Acasă Blog

Pacea în condițiile lui Putin, adevăratul test pentru Occident

Condițiile lui Vladimir Putin pentru încheierea războiului din Ucraina  includ o cerere ca liderii occidentali să se angajeze în scris să oprească extinderea NATO spre est și să ridice o parte din sancțiunile impuse Rusiei, potrivit a trei surse ruse, citate de Reuters.

Donald Trump a insistat că dorește să oprească cel mai sângeros conflict european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace și s-a arătat tot mai frustrat de Putin, avertizând marți că el „se joacă cu focul” prin refuzul de a se angaja în discuții privind un  armistițiu cu Kievul, în timp ce forțele Rusiei câștigă  pe câmpul de luptă.

După ce a vorbit cu Trump mai mult de două ore săptămâna trecută, Putin a fost de acord să colaboreze cu Ucraina la un memorandum care ar stabili contururile unui acord de pace, inclusiv calendarul unei încetări a focului.

„Putin este gata să facă pace, dar nu cu orice preț”, a declarat o sursă, sub rezerva anonimatului. Cele trei surse susțin că liderul de la Kremlin dorește un angajament „scris” din partea marilor puteri occidentale de a nu extinde alianța NATO condusă de SUA spre est, ceea ce înseamnă excluderea formală a aderării Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova.

De asemenea, Rusia vrea ridicarea unor sancțiuni occidentale, o rezolvare a problemei activelor suverane rusești înghețate în Occident și protecția vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina.

Dacă Putin își dă seama că nu poate ajunge la un acord de pace în termenii săi, va încerca să le arate ucrainenilor și europenilor prin victorii militare că „pacea de mâine va fi și mai dureroasă”.

Oficialii ruși au subliniat în repetate rânduri că orice acord de pace trebuie să abordeze „cauzele profunde” ale conflictului – extinderea NATO și sprijinul occidental pentru Ucraina.

Putin este acum mai puțin înclinat să facă compromisuri și își menține poziția publică potrivit căreia Rusia va revendica integral patru regiuni din estul Ucrainei. Prima sursă a precizat  că soldații ruși ar putea lupta ani de zile, indiferent de sancțiunile și durerile economice impuse de Occident.

În luna iunie a anului trecut, Putin și-a expus termenii de deschidere pentru o încetare imediată a războiului: Ucraina trebuie să renunțe la ambițiile sale NATO și să își retragă toate trupele de pe întreg teritoriul a patru regiuni ucrainene revendicate și controlate în mare parte de Rusia.

În plus față de Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, Rusia controlează în prezent aproape întreaga regiune Luhansk și peste 70% din regiunile Donețk, Zaporojia și Herson.

Prin urmare, condițiile lui Putin reprezintă un test major pentru Occident și un moment important în relațiile tensionate cu Rusia.

Cu pași timizi: giganții de pe Wall Street se îndreaptă spre criptomonede

Marile bănci americane poartă discuții interne cu privire la extinderea în domeniul criptomonedelor, pe măsură ce primesc aprobări mai puternice din partea autorităților de reglementare.

Pașii inițiali vor fi timizi, axându-se pe programe pilot, parteneriate sau tranzacții limitate cu monede virtuale, potrivit Reuters. Giganții de pe Wall Street, care au fost în mare parte blocați de reglementările stricte în ceea ce privește numeroasele activități cripto, sunt pregătiți să se dezvolte rapid.

Cu toate acestea, cei mai mari creditori încă ezită să fie primii dintre rivali care se extind prea mult în sectorul criptomonedelor, în cazul în care intră în conflict cu schimbările regulilor.

„Deși mediul este mult îmbunătățit, băncile vor continua să aibă preocupări legate de combaterea spălării banilor și de respectarea reglementărilor”, a precizat Matthew Biben, directorul grupului global de servicii financiare din cadrul firmei de avocatură King & Spalding.

Donald Trump a promis să devină primul „președinte cripto” înainte de a prelua funcția. De atunci, el a curtat elita industriei la Casa Albă, a promis să stimuleze adoptarea activelor digitale și a declarat că își propune să creeze o rezervă strategică de bitcoin. Deși există semne de bun venit, băncile caută orientări și mai clare din partea guvernului.

„Creditorii tradiționali sunt prudenți, dar privesc schimbările de reglementare ca pe o oportunitate și nu ca o modalitate de a le evita, a declarat Dario de Martino, partener de fuziuni și achiziții la A&O Shearman.

Bancherii recunosc că practicile de custodie pentru stocarea și gestionarea activelor cripto sunt promițătoare, însă au marje mici și pot prezenta riscuri ridicate. Cei mai mulți creditori ar putea intra în afaceri de custodie prin parteneriate cu firmele cripto existente.

La începutul acestei luni, directorul companiei de servicii financiare Charles Schwab, Rick Wurster, a spus că ”semafoarele de la autoritățile de reglementare arată destul de verde” pentru ca băncile și firmele mari să se dezvolte în sectorul criptomonedelor.

Bank of America ar putea lansa stablecoins. Morgan Stanley intenționează  să colaboreze cu autoritățile de reglementare pentru a vedea cum poate fi un intermediar pentru tranzacțiile legate de criptomonede. De asemenea, analizează posibilitatea de a adăuga criptomonede la platforma sa de tranzacționare electronică.

Dan și Șucu. Președintele și patronul

Cine își imagina că schimbarea de la Cotroceni va fi o tranziție liniștită între două administrații fade – mutul cu pălărie și bâlbâitul cu claie de păr – s-a înșelat grav. În realitate, venirea lui Nicușor Dan la Cotroceni nu va aduce vreo revoluție morală, ci marchează doar începutul unei alte rețele de influență, croită după chipul și interesele noului chiriaș al palatului prezidențial. Cu o eficiență suspect de grăbită, în ultimele ore de mandat ale „interimarului” Ilie Bolojan, toți consilierii prezidențiali au fost eliberați din funcție. O formalitate? Mai degrabă o epurare cu mize precise, menită să elibereze spațiul pentru „oamenii lui Nicușor”. De la „să trăiți, am înțeles!” se trece la consilierul modern, care vine cu agenda sub braț și carnetul de ONG în buzunar.

Îndepărtarea în bloc a celor 13 consilieri prezidențiali nu a fost nici întâmplătoare, nici vreo manifestare de onoare tardivă. A fost un pas coregrafic dintr-o piesă scrisă din timp în laboratoare, acolo unde „statul paralel” s-a reconvertit rapid într-o rețea „civică”, dar cu vocație instituțională. Și, pentru cine nu știe, în dansul de salon al puterii nu mai este nevoie să cânte orchestra oficială – e suficientă o ONG cu finanțare discretă și agendă clară.

Dacă lucrurile stau întocmai, atunci să ne așteptăm ca, pe culoarele Cotrocenilor, să se audă cât de curând pașii ușori ai unor personaje familiare din zona activistă: specialiști în politici publice care n-au scris niciodată vreun proiect, dar au semnat sute de petiții. Mulți dintre ei sunt tovarăși vechi cu Nicușor Dan, încă din epoca „Salvați Bucureștiul”, când părea că se duce o luptă cu mafia imobiliară. Părea.

De la Coldea la Șucu, toți vor în echipa lui Nicușor

Am observat că în preajma noului președinte roiesc nu doar ONG-iști progresiști, ci și figuri mai puțin transparente, unele cu profil editat de structurile intelligence-ului românesc. Desigur, fostul primar nu e omul care să știe prea bine cine îl bate pe umăr, el reacționează ok doar la Excel-uri! Dar, cumva, misterios, se aude că fosta rețea construită de Florian Coldea s-a reactivat în jurul noului pol de putere. Cu pretext civic, desigur.

Și cum orice palat are nevoie de un sponsor discret, numele lui Dan Șucu începe să răsune tot mai insistent. Omul de afaceri de la Mobexpert, miliardar de rit nou, a fost prezent la ceremonia de învestitură și, spun apropiații, nu ca invitat întâmplător. De altfel, se aude că Nicușor Dan ar fi o prezență obișnuită acasă la familia Șucu, unde nu știm dacă merge să ia notițe doar de design interior.

Un lucru e clar: legătura dintre Dan și Șucu e mai puternică decât apropierea numelor.

Și cum campania lui Nicușor a fost învăluită într-o ceață de transparență simulată – lista sponsorilor este păstrat la „secret” -, nu ne rămâne decât să completăm singuri golurile. Dan Șucu, susțin voci din piață, ar putea fi unul dintre principalii finanțatori ai campaniei prezidențiale. Și, dacă tot a investit, nu este exclus să și ceară ceva la schimb. Nu o decorație. Poate Primăria Capitalei?! Poate chiar mai mult?! De altfel, nu este prima oară când numele său apare în ecuația PMB. Să ne amintim că liberalii l-au tatonat în 2024, când rămăseseră fără idei și fără candidați. Dar poate că atunci n-a fost momentul.

Acum, cu Nicușor la Cotroceni și Primăria Capitalei din nou pe masa de joc, momentul ar putea fi perfect.

De fapt, prezența magnatului lângă Nicușor Dan și liderii unor partide vine să confirme interesul tot mai mare pe care Dan Șucu îl are pentru lumea politică. Se mai îndoiește cineva că omul de afaceri nu are ambiții personale din ce în ce mai mari?!

Blocaj imobiliar? Poate pentru unii…

Iar cine spune că Șucu s-ar împiedica de niște principii sau de imaginea publică, n-a înțeles dinamica ultimilor ani. În timp ce alți dezvoltatori imobiliari se plângeau de birocrația sufocantă a primăriei conduse de Nicușor Dan, Dan Șucu construia nestingherit. Nu unul, nu două, ci mai multe complexuri imobiliare i-au fost aprobate și accelerate într-un oraș în care dosarele stăteau luni întregi la sertar așteptând o ștampilă. Coincidență sau nu, în timp ce primarul general țipa pe la tv că salvează Bucureștiul de haos imobiliar, boss-ul Rapidului și-a consolidat un adevărat imperiu cu vedere la viitor.

În acest context, o colaborare mai strânsă între Șucu și Dan nu mai arată ca o teorie născută la cafeneaua politică. Mai degrabă pare o piesă dintr-un puzzle care s-a așezat prea bine și prea repede ca să fie întâmplare. Unul vine cu banii și cu instinctul de afacerist crescut între fotolii de piele și contracte bine ticluite, celălalt – cu fața de tehnocrat apolitic doar „ușor” rătăcit în propria integritate. Unul construiește turnuri din beton și sticlă, celălalt ridică perdele de fum. Unul vrea control, celălalt vrea putere fără responsabilitate. Iar împreună? Sunt visul umed al noii Românii: un președinte „imaculat” care nu întreabă niciodată cine plătește nota și un sponsor discret care nu cere multe – poate o primărie, poate niște avize, eventual și un telefon care răspunde la timp.

Dacă Nicușor Dan chiar va încerca să-și transforme procentul primit pe 18 mai într-un partid politic, așa cum a relatat Ziarul „Național”, atunci tabloul se întregește: președinte de tranziție spre un nou proiect politic, curățenie de fațadă la Cotroceni și o altă rețea de interese la putere, mai smart, mai soft, dar la fel de eficientă ca aceea din epoca „băieților deștepți”.

Nicușor, președintele ideal: semnează și mimează

România lui Nicușor Dan nu este neapărat un salt, cât o conversie soft la aceeași schemă veche, rebrănduită cu un vocabular de ONG și o spoială de tehnocrație. Este România lui Iohannis, dar fără costume scumpe și engleză silabisită, doar cu PowerPoint-uri pe fond alb. Mai puțin opulentă, la fel de obedientă. Să ne așteptăm la reforme simulate atât de bine încât aproape că vor părea reale. Plus lozincile reciclate despre „transparență” și „integritate”, care sună tot mai goale pe măsură ce România de mâine este făurită de „băieți buni” puși strategic unde trebuie.

Franța, protectoarea acestui nou val de civilism ambalat în tricolor, pare că a găsit în Nicușor Dan liderul perfect compatibil cu interesele sale de culise: slab politic, rigid instituțional, dar ușor de manevrat dacă apeși pe butoanele care trebuie. Nu urlă, nu amenință, nu cere, doar semnează și mimează. Este tipul de președinte ideal pentru cine are agendă proprie.

La Cotroceni se schimbă doar mobila. A, și sponsorul!

Germanii se revoltă împotriva regenerabilelor. ”Contribuie la încălzirea globală!”

Energia regenerabilă contribuie la încălzirea globală, au atras atenția specialiștii germani, arătând că, din cauza complexității sistemelor se pierde foarte multă energie, care contribuie la încălzirea biosferei. La aceasta se adaugă și efectul albedo (măsură a capacității de reflexie a unui obiect) de la instalațiile lor mari care acoperă o suprafață. Germanii au semnalat și provocările asociate cu desfășurarea pe scară largă a sistemelor solare și eoliene, inclusiv impactul acestora asupra utilizării terenurilor, florei și faunei sălbatice.

Un articol publicat în Engineering News, sub semnătura lui Darren Parker, dezvăluie o revoltă a germanilor împotriva regenerabilelor, care nu mai poate fi înăbușită. Și asta pentru vocile critice vin tocmai din mediul economic al Germaniei, care avertizează deschis că energia regenerabilă contribuie, de fapt, la încălzirea globală, argumentele fiind de netăgăduit.

”Tranziția energetică în forma sa actuală, ca o construcție la scară de rețea din eolian și solar, cu scopul de a înlocui petrolul, cărbunele și gazul, este probabil una dintre cele mai mari greșeli pe care umanitatea le-a făcut vreodată”, a declarat acționarul companiei germane de mărfuri HMS Bergbau Group, dr. Lars Schernikau, specialist în energie și în economie, la Conferința Middelburg Colanga, citat de publicația Engineering News. Acesta a semnalat că, chiar dacă energia eoliană și energia solară par gratuite și aproape nelimitate, orice se obține pe metru pătrat este foarte puțin și că alte alternative energetice viitoare, cum ar fi hidrogenul lichid – un purtător de energie și nu o sursă de energie – oferă doar o fracțiune din densitatea energetică furnizată de petrol, ceea ce ar duce la costuri mai mari și un impact mai mare asupra mediului.

Durată de viață limitată

Pe de altă parte, dr. Lars Schernikau a abordat și problema durabilității, subliniind că centralele eoliene și solare au o durată de viață foarte limitată și trebuie înlocuite la fiecare câțiva ani. Câți ani? Nu se știe. Ceea ce se știe însă este că nu durează 25 de ani la scara rețelei, a spus el. Acesta a remarcat că cele mai noi panouri solare la scară de rețea din China durează între 12 și 15 ani, foarte departe de cei 25 până la 35 de ani adesea proiectați în analizele net-zero. El a clarificat că, în timp ce anumite panouri solare de pe acoperișurile rezidențiale ar putea dura între 25 și 35 de ani, această longevitate nu s-a aplicat infrastructurii la scară de rețea, datorită optimizării materialelor pentru eficiența costurilor.

Dr. Lars Schernikau a subliniat că eolienele, în special instalațiile offshore, au avut adesea o durată de viață operațională de doar 8 până la 15 ani, din cauza unor factori precum coroziunea sării de mare, adăugând că „repowering” este un alt aspect care scurtează durata de viață a instalațiilor eoliene și solare. O altă provocare majoră pe care dr. Schernikau a evidențiat-o a fost problema intermitenței. El a subliniat studiile efectuate pe parcursul a trei ani, care au arătat că energia eoliană și solară sunt capabile să satisfacă cererile de energie doar atunci când cererea a fost la un minim absolut și producția a fost la un maxim absolut. Cu toate acestea, a fost departe de a putea satisface cererea de energie de vârf în orice etapă.

Probleme cu stocarea

Stocarea energiei pentru a o trece de la utilizarea pe timp de zi la utilizare pe timp de noapte ar duce la pierderi semnificative, în funcție de tehnologia de stocare utilizată. Dr. Lars Schernikau a observat că stocarea bateriei duce la o pierdere de energie de aproximativ 20% de la început până la sfârșit, în timp ce stocarea hidrogenului duce la pierderi de până la 80%.

„Infrastructura de transmisie necesară pentru energie eoliană și solară este probabil de două ori mai mare și mai complexă decât infrastructura normală de transport care utilizează sisteme electrice convenționale. Nu puteți depăși pierderea termodinamicii. Cu cât sistemul dvs. energetic este mai complex, cu atât pierdeți mai multă energie, încălzind astfel biosfera din acele pierderi de energie. Astfel, sistemele regenerabile contribuie, în mod paradoxal, la încălzirea globală din cauza acestor ineficiențe, ca să nu mai vorbim de efectele încălzirii albedo (măsură a capacității de reflexie a unui obiect) de la instalațiile lor mari care acoperă o suprafață”, a afirmat dr. Lars Schernikau.

Distrugerea, mai ieftină decât reciclarea

Preocupările de mediu sunt, de asemenea, predominante în infrastructura eoliană și solară, a susținut dr. Schernikau, care a avertizat asupra provocărilor asociate cu desfășurarea pe scară largă a sistemelor solare și eoliene, inclusiv impactul acestora asupra utilizării terenurilor, florei și faunei sălbatice. În plus, reciclabilitatea scăzută a panourilor solare și a altor componente necesare reprezintă o problemă semnificativă de eliminare. ”Reciclarea ar necesita din nou energie și materii prime pentru instalație și procesele necesare pentru realizarea acesteia. Deci, în realitate, instalațiile eoliene și solare mai vechi nefolosite pur și simplu sunt aruncate, deoarece este mult mai ieftin”, a mai spus specialistul german.

ProTV investește MASIV în drepturile pentru Premier League

0

Începând cu sezonul 2025/2026, microbiștii români vor putea urmări Premier League doar pe platforma Voyo, într-o mișcare strategică a Pro TV care implică una dintre cele mai mari investiții în conținut sportiv digital din România.

Acordul pentru difuzarea celei mai spectaculoase ligi de fotbal din lume a fost semnat prin intermediul agenției Saran Media, companie care deține drepturile pentru perioada 2025–2028. Potrivit informațiilor din industria media, suma pe care Pro TV s-a angajat să o plătească pentru fiecare sezon depășește pragul de 10 milioane de euro. În comparație, costurile totale pentru transmiterea Campionatului Mondial din Qatar 2022, acoperit de TVR, s-au ridicat la 9,8 milioane de euro.

Difuzarea meciurilor pe Voyo vine cu un pariu îndrăzneț: atragerea unui val consistent de abonați. La prețul actual al unui abonament lunar – 4,76 euro – ar fi nevoie de aproximativ 175.000 de utilizatori noi doar pentru a amortiza investiția într-un singur sezon de Premier League.

Această schimbare marchează sfârșitul unei ere pentru fanii fotbalului englez din România, după ce timp de mai mulți ani partidele din Anglia au fost transmise de Prima Sport și Digi Sport. Decizia de a muta întregul pachet pe Voyo se înscrie într-o strategie amplă de consolidare a prezenței online a Pro TV, mizând pe exclusivitatea sportului de top pentru a impulsiona creșterea platformei.

Interesant este că, deși Premier League are o reputație globală uriașă, în România fotbalul autohton continuă să domine audiențele. Spre exemplu, derby-ul dintre FCSB și Rapid a atras un public de peste două ori și jumătate mai numeros decât confruntarea dintre Arsenal și Liverpool, chiar dacă ambele s-au încheiat la egalitate. În unele cazuri, partide modeste din Superligă obțin ratinguri de trei ori mai mari decât dueluri din Premier League între formații de mijlocul clasamentului.

În ciuda riscurilor, Pro TV pariază pe faptul că prestigiul Premier League va atrage un public fidel și dornic de conținut exclusiv, ceea ce ar putea transforma Voyo într-un jucător important pe piața de streaming sportiv din România.

La Liga împarte banii din drepturile TV: Barcelona conduce și la încasări

0

La finalul sezonului 2024/2025 din La Liga, cluburile din Spania vor beneficia de o sumă totală de aproximativ 340 de milioane de euro provenită din drepturile de televizare, distribuită în funcție de clasamentul final. Această tranșă reprezintă o parte dintr-un buget estimat la 1,4 miliarde de euro.

FC Barcelona, care a terminat pe primul loc, va încasa cea mai mare cotă din acest fond, respectiv 17% din segmentul de 25% alocat performanțelor sportive. Acest lucru se traduce printr-o sumă de aproape 58 de milioane de euro. Banii nu vor fi virați integral, ci eșalonat: 35% în primul an, apoi câte 20%, 15%, 15% și 15% în următorii patru ani. În plus, cluburile primesc și tranșe restante din sezoanele precedente – în cazul Barcelonei, și o parte aferentă clasării pe locul doi în stagiunea 2023/2024.

Real Madrid, clasată pe poziția a doua, va încasa în jur de 51 de milioane de euro (15%), în timp ce Atletico Madrid, aflată pe treapta a treia a podiumului, va beneficia de aproximativ 44 de milioane (13%).

Rayo Vallecano, echipa la care evoluează internaționalul român Andrei Rațiu, a avut un sezon solid, încheiat pe locul 8, ceea ce îi aduce aproape 12 milioane de euro din această împărțire, dar și o prezență în competițiile europene.

Prin comparație, campioana României, FCSB, va primi doar 2,7 milioane de euro din drepturile TV ale Superligii, o sumă semnificativ mai mică decât cele vehiculate în fotbalul spaniol.

Repartizarea completă a fondurilor arată astfel:
– Barcelona: 57,84 mil. €
– Real Madrid: 51,03 mil. €
– Atlético Madrid: 44,23 mil. €
– Athletic Bilbao: 37,42 mil. €
– Villarreal: 30,62 mil. €
– Betis: 23,81 mil. €
– Celta: 17,01 mil. €
– Rayo Vallecano: 11,91 mil. €
– Osasuna: 10,21 mil. €
– Mallorca: 9,35 mil. €
– Real Sociedad: 8,5 mil. €
– Valencia: 7,65 mil. €
– Getafe: 6,8 mil. €
– Espanyol: 5,95 mil. €
– Alavés: 5,1 mil. €
– Girona: 4,25 mil. €
– Sevilla: 3,4 mil. €
– Leganés: 2,55 mil. €
– Las Palmas: 1,7 mil. €
– Valladolid: 0,85 mil. €

Modelul spaniol de distribuție a banilor reflectă nu doar performanța sportivă, ci și impactul comercial și audiența fiecărui club.

Liberalii pregătesc închisori și pentru minorii care comit fapte penale

0

Pentru că măsurile coercitive luate împotriva minorilor care comit fapte de violență sunt prea blânde, parlamentarii PNL au decis să înăsprească legislația. Astfel, plasamentul copilului într-un serviciu de tip rezidenţial specializat se va face și pentru fapte de violență, iar direcțiile de asistență socială vor fi obligate să înființeze un astfel de centru în fiecare județ. Totodată, părinții care nu respectă obligativitatea consilierii psihologice atât pentru ei, cât și pentru copiii care au comis fapte penale riscă închisoare de la 1 la 3 ani.

inchisoareChiar dacă în legislaţia privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, precum şi în Codul penal, există prevederi prin care faptele penale săvârşite de copii care nu pot răspunde penal sunt sancţionate, totuşi nici minorii, nici părinţii lor nu le respectă, susțin parlamentarii PNL. Aceștia se referă la obligativitatea participării minorului care a săvârşit fapte de agresiune la programe speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile publice sau private, însă foarte mulţi dintre minori ignoră respectarea acestor prevederi legale, ştiind că nu li se poate întâmpla mare lucru din partea autorităţilor statului, că plătesc o amendă modică şi cam atât.

De asemenea, dacă părinţii refuză ca minorul să participe la consiliere psihologică, instanţele judecătoreşti pot impune participarea minorilor delincvenți la astfel de cursuri. Pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate, minorul, conform prevederilor Codului penal, poate fi obligat de instanţă să urmeze un curs de pregătire școlară sau de formare profesională; să nu depăşească, fără acordul serviciului de probaţiune, limita teritorială stabilită de instanță; să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă; să nu se apropie şi să nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu participanţii la săvârşirea infracțiunii ori cu alte persoane stabilite de instanţă; să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta; să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală.

Părinții riscă să ajungă după gratii

Parlamentarii liberali arată că măsurile de coerciţie sunt prea blânde împotriva minorilor care comit fapte penale și a părinților acestora, care nu respectă măsurile dispuse de instanță, și cer pedepse cu închisoarea de la 1 la 3 ani. Totodată, pentru o gestionare mai eficientă a cazurilor de minori care au săvârşit fapte penale, dar care nu răspund penal, direcţiile judeţene de asistenţă socială şi protecţia copilului vor avea obligaţia să înfiinţeze cel puţin un centru rezidenţial specializat de consiliere şi reintegrare socială a copilului care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal.

”De asemenea, pentru a înăspri şi mai mult componenta sancţionatorie şi a descuraja minorii care ar intenţiona să săvârşească fapte cu violenţă, instanţa judecătorească va dispune, pe perioadă determinată, plasamentul copilului într-un serviciu de tip rezidenţial specializat, care sunt centrele specializate de consiliere şi reintegrare socială”, se arată în expunerea de motive a unui proiect de lege.

Consiliere psihologică și pentru copii, și pentru părinți

Potrivit proiectului legislative, părinții copilului care săvârșește fapte penale și nu răspunde penal au obligația de a participa la programele speciale de consiliere psihologică organizate de direcția generală de asistență socială și protecția copilului sau de alte instituții de specialitate publice sau private, iar nerespectarea acestor prevederi va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoarea de la 1 la 3 ani. Pe de altă parte, neparticiparea copilului la programele speciale de consiliere psihologică va constitui infracțiune de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti și va fi sancționată conform Codului penal. Potrivit proiectului de act normativ, plasamentul copilului într-un serviciu de tip rezidenţial specializat se va face nu numai în cazul în care acesta prezintă un grad ridicat de pericol social sau repetă faptele penale, ci și atunci când a săvârşit o faptă cu violenţă.

Armele turcești cuceresc piața americană

La 29 ianuarie 2022,  Michael Morgan Jr. în vârstă de 18 ani, l-a împușcat și ucis pe Isaiah Jones, de asemenea în vârstă de 18 ani, în Tulsa, Oklahoma. Morgan nu putea deține legal un pistol, așa că împrumutase un Canik de 9 mm, 19 cartușe.

Împușcăturile au coincis cu perioada de vârf a Covid-19 din Statele Unite, când americanii cumpărau arme în cantități record, iar aceste arme apăreau la locul crimelor într-un ritm record, notează Foreign Policy. Dar, pe măsură ce inflația creștea și unele firme se închideau, armele erau importate din ce în ce mai mult din țări unde producția era mai ieftină și neîntreruptă.

În fruntea acestei tendințe a fost Turcia, care, începând din 2021, a fost principalul exportator de arme din SUA. Iar în topul mărcilor turcești se află Canik, deținut de compania mamă Samsun Yurt Savunma (SYS).

Deși vânzările de arme din SUA au scăzut de la vârful atins în 2020, mărcile SYS cresc peste cifrele de dinainte de pandemie. Compania spune că poate produce până la 460.000 de pistoale de 9 mm pe an. S-ar clasa imediat după gigantul german Sig Sauer – dar, în mod crucial, la jumătate din prețul de vânzare. Un model Canik de bază se vinde cu 400 de dolari.

În 2022, filiala SYS Canik a decis să construiască prima sa fabrică americană în Florida. Succesul companiilor turcești în Statele Unite se datorează parțial orientării acestora către producția de pistoale semiautomate de 9 mm. Conform Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms, and Explosives (ATF), 74% dintre armele depistate la locul crimelor în 2023 erau pistoale; aproape jumătate dintre acestea aveau calibrul 9 mm.

Într-un studiu recent realizat de Everytown for Gun Safety, care a colectat date din 34 de orașe, patru dintre cele mai frecvente 10 mărci depistate în 2023 erau străine, inclusiv cele marcate Century Arms, importatorul  Canik.

Armele străine ieftine au mai depășit performanțele celor locale în Statele Unite, dar este pentru prima dată când Turcia obține rezultate atât de bune.

Anul trecut, SYS a adus 190 de milioane de dolari, de trei ori mai mult decât valoarea maximă a asistenței americane pentru securitate acordată Turciei.Pistoalele Canik sunt acum cele mai bine vândute arme ale importatorului american Century Arms. Iar mărcile turcești, odată marginale, primesc numeroase premii din industrie. Au propriile grupuri de fani și forumuri dedicate, iar standurile lor de la târgurile de arme atrag tot mai mulți clienți.

PNL ar vrea să fie la guvernare „cam în orice condiții”. Insistă liberalii cu varianta Bolojan premier? Ce spune Ciucu

După o primă rundă de discuții avute miercuri, la Cotroceni, cu președintele Nicușor Dan, în cadrul consultărilor informale pe care acesta le-a convocat, cu partidele parlamentare, s-au aflat câteva precizări de la vârful PNL. Prin vocea prim-vicepreședintelui Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al Capitalei.

Ciucu, prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, a afirmat, miercuri, după consultările cu președintele Nicușor Dan, că PNL vrea să fie parte a guvernării în orice condiții, liberalul adăugând că partidul nu insistă ca Ilie Bolojan să fie premier.

„Noi, cea mai mare parte a discuțiilor, trei sferturi din discuție, am avut-o pe programul de guvernare, pe măsurile care trebuie luate. În ultima parte a discuțiilor noi am vorbit și despre cum putem participa la guvernare. PNL nu a pus niciun fel de condiții. Noi, pentru că ne asumăm că am fost la guvernare când s-au luat niște decizii care au dus țara în acea situație bugetară dificilă, nu putem fugi de responsabilitate.

Și am spus da în fața președintelui în ceea ce privește participarea noastră la viitoarea guvernare. Noi considerăm că, neavând matematic cea mai mare pondere într-o astfel de coaliție, cam în orice condiții dorim să fim parte a guvernării”, a afirmat Ciucu, într-o intervenție la Antena 3.

Ciucu: „Va fi o guvernare dificilă”

Totodată, oficialul formațiunii liberale a susținut că PNL nu insistă ca Ilie Bolojan să fie premier.

„Noi nu am insistat că nu participăm la guvernare dacă nu ar fi domnul Bolojan. În ceeea ce privește guvernarea, avem nevoie de o persoană care să aibă deja o viziune și să știe ce trebuie făcut imediat. (…) Va fi o guvernare dificilă. Se vorbește despre un guvern de sacrificiu. Nu știu multe persoane suficient de competente, determinate, care să ducă mai departe țara, mai calificate decât domnul Bolojan. E considerația mea personală”, a declarat Ciucu.

Pe de altă parte, liberalul a afirmat că nu crede că la momentul de față România își permite să aibă un premier tehnocrat. „Nu consider că acum România își permite un premier tehnocrat. Există o dinamică în interiorul partidelor. Oricine ar fi acel premier toate partidele îi vor sări imediat în cap”, a mai spus Ciucu.

Ce a spus Grindeanu după consultările de la Cotroceni

PNL a fost al doilea partid care a intrat, miercuri dimineață, la discuțiile de la Cotroceni. Primii invitați la aceste consultări informale cu șeful statului au fost social-democrații. După discuțiile pe care le-au avut reprezentanții delegației PSD cu Nicușor Dan, președintele interimar al partidului, Sorin Grindeanu, a declarat, într-o conferință de presă, că „nu există o certitudine” privind intrarea PSD la guvernare. Acesta a spus că PSD dorește să fie convenit întâi un program de guvernare și apoi partidul va lua o decizie.

El a fost întrebat, după consultările de la Cotroceni, dacă PSD va intra la guvernare. „Nu există o certitudine de acest tip. Noi în primul rând trebuie să discutăm despre programe şi despre proiecte. Şi ăsta e pasul următor pe care îl vom face noi şi ceilalţi care pot face parte dintr-o eventuală viitoare majoritate în Parlament. Pe noi ne interesează în primul rând aceste programe, acest program până la urmă de guvernare şi după aceea vom lua o decizie. Vom lua o decizie în partid”, a explicat Sorin Grindeanu.

El a mai fost întrebat ce aşteaptă PSD să vadă pentru a face parte din guvern. „Ne interesează programul de guvernare, măsurile care vor trebui a fi luate de către guvern, dacă suntem într-o zonă în care convenim că acele măsuri sunt cele necesare, da, vom face următorul pas, vom supune atenţiei partidului această opţiune de a intra sau nu la guvernare”, a afirmat Grindeanu.

Citiți și: 

Și-au luat România înapoi! „Binomul” a depus jurământul

„Ciuma neagră” intră în Palatul Victoria pe sub ușă

Cum Neurofeedback-ul Transformă Vieți la Institutul Emmanuel: O Nouă Șansă pentru Minte și Suflet

Există momente în viață când totul se oprește. Un accident vascular cerebral, o epuizare profundă, o anxietate care nu mai trece. Atunci când terapiile clasice nu mai sunt suficiente, soluția poate veni dintr-o direcție inovatoare: neurofeedback-ul, oferit la cele mai înalte standarde în România de către Institutul Emmanuel pentru Recuperare Mentală.

Această tehnologie de ultimă generație nu doar că reface echilibrul cerebral, dar transformă modul în care gândim, simțim și funcționăm.

🔬 Ce Este Neurofeedback-ul?

Pe scurt, neurofeedback-ul este un antrenament de autoreglare cerebrală. Cu ajutorul senzorilor EEG și al unui software avansat, pacientul primește feedback în timp real despre activitatea creierului său, învățând să își regleze undele cerebrale într-un mod natural, fără medicamente sau intervenții invazive.

👉 Este o metodă sigură, bazată pe neuroștiință, folosită cu succes în SUA și Europa de peste două decenii.

🏥 Neurofeedback și Recuperarea Post-AVC

După un AVC, nu doar corpul, ci și creierul are nevoie de reabilitare. La Institutul Emmanuel, neurofeedback-ul este integrat în planuri personalizate de recuperare, cu rezultate dovedite în:

  • restabilirea funcțiilor cognitive (memorie, vorbire, atenție);
  • reducerea anxietății și a depresiei post-AVC;
  • îmbunătățirea motricității fine și grosiere;
  • redobândirea încrederii și a autonomiei pacientului.

📊 Studii recente arată că terapiile de tip neurofeedback stimulează neuroplasticitatea – capacitatea creierului de a se reconfigura și a învăța din nou funcții pierdute.

💡 Mai Mult Decât o Tehnologie: O Abordare Integrativă

La Institutul Emmanuel, neurofeedback-ul este doar o parte a unui program holistic. Fiecare pacient beneficiază de o abordare completă, care poate include:

  • Terapie VR (realitate virtuală) pentru relaxare profundă și reprogramare pozitivă;
  • BrainLink – un sistem interactiv de antrenament mental prin jocuri neurofeedback;
  • Consiliere psihologică – sprijin emoțional în fiecare etapă a vindecării;
  • Nutriție adaptată și recomandări pentru stil de viață echilibrat.

Această combinație unică ajută pacientul să nu „repare” doar o funcție, ci să se reconstruiască complet: minte, trup și emoții.

🎯 Cine Poate Beneficia de Neurofeedback?

Neurofeedback-ul este recomandat nu doar post-AVC, ci și în:

  • tulburări de anxietate, panică, depresie funcțională;
  • tulburări de somn și insomnie;
  • ADHD la copii și adulți;
  • burnout, oboseală cronică, lipsă de concentrare;
  • tulburări cognitive post-COVID (brain fog).

💬 „Neurofeedback-ul m-a ajutat să-mi regăsesc calmul interior și să mă concentrez din nou după un burnout devastator.” – pacient Institutul Emmanuel.

De Ce Să Alegi Institutul Emmanuel?

🔹 Terapie de neurofeedback realizată de specialiști certificați internațional;
🔹 Tehnologie EEG de ultimă generație, adaptată fiecărui pacient;
🔹 Abordare empatică, personalizată, centrată pe om;
🔹 Programe dedicate recuperării neurocognitive și sănătății mintale durabile.

Institutul Emmanuel este un centru de excelență în România care integrează știința, empatia și inovația pentru a sprijini procesul complet de regenerare mintală.

🔄 Concluzie: Neurofeedback-ul – Restart pentru Creierul Tău

Vindecarea profundă nu vine peste noapte. Dar poate începe acum. Cu fiecare sesiune de neurofeedback la Institutul Emmanuel, creierul tău învață să funcționeze mai bine, iar tu îți recapeți claritatea, calmul și încrederea.

📍 Dacă te confrunți cu probleme de memorie, anxietate, epuizare sau recuperare neurologică, nu aștepta. Programează o evaluare personalizată și pornește pe drumul vindecării, cu știința de partea ta.

📞 Contact:

Institutul Emmanuel pentru Recuperare Mentală
📍 Bucuresti, Str. Pictor Alexandru Romano, 26 | 🌐 www.institutul-emmanuel.ro | ☎️ +40790099070

Generațiile viitorului, abandonate. Peste 24% din copiii statelor UE, în risc de sărăcie. România, în Top 3

0

În 2024, 19,5 milioane de copii din UE erau expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. Această cifră a reprezentat 24,2% dintre copiii sub 18 ani, anunță Eurostat. Cele mai mari valori au fost raportate în Bulgaria (35,1%), Spania (34,6%) și România (33,8%), în schimb, Slovenia (11,8%), Cipru (14,8%) și Cehia (15,4%) au înregistrat cele mai mici cote. Cel mai șocant este însă intrarea Spaniei într-un asemenea clasament al sărăciei, fapt care denotă un declin accelerat al nivelului de trai în Uniunea Europeană.

Procentul de peste 24% al copiilor de la nivelul Uniunii Europene care sunt expuși sărăciei este unul alarmant. Faptul că România și Bulgaria se află în Top 3 al acestui clasament nu este ieșit din comun, având în vedere că cele două țări nu au reușit să iasă din sărăcie odată cu intrarea în UE. În schimb, prezența Spaniei pe locul 2, cu un procent uriaș, de 34,6% copii în risc de sărăcie și excluziune socială, arată clar decăderea Europei. Mai ales că procente de peste 25% înregistrează țări precum Italia, Franța, Malta și Luxemburg.

Totodată, Germania le urmează îndeaproape, cu un procent de peste 23%. Potrivit Eurostat, față de 2023, procentul a mai scăzut cu 0,6% la nivelul UE. Cele mai mari valori au fost raportate în Bulgaria (35,1%), Spania (34,6%) și România (33,8%), în timp ce Slovenia (11,8%), Cipru (14,8%) și Cehia (15,4%) au înregistrat cele mai mici cote. Comparativ cu 2023, România a înregistrat cea mai mare scădere a ponderii copiilor expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială în 2024, -5,2 pp, urmată de Irlanda (-3,7 pp) și Ungaria (-3,3 pp). Pe de altă parte, Finlanda (+3,5 pp), Croația (+2,0 pp), Bulgaria și Belgia (ambele +1,2 pp) au observat cele mai mari creșteri.

11% dintre părinții copiilor săraci au studii superioare

În 2024, copiii cu vârsta sub 18 ani din UE erau expuși unui risc mai mare de sărăcie sau excluziune socială (24,2%) în comparație cu persoanele cu vârsta de 18 ani și peste (20,3%), rezultând o diferență de 3,9 pp. În țările UE, 20 dintre acestea au experimentat un risc mai mare în rândul copiilor cu vârsta sub 18 ani, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Spania (10,5 pp), Malta și România (ambele 7,3 pp) și Franța (7,2 pp).

Dintre țările în care persoanele cu vârsta de 18 ani și peste s-au confruntat cu un risc mai mare de sărăcie sau excluziune socială decât copiii, cele mai mari diferențe au fost observate în Letonia, Estonia și Lituania, persoanele cu vârsta de 18 ani și peste depășind riscul copiilor cu 8,0, 7,1 și, respectiv, 3,6 pp. Potrivit Eurostat, copiii ai căror părinți au atins un nivel de educație superior erau mai puțin probabil să fie expuși sărăciei sau excluziunii sociale.

Astfel, 61,2% dintre copiii din UE care trăiau cu părinți care aveau cel mult studii secundare inferioare erau expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. Pentru cei cu părinți care au obținut studii superioare, proporția a fost de 11,0%. Acest lucru a dus la un decalaj de risc de 50,2 pp pe baza nivelului de educație al părinților. La nivel național, diferența a fost de peste 50,0 puncte procentuale în 16 țări UE. Cele mai mici decalaje au fost observate în Danemarca (29,3 pp), Portugalia (29,5 pp) și Estonia (35,5 pp), în timp ce cele mai mari diferențe au fost înregistrate în România (69,9 pp), Cehia (70,4 pp) și Bulgaria (71,5 pp).

Aproape 100 milioane de amărâți

Statisticile pe anul trecut arată că 93,3 milioane de persoane din UE erau expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, adică 21% din populația totală a Uniunii.  Riscul de sărăcie sau excluziune socială în UE a fost, în 2024, mai mare pentru femei decât pentru bărbați (21,9% față de 20,0%).

În 2024, la nivelul UE, statutul de muncă a influențat puternic rata de risc de sărăcie sau de excludere socială, variind de la 10,9% pentru persoanele angajate la 66,6% pentru șomeri. Peste o cincime (21,9%) din populația UE care trăia în gospodării cu copii aflați în întreținere era expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială în 2024.  Bulgaria (30,3%), România (27,9%) și Grecia (26,9%) au raportat cele mai mari cote de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială în 2024. În schimb, Olanda, Slovenia și Cehia au prezentat cote sub 16,0%.

Pământurile rare, atuul Chinei

Potrivit U.S. Geological Survey, China controla 69% din producția minieră de pământuri rare în 2024 și aproape jumătate din rezervele mondiale.

„Nu poți construi o mașină modernă fără pământuri rare”, subliniază firma de consultanță AlixPartners. Un vehicul electric tipic cu un singur motor cu baterie include aproximativ 550 de grame de componente care conțin pământuri rare. Iar companiile chineze au ajuns să domine lanțul de aprovizionare pentru aceste minerale.

La începutul lunii aprilie, Beijingul a anunțat restricții la export pentru șapte pământuri rare, inclusiv terbiul, din care 9 grame sunt folosite în mod obișnuit într-un vehicul electric, potrivit CNBC. Practic, nu există aproape nicio alternativă la China pentru obținerea pământurilor rare.

În prezent, țara  controlează peste 90 % din aprovizionarea globală rafinată pentru cele patru elemente de pământuri rare (Nd, Pr, Dy, Tb), care sunt utilizate la fabricarea magneților permanenți pentru motoarele vehiculelor electrice, afirmă Agenția Internațională pentru Energie. Până în 2030, aproape 50 % din valoarea de piață a rafinării va fi concentrată în China.

„Estimez că aproximativ 70% din cele peste 200 de kilograme de minerale dintr-un vehicul electric trec prin China, dar variază în funcție de vehicul și producător. Este greu de stabilit o cifră definitivă”, a declarat Henry Sanderson, membru asociat la The Royal United Services Institute for Defence and Security.

China rafinează 68 % din cobaltul global, 65 % din nichel și 60 % din litiul necesar pentru bateriile mașinilor electrice.

Mineralele sunt utilizate în cantități mult mai mari în domeniul apărării. De exemplu, avionul de luptă F-35 conține peste 900 de kilograme de pământuri rare, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, cu sediul în Washington.

În ultimii doi ani, China și-a revizuit evaluarea asupra unei categorii mai largi de metale cunoscute sub denumirea de minerale critice. În vara anului 2023, a anunțat că va restricționa exporturile de galiu și germaniu, ambele utilizate în fabricarea cipurilor. Un an mai târziu, a impus restricții privind antimoniul, componentă importantă în industria de armament.

Mai pompează Occidentul bani în Ucraina? Zelenski cere miliarde de dolari

Volodimir Zelenski a făcut apel la aliații occidentali să furnizeze Ucrainei 30 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului pentru a stimula producția internă de arme și a opri avansul Rusiei.

Având în vedere că sprijinul SUA sub președinția lui Donald Trump scade și că eforturile de negociere a păcii cu Vladimir Putin stagnează, Ucraina se concentrează din ce în ce mai mult pe resurse proprii. Dar economia zdrobită de război este departe de investițiile necesare pentru a crește producția de arme, a precizat Zelenski, citat de Bloomberg. Cele 30 de miliarde de dolari ”sunt necesare pentru a acoperi acest deficit”.

Problema finanțării este extrem de importantă deoarece ajutorul primit din 2022 se epuizează, în condițiile în care nu se întrevede sfârșitul războiului. De asemenea, nu e clar dacă  administrația Trump va aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina.

Și Zelenski are o problemă de abordare: susține că activele rusești înghețate ar putea fi o sursă de finanțare – și intenționează să îndemne țările din Grupul celor Șapte să își intensifice eforturile.

G-7 a formulat anul trecut un plan pentru împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de euro, susținut de profiturile viitoare obținute din active rusești sancționate în valoare de aproximativ 350 de miliarde de dolari.

Dar acest plan nu funcționează din cauza reticenței unor țări din UE – Germania, Franța și Belgia –  și a Băncii Centrale Europene de a merge până la capăt. Rusia ar contesta în mod inevitabil confiscarea activelor sale în instanță și, atât timp cât un astfel de caz este în curs de desfășurare, fondurile vor rămâne înghețate și inaccesibile Kievului.

Zelenski vrea să participe la un summit al liderilor G-7 (SUA, Regatul Unit, Germania, Franța, Italia, Canada și Japonia) în Alberta, Canada, luna viitoare. Totuși, se pune întrebarea dacă Ocidentul mai este dispus să pompeze bani în Ucraina.

Uniunea Europeană, deja afectată de tarifele americane, va cheltui 800 de miliarde de euro pentru reînarmare. Dacă se va retrage din negocierile de pace, administrația Trump poate lăsa Ucraina fără finanțarea SUA. Războiul înghite sume uriașe de bani, iar aliații Kievului par mai strânși la pungă.

Între timp, Rusia pregătește o ofensivă de vară în regiunile ucrainene Dnipropretrovsk, Donețk(orașele Pokrovsk şi Kostiantinivka), Sumî, Luhansk și Harkov.

SUA, Emiratele Arabe și Inteligența Artificială – potrivire perfectă

Statele Unite produc în prezent cele mai avansate cipuri din lume, în timp ce Emiratele Arabe Unite dispun de energie ieftină din abundență pentru a alimenta centre de date bazate pe inteligența artificială.

SUA și EAU sunt aliați de o jumătate de secol, iar Abu Dhabi l-a primit în această lună pe Donald Trump cu onoruri fără precedent și promisiuni de investiții, dintre care multe s-au concentrat pe tehnologie și AI, notează CNBC.

În ochii multor afaceriști din Silicon Valley și Washington până în Abu Dhabi și Dubai, alianța din ce în ce mai puternică dintre cele două țări în domeniul inteligenței artificiale – pentru care au fost deja angajate sute de miliarde de dolari – este o potrivire perfectă.

„Statele bogate în energie din Golf se alătură listei de parteneri de încredere în momentul în care rețelele centrelor de date din SUA își ating limitele fizice”, a declarat Myron Xie, expert în tehnologie la SemiAnalysis.

În același timp, „Emiratele Arabe Unite au acces la calculatoare avansate și la profesioniști, ceea ce le ajută să își urmărească propriile obiective suverane în materie de inteligență artificială”.

Obiectivul Washingtonului este clar: să se asigure că întreprinderile americane conduc cursa globală a inteligenței artificiale cu China și să răspândească tehnologia americană în întreaga lume.

În cadrul vizitei lui Trump în Orientul Mijlociu – care a inclus opriri în Riad, Doha și Abu Dhabi – au fost anunțate acorduri comerciale în valoare de peste 200 de miliarde de dolari între SUA și EAU. Totalul acordurilor de investiții în regiunea Golfului, inclusiv cele din Arabia Saudită și Qatar, a depășit 2 trilioane de dolari.

Ca parte a acordurilor din Abu Dhabi, OpenAI, Oracle, Nvidia și Cisco Systems au anunțat că vor contribui la construirea campusului Stargate EAU. Proiectul Stargate este un vehicul de investiții de 500 de miliarde de dolari din sectorul privat axat pe inteligență artificială, anunțat de OpenAI în ianuarie, în parteneriat cu firma de investiții MGX din Abu Dhabi și SoftBank din Japonia.

Un cluster AI inițial de 200 de megawați ar trebui să fie lansat în Abu Dhabi anul viitor. Iar acordul privind campusul Stargate înseamnă că Emiratele Arabe Unite vor avea acces la multe dintre cele mai recente cipuri, tehnologii americane și software Nvidia.

„Calculul, nu țițeiul, va fi pilonul central al relației dintre SUA și Golf”, a declarat Mohammed Soliman, senior fellow la Middle East Institute din Washington, referindu-se la hardware-ul și puterea de procesare, necesare pentru a antrena și a rula modelele AI.

Fostul deputat Dan Vîlceanu, trimis în judecată după altercația avută cu Florin Roman, în Parlament

0

La un an de la incidentul din Parlament, fostul deputat Dan Vîlceanu află că a fost trimis în judecată, dosarul urmând să ajungă pe masa magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție (Instanța Supremă).

Fostul deputat Dan Vîlceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru ultraj, purtare abuzivă și tulburarea ordinii și liniștii publice, după ce anul trecut l-a bătut în Parlament pe deputatul PNL Florin Roman – informează miercuri, 28 mai, Agerpres.

Dan Vîlceanu a fost ales în Parlament pe listele Partidului Național Liberal, iar la momentul incidentului era deputat neafiliat.

În urmă cu un an, mai precis în luna mai 2024, Florin Roman și Dan Vîlceanu au avut o altercație în plenul Camerei Deputaților și în afara sălii de plen, Roman susținând că a fost agresat fizic.

„Am trăit un moment prin care nu credeam ca voi trece vreodată într-o lume civilizată. I-am reproșat deputatului neafiliat Dan Vîlceanu încălcarea regulamentului prin prezența lui în băncile grupului PNL. Problema dumnealui la Parlament era să afle câți primari au plecat la Călărași. A urmat o altercație verbală, după care am fost bruscat fizic spre ieșirea din plen. În afara sălii de plen am fost agresat fizic, din nou, în mod golănesc, cu o lovitură cu genunchiul aplicat în zona nasului”, declara, la acea vreme, liberalul Florin Roman.

Altercația dintre cei doi a fost surprinsă de camerele de luate vederi, iar imagini cu incidentul au apărut în spațiul public.

Ce a anunțat Parchetul

Între timp, procurorii au făcut cercetări. Iar miercuri Parchetul General a ieșit cu precizări, într-un comunicat de presă.

„Din probatoriul administrat a reieșit că, pe 21 mai 2024, ora 11:15, în timp ce se afla în plenul Camerei Deputaților, în Palatul Parlamentului, inculpatul a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, deputat în Parlamentul României, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției publice dată de mandatului constituțional de deputat al României. Prin actele de violență, inculpatul a provocat persoanei vătămate leziuni traumatice, prin lovire cu corp dur și zgâriere, necesitând pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale.

Totodată, inculpatul, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției de deputat în Parlamentul României, a adresat expresii jignitoare persoanei vătămate, faptele sale având drept consecință tulburarea ordinii și liniștii publice”, susține Parchetul General într-un comunicat de presă.

Nu în ultimul rând, ar fi de precizat faptul că procurorii menționează că Dan Vîlceanu beneficiază de imunitate parlamentară pentru opinii politice – aspect reglementat de dispozițiile art. 20 – 22 din Legea nr. 96/2006 și art. 72 din Constituție -, însă deputații și senatorii pot fi însă urmăriți și trimiși în judecată pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

FACIAS lansează campania națională „Abuzurile ucid”, după moartea lui Marius Andrei Drăgan

0

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) lansează campania națională „Abuzurile ucid”, care încurajează cetățenii să raporteze cazuri de abuz în instituțiile statului care ar trebui să protejeze cetățenii, așa cum sunt spitalele sau centrele de îngrijire.

Demersul vine după moartea în toamna anului trecut a lui Marius Andrei Drăgan, un tânăr de doar 16 ani, într-un spital din Târgu Jiu, după ce un medic a refuzat să îl opereze.

„Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) lansează campania națională „Abuzurile ucid”, cu scopul de a identifica și sancționa abuzurile comise în instituții care ar trebui să protejeze cetățenii: spitale publice, centre rezidențiale pentru vârstnici, centre de îngrijire și protecție a copiilor. Inițiativa vine ca reacție directă la cazul tragic al adolescentului Drăgan Marius Andrei, care a murit în noiembrie 2024, după ce a fost abandonat de un sistem medical care ar fi trebuit să-i salveze viața.

Cazul lui Andrei evidențiază, din nou, incapacitatea statului român de a proteja cetățenii aflați în situații de risc. Un adolescent de 16 ani, care necesita o intervenție chirurgicală urgentă, a fost lăsat să moară pentru că medicii au refuzat să intervină. Transferul către un alt spital a fost amânat nejustificat timp de peste 3 ore, un transfer care în mod normal ar fi trebuit să dureze puțin peste o oră, iar protocolul medical de urgență a fost încălcat.

Această tragedie nu este un caz izolat, ci reflectă consecințele nepăsării și a lipsei de răspundere față cetățeni, prezente în spitale, centre pentru vârstnici sau instituții unde copiii sunt abandonați în grija unui sistem indiferent.

Prin campania „Abuzurile ucid”, FACIAS lansează o platformă națională prin care cetățenii pot sesiza, inclusiv sub anonim,  fără teama unor posibile repercusiuni, abuzurile comise în spitale și centre aflate în grija statului. Pot fi raportate abuzuri precum: cazuri de malpraxis, condiții inumane, lipsa îngrijirii, umilirea pacienților, refuzul de tratament, dar și deficiențe grave în administrarea acestor instituții. Nu este nevoie de avocat sau de cunoștințe juridice. Sesizările trebuie să însoțite de dovezi precum (documente, înregistrări, fotografii, etc.)

FACIAS face apel la cetățeni să semnaleze, sub anonimat, orice abuz sau nedreptate la care au fost supuși sau la care au fost martori, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete iar cei vinovați să fie sancționați.

FACIAS va analiza fiecare caz semnalat de cetățeni în cadrul Campaniei „Abuzurile ucid” și va întreprinde toate demersurile legale necesare, pentru ca tragedii precum cea a lui Andrei să nu se mai repete, iar cei responsabili de astfel de abuzuri să fie trași la răspundere în fața legii”, transmite FACIAS într-un comunicat de presă.

Suprasolicitarea Digitală: Când Creierul Spune „Ajunge”

Trăim într-o epocă în care „online” a devenit starea noastră implicită. Răspundem la e-mailuri în pat, facem scrolling la semafor, lucrăm în fața a două monitoare și ne relaxăm pe telefon.

🧠 Problema? Creierul nostru biologic nu este adaptat acestui tip de stimulare continuă.

Suprasolicitarea digitală – sau epuizarea informatică – este o formă reală de stres cronic, tot mai prezentă în rândul adulților tineri și adolescenților.

Ce este suprasolicitarea digitală?

Este o stare de epuizare fizică, emoțională și cognitivă generată de expunerea prelungită la ecrane, notificări și informații.
📌 Nu este doar despre „timpul pe ecran”, ci despre lipsa spațiului mental, a tăcerii, a procesării gândurilor.

Semne frecvente ale suprasolicitării digitale

  • Dificultăți de concentrare
  • Iritabilitate sau lipsă de răbdare
  • Senzația de „ceață mentală”
  • Somn superficial sau întrerupt
  • Dependență de telefon sau notificări
  • Oboseală oculară, dureri de cap
  • Scăderea empatiei și a conectării emoționale

📊 Potrivit unui raport al Digital Wellness Lab (2024), peste 68% dintre utilizatorii activi de internet simt cel puțin două simptome ale oboselii digitale, zilnic.

Cum ne afectează tehnologia sănătatea mentală?

🧠 Tehnologia afectează:

  • Sistemul nervos simpatic – rămânem în „mod alertă”
  • Ritmul circadian – lumina albastră întârzie secreția de melatonină
  • Nivelurile de dopamină – notificările frecvente creează micro-dependențe
  • Conectarea reală – înlocuim interacțiunile umane cu like-uri

 Soluții practice: cum reduci suprastimularea digitală

📴 1. Stabilește „limite de ecran”

  • Fără telefon dimineața în primele 30 minute
  • Pauză de la telefon cu 1h înainte de somn
  • O zi pe săptămână cu minim 3 ore „offline” complet

🌿 2. Creează „spații libere de tehnologie”

  • Dormitorul fără ecrane
  • Masa în familie fără telefoane
  • Plimbări zilnice fără muzică sau podcast

🧘 3. Înlocuiește scrolling-ul cu activități regenerative

  • 10 min de respirație conștientă
  • Citit o carte în format fizic
  • Gătit, grădinărit, scris de mână

📊 4. Folosește tehnologia conștient

  • Dezactivează notificările inutile
  • Monitorizează timpul petrecut online
  • Fii atent(ă) cum te simți DUPĂ ce stai pe telefon

Detoxifierea digitală nu înseamnă renunțare – înseamnă echilibru

🔔 Nu trebuie să devii anti-tehnologie. Ci pro-tine.
Învață să folosești tehnologia în favoarea ta, nu împotriva sănătății tale mentale.

📌 Când oferi minții pauză, apare claritatea.
Când reduci zgomotul, apare liniștea.
Când te deconectezi de la ecrane, te reconectezi cu tine.

Ce n-a reușit Piața Victoriei a reușit Georgescu

1. După ce au pierdut alegerile, Antena 3 i-a înjurat zece zile pe Georgescu și Simion, deși neamul prost din galerie și teosoful cu o oliță între toarte (pardon, între urechi) nu mai reprezintă nimic. Dar nu i-a înjurat pentru ce trebuie. Prin tot ce au făcut într-o campanie țărănoasă, abrazivă și izolaționistă, Simion și Georgescu au acreditat USR. Din cauza celor doi, trotinetarii și-au recăpătat avântul din 2016 – 2017. Și își permit orice. Inclusiv să se folosească de Nicușor Dan, pe care l-au dat afară din partid când acesta a avut o reacție bărbătească. Sunt oameni care disprețuiesc USR fără a da doi bani pe PSD și ”mișcarea suveranistă”. Oricine știe câte nenorociri au făcut combinagiii muți și chiar umili (ca să-și apere strânsura) din PSD. Cât despre ”suveranism”, schimbați naibii denumirea! A umplut-o Georgescu de ridicol.

   2. Să recapitulăm. Salamandrele oengiste de după Colectiv, Girafa de la Antipa, steagul altei țări la pozele de profil, ”Vaccinează-te ca să ieșim la terasă!”, oamenii îngropați în saci, gunoiul lăsat în fața școlilor din Sectorul 1, ”Cine nu sare ia condamnare!”, cererea de a fi legalizate drogurile, trotinetarii care merg pe contrasens, înscăunarea ca ministru al Sănătății a unui perfid jovial, părinte unu și părinte doi, proslăvirea Gretardatei Thunberg. Toate enormitățile astea aparțin USR. 90% dintre români (oameni care votează PSD, PNL, UDMR, AUR și absenții din duminicile electorale) sunt scârbiți de așa ceva. Dar le-a legitimat predicatorul confuz Georgescu, într-o dublă campanie a degringoladei, în care a amestecat medicina naturistă, dacii, șamanii înarmați și o abureală patriotică față de care protocronismul era artă, știință și tehnică. Lista cu grozăviile useriste rămâne deschisă.

  3. Am uitat de o doamnă din Guvernul Cioloș. De un atac comunist la adresa familiei și a proprietății. Un atac demn de doamna Kollontai din perioada stalinistă. ”Cred că am fi oameni mai buni dacă, în calitate de descendenți ai vânătorilor, NU AM AVEA PROPRIETĂȚI ȘI AM TRĂI ÎN GRUPURI ÎN LOC DE CUPLURI.” Îi dau dreptate. Căsătoria în grup sau societatea de partuză mi se pare cea mai bună soluție. Să-nlocuim cuplul cu grupul, iubești o albină, te f… tot stupul!

4. Ce n-a reușit Piața Victoriei au reușit la aceste alegeri PSD, PNL și Georgescu. Au reușit să omoare partidele politice. USR nu intră la socoteală. E un ONG cu impunitate. Iar aceste partide moarte și oengeul cu elan buldozerist vor să facă un guvern pentru România.

UPDATE. Nicușor Dan confirmă că a vorbit cu președintele Donald Trump: SUA „reprezintă un aliat extrem de apropiat al României”

După ce în primă fază a păstrat misterul în privința acestui subiect, președintele Nicușor Dan a confirmat, miercuri, prin intermediul unui mesaj transmis pe o rețea de socializare, faptul că a vorbit cu liderul american Donald Trump.

UPDATE 13.23. Președintele Nicușor Dan a confirmat, prin intermediul unei postări pe pagina sa oficială de Facebook, faptul că a discutat telefonic cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

„Am fost onorat să port o discuție cu președintele Donald Trump și să-i mulțumesc pentru mesajul de felicitare pe care mi l-a adresat.

Statele Unite ale Americii reprezintă un aliat extrem de apropiat al României și un partener strategic esențial.

În cadrul conversației mi-am reafirmat angajamentul constant față de aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre țările noastre, în toate domeniile de interes comun.
Aștept cu interes o cooperare strânsă cu președintele Trump și cu administrația sa.”

Știre inițială:

A discutat cu Donald Trump? Nicușor Dan păstrează misterul: „Nu infirm, nu confirm”

După vestea aflată în primă fază pe surse – aceea că președintele român ar fi avut o discuție, la telefon, marți seară, cu liderul american Donald Trump – Nicușor Dan a fost întrebat despre acest aspect. Mai ales că e un subiect de real interes. Ce a răspuns noul lider de la Cotroceni?

Președintele Nicușor Dan a declarat, miercuri dimineață, 28 mai, întrebat dacă a avut o convorbire la telefon cu omologul american, Donald Trump, că nu infirmă și nici nu confirmă acest lucru. Dar a spus că relația României cu SUA este „în curs de ameliorare”.

„Sunt convorbiri telefonice cum a fost cu doamna von der Leyen ieri dimineață pe care s-a agreat dinainte ce se comunică, sunt alte convorbiri telefonice, deci nu confirm, nu infirm, pe care nu s-a agreat și atunci nu o să fac niciun comentariu”, a afirmat Nicușor Dan, într-o declarație acordată presei în fața casei în care locuiește.

El a adăugat că, în ultimele zile, au fost „mai multe schimburi pe canale diplomatice”. „Eu cred că relația noastră este în curs de ameliorare”, a spus Nicușor Dan, când a fost întrebat despre relația România- SUA.

Întrebat dacă va merge la Washington, șeful statului a răspuns că în momentul în care va fi invitat se va duce „cu mare plăcere”.

„Pe măsură ce relațiile noastre bilaterale vor progresa, vă vom informa”, a mai transmis președintele Nicușor Dan.

Potrivit surselor Digi24, discuția dintre cei doi șefi de stat a avut loc marți seară și a durat circa zece minute, iar Donald Trump al-a invitat pe președintele României să facă o vizită în SUA.

Înainte de această convorbire telefonică, pe 21 mai, Nicuşor Dan a transmis mulţumiri preşedintelui SUA, Donald Trump, într-un mesaj postat pe platforma X, după ce acesta a nominalizat noul ambasador SUA la Bucureşti. El a spus atunci că aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu liderul de la Casa Albă şi cu administraţia acestuia pentru a consolida parteneriatul strategic.

Marți, Nicușor Dan a vorbit la telefon și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta l-a felicitat după preluarea mandatului de președinte al României.


Citiți și: Ursula ne-a făcut „parteneri egali” doar cât am fost buni de poză

Alertă în Sistem: Trump se uită cu lupa la alegerile prezidențiale din România!

Vremea se încălzește în București, dar vor mai fi și ploi. Cum arată prognoza specială pentru Capitală

0

După un interval în care a tot plouat în Capitală, aflăm de la meteorologi care sunt estimările pentru zilele de miercuri și joi. Precipitațiile nu vor lipsi cu totul din peisaj, dar vestea bună e vremea că se mai încălzește.

Și miercuri și joi sunt așteptate ploi în București, însă slabe cantitativ, potrivit unei prognoze speciale pentru Capitală, ce a fost emisă în 28 mai de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Prognoza e valabilă până joi seară târziu, 29 mai.

Iată ce vești vin de la specialiștii ANM cu privire la vremea din Capitală:

Prognoză meteorologică pentru intervalul 28.05.2025 ora 10:00 – 29.05.2025 ora 09:00

Cerul va avea înnorări temporare și trecător mai ales în primele ore ale intervalului vor fi ploi slabe. Vântul va sufla slab și moderat.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar cea minimă va fi de 11…13 grade.

Prognoză meteorologică pentru intervalul 29.05.2025 ora 09:00 – 29.05.2025 ora 23:00

Valorile termice diurne vor crește, astfel că temperatura maximă va fi de 23…24 de grade.

Cerul va avea înnorări temporare și îndeosebi după-amiaza și seara vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse și descărcări electrice.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor.

Cod portocaliu de ploi abundente în 12 județe. Zonele vizate de avertizarea ANM

În municipiul București nu sunt în vigoare mesaje de avertizare pentru fenomene meteorologice periculoase.

Însă tot miercuri, ANM a emis noi atenţionări Cod galben şi Cod portocaliu de ploi, valabile în mai multe județe ale ţării.

foto: meteoromania.ro

Astfel, în intervalul 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 este în vigoare o avertizare Cod galben de ploi însemnate cantitativ, meteorologii anunțând că „în Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania și nordul Munteniei va continua să plouă însemnat cantitativ și se vor acumula 20…40 l/mp”.

Prin intermediul unei avertizări Cod portocaliu, valabile în intervalul 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03, specialiștii ANM atrag atenția că „în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Harghita, Covasna și zona montană a județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Brașov va continua să plouă important cantitativ și se vor acumula 30…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp”.

Se teme PSD că Bolojan ar putea deveni premier? Ce zice Grindeanu: „În principiu, nu trebuie să…” – VIDEO

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, după consultările de la Cotroceni cu președintele Nicușor Dan, că „nu există o certitudine” privind intrarea PSD la guvernare. Acesta a spus că PSD dorește să fie convenit întâi un program de guvernare și apoi partidul va lua o decizie, dar nu fuge de responsabilitate.

El a fost întrebat, după consultările de la Cotroceni, dacă PSD va intra la guvernare. „Nu există o certitudine de acest tip. Noi în primul rând trebuie să discutăm despre programe și despre proiecte.

Şi ăsta e pasul următor pe care îl vom face noi și ceilalți care pot face parte dintr-o eventuală viitoare majoritate în Parlament. Pe noi ne interesează în primul rând aceste programe, acest program până la urmă de guvernare şi după aceea vom lua o decizie. Vom lua o decizie în partid”, a explicat Sorin Grindeanu.

El a mai fost întrebat ce aşteaptă PSD să vadă pentru a face parte din guvern. „Ne interesează programul de guvernare, măsurile care vor trebui a fi luate de către guvern, dacă suntem într-o zonă în care convenim că acele măsuri sunt cele necesare, da, vom face următorul pas, vom supune atenţiei partidului această opţiune de a intra sau nu la guvernare”, a afirmat Grindeanu.

Întrebat de varianta Bolojan premier: Nu am discutat de persoane astăzi

Pe finalul conferinței de presă, Sorin Grindeanu a fost întrebat dacă îi este frică PSD-ului de varianta Ilie Bolojan premier.

PSD este cel mai important partid din țara asta. În principiu, nu trebuie să punem problema vreodată așa. Eu cred că PSD… nu cred, știu că PSD a spus prezent de fiecare dată când țara a avut nevoie. Nu a fugit de responsabilitate! PSD a fost partidul care atât timp cât a fost la guvernare a băgat România în NATO, a terminat negocierile cu UE.

Nu au trecut nici șase luni de când cu PSD, având prim-ministru, am intrat în Schengen. Astea sunt lucruri pe care PSD le-a făcut.

PSD nu are temeri legate de o persoană sau alta. Tocmai de aceea v-am spus că nu am discutat de persoane astăzi”, a afirmat Grindeanu.

Citiți și: 

Și-au luat România înapoi! „Binomul” a depus jurământul

„Ciuma neagră” intră în Palatul Victoria pe sub ușă

Simion, ironic la adresa președintelui Macron, după filmarea devenită virală: „Vă mulțumesc foarte mult, doamnă Macron”

Liderul AUR, George Simion, a transmis un comentariu într-o notă ironică la adresa președintelui francez Emmanuel Macron, ca reacție la imaginile devenite virale, în care acesta a părut să fie lovit de către soția sa, la coborârea din avionul cu care aceștia au ajuns, zilele trecute, la Hanoi.

Simion i-a mulțumit, ironic, soției lui Macron, Brigitte Macron, profesoară de profesie, pentru că „și-a corectat” elevul.

sursa foto: captură X/George Simion

„În numele României, vă mulțumesc foarte mult, doamnă Macron, pentru corectarea elevului dumneavoastră.

Odată profesor, întotdeauna profesor!”, a scris George Simion, pe X, cu trimitere la Emmanuel Macron de la soția sa.

Imaginile cu gestul surprinzător s-au viralizat

Reacția liderului AUR – fost candidat ajuns în marea finală a alegerilor prezidențiale, din 18 mai – vine după ce imagini filmate cu scurt timp înainte de coborârea cuplului prezidențial francez din aeronava ce îi adusese la Hanoi, pentru o vizită oficială, s-au viralizat. În filmarea care s-a răspândit cu repeziciune pe rețelele de socializare președintele Macron a putut fi văzut în ușa avionului, apoi au apărut braţele soției sale, fără ca Brigitte Macron să apară clar în imagini. Aceasta își duce mâinile spre faţa preşedintelui, părând să-l lovească sau să-l împingă.

Şeful statului francez a părut surprins de gestul soției sale, dar realizând că sunt filmați a salutat persoanele aflate la scara avionului și a părut să caute să depășească momentul neașteptat.

Ulterior, încercând să pună capăt oricăror zvonuri sau comentarii răutăcioase, acesta a spus că a fost pur și simplu o „ciondăneală” în „glumă” cu soția sa.

 

Breaking News… în jurul lumii: Europa, în goana înarmării. America, scandal pe vizele studențești

🌍 Europa

Cerere record în industria de apărare europeană

Potrivit The Japan Times, companiile europene din domeniul apărării înregistrează o cerere fără precedent, determinată de escaladarea conflictelor regionale. Criza forței de muncă specializate devine o provocare majoră în onorarea contractelor.

TSMC își extinde prezența în Europa printr-un centru la München

După cum a informat TrendForce, gigantul taiwanez TSMC va deschide primul său centru european de proiectare la München, Germania. Activitatea se va concentra pe aplicații auto și soluții bazate pe inteligență artificială.

Franța acuzată de distrugerea habitatelor marine protejate

Într-un nou raport dezvăluit de GlobeNewswire, organizația Oceana atrage atenția asupra impactului pescuitului industrial în parcurile marine franceze. Se solicită măsuri urgente pentru protejarea biodiversității, mai ales înaintea Conferinței ONU privind oceanele.

🌎 America

SUA suspendă interviurile pentru vizele studențești

Conform Australian Financial Review, administrația Trump a suspendat interviurile pentru vizele studențești, decizie care provoacă reacții critice din partea universităților de top și îngrijorări privind viitorul educației internaționale.

Creștere puternică a burselor după amânarea tarifelor

În baza unei analize Wall Street Journal, indicii bursieri americani au înregistrat creșteri semnificative, în special Dow Jones, în urma deciziei Casei Albe de a amâna impunerea de tarife comerciale și a reluării negocierilor cu UE.

Summit CCUS în Columbia pentru soluții de captare a carbonului

După cum se precizează în comunicarea oficială CCUS Latin America, orașul Cartagena găzduiește o conferință internațională dedicată tehnologiilor CCUS. Obiectivul este elaborarea unor strategii concrete pentru reducerea amprentei de carbon în America Latină.

Noi acorduri de călătorie fără viză încheiate de state sud-americane

Potrivit Travel and Tour World, țări precum Argentina și Brazilia au încheiat acorduri de liberalizare a regimului de vize cu mai multe state europene și asiatice, în vederea creșterii mobilității turistice și economice.

🌏 Asia

Groenlanda avertizează: Am putea apela la China dacă Occidentul nu investește

Groenlanda a avertizat că ar putea apela la China dacă investitorii din SUA și Europa nu vor sprijini sectorul său minier. Ministrul pentru afaceri și resurse minerale al Groenlandei și-a exprimat frustrarea față de lipsa unui angajament reînnoit din partea Statelor Unite față de insulă. Într-un interviu acordat publicației Financial Times, ea a declarat: „Vrem să ne dezvoltăm sectorul de afaceri și să-l diversificăm, iar acest lucru necesită investiții externe”, adăugând: „Ne dorim într-adevăr parteneriate cu europenii și americanii. Dar dacă aceștia nu se implică, cred că va trebui să ne uităm în altă parte.”

Creșterea cheltuielilor pentru apărare în Asia

Într-un raport publicat de Reuters, se arată că mai multe state asiatice își majorează semnificativ bugetele militare, în contextul unei securități regionale tot mai fragile. Investițiile vizează atât achiziții de arme, cât și dezvoltarea tehnologiilor avansate.

Summit economic tripartit ASEAN-Golful Persic-China

Conform Asahi Shimbun, la Bangkok a început un summit ce reunește lideri din ASEAN, statele Golfului și China. Discuțiile vizează extinderea colaborărilor economice, în paralel cu tensiunile generate de noile politici comerciale ale SUA.

OMS avertizează asupra reîntoarcerii rujeolei

Pe baza unui avertisment emis de Organizația Mondială a Sănătății, rujeola și alte boli prevenibile reapar în Asia-Pacific, din cauza acoperirii vaccinale scăzute. OMS atrage atenția asupra riscurilor pentru copii, mai ales în zonele rurale.

🌍 Africa

ECOWAS marchează 50 de ani de la înființare

Conform unei relatări Paradigm News, liderii statelor din Africa de Vest s-au reunit la Lagos, Nigeria, pentru a sărbători Jubileul de Aur al Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS). Evenimentul evidențiază angajamentul regional față de integrare economică și stabilitate politică.

Critici la adresa Uniunii Africane privind situația din Libia

Potrivit unui editorial publicat de Modern Diplomacy, Uniunea Africană este criticată pentru lipsa unei reacții față de tratamentul abuziv aplicat imigranților de culoare în Libia. Autorii cer o implicare mai fermă în apărarea drepturilor omului pe continent.

🌏 Australia

Acuzații de comportament inadecvat în parlamentul australian

Potrivit NDTV, o parlamentară musulmană a susținut că a fost presată de un coleg să consume alcool și să danseze în mod nepotrivit. Incidentul a declanșat o anchetă la nivelul parlamentului federal.

Refacerea coaliției dintre liberali și naționaliști

După cum relatează ABC Australia, partidele Liberal și Național au ajuns la un nou acord de coaliție, la doar o săptămână după despărțirea politică. Acordul prevede formarea unei opoziții consolidate în fața guvernului laburist.

Avertizor de integritate pierde apelul în instanță

Conform CityNews Halifax, un avertizor australian care a expus presupuse crime de război a pierdut apelul pentru reducerea pedepsei cu închisoarea. Cazul readuce în atenție problema protecției avertizorilor de integritate în Australia.

🌏 Antarctica

Curățenie ecologică reușită în una dintre cele mai izolate baze

Într-un articol publicat de Scoop New Zealand, este relatată o amplă acțiune de curățare a unei baze științifice antarctice, care a protejat unul dintre cele mai limpezi lacuri de pe planetă de contaminarea cu deșeuri istorice.

Cercetare: excrementele de pinguin ajută la formarea norilor

Potrivit The Independent, cercetători au descoperit că amoniacul din excrementele pinguinilor din Antarctica contribuie la formarea norilor, oferind un efect potențial de răcire asupra ecosistemului în fața schimbărilor climatice.

 

 

Consultări-maraton la Cotroceni. Ce a declarat Nicușor Dan înainte de a începe discuțiile cu partidele parlamentare

0

Până să înceapă, miercuri dimineață, la Cotroceni, consultările informale cu reprezentanții formațiunilor parlamentare, președintele Nicușor Dan a declarat că își dorește ca, pentru o majoritate stabilă, cele patru partide pro-occidentale să facă parte din noul Guvern. El a evitat să mai spună clar că îl dorește pe Ilie Bolojan în funcția de prim-ministru.

Referindu-se la consultări, Nicușor Dan a spus, în fața presei, că „sunt pe două planuri: unu – să vedem cum echilibrăm bugetul și doi – să vedem cum facem Guvernul, dar al doilea depinde de primul”.

Când speră s-ar putea forma noul Guvern

Întrebat în cât timp consideră că se va forma noul Guvern, Nicușor Dan a răspuns scurt: „Eu sper în două – trei săptămâni”

El mai spune că își dorește ca să fie în Guvern cele patru partide pro-occidentale. „Cel mai important este să dai, din punct de vedere economic, stabilitate și predictibilitate și nu poți să faci asta cu un guvern minoritar. De asta eu îmi doresc ca cele patru partide pro-occidentale să fie în guvern, să avem o majoritate stabilă”, a afirmat Nicușor Dan, întrebat dacă e posibil un guvern fără PSD.

Despre varianta Ilie Bolojan premier sau a unui premier tehnocrat, Nicușor Dan a afirmat că „există multe variante pe masă”.

Programul consultărilor de miercuri

Discuțiile de miercuri, de la Cotroceni, ar urma să dureze peste 10 ore. Potrivit programului făcut public de la Cotroceni, partidele vor veni pe rând, fiind alocat între o oră și o oră și jumătate pentru consultări cu fiecare formațiune politică.

Primii care intră la consultările cu președintele Nicușor Dan sunt cei de la PSD, urmați, rând pe rând, de reprezentanții PNL, USR și UDMR.

„În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) din Constituția României, Președintele României, Nicușor Dan, a invitat, la Palatul Cotroceni, reprezentanții partidelor și formațiunilor politice din Parlamentul României, pentru consultări informale privind situația economică și politică a țării.” – a anunțat marți, 27 mai, Administrația Prezidențială.

Conform sursei citate, consultările vor avea loc miercuri, 28 mai, după următorul program:

Ora 09:00: Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 10:30: Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 12:00: Uniunea Salvați România (USR);

Ora 13:30: Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);

Ora 15:00: Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale;

Ora 16:00: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 17:00: Partidul S.O.S. România;

Ora 18:00: Partidul Oamenilor Tineri (POT);

Ora 19:00: Parlamentari neafiliați.

Citiți și: 

Și-au luat România înapoi! „Binomul” a depus jurământul

„Ciuma neagră” intră în Palatul Victoria pe sub ușă