrilație atrială sau alte tulburări de ritm cardiac – cu impact serios asupra sănătății inimii.
  3. Creșterea riscului de AVC
    Contrar a ceea ce se credea, studiile recente arată că riscul de accident vascular cerebral poate fi amplificat de consumul regulat, chiar și în doze mici.
  4. Riscul oncologic
    Specialiștii avertizează că alcoolul, indiferent de tip, este asociat cu un risc crescut de cancer – în special la nivelul tractului digestiv și la sân, în cazul femeilor.

Ce spun cardiologii români?

Vocea comunității medicale din România este clară:

„Alcoolul nu trebuie promovat ca metodă de protecție cardiovasculară. Nu începe să bei pentru inimă. Dacă totuși consumi alcool, fă-o cu echilibru și conștient.”

Medicii români recomandă evitarea completă a alcoolului în următoarele situații:

  • hipertensiune arterială,
  • aritmii,
  • boli coronariene,
  • predispoziție genetică la boli cardiovasculare,
  • sarcină,
  • tratamente cronice,
  • vârsta înaintată.

Pentru o persoană complet sănătoasă, un pahar ocazional, în contexte sociale, nu este interzis – dar nici necesar. Beneficiile sunt mai mici decât riscurile.

Concluzie

Mitul vinului „pentru inimă” începe să se destrame. În 2025, datele medicale arată că alcoolul nu este o soluție preventivă, ci o alegere care necesită discernământ. Poate face parte dintr-un stil de viață echilibrat, dar nu este esențial pentru sănătatea cardiovasculară.
Moderația – și, în unele cazuri, abstinența – rămân cea mai sigură cale spre o inimă sănătoasă.

Prima reacție a lui Popescu Piedone, în contextul perchezițiilor DNA: Nu ascund că proprietarul hotelului este prietenul meu de ani de zile/Mi-am făcut datoria. Că am deranjat, da

1

Șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, a făcut primele declarații, marți dimineață, 22 iulie, în contextul perchezițiilor pe care le fac procurorii DNA într-un dosar în care, din câte s-a aflat în primă fază pe surse, acesta este suspectat că ar fi anunțat un hotel din Sinaia despre un control.

Şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a declarat că nu a coordonat comandamentul de control de pe Valea Prahovei. Pe de altă parte, Piedone a susţinut că i-a deranjat pe mulţi prin controale. „Nu am făcut un trafic de influenţă, nu am luat un leu, mi-am făcut datoria. Că am deranjat, da”, a susținut el în fața presei.

Cristian Popescu Piedone a declarat jurnaliştilor, marţi dimineaţă, că nu l-a anunţat pe proprietarul hotelului din Sinaia despre niciun control. Dar a recunoscut că acesta îi e prieten de ani de zile.

„Lucrurile astea dacă s-au întâmplat ar fi fost undeva în aprilie, mai, când a fost un comandament pe Valea Prahovei. Nu am coordonat acel comandament. Nu ascund faptul că proprietarul hotelului este prietenul meu de ani de zile. Este şi el un personaj public. Nu am avut niciun schimb de informaţii, nu am anunţat şi nu am fost. E certitudine că nu s-a întâmplat acest lucru”, a afirmat preşedintele ANPC, citat de News.ro.

Cristian Popescu Piedone: Nu am luat un leu, mi-am făcut datoria

Șeful ANPC a susţinut că prin verificările făcute de când a fost instalat în această funcție a deranjat multă lume. Dar a afirmat că a vrut doar să-și facă datoria și că are de gînd să facă acest lucru și pe mai departe.

„De când sunt preşedintele ANPC pot să fiu acuzat de orice, poate să mi se zică orice, nu am făcut un trafic de influenţă, nu am luat un leu, mi-am făcut datoria. Că am deranjat, da. Se vede acest lucru, nu acuz nimic, merg până la capăt, dar am deranjat extrem de mult şi vorbesc de la corporaţii, vorbesc de la multe şi multe alte pe care nu le ştiţi în spatele tuturor acestor poveşti.

Nu am vrut decât să îmi fac datoria şi mi-o voi face în continuare. Voi demonstra prezumţia de nevinovăţie care există acum şi trebuie să o duc până la capăt”, a mai declarat Cristian Popescu Piedone.

DNA a anunțat, într-un scurt comunicat, faptul că marți, 22 iulie, se fac percheziții în cinci locații situate în Capitală și în trei județe – Ilfov, Prahova și Constanța, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, de către funcționari publici și complici ai acestora.

În cursul zilei de 22 iulie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Prahova și Constanța, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale”, conform comunicatului DNA.

Anterior se aflase, pe surse, că se fac mai multe percheziții în acest caz, inclusiv la domiciliul lui Cristian Popescu Piedone. Și că șeful ANPC este suspectat de fapte asimilate corupției. Și anume că ar fi divulgat informații care nu erau destinate publicității unui operator economic, înainte de controlul pe care urma să îl facă la acesta.

Inițial s-a aflat, pe surse, că perchezițiile au loc acasă la Piedone, în Bragadiru, dar și în Sinaia, de unde e operatorul economic care ar fi fost avertizat de Piedone. Surse confirmă că ar fi vorba despre Hotel Internațional din Sinaia.

Se pare că șeful ANPC ar fi anunțat controlul și le-ar fi spus exact reprezentanților operatorului economic cum să se pregătească.

Piedone a fost numit șef al Autorității Naționale al Protecției Consumatorilor în februarie 2025.

Cristian Popescu Piedone, ridicat cu mandat de procurorii DNA! Percheziții simultane în mai multe locuri, inclusiv acasă la șeful ANPC!

0

Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) ar fi intrat în vizorul DNA. Conform unor surse, marți dimineață, 22 iulie, se fac mai multe percheziții, inclusiv la domiciliul lui Cristian Popescu Piedone.

UPDATE: DNA a anunțat, într-un scurt comunicat, faptul că marți, 22 iulie, se fac percheziții în cinci locații situate în Capitală și în trei județe – Ilfov, Prahova și Constanța, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul DNA:

„Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, de către funcționari publici și complici ai acestora.

În cursul zilei de 22 iulie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Prahova și Constanța, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”

UPDATE: Ar fi vorba despre un control la un hotel din Sinaia. Surse confirmă că ar fi vorba despre Hotel Internațional din Sinaia.

Se pare că șeful ANPC ar fi anunțat controlul și le-ar fi spus exact reprezentanților operatorului economic cum să se pregătească. După care, a doua zi ar fi făcut o postare de laudă la adresa operatorului economic, pe o rețea de socializare.

 

 

@cristianpopescupiedone #cristianpopescupiedone #anpc #piedoneanpc ♬ Powerful songs like action movie music – Tansa

UPDATE: Suspiciunea ar viza o infracțiune asimilată corupției, art 12 alin 1 lit b din Legea 78/2000 – și anume:

b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.


Conform surselor G4Media, Piedone este suspectat de fapte asimilate corupției. Și anume că ar fi divulgat informații care nu erau destinate publicității unui operator economic, înainte de controlul pe care șeful Protecției Consumatorilor urma să îl facă la acesta.

Potrivit sursei citate, perchezițiile au loc acasă la Piedone, în Bragadiru, dar și în Sinaia, de unde ar fi operatorul economic care ar fi fost avertizat de Piedone.

Din câte se pare, procurorii au descins în complexul rezidențial din Mamaia Nord unde era cazat șeful Protecției Consumatorilor. Piedone s-ar afla pe drum spre casa acestuia din Bragadiru. Cel mai probabil, șeful ANPC ar urma să asiste la percheziția domiciliară.

Piedone a fost numit șef al Autorității Naționale al Protecției Consumatorilor în februarie 2025. De când a preluat conducerea ANPC, Piedone s-a remarcat prin faptul că a condus personal mai multe controale ale Autorității pentru Protecția Consumatorilor, la diverși operatori economici. Sunt deja celebre imaginile cu acesta în control la restaurante, magazine și chiar mall-uri. Și cu constatările și remarcile făcute în cadrul acestor acțiuni de verificare, soldate adesea cu diverse amenzi.

Știre în curs de actualizare!