Acasă Blog

Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor

0

România înregistrează cifre îngrijorătoare în privința consumului de droguri în rândul adolescenților. Agenția Națională Antidrog arată că aproximativ 10 % dintre elevii de liceu au experimentat droguri cel puțin o dată, iar începutul consumului este raportat, în unele județe, sub vârsta de 13 ani. Mai mult, internările pentru dependență au crescut cu peste 70% în ultimii cinci ani.

Raportul ESPAD 2024 relevă că 14% dintre adolescenții de 15–16 ani din Europa au consumat droguri ilegale, iar 12% au apelat la cannabis în viață, în vreme ce 22% folosesc țigări electronice  – date care descriu o realitate consistentă și în România, unde vapingul devine o problemă emergentă.

Aceste statistici justifică luarea unor măsuri integrate de prevenție la nivel educațional și comunitar. Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, vine în acest sens joi, 10 iulie, ora 19:00, cu o dezbatere transmisă în direct online.

Evenimentul aduce la masă reprezentanți din toate domeniile implicate:

  • Cătălin Țone, specialist antidrog, va prezenta o radiografie a lacunelor din planurile de prevenție și modul în care programul „Conștient, nu dependent” poate ajunge în ș
  • Adriana Iancu, director la Școala Gimnazială 206 din București, va aborda consumul real în școli și rolul educatorilor și părinților în identificarea semnelor de consum.
  • Valeria Herdea, fostă președintă CNAS, va vorbi despre capacitatea sistemului de sănătate de a răspunde dependenței, cu referință la resursele medicale actuale.
  • Laura Catană, psihiatru, va prezenta psihologia debutului în consum și etapele de recuperare.
  • Lucian Ibănescu, fost consumator, va împărtăși experiența reală a căderii în dependență și a revenirea la o viață normală.
  • Carmen Voiculescu, mama unei adolescente cu dependență, va aduce o perspectivă emoțională, despre semne, sprijin și rolul instituțiilor.

Campania a început pe 26 iunie cu acțiuni în Școala 206 și la centrul Teen Challenge din Grădiștea, conectând prevenția cu experiențe de viață în comunitate. Nevoia acută este susținută de lipsa unor rețele coerente de prevenție și de numărul redus de consilieri școlari și medici dedicați.

Un prim pas al discuției de joi este să transforme datele în realități: nu doar statistici, ci exemple de cum poate interveni un profesor, un psiholog ori un fost dependent care a ales viața. Conferința invită la responsabilizare și acțiune practică.

Participarea este gratuită, accesibilă online prin înscriere, și se adresează educatorilor, părinților și adolescenților care caută înțelegere și soluții.

Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”

O pană majoră de curent a afectat, vineri în jurul prânzului, mai multe zone din Cehia, inclusiv Praga.

O parte din Republica Cehă, inclusiv regiunea Praga, se confruntă vineri cu o pană majoră de curent electric, caracterizată de premierul Petr Fiala drept „o situaţie excepţională şi dificilă”.

Premierul ceh dă asigurări că autorităţile lucrează pentru restabilirea curentului electric, relatează AFP, preluat de News.ro.

Luminile s-au stins vineri la prânz la Praga şi în mai multe regiuni din Republica Cehă, ţara confruntându-se în prezent cu o întrerupere majoră a alimentării cu energie electrică.

Premierul a reacționat, transmițând un mesaj pe o rețea de socializare. „Ne confruntăm cu o situaţie excepţională şi dificilă, iar toată lumea depune toate eforturile pentru a restabili alimentarea cu energie electrică”, a scris pe X (fostul Twitter) prim-ministrul Petr Fiala puţin după ora 13.00.

La rândul său, ministrul Transporturilor a precizat că „trenurile şi mijloacele de transport în comun care depind de electricitate sunt oprite pe mai multe linii”.

Nu se știe deocamdată exact ce anume ar fi putut cauza această pană majoră de curent. Cel mai probabil, acest lucru va fi stabilit în perioada următoare de către specialiștii în domeniu.

Amintim că la finalul lunii aprilie și părți din Spania și Portugalia s-au confruntat cu o pană de curent de proporții.

Citiți și: Misterul cutremurător al blackout-ului spaniol. Tocmai se închiseseră două hidrocentrale mari

Autoritățile UE prelungesc la nesfârșit investigația blackout-ului spaniol. Verdictul va dinamita Green Deal

Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO

0

Fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu a ajuns, vineri, 4 iulie, la Judecătoria Sectorului 1, pentru a afla dacă scapă de controlul judiciar. A fost așteptat de o mulțime de susținători, care i-au scandat numele. Iar la un moment dat, Georgescu a făcut o adevărată baie de mulțime, dând mâna cu susținătorii și chiar făcând poze cu ei.

După ce s-a încheiat ședința la instanță, s-a aflat că Judecătoria a amânat, vineri, luarea unei decizii în cazul fostului candidat la prezidențiale. Astfel că Georgescu va afla pe 7 iulie, așadar lunea viitoare, dacă instanța îi va menține sau dacă îi va ridica măsura controlului judiciar.

Ce a declarat până să plece de la instanță

Până să plece de la Judecătorie, Călin Georgescu a făcut câteva declarații în fața presei. A amintit că vineri, 4 iulie, e Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii, alegând să felicite „poporul american”. Cât privește situația sa, Georgescu s-a declarat „bucuros” că dosarul său ajunge în instanță și „convins” că va putea să-și dovedească nevinovăția.

„Profit de ocazie să felicit poporul american și pe președintele Donald Trump și să aduc în atenție ce a spus Lincoln: spunea că, tot așa cum nu vreau să fiu sclav, nu vreau să fiu nici stăpân.

Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță. Am convingerea că îmi voi dovedi nevinovăția. Adevărul nu are nevoie de oameni. În schimb, noi fără adevăr nu putem trăi”, a spus Călin Georgescu, la ieșirea de la Judecătorie, citat de realitatea.net.

Cum s-a întâmplat, de altfel, în zilele în care Georgescu s-a prezentat la IPJ Ilfov, pentru a semna controlul judiciar, și de această dată, la Judecătorie, susținătorii l-au așteptat cu zecile în fața sediului instanței. Oamenii au strigat „Călin Georgescu președinte” și „Călin, te iubim!”. Iar Georgescu a ales să îi salute. Ba chiar unii dintre ei au făcut poze cu fostul candidat la prezidențiale.

Miercuri s-a aflat că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) a transmis instanței de judecată – mai precis Judecătoriei Sectorului 1 – rechizitoriul prin care Georgescu este inculpat în dosarul în care este acuzat de propagandă legionară.

Iată, integral, comunicatul transmis de Parchetul General, miercuri, 2 iulie:

„Trimitere în judecată pentru promovarea cultului unor persoane vinovate de crime de război

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat cercetările și a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, aflat sub măsura preventivă a controlului judiciar, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată (5 acte materiale), faptă prevăzută de art. 5 din O.U.G. 31/2002, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.

Din rechizitoriul întocmit în cauză a rezultat următoarea situație de fapt:

În perioada 16 iunie 2020 – 16 mai 2025, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, la momentele temporale 16 iunie 2020, luna septembrie 2020, 02 octombrie 2021, 01 septembrie 2024 și 16 mai 2025, inculpatul a promovat în public, prin diverse mijloace, idei, concepţii și doctrine fasciste, legionare și xenofobe, precum:
• mobilizarea în masă a națiunii în vederea regenerării și renașterii acesteia prin palingeneză – crearea omului nou, sub cupola misticismului creștin ortodox, inclusiv prin acceptarea implicită a folosirii unor mijloace violente;
• necesitatea emergenței unui lider carismatic, predestinat și autoritar, apt să pună în operă acest proces;
• glorificarea excesivă a trecutului istoric prin contrast cu situația prezentă, caracterizată de afectarea profundă a demnității comunității naționale și de plasarea acesteia în sfera statutului de victimă, ca urmare a acțiunilor unor inamici ai statului, artificial identificați sub forma unor actori statali externi,
• ultranaționalismul populist având la bază un nucleu mitic creștin;
• cultul mareșalului Ion Antonescu, persoană condamnată definitiv pentru crime de război, elogiind persoana acestuia, prezentându-l drept erou național și reproducând, prin imitație, aproape până la identitate, nu doar cuvintele, ci și gesturile și tonul vocii sale și efectuând salutul legionar cu ocazia unui discurs susținut în fața unei mulțimi de protestatari la adresa restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, organizat în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la data de 02 octombrie 2021.

În mod concret, s-a reținut că inculpatul a afirmat de-a lungul timpului, în interviuri, declaraţii ori postări în mediul online, consecvența sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare, cu scopul de a produce o schimbare de percepție cu privire la încadrarea istorică a Mișcării Legionare într-o încercare de normalizare și revitalizare a legionarismului și a figurilor istorice conexate acestei ideologii, sens în care acesta a făcut mai multe afirmații cu caracter elogiativ/laudativ la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Ion Moța ș.a.

Rechizitoriul a fost transmis Judecătoriei Sectorului 1 București, instanță competentă să judece cauza în fond.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăţie.”

 

Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO

Au fost momente de spaimă, vineri, la Roma. Totul, după ce într-o benzinărie din capitala italiană a avut loc o explozie foarte puternică, urmată de o minge uriașă de flăcări și de un nor de fum. Sunt cel puțin 20 de oameni răniți în urma acestei deflagrații.

Zgomotul produs de explozie s-a auzit la o distanță considerabilă față de zona în care s-a produs incidentul.

Cel puțin 20 de oameni, între care opt polițiști și un pompier, au fost răniți vineri după ce o benzinărie a explodat într-un cartier din estul Romei, au anunțat autoritățile italiene, relatează Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Există, însă, temeri că numărul răniților ar putea crește. Din ce se știe deocamdată, cinci persoane au fost transportate la spital – au anunțat serviciile de urgență.

Explozia uriașă la stația de benzină, motorină, și GPL din Via dei Gordiani a fost auzită peste tot în capitala Italiei.

„Avem de a face cu explozia unui rezervor… incendiul este încă în desfășurare”, a anunțat departamentul de pompieri într-un comunicat. S-a precizat că un pompier a fost spitalizat.

Ar fi de menționat și faptul că serviciile de urgență s-au aflat la fața locului înainte de explozie, întrucât au fost chemate după ce un camion a lovit o conductă de la benzinărie, potrivit relatărilor agențiilor de știri italiene.

Acestea au precizat că incendiul s-a extins la un depozit din apropiere, în timp ce unda de șoc de la explozie a avariat clădiri din vecinătate.

În urma deflagrației puternice, bucăți din structura metalică a benzinăriei au fost găsite chiar și la 300 de metri de locul exploziei.

Site-ul de știri Roma Today a publicat o fotografie cu un nor uriaș de fum și flăcări deasupra benzinăriei. În imagini făcute publice de pompieri se poate observa cum benzinăria în care a avut loc explozia este complet distrusă, fiind pur și simplu carbonizată

O stație de metrou din apropiere, închisă

Agenția de transport public din Roma Atac a anunțat că o stație de metrou din apropiere, ‘Teano’, a fost închisă în urma instrucțiunilor poliției. Conform EFE, care citează presa locală, autoritățile italiene au mai evacuat un centru sportiv aflat în apropierea benzinăriei și două clădiri rezidențiale.

Au apărut deja și primele relatări ale martorilor care au auzit bubuitura. „Am auzit explozia în timp ce ieșeam din casă, a fost un zgomot foarte puternic, întreaga casă s-a cutremurat și mi-a fost teamă că se vor sparge geamurile” a declarat un martor pentru Reuters.

Prima reacție a premierului Meloni

Premierul italian Giorgia Meloni urmărește îndeaproape situația, din câte a anunțat biroul ei într-un comunicat.

De altfel, șefa Guvernului de la Roma a transmis și un mesaj pe o rețea de socializare, după ce a aflat de cele întâmplate. „Sunt alături de toți răniții, inclusiv de agenții de ordine, pompieri și personalul sanitar, și transmit sincera mea recunoștință tuturor celor care au participat la operațiunile de salvare și de siguranță”, a scris Meloni pe platforma X.

La rândul său, ministrul de interne Matteo Paintedosi a anunțat că „urmărește cu mare atenție starea răniților, îndeosebi a agenților de poliție și a pompierilor care au intervenit rapid pentru a acorda primul ajutor”.

 

 

 

 

Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI

0

După ce joi s-a aflat că fostul șef-adjunct al SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, alături de fostul general SRI Dumitru Dumbravă și de un avocat, mai nou ies la iveală detalii din rechizitoriul procurorilor DNA, care prezintă probe împotriva fostului număr 2 din cadrul SRI, Coldea.

E vorba despre un document de sute de pagini, redactat de procurorii DNA, care ar contura tabloul detaliat al unui mecanism de influență și corupție în centrul căruia s-ar fi aflat fostul director adjunct al SRI. Acesta este prezentat drept liderul unui grup care ar fi acționat concertat pentru a obține sume uriașe de bani de la persoane aflate în dificultate juridică.

Potrivit documentului, care are 200 de pagini, „în calitate de lider al grupului, inculpatul Florian Coldea, persoană percepută ca având o mare influență raportat la funcția exercitată anterior pensionării, este cel care identifica posibilii clienți, îi evalua prin prisma persoanei care îi recomada, culegea informații despre acesta, după care îi îndruma către inculpatul celălalt, Dumitru Dumbravă, își exprima acceptul pentru inițierea relațiilor contractuale cu posibilii clienți sau pentru derularea contractelor”, notează realitatea.net.

Procurorii DNA îi acuză pe cei trei că au format un grup infracțional prin care cereau sume uriașe de bani de la diverse persoane, în schimbul implicării lor în anumite procese pentru a obține decizii favorabile.

Anchetatorii spun că la nivelul grupului, Coldea era văzut drept ”șeful cel mare”, iar complicii săi îi cereau acordul pentru fiecare contract încheiat în cadrul acelei firme folosite pentru a obține bani de la cercetate sau judecate în diverse dosare, potrivit site-ului citat.

Trimiși în judecată de DNA

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a doi foști militari și a unui avocat într-un dosar în care sunt acuzați, printre altele, de trafic de influență și spălare de bani.

În primă fază s-a aflat pe surse că cei doi foști militari sunt generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, iar avocatul – Doru Trăilă.

DNA-ul a transmis joi, 3 iulie, un comunicat de presă, faptul că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, respectiv doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți și a unui avocat din cadrul Baroului București, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, câte două infracțiuni de trafic de influență, exercitarea fără drept a unei profesii sau activități în formă continuată (autorat sau complicitate) și spălarea banilor.

DNA a mai anunțat că rechizitoriul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, respectiv doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți și a unui avocat din cadrul Baroului București, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, câte două infracțiuni de trafic de influență, exercitarea fără drept a unei profesii sau activități în formă continuată (autorat sau complicitate) și spălarea banilor.

De asemenea, mai fost trimisă în judecată o persoană fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:

În perioada 2018 – 2020, cei trei inculpați, profitând de sistemul relațional și influența pe care ar fi dobândit-o, ca urmare a exercitării funcțiilor anterior pensionării, respectiv de influența de care se bucura cel de-al treilea inculpat, prin prisma profesiei de avocat, ar fi constituit un grup infracțional organizat, profilat pe săvârșirea unor infracțiuni de corupție, exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică specifice profesiei de avocat și spălarea banilor. Activitățile infracționale ar fi fost desfășurate până în anul 2024, potrivit unei scheme infracționale care presupunea, în principal, următoarele:

– identificarea unor persoane fizice sau juridice ce întâmpinau probleme în diverse domenii, cărora li se promitea rezolvarea, prin influența pe care inculpații pretindeau că o aveau în domeniile respective sau a unor persoane care doreau să își asigure protecția unor persoane influente,
– înființarea de către inculpații, foști militari, a unor societăți de consultanță, prin intermediul cărora, raportat la notorietatea de care se bucurau asociații/administratorii, pe de o parte, să atragă posibili clienți, iar, pe de altă parte, să creeze o aparență de legalitate a activității desfășurate,
– cooptarea unor case de avocatură sau a unor avocați care să încheie contracte de asistență juridică cu persoanele interesate să cumpere influență,
– încheierea de contracte de consultanță pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse de inculpați prin exercitarea influenței sau prin ascunderea activității nelegale de consultanță juridică,
– cooptarea unor societăți de investigații, prin intermediul cărora să fie monitorizate părțile adverse din litigiile în cadrul cărora se acorda consultanță juridică, apropiații acestora, experți, avocați sau chiar magistrați, pentru ca, în baza colaborării și a consensului neechivoc de a-și alătura eforturile pentru a se constitui într-o grupare, de a se supune unei discipline și a acționa potrivit unui plan bine conturat, să obțină profituri prin mijloace ilicite.

În perioada 2020 – 2024, cei trei inculpați ar fi participat la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică specifice activității de avocat și spălarea banilor, activitatea grupului fiind punctual sprijinită și de cel de-al patrulea inculpat, om de afaceri.

În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați judecători din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia să pronunțe hotărâri favorabile martorului, într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro.

Pretinderea ar fi fost urmată de acceptarea promisiunii sumei de 600.000 de euro, prin semnarea a două contracte de asistență juridică (unul cu martorul și altul cu societatea deținută de acesta) și de încasarea efectivă a sumelor de 438.000 de lei și 20.000 de euro, disimulată sub forma unui onorariu de avocat.

În cursul anului 2023, aceiași trei inculpați ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro, creându-i convingerea că ei acționează ca o echipă care are conexiuni cu foști magistrați și că au posibilitatea să îi determine pe magistrații să pronunțe o hotărâre favorabilă martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. Pretinderea ar fi fost urmată de încasarea sumelor de 773.000 de lei și respectiv 397.864 lei, de care ar fi beneficiat toți inculpații.

Cei doi inculpați, foști militari, și-ar fi constituit societăți de consultanță, prin intermediul cărora ar fi încheiat contracte de consultanță generală, pe de o parte, cu societatea de avocatură a celui de-al treilea inculpat, iar pe de altă parte, între societățile de consultanță respective. Ar fi fost încheiate acte adiționale la contractele de asistență juridică prin care ar fi fost modificate clauzele privind obiectul contractelor și prețul acestora, în scopul includerii serviciilor de consultanță juridică nelegală prestată de inculpatul care nu avea calitate de avocat sau pentru a da o aparență de legalitate sumelor pretinse de inculpați pentru exercitarea pretinsei influențe. Obiectul contractelor de consultanță ar fi fost unul nedeterminat sau determinat precar, pentru a permite transferul unor sume de bani, fără a exista posibilitatea verificării provenienței și a scopului economic al sumelor transferate prin conturi. Au fost încheiate contracte cu societăți de investigații, prin intermediul cărora să poată fi colectate informații apte a fi utilizate în scopul creării unei stări de presiune asupra persoanelor decidente, pentru promovarea intereselor clienților.

În perioada 2019 – 2020, unul dintre inculpați, în baza înțelegerii cu inculpatul având profesia de avocat, iar ulterior, până în anul 2024, în realizarea scopului pentru care a constituit grupul infracțional organizat, deși nu avea calitatea de avocat, cu încălcarea dispozițiilor legale ce reglementează profesia de avocat, cu sprijinul celorlalți inculpați, în baza unor contracte de consultanță generală și a unor acte adiționale la contractele de asistență juridică încheiate de societatea de avocatură aparținând unuia dintre inculpați, a unor contracte de consultanță în afaceri și management cu un obiect fictiv, ar fi prestat servicii de consultanță juridică în domeniul penal și în domeniul civil, atât în mod direct, cât și prin intermediul societății de avocatură menționate, pentru clienții a nouă (9) societăți comerciale. În acest scop, inculpatul ar fi emis și ar fi comunicat clienților opinii juridice, ar fi stabilit strategii de apărare pe care le-a discutat cu beneficiarii serviciilor de consultanță juridică și ceilalți doi inculpați, i-ar fi asistat pe clienți la negocieri, ar fi stabilit demersurile judiciare ce urmau a fi efectuate (formularea unor căi de atac, a unor cereri de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar sau de încuviințare a părăsirii teritoriului României).

Pentru a se disimula natura și proveniența sumelor de bani provenite din infracțiunile de trafic de influență și din exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică și pentru a le transforma în venituri licite, s-ar fi procedat la emiterea de facturi pentru prestații nedeterminate și efectuarea de plăți pentru operațiuni comerciale fictive declarate între societățile controlate de către cei trei inculpați.

În rechizitoriu s-a propus ca sumele de bani obținute din săvârșirea infracțiunilor, de către inculpații asociați în cadrul societăților comerciale, respectiv 1.608.864,80 lei, prin trafic de influență, 7.763.259,22 lei, prin exercitarea fără drept a unei profesii (sumă de care au beneficiat ambii inculpați) și o altă sumă de 590.472,08 lei obținută tot prin exercitarea fără drept a unei profesii, să fie supuse confiscării speciale, sens în care s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor și conturilor bancare aparținând inculpaților.

Rechizitoriul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor

1

Guvernul Bolojan a anunțat recent o serie de măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar. Sunt, însă, măsuri care vor ajunge să afecteze semnificativ veniturile multor români. Iar pentru un angajat cu un salariu net de 4.000 de lei, deciziile pe care le doresc guvernanții a fi implementate vor însemna cheltuieli suplimentare simțitoare, care se vor resimți din buzunarul propriu.

Potrivit unui calcul estimativ făcut de Antena 3, pentru un angajat obișnuit, cu un salariu net de 4.000 de lei, noile taxe, accize și scumpiri înseamnă circa 200 de lei în plus pe lună, bani care se duc direct către stat.

Așadar o sumă destul de importantă pe care o va pierde un angajat, după aceste scumpiri.

Ce efecte vor avea măsurile de austeritate în buzunarele unui salariat

În cazul unui român care locuiește într-o zonă limitrofă a Bucureştiului și care merge la muncă folosind mașina proprie și face, de exemplu, cumpărături alimentare la câteva zile, de la magazin, costurile după măsurile de austeritate recent anunțate vor crește considerabil. Bugetul personal va fi și mai afectat în cazul în care e fumător, și asta pentru că va crește și prețul unui pachet de țigări.

Odată cu creşterea TVA general de la 19% la 21%, şi a cotei reduse de la 9% la 11%, majoritatea bunurilor și serviciilor se vor scumpi, inclusiv alimente. Doar la acest „capitol” se scad din salariul lunar 50 de lei.

O altă măsură ce va afecta direct buzunarele românilor va fi creșterea, cu 10%, a accizelor la benzină. Pentru un consum estimat de 50 litri/lună, la un preț de 7 lei/litru, costul suplimentar lunar la capitolul carburant va fi de aproximativ 35 lei.

Ce mai arată calculele

Asigurarea auto obligatorie RCA a înregistrat deja o creștere semnificativă în 2025, cu până la 30% față de anul anterior. Iar în contextul noilor măsuri de austeritate, se estimează o creștere la încă 20% față de acest nivel, ceea ce ar însemna aproximativ 31 lei/lună în plus, pentru un șofer din zona București-Ilfov.

Fumătorii vor resimți, de asemenea, efectele acestor măsuri. Și asta pentru că dacă un pachet de țigări costă în prezent între 22-25 lei, cheltuiala lunară cu acest viciu fiind de 660-750 lei, o creștere de 10% înseamnă peste 2 lei pe pachet, deci lunar între 60 şi 75 lei în plus.

Și în cazul alcoolului va creşte acciza. Astfel că, potrivit sursei citate, pentru un consum moderat, estimat la 4 beri/săptămână și 1 sticlă de vin/lună, cheltuiala lunară este de aproximativ 150 lei, iar creșterea accizei adaugă încă aproape 20 lei/lună.

Așadar, punând cap la cap cifrele, un calcul final arată că un român cu un salariu de 4.000 de lei ar urma să piardă, după aceste scumpiri, cel puțin 200 de lei lunar, bani care se duc direct către stat.

Analiza „Național”: „românii plătesc mai mult pentru ca privilegiile sinecuriștilor să rămână intacte”

„În fiecare an, românii strâng cureaua. Se scumpește curentul, cresc accizele, apar noi taxe și impozite. Statul, chipurile, n-are bani. Deficitul bugetar se umflă, iar guvernanții ne vorbesc cu aer grav despre „necesitatea ajustărilor fiscale”. Sună responsabil, nu? Doar că în spatele acestor ajustări se ascunde o mare hoție cu etichetă oficială: românii plătesc mai mult pentru ca privilegiile sinecuriștilor să rămână intacte.

Parlamentarii‐cabaliști și sinecuriștii din CA-uri și tot felul de AGA au găsit formula genială care să-i țină mufați la conducta cu bani publici – : îl jefuiesc pe contribuabil român în timp ce pompează sporuri bizare și prime halucinante rudelor, prietenilor și amantelor numiți în funcții-cheie!

În loc să tăie privilegiile, guvernanții decid să umble din nou la buzunarul nostru. Este teoria economică liberală, care spune că taxele cresc doar dacă nu poți fura mai eficient.”

Citiți mai multe AICI: Gaura din buget, acoperită cu bani de la fraieri. Adică de la noi

Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”

2

La scurt timp după ce au fost anunțate măsurile de austeritate pentru sistemul bugetar, sindicaliștii și-au făcut cunoscute nemulțumirile. Și deja au fost declanșate proteste.

Vin informații de ultimă oră, vineri, 4 iulie.

Angajații din casele de pensii au început vineri protestele, în urma măsurilor anunțate de Guvern, a anunțat Federația Națională Solidaritatea Socială a Muncii, afiliată la BNS, potrivit stiripesurse.ro.

BNS transmite într-un comunicat că Federația Națională Solidaritatea Socială a Muncii își exprimă profunda nemulțumire față de modul în care actualii guvernanți continuă să ia măsuri cu impact major asupra angajaților, fără consultarea partenerilor sociali

Conform sursei menționate, vineri, angajații au declanșat un protest ca formă de reacție „în fața unei decizii considerate inechitabile și discriminatorii”.

Sindicaliștii susțin că deciziile adoptate „fără dialog real, fără analiză de impact și fără transparență demonstrează o lipsă de respect față de principiile democratice și de drepturile lucrătorilor, consfințite de legislația națională și europeană”.

Printre problemele semnalate de federația sindicală se numără lipsa unui dialog social real și constant cu organizațiile sindicale reprezentative, adoptarea unor măsuri fără o analiză serioasă a situației din sistemele afectate și absența transparenței și consultări în procesul decizional.

Sindicaliștii: Sporul de condiții vătămătoare nu e un privilegiu

Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu, ci compensații legale pentru munca depusă în condiții care afectează sănătatea sau siguranța personalului, iar plafonarea reprezintă un afront adus celor care asigură funcționarea în bune condiții a caselor teritoriale de pensii”, susțin sindicaliștii.

Aceștia cer Executivului realizarea unei analize riguroase și obiective a activității instituțiilor publice înainte de adoptarea oricăror măsuri cu impact asupra personalului.

Au fost discuții cu sindicatele, joi, la Guvern

Amintim că reprezentanții confederațiilor sindicale au avut joi, 3 iulie, la Palatul Victoria, discuții cu premierul Ilie Bolojan, privind măsurile guvernamentale pentru reducerea deficitului bugetar.

„România are nevoie atât de măsuri structurale pentru a crește credibilitatea pe piețele financiare și în rândul investitorilor, cât și de soluții care să corecteze nedreptățile și dezechilibrele, pentru a reconstrui încrederea cetățenilor noștri. Sindicatele și patronatele sunt partenerii noștri. Dialogul început astăzi va continua în mod constant. Mâine va avea loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, în cadrul căruia vom continua consultările”, a afirmat prim-ministrul Ilie Bolojan, citat într-un comunicat al Guvernului transmis joi.

La consultările de joi de la Palatul Victoria, reprezentanții Executivului și cei ai sindicatelor au discutat despre „măsurile pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare și creșterea veniturilor, precum și despre impactul social și economic al acestora”.

„Premierul Ilie Bolojan a precizat că propunerile reprezentanților sindicali vor fi analizate, iar în măsura în care va fi posibil, vor fi incluse în pachetul de măsuri guvernamentale” – a mai anunțat Guvernul.

Ulterior s-a anunțat că reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social va avea loc vineri, 4 iulie, începând cu ora 12.

Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează

0

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunţat vineri dimineață, 4 iulie, că sunt probleme în Gara de Nord din Capitală, provocate de o defecțiune la sistemul de informare a călătorilor privind sosirea și plecarea trenurilor.

Astfel, s-a aflat că nu mai funcționează panourile de informare localizate pe peroane și nici instalația de sonorizare din incinta gării.

„Compania Națională de Căi Ferate CFR SA anunță că s-a produs un deranjament în Gara de Nord București, care a dus la defectarea sistemului de a călătorilor privind sosirea și plecarea trenurilor.

Concret, tabelele de teleafișaj, panourile de informare localizate pe peroane, camerele de luat vederi, precum și instalația de sonorizare din incinta gării nu mai funcționează”, precizează sursa citată, într-un scurt comunicat.

Se încearcă remedierea cât mai rapidă a problemei

Având în vedere această situație apărută și natura problemei, CFR SA colaborează cu CFR Călători „pentru informarea corectă și rapidă a publicului călător”.

„Regretăm disconfortul creat și vă informăm că personalul responsabil acționează pentru remedierea acestui deranjament, în cel mai scurt timp posibil, cu scopul de a relua informarea corectă a publicului călător” – a mai transmis CFR SA.

Horoscop 4 iulie 2025 – Te vei bucura de compania celor care te iubesc

0

BERBEC

Ai nevoie de mai mult răsfăț de la partenerul tău, sugerează-i! Nu lua indecizii investiționale pripite. La locul de muncă, sunteți recunoscut pentru meritele dvs. Profitați de controlul medical care vi se oferă.

 

TAUR

Gesturile satisfăcătoare pot duce la presupuneri confuze. Nu cheltuiți prea mult, este mai bine decât pe ceva la sfârșitul lunii. Profesia ta va ocupa mult timp, așa că relaxează-te. Ai grijă de posibile afecțiuni la gât.

 

GEMENI

Restabiliți-vă finanțele încercând să colectați ceea ce vi se datorează. Prin intermediul unui prieten, puteți obține un nou loc de muncă. Îți place să fii în formă, dar trebuie să te disciplinezi.

 

RAC

Te vei bucura de compania celor care te iubesc. Controlează-ți cheltuielile, acestea sunt mai mari decât veniturile tale. Astăzi, întâlnire de lucru neașteptată. Disconfort într-o articulație afectată anterior.

 

LEU

 

Fii mai obiectiv pentru ca iubirile tale să funcționeze. Economia dvs. merge bine, bucurați-vă de ea. Promovarea dvs. este întârziată, expuneți-o. Să ai grijă de tine nu înseamnă să te obsedezi de tine.

 

FECIOARA

 

Apar schimbări esențiale în relația ta, poate un moment de romantism… Feriți-vă de riscurile financiare. O schimbare de carieră va avea rezultate pe termen lung. Bucurați-vă mai mult de timpul liber.

 

 

BALANTA
Relația ta de dragoste trebuie să recâștige pasiunea pierdută. Deciziile altora vor avea rezultate pentru tine. Astăzi vă pot oferi o promoție. Aveți grijă de sănătatea voastră, preveniți mai bine.

 

 

SCORPION

Astăzi îți vei surprinde partenerul rezervând călătoria viselor tale. Există o modificare a dobânzii la creditele ipotecare. Ești foarte apreciat în munca ta. Sănătatea este foarte bună.

 

 

SAGETATOR

Ai sprijin necondiționat în mediul emoțional. Proiectele economice se mișcă încet… chiar dacă te înnebunesc, controlează-te în munca ta. Ești plin de optimism și energie pe care le transmiți altora.

 

 

CAPRICORN

Planificați mai multe activități împreună cu prietenii. Finanțele și afacerea dvs. nu sunt în pericol. La locul de muncă, multe evenimente și surprize neașteptate. Sănătatea ta va începe să se îmbunătățească.

 

VARSATOR


Situație tensionată cu familia, aveți răbdare. Astăzi puteți cumpăra acel capriciu pe care îl doriți atât de mult. Dacă lucrezi în fața publicului, înarmează-te cu răbdare. Activitatea desfășurată în aceste zile v-a slăbit puterea.

PESTI

Prietenii nu apar brusc, trebuie să îi cauți! Veți obține un avantaj financiar bun comparând ofertele băncii. Nu lăsați cuvintele să fie înțelese greșit în relațiile cu colegii sau partenerii de afaceri.

Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street

0

Entuziasmul investitorilor pentru capitalul din Hong Kong revine în forță, deoarece companiile chineze au venit în număr mare în oraș pentru strângerea de fonduri, stârnind interesul pe o piață care a fost abandonată în ultimii ani.

Potrivit furnizorului de date Dealogic, tranzacțiile supradimensionate și eforturile susținute de stat pentru ca societățile cotate la bursele din China continentală să încerce să se listeze la Hong Kong au propulsat volumul de atragere de capital la cel mai puternic prim semestru din 2021 încoace.

Volumele noilor listări la Bursa din Hong Kong au crescut de aproximativ opt ori, ajungând la 14 miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an, de la doar 1,8 miliarde de dolari în aceeași perioadă din 2024.

Astfel, orașul este pe cale să devină cea mai mare destinație de listare din lume în acest an, depășind New York Stock Exchange și Nasdaq. PwC a preconizat până la 100 de IPO-uri în Hong Kong, cu un total de strângere de fonduri de peste 25,5 miliarde de dolari.

În comparație, în 2023, au existat doar 73 de listări, care au strâns doar 5,9 miliarde de dolari, conform informațiilor HKEX.

”Interesul reînnoit este alimentat de o confluență de factori, inclusiv stimulentele de reglementare ale Beijingului, lichiditatea amplă a pieței și temerile legate de delistare de pe bursele americane, care determină companiile chineze să strângă fonduri și să se listeze în Hong Kong”, explică Steven Sun, șeful strategiei de acțiuni din China la HSBC. La închiderea ședinței de miercuri, indicele Hang Seng a înregistrat o creștere spectaculoasă de 21%.

Speranța că autoritățile chineze vor lansa probabil cheltuieli fiscale suplimentare pentru a proteja economia de orice șoc legat de comerț a susținut și mai mult încrederea investitorilor, relatează CNBC.

În februarie, președintele Xi Jinping le-a spus liderilor de afaceri că țara are nevoie de ajutorul lor pentru a asigura creșterea economică. În 2024, autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare a emis o serie de măsuri menite să accelereze aprobarea companiilor de tehnologie din China pentru listarea în Hong Kong.

De asemenea, autoritățile de reglementare din Hong Kong au lansat în mai un așa-numit „canal al întreprinderilor tehnologice” pentru a facilita aprobarea ofertelor publice inițiale.

„Politica de încurajare a principalelor corporații să se listeze în Hong Kong a oferit un impuls extrem de necesar” în revigorarea activității IPO în oraș, a declarat Perris Lee, directorul diviziei capitaluri proprii la Dealogic.

Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni

1

Unsprezece nume grele din industria auto europeană, printre care BMW, Mercedes, Volkswagen și Bosh, lansează S-CORE, un proiect ambițios de dezvoltare de software open source.

Scopul este de a crea o platformă comună, certificată, pentru mașinile conectate. O premieră de acest gen și o modalitate de a-și exercita influența pe scena internațională în fața Chinei.

De fapt, în prezent, fiecare producător își dezvoltă propriile instrumente pentru a permite diferitelor computere de bord să comunice între ele. Rezultatul: eforturi redundante, costuri ridicate și uneori incompatibilitate între sisteme, potrivit Automobile Magazine. Este cercul vicios pe care cei unsprezece parteneri implicați în proiectul S-CORE doresc să îl rupă.

La cel de-al 29-lea Congres Internațional de Electronică Auto, ei au  semnat un memorandum de înțelegere pentru a lucra împreună la dezvoltarea celor mai fundamentale module software: comunicare, siguranță, sisteme inovatoare de asistență, gestionarea interfețelor… tot ceea ce nu poate fi văzut direct, dar care face ca mașina să funcționeze.

S-CORE a făcut deja pași mari. În 2024, partenerii au pus baza software, lanțul de instrumente și testele inițiale. În 2025, definesc arhitectura care va servi drept referință și cerințele de funcționalitate. Până la sfârșitul anului, primele module ar trebui să fie anunțate, iar până în 2026 industria va avea la dispoziție un pachet software complet. Obiectivul este de a integra această tehnologie în primul vehicul de producție până în 2030.

În termeni practici, peste câțiva ani, un client va putea cumpăra un BMW, Mercedes sau Volkswagen cu o bază software comună, dar cu o experiență de conducere unică.

De exemplu, comunicarea dintre senzori și calculatoare va fi standardizată, ceea ce va evita erorile și incompatibilitățile, permițând în același timp extinderea unor inovații precum conducerea autonomă sau interfețele conectate.

Proiectul include certificarea ISO 26262, standardul de referință pentru siguranța funcțională a vehiculelor. De asemenea, software-ul va fi compatibil cu standardele internaționale AUTOSAR și COVESA, permițând compatibilitatea cu echipamentele furnizorilor din întreaga lume. Aceasta este o modalitate de a evita „războiul standardelor” și de a facilita integrarea noilor tehnologii.

Alianța fără precedent permite fiecărui producător să își păstreze propria identitate, beneficiind  de o bază software solidă și comună. Pentru clienți, înseamnă mașini mai fiabile, disponibile mai rapid. Pentru industrie, este o șansă de a rămâne în cursa împotriva Chinei care investește masiv în software auto.

Rămâne de văzut dacă un producător va avea mână liberă pentru a-și ajusta codul și liniile de producție în cazul unei defecțiuni software.

Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”

0

Transgaz a finalizat astăzi Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a  infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”. 

Ion Sterian, directorul general Transgaz, a declarat: “Azi, 3 iulie 2025, la ora 16.48 s-a încheiat “Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii conductei de transport gaze naturale DN 1200/1000 mm Țărmul Mării Negre – Podișor, lucrarea reprezentând o realizare tehnologică de referință nu doar pentru România, ci și pentru întreaga Europă.

Cu o lungime de 1.813 metri și o adâncime maximă a tunelului forat de 67 de metri sub talvegul fluviului Dunărea, această subtraversare cu intrare din Insula Ialomiței (UAT Borcea) jud. Călărași și cu ieșire în UAT Rașova- localitatea Cochirleni – jud Constanța, este una dintre cele mai complexe lucrări realizate vreodată pe continent.

Această subtraversare stabilește un nou reper în execuția forajului orizontal dirijat datorită diametrului, complexității geologice și dimensiunii echipamentelor mobilizate.

Pe parcursul execuției, echipele noastre s-au confruntat cu provocări geologice neprevăzute, cum ar fi procesele de dolomitizare, care au necesitat ajustări strategice în foraj și alezare. Aceste lucrări de anvergură demonstrează capacitatea tehnică și expertiza inginerilor noștri de a depăși provocările geologice extreme și de implementare a unor soluții inovatoare pentru consolidarea infrastructurii energetice naționale.

Pentru a asigura succesul acestui proiect, au fost mobilizate două platforme de foraj HDD de 400 de tone, o soluție inovatoare rar întâlnită la acest nivel de complexitate. Această abordare a permis distribuirea forței necesare pentru alezare și tragere, precum și un control mai mare asupra întregului proces de foraj. Totodată, strategia de urgență Pipe Pusher a oferit asistență critică în cazul apariției unor forțe de frecare excesive, garantând astfel instalarea cu succes a conductei DN1000 mm (40 inch).

Execuția cu succes a subtraversărilor brațului Borcea și a fluviului Dunărea marchează o realizare semnificativă în tehnologia forajului orizontal dirijat. Combinația dintre condițiile dificile ale solului, soluțiile proiectate la comandă și mobilizarea echipamentelor la scară largă face ca aceste proiecte să fie unice și de reper în Europa. Aceste realizări contribuie semnificativ la dezvoltarea rețelei de transport gaze naturale și la consolidarea poziției României ca hub energetic regional.

Succesul acestor proiecte demonstrează angajamentul Transgaz pentru excelență tehnologică și pentru realizarea unor investiții strategice esențiale pentru securitatea energetică a României și a Europei. Felicit echipa de specialiști și partenerii implicați pentru profesionalismul și dedicarea de care au dat dovadă în implementarea acestor lucrări de referință. Transgaz va continua să investească în proiecte de infrastructură menite să asigure o dezvoltare sustenabilă și să răspundă provocărilor viitorului în domeniul energiei.”

Conducta de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”, în valoare de aproximativ 500 milioane de euro, este proiect inclus în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale pentru următorii 10 ani, plan în valoare de peste 9,1 miliarde euro, aprobat de ANRE. Conducta este inclusă pe lista de proiecte de interes comun ale UE și a fost depus pentru finanțare prin Fondul de Modernizare, obținând o finanțare de 85 milioane euro. Diferența de finanțare va fi acoperită printr-un mix financiar competitiv.

Conducta “Țărmul Mării Negre-Podișor” va permite gazelor din Marea Neagră să intre în SNT și să ajungă, astfel, la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem, fiind un proiect strategic, vital, pentru securitatea energetică, consolidarea acesteia și dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale. Mai mult, acest gazoduct va face legătura cu sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical din care face parte și conducta BRUA, fiind necesar și pentru transportul gazelor ce ar urma să vină în România din zona Mării Caspice, din terminalele de LNG din Turcia și Grecia.

Conducta este amplasată în zona de sud-est a țării și traversează 3 județe: Constanța, Călărași și Giurgiu, respectiv 42 de unități administrativ teritoriale (UAT). Această investiție va contribui semnificativ la creșterea securității în aprovizionarea cu gaze naturale a României, la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, la dezvoltarea social-economică a zonelor traversate, prin crearea de noi locuri de muncă, atât în perioada de implementare a proiectului, cât și în perioada de operare.

Gazoductul Tuzla -Podisor va contribui la crearea premiselor pentru stimularea investițiilor private în zonă, la un aport de venituri suplimentare pentru UAT-urile traversate, la alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona proiectului, respectiv a unui număr aproximativ de 184.221 locuitori și a 523 instituții publice (școli, primarii, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc).

Operaționalizarea conductei este importantă în contextul în care se estimează pentru anii următori o creștere a cererii pentru consumul de gaze naturale, având în vedere politicile de decarbonizare, respectiv de trecere a centralelor pe cărbuni pe gaze, dar și luând în calcul finalizarea unor investiții în sectorul industrial și cel energetic și a investițiilor în dezvoltarea și extinderea SNT pentru a permite racordarea tuturor localităților la infrastructura gazieră.

Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”

1

Marcel Ciolacu a ieșit la atac, pe Facebook, după ce a fost acuzat de dezastrul economic din România. „Frica de ”junk” – motiv pentru austeritate oarbă?! Cine profită, de fapt, de panica indusă populației și firmelor românești?”, a răbufnit fostul președinte al PSD. 

„Am plătit prețul politic pentru greșelile mele. Am făcut un pas în spate, convins că, după un an super-electoral, care s-a prelungit nepermis de mult, România are nevoie de noi lideri. Decidenți care, încărcați cu energie și credibilitate, să poată continua traiectoria de dezvoltare a țării.

Aud, însă, tot mai des în ultima perioadă acuzații dure și teorii alarmiste despre așa-zisul ”dezastru economic” în care am lăsat România. Unii văd că îmi fac și plângeri penale de un ridicol fără margini, fără să știe că execuțiile bugetare sunt publice și oricine poate verifica foarte simplu cum au fost cheltuiți banii publici. Dar dacă trebuie să fac și pușcărie ca să avem, după 30 de ani, Autostrada Moldovei, atunci accept fără regrete.

Dincolo de perdelele de fum, cred cu tărie că a venit timpul să vorbim cu mult calm și seriozitate despre realitate.

Încă de la început, trebuie să spun foarte clar că REFORMA FISCALĂ este parte a angajamentelor luate de fosta guvernare de dreapta prin PNRR. În traducere, și cu deficit de 3% din PIB, această reformă trebuia făcută. Nu există loc de întors. Cât am fost premier, am negociat în permanență cu cei de la Comisie, tocmai pentru ca măsurile fiscale să nu fie foarte abrupte și să nu ducă la recesiune economică. Nimeni, însă, de la Comisie nu ne-a impus ceva anume, măsurile au fost tot timpul la latitudinea noastră.

De aceea, am și militat pentru sistemul de impozitare progresiv. Toate țările dezvoltate din UE au un sistem fiscal echitabil, care reduce polarizarea economică și socială. Să alegi acum creșterea TVA și taxe pe pensii – punând toată povara consolidării pe cei cu venituri mici și medii (o scădere, în fapt, a puterii de cumpărare cu 20-25%!) doar pentru că, ideologic refuzi o măsură cu același impact- precum impozitul progresiv – este o mare greșeală. Și nu o spun eu, o spun BNR, FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană și experții OECD!

Dar să revenim. NU, România nu este în niciun colaps economic. Doar unii ar vrea să credeți asta, pentru a-și putea justifica mai ușor faptul că au intrat cu drujba în economie și în veniturile populației.

Vă invit să vă gândiți cum poate arăta un dezastru cu autostrăzi în construcție, cu salarii și pensii mai mari, cu șantiere peste tot și cu 180 de mii de locuri de muncă noi?!

Așadar să vorbim pe cifre, nu pe lozinci.

PIB-ul României a crescut cu 46% în doar 3 ani – de la 242 miliarde euro în 2021 la 354 de miliarde de euro în 2024. Noi n-am intrat în recesiune, în timp ce 10 țări UE au avut scădere economică în ultimii 3 ani.

Puterea de cumpărare a salariului minim și a pensiei medii a crescut cu 31%. Salariul mediu net a ajuns la peste 1.000 euro, iar pensia medie la peste 500 euro.

Investițiile publice s-au dublat: de la 59 miliarde lei în 2021, la 120 miliarde în 2024. În 2025 mergem spre 149 miliarde – un nou record. Așa a fost posibil să începem marile șantiere de infrastructură amânate timp de 30 de ani: Autostrada Moldovei, Autostrada Pitești-Sibiu, Drumul Expres Craiova-Pitești, cele trei spitale regionale (cel de la Craiova este deja în construcție), 14 spitale noi pe PNRR dintre care trei vor fi gata în acest an, trei centre moderne pentru marii arși, zeci de școli și grădinițe. Și da – aici intră și programele pe CNI sau Anghel Saligny, care au însumat zeci de miliarde de lei și care au însemnat creșterea nivelului de trai în satul românesc prin rețele de apă, gaze și canalizare, drumuri moderne, centre de învățământ sau unități sanitare. Aceste programe văd că se chinuie unii să le închidă acum.

Am întors în economie sub formă de scheme de ajutor, subvenții și garanții 6-8% din PIB, de trei ori mai mult decât în perioada 2020-2021. REPET: 6-8% din PIB față de 1,9% în perioada guvernelor de dreapta, la deficite similare.

România a egalat Polonia și a depășit Ungaria, Slovacia și Grecia în clasamentul european al dezvoltării.

Inflația s-a redus de la 10,3% la 4,9%, după ce am plafonat prețurile la energie și alimentele de bază.

Am lăsat în Trezorerie 10,6 miliarde euro – dublu față de momentul preluării guvernării.

Rezervele valutare ale BNR au ajuns la 72 miliarde euro – un maxim istoric.

Totuși, am avut cel mai mare deficit din Uniunea Europeană anul trecut. Am cheltuit ”în neștire” 65 de miliarde de lei din Fondul de Rezervă. Pentru pile, amante, sinecuri. Ați auzit deja asta. Dar oare este adevărat?!

Adevărul este că anul trecut NU s-a făcut nicio rectificare bugetară. La propunerea Ministrului de Finanțe, am acceptat să nu facem acest lucru tocmai pentru că presiunile anului electoral ar fi riscat o explozie și mai mare a cheltuielilor publice. Acesta este motivul pentru care banii au fost alocați direct prin Fondul de Rezervă, nu prin rectificări.

Unde s-au dus banii?

Ce am făcut cu acel deficit?

În primul rând, nu am preluat România cu un deficit de sub 3%, ci de aproape 7%. E simplu să spui ”PSD este vinovat”, dar PSD a avut premier doar un an și zece luni din ultimii 5 ani și jumătate. Acesta este adevărul. Am intrat la guvernare după ce deficitul a explodat nepermis, în urma a tot felul de cheltuieli nesăbuite: sute de milioane de euro către diverși afaceriști obscuri, achiziții de rachete în avans, jaful din pandemie cu măști neconforme, miliardul de euro pe vaccinuri și așa mai departe. Adăugați la asta liberalizarea haotică din energie și războiul din Ucraina, care au dus la explozia dobânzilor și veți avea tabloul complet. Apropos, astăzi plătim dobânzi la împrumuturile uriașe de atunci care au crescut datoria publică de la 34 la 49% în numai doi ani.

Așadar, am făcut deficit, dar acesta a fost structurat în felul următor:

80% din acest deficit a mers în investiții: drumuri, spitale, școli, apă și canalizare, infrastructură. Adică în viitorul nostru.

Am plătit bursele mărite elevilor și studenților, conform Legilor Educației promovate de președintele Iohannis.

Am recalculat pensiile, conform jalonului asumat în PNRR – o lege despre care atât Banca Mondială, cât și Comisia Europeană au spus că este sustenabilă și ca face ordine în sistemul de pensii. Să se dea vina acum pe pensionari pentru deficit mi se pare nu numai o minciună, ci și o mare ticăloșie.

Am crescut consistent atât salariile din educație (mai ales ale profesorilor debutanți), cât și ale personalului din sănătate, poliție, armată sau administrație publică. Vă amintiți când toate aceste categorii erau în Piața Victoriei, iar cei care astăzi spun că nu trebuiau mărite salariile erau primii care atunci susțineau fix contrariul?! Aceste majorări au fost considerate un avans din Legea salarizării, alt jalon fundamental din PNRR care trebuia făcut anul trecut și care a fost amânat tocmai din cauza constrângerilor bugetare.

Astfel, am considerat că un deficit care merge pe investiții este un deficit care se acoperă sustenabil pe termen mediu.

Banii băgați în economie se multiplică și revin la buget în 3-5 ani.

Asta se numește dezvoltare inteligentă. Așa au crescut și s-au modernizat toate țările europene.

Vreți niște exemple?! Uitați-vă la istoria deficitelor bugetare în Europa! Spania a avut deficit de peste 11% în 2012. Italia, Franța, Portugalia, Polonia au încălcat regulile fiscale ani la rând. Și totuși s-au modernizat, s-au dezvoltat.

Panica este mai periculoasă decât deficitul.

Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește.

Scade consumul. Se taie investiții. Economia se contractă. Și atunci chiar avem o problemă structurală serioasă. Austeritatea oarbă nu duce la nimic bun. Doar transformă criza bugetară (rezolvabilă) într-o criză economică.

Asta vrem? O economie frânată, o populație speriată și investiții blocate? Toate aceste lucruri ne-ar costa infinit mai mult.

Sunt absolut de acord că trebuie să reducem deficitul. De asta și avem un Plan de ajustare fiscală agreat cu Comisia Europeană pe 7 ani. Atenție – pe șapte ani.

Nu trebuie însă să dăm cu barda cuprinși de false impulsuri mesianice și impresii de eroi economici, ci doar să reducem risipa – fără a strivi economia.

În definitiv, populația și economia ce vină au?! Românii nu sunt cifre, iar puterea lor de cumpărare trebuie protejată. Și nu există alt scop al politicilor publice decât creșterea bunăstării populației.

PS: Aveți idee de ce au dispărut brusc măsurile de impozitare a câștigurilor de pe bursă și din criptomonede? Sau pe profiturile excesive ale multinaționalelor? Oare pentru că îi deranjau tocmai pe cei mai bogați?! Dar companiile profitabile de stat de ce trebuie vândute la bucată?!”

Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești

Guvernul Bolojan a decis să distrugă singurele programe naționale care ar fi dus la dezvoltarea producției alimentare și a materialelor de construcție, cu impact direct în reducerea importurilor și în echilibrarea balanței comerciale, condamnând România la transformarea în piață de desfacere pentru produsele țărilor UE. Din programul Investalim se taie 180 milioane de euro, după ce s-au semnat abia 20 de contracte de finanțare. În ce privește programul Constructplus, acesta s-a tot amânat, deși avea prevăzută o finanțare de 600 milioane de euro.

Proiectul legii tăvălug a Guvernului Bolojan cuprinde măsuri împotriva interesului economic și național al țării. Și asta pentru că Executivul s-a gândit să taie fix cele mai importante programe de susținere a dezvoltării industriei românești alimentare și a materialelor de construcții. Decizia de inițiere a unor scheme de ajutor de stat care să sprijine aceste sectoare nu a fost luată întâmplător, ci pe baza constatării unui deficit uriaș al balanței comerciale provocat de importurile alimentare și ale materialelor de construcții.

”Se propune ca în anul 2025, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin derogare de la prevederile art. 15 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 65/2023 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare Investalim aferent perioadei 2023 – 2026, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să nu emită acorduri noi pentru finanțare în cadrul Programului Investalim”, se arată în expunerea de motive a proiectului legii ”tăvălug” elaborat de Ministerul Finanțelor. Programul Investalim a avut o alocare de aproape 600 milioane de euro, cu finanțări multianuale pentru perioada 2023 – 2026. Până în acest moment, MADR, prin AFIR, a încheiat 20 de acorduri de finanțare cu o valoare totală a investițiilor de 3.697.030.708 lei și o valoare a ajutorului de stat de 2.187.781.206 lei.

Primele 8 acorduri au fost semnate abia în octombrie 2024, cu investiții de 1.324.393.060 lei și un ajutor de stat de 882.650.438 lei, iar ultimele 12 acorduri au fost semnate în perioada martie – aprilie 2025, cu o valoare totală a investițiilor de 1.486.458.089 lei și un ajutor de stat de 863.388.146 lei. Tăierea este de aproape 180 milioane de euro, dar rămâne de văzut dacă vor fi finanțate și contractele semnate, având în vedere antecedentele guvernelor.

Adio, procesare

Marea problemă a sectorului agroalimentar din România a fost absența procesării, astfel că țara noastră a ajuns să exporte ieftin materii prime și să importe scump produse procesate de statele UE, în principal. Tocmai de aceea programul Investalim era atât de vital. Prin acest program se acordau ajutoare de stat regionale pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi.

Astfel, se puteau construi unități de procesare în prelucrarea și conservarea cărnii, industria peștelui, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, precum și în fabricarea produselor de morărit și a pâinii. Mai mult, în ședința de guvern din data de 27 martie 2025 a fost aprobată o hotărâre care modifica acest program, prin extinderea termenului de demarare a investiției și de prezentare a sursei de finanțare de la 6 la 7 luni de la emiterea acordului pentru finanțare. ”Prin această modificare, oferim antreprenorilor din industria alimentară mai multă flexibilitate și siguranță în accesarea finanțărilor. Investalim rămâne un pilon esențial pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar, susținerea producătorilor români și asigurarea securității alimentare a țării”, declara atunci ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Incoerență totală

Tot în proiectul legii ”tăvălug”, Ministerul Finanțelor vrea ca în anul 2025, de la data intrării a actului normativ, prin derogare de la prevederile art. 22 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului să nu emită acorduri noi de finanțare în cadrul Programului Constructplus.

Programul ar fi trebuit să beneficieze de o finanțare de circa 600 de milioane de euro, însă acesta a fost amânat succesiv, din lipsa banilor. Programul național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții Constructplus urmărea reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții, stimularea investițiilor în județele mai puțin dezvoltate și creșterea producției interne de produse și materiale de construcții, prin acordarea de granturi pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiție inițială pentru o nouă activitate economic în acest sector.

Nu ai bani, poți să mori. Sute de mii de români, lăsați fără asigurare medicală

2

Femeile și mamele casnice, precum și părinții fără venituri ai salariaților vor rămâne fără asigurare medicală. Executivul a decis să crească încasările la Fondul de asigurări de sănătate prin eliminarea conceptului de co-asigurat. Astfel, pentru a beneficia de servicii medicale, foștii co-asigurați trebuie să plătească aproape 2.500 de lei pe an. Totodată, contribuția la sistemul de asigurări de sănătate va fi achitată și de șomeri și de beneficiarii venitului minim de incluziune. 

La sfârșitul anului 2024, potrivit evidențelor existente la nivelul CNAS, figura un număr de 10,3 milioane de persoane scutite de plata contribuției și un număr de 6,3 milioane de persoane plătitoare, se arată în proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare. În acest context, susține Ministerul Finanțelor, se impune intervenția de urgenţă în Legea nr. 95/2006 asupra prevederilor referitoare la acordarea calității de asigurat, în vederea restrângerii numărului de persoane asigurate fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv eliminarea unor excepții de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, se reglementează obligația privind plata acestei contribuții de către persoanele fizice care obțin venituri din pensii, precum și de către persoanele asigurate care au în întreținere soț/soție/părinți, fără venituri proprii, și optează pentru plata contribuției în vederea asigurării persoanelor aflate în întreținere. Deși Guvernul nu deține vreo cifră a celor care figurează ca și co-asigurați, se estimează că numărul acestora este de câteva sute de mii sau poate chiar mai mult. De la intrarea în vigoare a legii, foștii co-asigurați, în marea lor majoritate mame și femei casnice, rămân fără asigurare medicală, astfel că sunt obligați să achite suma de aproape 2.500 de lei pe an.

Scutirile rămân pentru bolnavii de cancer

Potrivit Ministerului Finanțelor, se va menține calitatea de asigurat fără plata contribuției pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiari de programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni,.Totodată, bolnavii beneficiari de celelalte programe naţionale de sănătate, care nu realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, beneficiază de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi altele asemenea, după caz, acordate în cadrul programului național de sănătate al cărui beneficiar este, precum și de serviciile medicale care stau la baza acordării acestora, până la vindecarea respectivei afecţiuni.

Pentru accesul la asistență medicală și tratamentul care nu sunt aferente programului național de sănătate al cărui beneficiar este, persoana în cauză va plăti însă contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru 6 luni calculată la salariul de bază minim brut garantat în plată pentru a i se acorda calitatea de asigurat pentru 12 luni. ”În anul 2024, numărul bolnavilor incluși în programele naționale de sanatate curative a fost de 1.708.726, din care pacienti oncologici 184.723. Din numărul total de persoane beneficiare, un număr de aproximativ 65.393 de persoane au beneficiat de calitate de asigurat fără plata contribuției, iar 10% dintre aceștia fiind beneficiari ai programului național de oncologie”, susține Ministerul Finanțelor.

Taxare pentru șomeri și asistații social

Guvernul va abroga dispozițiilor Codului fiscal referitoare la exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a mai multor categorii de persoane. Printre acestea se numără persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecţie socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit legii, pentru aceste drepturile băneşti.

În același timp, nu vor mai fi scutite de la plata contribuției la sănătate persoanele care se află în concediu de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în concediu pentru creşterea copilului potrivit prevederilor art. 2 şi art. 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, persoanele fizice care beneficiază de venitul minim de incluziune , și nici personalul monahal al cultelor recunoscute.

Lovitură pentru speculanți. Se cere reforma totală a pieței de energie

Sub pretextul liberalizării și a politicilor de mediu, piața energiei a devenit un mecanism de generare a profiturilor speculative pe seama consumatorilor și economiei, atrag atenția parlamentarii. Aceștia vor să reformeze urgent piața, prin introducerea unui preț mediu ponderat, plafonarea marjelor de profit, verificarea costurilor și transparență și echitate în gestionarea plăților, eliminând distorsiunile create de mecanismul prețului marginal.

Liberalizarea pieței energiei electrice în România, inițiată în 2012, a fost promovată ca un instrument pentru stimularea concurenței și reducerea prețurilor pentru consumatori. În realitate, această așa-zisă liberalizare, coroborată cu politici de mediu  agresive și prost calibrate, a generat o creștere exponențială a prețurilor energiei, sărăcirea consumatorilor casnici, falimentarea industriile energointensive și pierderea competitivității economice a României, atrag atenția parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor, într-un proiect de lege depus la Senat.

Dacă în perioada precedentă liberalizării prețurile energiei electrice erau accesibile, sub 50 euro/MWh, în următoarea perioadă prețurile medii pe Piața Zilei Următoare (PZU) au urcat dramatic, atingând peste 200 euro/MWh în 2022, cu vârfuri de peste 400 euro/MWh și chiar valori negative în anumite intervale orare, reflectând o piață profund dezechilibrată. Suspendarea mecanismelor temporare de compensare a prețurilor energiei a amplificat volatilitatea și impactul asupra gospodăriilor și întreprinderilor mici și mijlocii.

”În acest context, este imperativă introducerea unui mecanism de calcul al prețului pe PZU care să elimine profiturile speculative, să reflecte costurile reale ale producției și să protejeze consumatorii, fără a compromite concurențialitatea selecției ofertelor”, susțin inițiatorii proiectului de lege.

Cum se fac miliardele

Mecanismul actual de stabilire a prețului pe PZU, bazat pe principiul ”pay-as-cleared”, este fundamental defectuos și contrar intereselor consumatorilor, atrag atenția parlamentarii. Prin acest mecanism, se aplică un preț uniform tuturor cumpărătorilor și vânzătorilor la încheierea licitației, indiferent de ofertele pe care le-au depus sau acceptat inițial.

”Prețul marginal rezultat nu reflectă o piață concurențială, ci o distorsiune care favorizează profituri speculative. Astfel, toți producătorii selectați primesc prețul ofertei marginale (cea mai scumpă ofertă acceptată pentru a acoperi cererea), indiferent de costurile lor reale. În acest mod, producătorii cu costuri marginale scăzute, precum eolienele (10 euro/MWh), hidro sau nuclear, primesc prețuri exorbitante (200-400 euro/MWh, stabilite de centralele pe gaze sau cărbune, generând profituri injuste, confirmate de profiturile nete multianuale ale marilor producători, în special din sectorul regenerabilelor. Acest sistem, promovat ca un model de piață liberă, a transformat PZU într-un mecanism de maximizare a profiturilor pentru producători, în detrimentul consumatorilor și economiei naționale”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Totodată, creșterea prețului certificatelor de emisii de carbon în cadrul Sistemului de Tranzacționare a Emisiilor al UE a avut un impact direct asupra prețului ofertei marginale pe PZU, majorând costurile producției de energie din surse fosile (cărbune, gaze) și, implicit, prețul final plătit de consumatori. Acesta a crescut de la 7 euro/tCO2 în 2012, la 70-80 euro în 2024, costul suplimentar pentru cărbune fiind de 80 euro/MWh, iar pentru gaze, de circa 40 euro/MWh.

Plafonare la marja de profit

Parlamentarii propun legiferarea unei formule a prețului mediu ponderat pentru PZU, în care să fie incluse costurile marginale declarate de producători, incluzând marja de profit variabilă, plafonată de ANRE, și cantitățile livrate. Potrivit proiectului legislativ, ANRE va stabili anual, prin ordin, un prag maxim al marjei de profit incluse în costurile marginale, pentru a preveni marjele excesive, încurajând, în același timp, concurența între producători. Totodată, ANRE va verifica periodic corectitudinea costurilor marginale declarate, cu sancțiuni de până la 5% din cifra de afaceri pentru nedeclararea corectă, prevenind manipularea pieței. În același timp, ANRE și OPCOM vor publica lunar prețul mediu ponderat, cantitățile livrate, prețurile marginale selectate și neselectate, pentru a spori încrederea în piață și a permite analiza comportamentului pieței.

Topul încasărilor la „mondialul” cluburilor. Real Madrid – 54,8 milioane de euro!

0

Real Madrid face spectacol nu doar pe teren, ci și în conturi! Clubul de pe Bernabeu este lider detașat la capitolul încasări la Campionatul Mondial al Cluburilor, cu 54,83 milioane de euro deja acumulați din premii, înaintea sferturilor de finală.

Potrivit cotidianului “Marca”, madrilenii au beneficiat de cea mai mare sumă fixă acordată de FIFA, 32,8 milioane de euro, la care s-au adăugat bonusuri pentru rezultate: 4,3 milioane din faza grupelor, 6,45 milioane pentru calificarea în optimi și 11,28 milioane pentru accederea în sferturi.

Clasamentul încasărilor: Real Madrid peste Bayern și PSG

Bayern Munchen și PSG completează podiumul încasărilor, cu 48,97, respectiv 48,37 milioane de euro. Borussia Dortmund ocupă locul 4 (45,43 mil.), iar Manchester City, deja eliminată, se oprește la 42,51 milioane.

Interul lui Cristi Chivu se clasează pe locul 9, cu 32,35 milioane de euro, imediat după Chelsea (32,77 mil.) și braziliencele Fluminense și Palmeiras, aflate la egalitate cu câte 34,26 milioane.

Realul atrage și cei mai mulți fani

Și în tribune, Real Madrid conduce detașat, cu 259.623 spectatori adunați la meciurile sale. Urmează PSG (250.520), Inter Miami (219.198), Bayern (178.940) și Palmeiras (176.025).

Dacă va cuceri trofeul, Real Madrid ar putea ajunge la un total amețitor de 132,99 milioane de euro din premii.

Va amâna UE aplicarea Legii privind inteligența artificială?

Cu mai puțin de o lună înainte de intrarea în vigoare a unor părți din Legea Uniunii Europene privind inteligența artificială, multe companii solicită o pauză în aplicarea dispozițiilor –  și obțin sprijinul unor politicieni.

Marile grupuri tehnologice din SUA( Alphabet, Meta) și jucători europeni precum Mistral și ASML au îndemnat Comisia Europeană să amâne această lege, potrivit Reuters.

Unele dispoziții importante, inclusiv normele privind modelele de inteligență artificială de uz general (GPAI), urmează să se aplice la 2 august.

GPAI, care includ modele de fundație realizate de Google, Mistral și OpenAI, vor fi supuse unor cerințe de transparență, cum ar fi întocmirea documentației tehnice, respectarea legislației UE privind drepturile de autor și furnizarea de rezumate detaliate privind conținutul utilizat pentru formarea algoritmilor.

Pentru companiile din domeniul IA, punerea în aplicare a legii înseamnă costuri suplimentare pentru conformitate. Iar pentru cele care produc modele IA, cerințele sunt mai stricte.

Practic, vor trebui să evalueze modelele care prezintă un risc sistemic,  să reducă riscurile, să efectueze teste contradictorii, să raporteze Comisiei Europene incidentele grave și să furnizeze informații privind eficiența  energetică.

Dar codul de practici privind inteligența artificială, un document de orientare menit să ajute companiile să se conformeze legii, a ratat termenul limită din 2 mai.

„Pentru a aborda incertitudinea creată de această situație, îndemnăm Comisia să propună o oprire de doi ani a Legii privind inteligența artificială înainte ca obligațiile-cheie să intre în vigoare”, se arată într-o scrisoare deschisă, publicată joi de un grup de 45 de companii europene.

O altă îngrijorare este că legea ar putea înăbuși inovarea, în special în Europa, unde companiile au echipe de conformitate mai mici decât omologii  americani.

Henna Virkkunen, comisarul UE pentru tehnologie, a promis miercuri că va publica Codul de practici privind inteligența artificială înainte de luna august.

Unii lideri politici, cum ar fi prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, au numit regulile privind inteligența artificială „confuze” și au cerut UE să oprească legea.

„O intervenție îndrăzneață ”stop-the-clock„ este necesară de urgență pentru a oferi dezvoltatorilor și implementatorilor IA certitudine juridică, atâta timp cât standardele necesare rămân indisponibile sau întârziate”, a anunțat grupul de lobby tech CCIA Europe.

România, la toamnă: proteste, anticipate și un nou guvern?!

Într-o tăcere asurzitoare a liderilor de top – fostele voci ale puterii s-au evaporat din spațiul public -, România pare că a intrat în era controlului total, aia în care comenzile nu mai vin de la Palatul Victoria sau Cotroceni, ci de peste Ocean. Coincidență sau strategie de culise? Rețeaua soroșistă democrată din State are două capete de pod în Europa, Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron, iar împreună țin hățurile căruței la care am fost puși să tragem.

 „A fost o perioadă în care ambasadorii americani se plimbau permanent cu corupția în gură…” scrie Adrian Năstase pe blog. Un ambasador venit la o discuție neoficială, o declarație de presă a Departamentului de Stat, un memorandum strecurat discret – și clasa politică de la București, odată solidă, începea să tremure. Așa a început decimarea oamenilor de afaceri și a politicienilor români, arată fostul premier.

Ciucă, Ciolacu și Iohannis – cei care până ieri conduceau cu fruntea sus și prezență publică obsesivă – au dispărut subit din peisaj. Fără declarații, fără explicații, fără retragere oficială. Au fost înlocuiți sau doar înlăturați temporar, cu o promisiune de tăcere convenabilă? Mulți se întreabă dacă nu cumva și-au încheiat misiunea: România a fost predată noilor stăpâni – lobby-ului globalist reprezentat de democrații americani, cu „implementatori” europeni la Bruxelles și Paris.

Și tocmai când părea că nimic nu mai mișcă, ce să vezi? USR, partidul păstrat în stand-by, este reactivat. Ca și în pandemie, când a jucat rolul „lupului moralist” ajuns paznic la bugetul statului, azi revine în prim-plan fluturând aceleași lozinci obosite. USR este noul PDL, de fapt, iar #Rezist – mișcarea devenită decor de protest – se pregătește să iasă din arhivă.

Totul miroase a scenariu reciclat. „Deep State”-ul pare să fi apăsat din nou butonul „ON”. Nu cu arme, ci cu „progresism” ambalat frumos, cu „sustenabilitate” în voci bine antrenate mediatic, cu sloganuri aparent democratice, dar pline de obediență geopolitică. Cine controlează firul narativ, controlează și „bătăliile” politice.

Bine ați venit în România 3.0, unde democrația se ține de braț cu „Statul paralel”, iar suveranitatea primește un articol din Codul penal și ceva dosare aduse cu roaba, ca șampania cu artificii la Mamaia, la masa bieților ucraineni nevoiți să „sufere” pe meleaguri străine.

Dar cel mai fierbinte punct pe agendă nu are legătură cu dispariția din peisaj a lui Ciucă, Iohannis sau Ciolacu. E vorba de Nicușor Dan. În culise a început, deja, să se discute intens despre suspendarea președintelui de către Parlament. Un joc strategic care ar putea răsturna complet raportul de forțe, mai ales în contextul în care o treime din Parlament este formată din suveraniști. Iar cu sprijinul social-democraților? Pa-pa, Nicușor!

Zvonurile vorbesc despre mișcări de stradă violente, ce ar putea fi declanșate de măsurile hapciupalitice ale premierului Ilie Bolojan – marioneta cu imagine de gospodar, dar cu mandatul trasat de aceleași structuri care decid cine pleacă și cine rămâne. Discret, aceste proteste ar putea fi alimentate și de GRU sau CIA, ca în marile manuale de intervenție neoficială. Trebuie să adăugăm, totuși, o notă de ironie specifică zonei: „Să nu fie prea devreme, că românii vara sunt în concedii și nu iese bine la număr…”.

Revenind la problema de fond, lucrurile pot fi mai simple de atât: Nicușor Dan nu trebuie dat jos printr-o revoluție stradală, în cazul său este suficient și un vot al Parlamentului. Atât de simplu, dar atât de periculos!

Cine ne conduce, dar mai ales cine cade la ordin?

România este prinsă între tăcerea dirijată a liderilor și zgomotul orchestrat al reactivării USR. Dar adevărata miză se joacă în culise, acolo unde Nicușor Dan poate deveni piesa sacrificată pentru o nouă ordine politică. Toamna se apropie, iar dacă se va număra vreo suspendare, ea va fi una cu semnificații istorice pentru întreaga direcție în care se îndreaptă țara.

Cât timp politicienii autohtoni știu doar să execute fără crâcnire ordinele externe primite, atunci n-ar trebui să ne mire că oamenii încep să-și pună întrebarea: „Cine mai conduce, de fapt, România noastră?”.

Ministrul Economiei anunță că a declanşat procedura de demitere a conducerii Salrom/ Miruţă iese cu cifre: „Atât a costat o paranghelie organizată de conducerea SALROM. Nu din banii lor. Din banii dumneavoastră”

1

Ministrul Economiei, Radu Miruţă, anunţă joi, 3 iulie, că a declanşat procedura de demitere a conducerii Salrom (compania de stat care administrează Salina Praid), în urma dezastrului provocat de inundaţiile din luna mai. „Cine a greşit, dovedit cu date clare, conform legii, răspunde!”, afirmă oficialul guvernamental, într-o postare pe Facebook. Ministrul Economiei mai dezvăluie că o „paranghelie” organizată de conducerea Salrom, în 30 iunie, chiar autoritățile căutau „soluţii disperate” pentru Salina Praid, a costat peste 12.500 de euro. Și anume, susține ministrul, 12.562,87 euro.

„Am zis că facem curat în instituţiile statului, asta facem! Am declanşat astăzi (joi-n.red.) procedura de demitere a conducerii Salrom, compania de stat care administrează Salina Praid, în urma dezastrului provocat de inundaţiile din luna mai. Cine a greşit, dovedit cu date clare, conform legii, răspunde!”, afirmă ministrul Economiei, Radu Miruţă, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului Economiei, angajaţii din companiile de stat au o serie de beneficii, dar care „vin la pachet” cu responsabilitate.

Dezastrul de la Praid nu a fost un accident natural. A fost rezultatul indiferenţei şi al pasării continue a responsabilităţii. Salrom, Apele Române şi ANRM au ignorat aceste avertismente şi şi-au pasat vina unii altora. Nimeni nu a intervenit la timp. Acum e timpul ca cei care au greşit sa plătească!”, afirmă Miruţă.

Ministrul adaugă că este timpul să se oprească „lipsa de bun simţ”.

A ieșit cu un exemplu și o factură: „Atât a costat o paranghelie organizată de conducerea SALROM”

„Uitaţi exemplul concret, tot de la SALROM. 12.562,87 euro. Atât a costat o paranghelie organizată de conducerea SALROM. Nu din banii lor. Din banii dumneavoastră. Şi ştiţi când au făcut-o? Conform facturii, pe 30 iunie.

Exact când noi căutam soluţii disperate pentru Salina Praid. Exact când tăiam din cheltuielile statului, când cămaşa ardea pe noi. Exact cu o zi înainte de termenul-limită pentru lucrările urgente de acolo. S-a terminat cu bătaia de joc pe banii publici”, avertizează ministrul Economiei, care a publicat pe pagina sa de Facebook şi o factură menită să dovedească afirmațiile sale.

sursa foto: Radu Miruţă/Facebook

„S-a terminat cu bătaia de joc pe banii publici. Conducerea SALROM răspunde, deja, pentru asta. Și cu funcțiile, și în fața Justiției” – susține ministrul Miruță.

Cum va lupta Ucraina fără rachete americane?

Greu de răspuns. Administrația Trump a înghețat o parte din ajutorul militar acordat Ucrainei, argumentând că rezervele de arme ale SUA  se epuizează. Armata ucraineană va fi lipsită în special de rachete americane.

”Această decizie a fost luată pentru a pune interesele Americii pe primul loc”, a anunțat Casa Albă. Ucrainenii așteptau în special rachete pentru bateriile Patriot.

Ucraina dispune de șase baterii și le-a folosit pentru a doborî cele mai puternice rachete din arsenalul rusesc, cum ar fi cele balistice și rachetele de croazieră hipersonice precum Kinjal. Niciun alt sistem de arme nu pare să poată egala Patriot în această privință.

Stocurile de astfel de rachete ar trebui să asigure aprovizionarea forțelor ucrainene pentru câteva luni, dar, având în vedere că fiecare costă un milion de dolari, sunt rezervate pentru a contracara cele mai rapide atacuri rusești.

Rusia a dezvoltat o tactică de saturare a apărării antiaeriene, lansând câteva sute de rachete în același timp, notează France Info. În prezent, vizează centrul orașelor, cu scopul probabil de a „zdrobi moralul”, nu al soldaților, ci al populației ucrainene.

În ultimul atac, de duminică, 477 de drone și 60 de rachete au fost lansate asupra Ucrainei. Potrivit forțelor ucrainene, 44 % dintre drone au fost interceptate, multe altele au fost scoase din luptă, iar 63 % dintre rachete au fost, de asemenea, interceptate.

Dar argumentul că SUA rămân fără arme pare destul de  nerealist, chiar și în contextul operațiunilor recente împotriva Iranului.

Pe 25 iunie, în marja  summitului NATO de la Haga, Donald Trump a promis să „vadă cum putem pune la dispoziție” niște rachete Patriot, dar a adăugat că sunt „greu de găsit”. Nu e clar cum o putere militară de rangul Americii poate să se confrunte cu penuria de rachete, muniții și alte capacități de descurajare.

Anunțul administrației Trump implică și consecințe diplomatice: va fi cu siguranță interpretat de Rusia ca o invitație de a-și continua atacurile asupra Ucrainei pentru a-i epuiza apărarea și de a nu intra în negocieri, chiar și numai pentru o încetare a focului.

Potrivit Kiev Independent, ”oprirea livrărilor de rachete din partea SUA este o veste teribilă pentru Ucraina”. Unii analiști estimează că, pentru a-și apăra în mod adecvat marile orașe, infrastructura critică și militară, Ucraina ar avea nevoie de 25-30 de sisteme Patriot.

Singurul sistem european comparabil cu Patriot este SAMP/T, dezvoltat de consorțiul Eurosam. Forțele ucrainene operează în prezent  doar două unități SAMP/T.

Mai există o problemă: rapoartele anterioare citate de United24 Media au indicat că fabricarea unei singure rachete Aster ar putea dura până la 40 de luni.

Marea și frumoasa harababură a lui Trump

Cu toate miliardele de dolari aruncate ca niște jetoane de poker la o petrecere a burlacilor din Las Vegas, puțini americani au venit să protesteze împotriva proiectului de lege ”One  Big Beautiful Bill” al lui Donald Trump, care a trecut marți prin Senat.

Big Beautiful Bill – sau Big Bullshit Bill, sau Beautiful Billionaire Bailout – în funcție de pe cine întrebi – se califică drept cea mai completă articulare a trumpismului de până acum, dezvăluind dragostea președintelui pentru cheltuieli risipitoare, venerația pentru plutocrați și disprețul pentru cei care ar putea avea nevoie de o mână de ajutor, relatează UnHerd.

Este un proiect de lege în care jaful și încă o duzină de avioane private și tranzacții imobiliare pentru Eric și Jared ar putea fi ascunse undeva printre cele 940 de pagini care au necesitat aproape 16 ore pentru a fi citite în Senat.

Un proiect de lege ce va adăuga un număr de 10 cifre la limita datoriei, inspirându-l pe conservatorul bugetar din Texas, Chip Roy, să comenteze: „Nu cred că matematica este încă corectă” – ca și cum setea lui Trump de a obține pentru sine momentul care îl va defini drept cea mai importantă figură din istoria Statelor Unite ar avea ceva de-a face cu matematica.

Acestea fiind spuse, câteva sume merită menționate. Miliarde pentru frontiere și securitate națională, dar cea mai mare reducere din istoria Medicaid, în valoare totală de aproximativ 1 000 de miliarde de dolari, prin care aproape 12 milioane de americani cu venituri mici nu mai beneficiază de asigurare.

150 de miliarde de dolari, supliment pentru Pentagon. Miliarde deduse din asistența alimentară, în special din prânzurile școlare. Mai mult de 100 de miliarde de dolari în reduceri de impozite pentru cei mai bogați – elita obraznică.

BBB va adăuga 3,3 trilioane de dolari la datoria națională în următorul deceniu, suficient pentru a-l face să tremure chiar și pe cel mai înfocat adept al teoriei monetare moderne și mai mult decât suficient pentru a-l face pe Elon Musk să se dezlănțuie împotriva republicanilor, împotriva „Partidului  lui Porky Pig ”, ai cărui reprezentanți ar trebui „să își atârne capul de rușine”.Trump a amenințat că l-ar trimite pe Musk „înapoi acasă, în Africa de Sud”, precum o izgonire din Rai.

Miliardari vor prospera ca porcii la troacă

„Este inevitabil ca acest proiect de lege să trădeze promisiunea făcută de Donald Trump”, a declarat senatorul republican Thom Tillis, profețind că republicanii vor fi înfrânți în alegerile de la jumătatea mandatului din 2026. Apoi a anunțat că nu va candida pentru realegere. O astfel de victimă nu numai că l-a mulțumit pe Trump („ Veste grozavă !”, a scris el), dar i-a încântat și pe democrați, care văd retragerea lui Tillis ca pe o șansă de a ocupa locul din Carolina de Nord cu unul de-al lor.

Harry Enten, guru al datelor CNN, a descris ratingurile opiniei publice colectate de Pew, Quinnipiac și Fox drept „teribile, teribile, teribile”, deoarece  „publicul american urăște proiectul de lege One Big Beautiful Bill”. „Este o legislație proastă” și ”un cadou pentru democrați”, a subliniat Mark Kelly, senator de Arizona.

Pentru moment, agenda lui Trump va prevala într-o formă redactată și compromisă, dolarul se va scufunda la noi minime, iar miliardari vor prospera ca porcii la troacă, ceea ce este în conformitate cu planul MAGA. Măreață e America!

Fantezia unei înțelegeri între SUA și China

Speranța este eternă în lumea diplomației. Chiar și astăzi, în plin război comercial cu China, se vorbește despre un fel de mare acord de la lider la lider între Donald Trump și Xi Jinping.

SUA China
SUA-si-china

Din 1950, China și Statele Unite au trecut de mai multe ori de la cooperare la confruntare și invers. Au reușit să se înțeleagă în domeniul securității doar atunci când s-au confruntat cu un pericol clar și prezent din partea unui inamic comun, notează Foreign Affairs. De exemplu, vizita istorică a lui Richard Nixon în China(1972) a condus la o serie de acorduri menite să limiteze Uniunea Sovietică.

Beijingul considera Moscova o amenințare și mai mare decât Washingtonul. Cei doi giganți comuniști s-au confruntat la graniță în 1969. În același timp, Statele Unite încercau să iasă dintr-un război extrem de nepopular în Asia de Sud-Est și să își recalibreze strategia Războiului Rece în Asia și nu numai.

În anii 1980, interesele sino-americane s-au sincronizat pentru scurt timp. Deng Xiaoping, împreună cu adjuncții săi Hu Yaobang și Zhao Ziyang, au continuat reformele, angajând China în direcția integrării în economia mondială. Iar în SUA, Ronald Reagan a susținut globalizarea, promovând liberalizarea comerțului și piețele deschise.

Prăbușirea URSS a modificat calculele

Prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 a modificat fundamental calculele. Odată cu dispariția inamicului comun, rațiunea strategică a cooperării în domeniul securității a dispărut aproape complet.

La Washington, puterea economică și militară crescândă a Beijingului a ridicat semne de întrebare cu privire la credibilitatea prezenței înaintate a Statelor Unite în Asia, la fel ca și dorința Chinei de a reacționa împotriva intruziunilor percepute asupra intereselor sale în regiune.

America First vs ”prosperitatea comună”

După criza financiară globală din 2008, parlamentarii din Capitol Hill au legat din ce în ce mai mult problemele economice ale Statelor Unite de emergența Chinei ca rival economic. De aici și până la agenda neomercantilistă antichineză, „America pe primul loc”, pe care Trump a susținut-o în campania electorală și apoi din Biroul Oval, nu a fost decât un pas.

În China au avut loc evoluții paralele. Xi a pus accentul pe „prosperitatea comună” și echitatea socială care urmăreau creșterea nivelului de trai. Aceste măsuri au presupus reducerea dependenței de tehnologia și investițiile străine, creșterea cererii interne, încurajarea inovării și favorizarea statului în detrimentul pieței.

În condițiile în care fiecare parte a scos-o pe cealaltă țap ispășitor și nu a existat un inamic comun care să creeze stimulente pentru cooperare, spațiul politic pentru alinierea în chestiuni strategice și militare s-a restrâns.

Pe măsură ce neîncrederea s-a adâncit în timpul mandatului lui Joe Biden, Washingtonul și Beijingul au ajuns să privească acțiunile celuilalt prin prisma rivalității dintre marile puteri.

Trump a clipit primul

La șase luni de la începutul noii administrații Trump, relațiile au devenit și mai tensionate. Tarifele exagerate impuse Chinei în aprilie, majorate până la un nivel uluitor de 145%, au avut scopul de a-l forța pe Xi să se așeze la masa negocierilor și, eventual, de a deschide calea pentru o înțelegere majoră.

Dar răspunsul rapid și ferm al liderului chinez – creșterea tarifelor pentru bunurile americane la 125% și impunerea de restricții la export pentru minerale și magneți critici din pământuri rare  sugerează că astfel de tactici directe și coercitive sunt puțin probabil să funcționeze.

Deși ambele părți au convenit ulterior asupra unui armistițiu comercial temporar, Trump, nu Xi, a fost cel care a clipit primul.

Impas

Având în vedere situația actuală, orice mare înțelegere ar impune ca Statele Unite să recunoască implicit o parte din Asia de Est și Asia de Sud-Est ca o sferă de influență de facto chineză, în schimbul recunoașterii similare a unei sfere de influență americane în emisfera vestică, Atlantic, Insulele Pacificului și Oceania.

Prin urmare, nu există nimic – nici pe plan internațional, nici pe plan intern – care să sugereze un moment propice pentru ca SUA și China să își depășească diferențele, fie în domeniul securității, fie în cel economic.