Acasă Blog

Poate Europa să compenseze lipsa de arme americane pentru Ucraina?

Se confirmă o anumită dezangajare din partea Statelor Unite față de Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

Casa Albă a anunțat deja suspendarea mai multor livrări de armament către Kiev, inclusiv muniții și rachete de apărare aeriană. În cadrul Pentagonului, cresc îngrijorările cu privire la diminuarea stocurilor.

Rusia se bucură: „Cu cât sunt mai puține arme livrate Ucrainei, cu atât suntem mai aproape de sfârșitul operațiunii militare speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Sub administrația lui Joe Biden, Statele Unite au fost primele care au sprijinit ucrainenii împotriva forțelor ruse, atât financiar, cât și material, notează France Info. Cu Donald Trump la putere, situația s-a schimbat dramatic.

„Adevărata problemă vor fi rachetele Patriot”

Ecuația devine mai complicată atunci când ne uităm la echipamentele care nu vor mai fi livrate de SUA. Potrivit Le Monde, este vorba de  rachete Patriot, rachete aer-aer pentru avioanele F16, proiectile de artilerie și rachete GMLRS. „Ar putea fi în joc rachete Himars și ATACMS, precum și obuze capabile de traiectorii ghidate prin GPS”, explică analistul  militar Ulrich Bounat.

Dar „adevărata problemă vor fi rachetele Patriot”. Pe măsură ce livrările americane se vor încheia, alegerile vor deveni din ce în ce mai dificile pentru forțele ucrainene, care vor fi nevoite să își raționalizeze proviziile.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) subliniază că Patriot sunt deosebit de valoroase pentru Ucraina, deoarece sunt singurele sisteme NATO „capabile să asigure apărarea împotriva atacurilor cu rachete balistice rusești”. Capacitățile europene și ucrainene „nu le pot înlocui pe deplin pe cele ale Statelor Unite”, mai ales în ceea ce privește apărarea aeriană.

Mai multe sisteme europene sunt capabile să intercepteze rachetele de croazieră rusești în Ucraina. CSIS citează în special (SAMP/T) Mamba, Nasams și Iris-T. Totuși, aceste sisteme nu au acoperirea Patriot.

Sunt necesari  trei sau chiar patru ani pentru fabricarea unui sistem precum SAMP/T. Germania ar putea să producă rachete Patriot, ATACMS și GMLRS, dar nu înainte de vara anului 2026.

Bounat avertizează că industria europeană de apărare, după trei ani de război în Ucraina, are nevoie de linii noi de asamblare și de finanțare. Pentru CSIT, creșterea producției de muniții, printre altele, „este posibilă”, însă „va lua timp”.

Justiția plânge, poporul român plătește / Bolojan promite austeritate pe pâine

Pe 6 iulie, cu fast reținut, dar multe fraze atent alese din manualele de PR, Justiția și-a serbat ziua. Un moment „solemn” în care, așa cum ne-au obișnuit, șefii din vârful sistemului judiciar românesc au scos de la naftalină cuvinte bombastice, apeluri patetice la coeziune și respect, plus o doză generoasă de autosuficiență. Comunicatele au curs ca la robinet, iar mesajele, de o plasticitate înfiorătoare, au părut desprinse dintr-un scenariu ieftin de propagandă. În loc să ne simțim mai în siguranță, suntem, iar, martorii unui spectacol penibil – judecători care se plâng că sunt „descurajați” de popor să-și facă bine meseria, asta în timp ce poporul a ajuns strivit sub decizii iresponsabile, taxe și injustiții flagrante!

Cea mai sonoră voce a fost, fără îndoială, cea a șefei Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina-Alina Corbu. Cu un aplomb demn de un consilier spiritual al vremurilor grele, președintele ÎCCJ ne-a explicat doct că „popoarele puternice se adună împreună” și că „emoția negativă generată în societate descurajează judecătorii să-și continue cariera”.

Întrebarea e simplă: Care emoție? Cea a părinților cărora le este frică să-și mai lase copiii singuri pe stradă după ce un pedofil a fost eliberat „pe procedură”? Sau emoția celor care văd cum interlopii zburdă liberi, cu dosarele „rătăcite” prin sertarele de la Parchete? Sau poate vă referiți la emoția pensionarului care trebuie să aleagă între medicamente și mâncare, în timp ce un fost magistrat iese la pensie la 48 de ani cu 20.000 de lei lunar?

Cum să mai aibă românul încredere în actul de justiție, când alegerile prezidențiale sunt anulate cu zâmbetul pe buze, iar libertățile fundamentale, tăiate din pix? Iar dacă pierderea încrederii este „pericolul suprem”, după cum dă de înțeles șefa ÎCCJ, să înțelegem că, în curând, încrederea în justiție va fi obligatorie prin lege? Va fi verificată? Aplicată cu forța?

Problema României nu este lipsa de rezultate în dosarele mari de corupție și nici nu are legătură cu deciziile prin care șoferii drogați sunt puși în libertate până lovesc din nou, nu-i așa, doamna Corbu? Problema e că oamenii au început să se prindă de ce se întâmplă în Justiție și asta vă sperie, corect?!

Doamna Corbu, poate v-ar ajuta puțină coeziune cu realitatea. Sau reziliență în fața adevărului: nu poporul sabotează Justiția, ci Justiția, în forma ei actuală, sabotează încrederea unui întreg popor! Când omul de rând vede decizii scandaloase și tăcere complice, nu are nicio obligație să vă aplaude. Nu este nici moral, nici legal. Într-un stat de drept autentic, justiția nu cere încredere oarbă – o câștigă, zi de zi, prin fapte.

De fapt, sistemul juridic din România, în întregul lui, a devenit o organizație închisă, protejată cu o vigilență de invidiat, care pare să nu mai dea socoteală nimănui. O castă care, dacă e criticată, devine brusc victimă. Iar dacă începe să fie contestată, trece la amenințări.

Cât despre judecătorii „descurajați să-și continue cariera”, haideți să fim serioși! Adică, oamenii care au puterea de a închide destine, de a interpreta legi și de a impune dreptatea se simt descurajați de… critica legitimă a cetățenilor? De lipsa aplauzelor din public? Când medicii greșesc, sunt anchetați. Când profesorii greșesc, sunt reclamați. Dar judecătorii trebuie protejați de părerea cetățeanului?

Domnilor magistrați, cu tot respectul, lăsați văicăreala, se vede că nu ați fost la cursuri de teatru! Încercați cu ceapă, poate așa vă ies niște lacrimi. Când ai salarii de zeci de mii de lei, imunități, pensii speciale și protecție totală, nu prea poți poza în victimă. E greu să plângi pe umerii unui popor care muncește pe salarii minime și plătește taxe pentru ca voi să vă retrageți liniștiți, devreme, la vila de la munte! Vă simțiți vitregiți? Renunțați la privilegiile colosale și recalificați-vă, ca să nu vă mai simțiți stresați și amenințați de privirile oamenilor de pe stradă!

Cine plătește pentru austeritate?

La fel ca șefa ÎCCJ, care ne cere „coeziune” și „reziliență”, și premierul Ilie Bolojan vrea de la noi același lucru. Guvernanții, în special cei de teapa lui Dragoș Anastasiu, nu înțeleg, însă, că reziliența are niște limite – mai ales pentru românii care abia reușesc să pună cap la cap facturile. Pe omul obișnuit – cu doi copii, rate la bancă, tarife la utilități și un coș minim ce devine tot mai gol, dar mai scump de la o zi la alta – nu-l vindecă smiorcăielile politicienilor. El are nevoie de salarii mai mari, taxe mai mici și prețuri realiste.

Ce primește de la Bolojan? Tocmai contrariul: TVA crescut la 21% (ceea ce înseamnă un nou val de scumpiri, de la pâine și medicamente până la apa caldă), accize majorate cu 10% pentru combustibili, țigări și alcool (să câștige și corporațiile producătoare!), CASS de 10% pentru pensiile peste 3.000 lei (efectiv, bătrânii care au muncit o viață vor fi taxați ca salariații de rând!).

Rezultatul acestor măsuri pregătite de partidele „pro-europene” (PSD, PNL, UDMR și USR) impuse la putere? Un pachet de austeritate dedicat… companiilor străine, băncilor și „păcănelelor”, nimic pentru omul de rând! TVA – ca să sporească profiturile corporațiilor, CASS – ca să se pompeze bani în sistemul cu deficiențe, accize – ca să umple visteria statului.

Și atunci, când doamna Corbu ne cere „colegialitate”, ce se așteaptă de la noi? Să fim simpatici cu o justiție care eliberează infractorii și apoi să achităm bagajul fiscal al domnilor decidenți de la Palatul Victoria? Societatea este revoltată și pe bună dreptate. Are motive. Nu ne provoacă nimeni altcineva în afară de voi – prin deciziile scandaloase și prin tăinuirea responsabilității.

Când justiția va fi echitabilă, coerentă și transparentă, încrederea va reveni. Dar, până atunci, cererile de respect necondiționat și empatie față de magistrați sfidează bunul simț și realitatea unui popor care nu mai poate fi păcălit cu discursuri pompoase.

Partidele de la guvernare, făcute praf de sindicate. Au distrus țara!

0

Marile confederații sindicale, BNS și Cartel Alfa, au cerut, la unison, anularea susținerii financiare din banii statului a partidelor politice. Potrivit BNS, partidele de la guvernare sunt cele direct implicate în deciziile care au dus la depășirea sistematică a deficitului bugetar și acestea se fac vinovate de dezechilibrele bugetare grave ale statului. Sindicatele cer ca finanțarea partidelor politice să fie permisă doar în măsura în care statul demonstrează o gestiune bugetară prudentă, încadrându-se în țintele europene de deficit.

După ce partidele care s-au perindat la guvernare au dus țara de râpă, mai vor și bani de la buget. Acesta a fost mesajul, pe scurt, al confederațiilor sindicale, care au cerut anularea subvențiilor pentru formațiunile politice. Premierea prin alocări bugetare a celor care se fac responsabili de dezechilibrele bugetare grave ale statului nu este justificată, susține BNS. Astfel, potrivit unui amendament al confederației sindicale depus la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, subvenția de la bugetul de stat acordată partidelor politice, prevăzută de Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, se va acordă numai în anii în care România se încadrează în țintele de deficit bugetar stabilite la nivel european.

”Acordarea subvenției de la bugetul de stat partidelor politice trebuie condiționată de respectarea unor principii de responsabilitate fiscală, mai ales într-un context bugetar tensionat. Subvenția publică nu poate fi acordată în mod necondiționat, indiferent de starea finanțelor publice. Este firesc ca această finanțare să fie permisă numai în anii în care România se încadrează în țintele de deficit bugetar stabilite la nivel european. Este responsabilitatea directă a partidelor politice care dețin puterea executivă și legislativă să se asigure că România respectă angajamentele asumate în materie de deficit și datorie public”, a transmis Blocul Național Sindical.

Fără legitimitate

În actualul context economic și social, susținerea financiară a partidelor politice de la bugetul de stat nu mai poate fi justificată, atât timp cât acestea sunt direct implicate în deciziile care au dus la depășirea sistematică a deficitului bugetar, arată sindicaliștii. În paralel, organizațiile sindicale, care sunt și ele forme asociative garantate de Constituție, nu beneficiază de subvenții publice, deși îndeplinesc un rol esențial în protejarea drepturilor lucrătorilor și menținerea echilibrului social.

”În condițiile în care Guvernul adoptă măsuri drastice de austeritate pentru populație – înghețări de salarii și pensii, majorări de taxe, reduceri de facilități sociale – este profund inechitabil și lipsit de legitimitate să continue finanțarea partidelor din bani publici, care se fac responsabili de starea în care se afla astăzi România. Amendamentul propus introduce un principiu de echitate și corectitudine: finanțarea partidelor politice să fie permisă doar în măsura în care statul demonstrează o gestiune bugetară prudentă, încadrându-se în țintele europene de deficit”, a mai precizat BNS.

Să taie și de la parlamentari

Un alt amendament introdus de BNS a fost reducerea cu 50% a sumei forfetare acordate senatorilor și deputaților, dat fiind că ne aflăm într-un moment în care cetățenii suportă o povară fiscală crescută, iar cheltuielile publice sunt drastic revizuite, astfel că este firesc ca și instituțiile statului să își asume responsabilitatea prin comportament solidaritate bugetară. Conform BNS, suma forfetară acordată parlamentarilor, care nu este supusă unui control riguros și nu necesită justificare, trebuie să reflecte realitățile economice ale țării.

”Este inadmisibil ca veniturile nejustificate sau necondiționate ale demnitarilor să rămână intacte, în timp ce se elimină scutiri de la plata CASS pentru pensionari, persoane cu handicap sau veterani, se majorează TVA la produse de bază și se îngheață salariile din sistemul public. Reducerea cu 50% a sumei forfetare nu afectează dreptul parlamentarilor de a-și desfășura activitatea, ci introduce un semnal de decență și proporționalitate în cheltuirea banului public. Parlamentarii beneficiază deja de alte drepturi salariale și logistice, inclusiv indemnizație, cazare, transport și personal angajat la cabinet. Această măsură este cu atât mai justificată cu cât în prezent, cheltuielile totale cu suma forfetară însumează peste 100 milioane lei anual, fără ca sistemul actual să permită un control riguros asupra modului în care banii publici sunt utilizați”, a punctat BNS.

Scenariul 100% fotovoltaice împinge prețul energiei la 600 dolari/MWh

Isaac Orr și Mitch Rolling Isaac, specialiști în modelare energetică, co-fondatori ai Always On Energy Research, au demonstrat clar, într-o analiză, că producția de energie 100% din fotovoltaice devine extrem de costisitoare cu cât crește cantitatea de energie pe care vrei să o produci. La 1.000 MWh, doar cu energie solară și stocare în baterii, costurile ajung la 600 dolari/MWh, din cauza necesarului de supra-construcție în stocare. Pe de altă parte, scenariul de 50% energie solară și stocare necesită o capacitate instalată de șapte ori mai mică decât scenariul de 100%, susțin specialiștii.

panouriPe parcursul unui an, 51% din sarcină este deservită de energia solară descărcată prin stocare, arată specialiștii în modelare energetică Isaac Orr și Mitch Rolling Isaac. Satisfacerea acestei cereri de 1.000 MW în fiecare oră a anului, doar cu energie solară și stocare în baterii, ar necesita 16.000 MW de energie solară și 57.600 MWh de stocare în baterii, presupunând 14.400 MW de stocare în baterii timp de patru ore, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de o supra-construcție de 30,4 la 1 pentru a satisface cererea. Nu este surprinzător că o supra-construcție atât de masivă va fi incredibil de costisitoare, susțin analiștii.

”Modelarea noastră sugerează că satisfacerea a 100% din această cerere cu energie solară și stocare în baterii ar costa 600 dolari/MWh, ceea ce este mult mai mult decât orice altă resursă pe care am modelat-o pentru a satisface cerința de cerere de 1.000 MW. Scenariul de 50% energie solară și stocare necesită o capacitate instalată de șapte ori mai mică decât scenariul de 100%”, se arată într-o analiză intitulată ”Dezastrul energiei solare de bază”, realizată de Isaac Orr și Mitch Rolling Isaac.

Confuzie deliberată

Un nou studiu realizat de ember-energy.org, intitulat „Electricitate solară în fiecare oră a fiecărei zile”, schimbă totul, mergând chiar până la a susține că cele mai însorite regiuni din lume pot obține 97% energie solară și de stocare la costuri de până la 104 dolari pe megawatt-oră (MWh), ceea ce ar însemna că este mai ieftin decât cărbunele sau energia nucleară.

Însă, totul se reduce la doi factori principali de confuzie, susțin Isaac Orr și Mitch Rolling Isaac. În primul rând, studiul folosește cifre globale privind costurile pentru proiectele de stocare solară și a bateriilor, care sunt mult mai mici decât costurile plătite în Statele Unite. Și în al doilea rând, compară aceste costuri globale foarte scăzute pentru energia solară și stocare cu costurile noilor tehnologii de cărbune și energie nucleară, așa cum sunt estimate de Lazard (firmă de servicii financiare globale), în cea mai recentă analiză a costurilor nivelate ale energiei. Ember folosește estimări ale costurilor energiei solare și a stocării în baterii care sunt mult mai mici decât cele furnizate de EIA. De exemplu, ipotezele Ember privind costurile energiei solare sunt de 3,4 ori mai mici decât cele ale EIA, iar ipotezele sale privind costurile de stocare sunt de 2,4 ori mai mici.

”Acest lucru ridică întrebarea: dacă Ember va lua ipotezele Lazard pentru construirea de noi centrale pe cărbune și nucleare la valoarea nominală, de ce nu au folosit costurile de capital pe care Lazard le folosește pentru energie solară și stocare, care sunt de două până la trei ori mai mari decât cifrele privind costurile energiei solare utilizate de Ember? Bănuim că acest lucru se datorează faptului că, dacă Ember ar folosi ipoteze realiste privind costurile energiei solare și a stocării pentru SUA în modelarea lor, cifrele lor pentru energia solară <<de bază>> ar arăta la fel de slabe ca ale noastre”, se precizează în analiza specialiștilor în modelare energetică.

Orice altceva este mai ieftin

Energia solară nu mai este, de fapt, o sursă de alimentare de bază în prezent. Costurile de capital pentru energie solară și stocare sunt extrem de prohibitive din punct de vedere al costurilor, iar chiar și utilizarea unui amestec de 50% gaze naturale și 50% energie solară și stocare a crescut costul sistemului per MWh cu un factor de 2,4%, consideră Isaac Orr și Mitch Rolling Isaac. ”De fapt, fiecare tehnologie energetică pe care am examinat-o a fost mai ieftină decât satisfacerea a 90% din cererea de energie electrică cu energie solară și stocare în baterii. Pe baza modelării noastre, putem spune cu încredere că afirmația lui Ember, conform căreia 97% din sarcina anuală poate fi satisfăcută cu energie solară și stocare pentru doar 104 dolari pe MWh, este o glumă pură, iar această cifră pare să excludă costurile oricăror resurse de rezervă care ar fi necesare pentru a menține luminile aprinse, deoarece se spune că este mai ieftin să renunți la energie electrică”, mai punctează Isaac Orr și Mitch Rolling Isaac.

Din nou în arena politică. Elon Musk îi enervează pe investitorii Tesla

0

Acțiunile Tesla au scăzut luni cu peste 3%, după ce Elon Musk a anunțat planurile de a forma un nou partid politic, marcând o nouă escaladare în disputa sa cu Donald Trump.

Musk, care a părăsit așa-numitul Departament al Eficienței Guvernamentale(DOGE), a declarat în weekend că partidul se va numi „America Party” și s-ar putea concentra „pe doar 2 sau 3 locuri în Senat și 8 sau 10 districte ale Camerei Reprezentanților”, potrivit CNBC.

Dar reimplicarea miliardarului tech în arena politică îi face pe investitori nervoși. „Pur și simplu, faptul că Musk se adâncește în politică și încearcă acum să se confrunte cu establishmentul de pe Beltway este exact direcția opusă pe care investitorii/acționarii Tesla doresc să o urmeze”, subliniază Dan Ives, șeful global al cercetării tehnologice la Wedbush Securities.

Precedenta incursiune politică a lui Musk i-a adus laudele lui Trump în primele zile, dar de atunci și-a atras furia președintelui american.

Cei doi s-au confruntat în legătură cu diverse domenii, inclusiv cu proiectul de lege ”One Big Beautiful Big” despre care Musk a afirmat că va crește gradul de îndatorare al SUA. El a scris pe X că va forma Partidul America dacă acest proiect va fi adoptat: ”Este timpul pentru un nou partid căruia chiar îi pasă de oameni”, deoarece ”trăim într-o țară cu un singur partid – Partidul lui Porky Pig”.

Trump apără „One Big Beautiful Bill” și subliniază că va restabili „sănătatea fiscală” a țării. Însă un raport recent al Biroului pentru buget din Congres contrazice această afirmație, proiectând o creștere a deficitului cu 3 300 de miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani.

Directorul Tesla a criticat în mod repetat redresarea fiscală a administrației și a pus sub semnul întrebării eliminarea stimulentelor pentru energia curată, pe care o consideră „o greșeală strategică uriașă”.

Liderul de la Casa Albă  a ripostat rapid pe rețeaua  Truth Social,  acuzându-l pe Musk că ”a primit probabil mai multe subvenții decât orice ființă umană din istorie”.

Duminică, Trump a calificat drept „ridicolă” decizia lui Musk de a înființa Partidul America. Tesla a raportat o scădere de 14% a livrărilor de mașini în al doilea trimestru, ratând așteptările. Compania se confruntă cu o concurență în creștere, în special pe piața sa cheie, China.

Lider Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Lobby-iștii, angajați la Guvern și la Președinție, apără profiturile mediului de afaceri

0

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, i-a cerut președintelui Nicușor Dan să facă demersuri pentru transferarea către angajator a unei cote din contribuția salariaților, pentru a mai atenua dezechilibrul puternic în distribuția sarcinii fiscale între lucrători și capital. Acesta a arătat că decidenții politici din Guvern, dar și din Parlament, sub influența lobby-știlor din mediul de afaceri, unii dintre ei chiar angajați pe funcții importante la Guvern și Președinție, urmăresc doar prezervarea profiturilor, în detrimentul bunăstării lucrătorilor.

Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a atras atenția că transferul de taxe de la angajator la angajat, efectuat prin OUG 79/2017, a creat un dezechilibru puternic în distribuția sarcinii fiscale între lucrători și capital, cu încălcarea Convenției nr.102 a Organizației Internaționale a Muncii. Acesta semnalează că, în continuare, OUG 79/2017 își exercită efectele fără a fi adoptată ca lege, printr-un abuz incalificabil al instituțiilor ”democratice” ale statului.

În fața blocajelor tuturor instituțiilor statului român, care au ca menire reprezentarea drepturilor cetățenilor (inclusiv Avocatul Poporului), CNS Cartel Alfa s-a adresat în anul 2022 Organizației Internaționale a Muncii, reclamând încălcarea Convenției nr.102 din 1952 privind securitatea socială (norme minime), ratificată de România în anul 2009. Pe data de 14 iunie 2025 a fost adoptată Decizia privind Raportul Comitetului înființat pentru examinarea plângerii formulate de CNS Cartel Alfa. ”Luând act de toate informațiile primite, Comitetul observă că în România contribuțiile totale de asigurare datorate de angajații protejați depășesc 50% din totalul resurselor alocate prestațiilor acordate în temeiul Părților II, III, V și VIII ale Convenției, pe care România le-a acceptat.

Prin urmare, Comitetul solicită Guvernului să se asigure că totalul contribuțiilor de asigurare datorate de angajații protejați nu depășește 50% din totalul resurselor alocate protecției angajaților, soților/soțiilor și copiilor acestora, în conformitate cu articolul 71 alineatul (2) din Convenție. Comitetul încurajează părțile să se angajeze în dialog social în vederea studierii și identificării unor soluții adecvate privind finanțarea prestațiilor de securitate socială”, se arată în decizia Comitetului.

Convenția OIM, încălcată

Cu toate acestea, arată Bogdan Hossu, decidenții politici din Guvern, dar și din Parlament, sub influența lobby-știlor din mediul de afaceri (unii dintre ei chiar angajați pe funcții importante la Guvern și Președinție), care urmăresc prezervarea profiturilor, în detrimentul bunăstării lucrătorilor, nu țin cont de prevederile Constituției României, nici de deciziile Consiliului de Administrație a Organizației a Muncii de nerespectare a unei Convenții OIM, ratificate.

”Domnule președinte, în conjunctura actuală, demararea procesului de transferare a unei părți din taxele sociale de la angajat la angajator ar compensa, într-o anumită măsură, efortul cerut lucrătorilor și ar conduce la reechilibrarea distribuției sarcinilor fiscale între lucrători și capital și îndeplinirea unuia dintre rolurile esențiale ale statului: asigurarea justiției sociale. Avem măsuri excepționale de austeritate pentru reducerea deficitului excesiv, prin creșterea TVA și reduceri de venituri salariale, în lipsa repartizării echilibrate a măsurilor excepționale pentru reducerea deficitului excesiv pe diferitele componente ale societății, precum și reforma deficitară a energiei, care are ca efect creșterea substanțială a prețurilor la energia electrică, alimentând financiar privilegiații sistemului, așa-numiții băieți deștepți, cu inflația galopantă, care scade puternic nivelul de trai al cetățenilor”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Bogdan Hossu.

5% din contribuții, la angajator

Cartel Alfa a cerut modificarea articolului 138 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care privește cotele de contribuții de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat. Potrivit Cartel Alfa, cotele de contribuții de asigurări sociale trebuie să fie repartizate astfel: 25,0% pentru condiții normale de muncă, din care 20,0% pentru contribuția individuală și 5,0% pentru contribuția datorată de angajator; 29,0% pentru condiții deosebite de muncă, din care 20,0% pentru contribuția individuală și 9,0% pentru contribuția datorată de angajator, și 33,0% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, din care 20,0% pentru contribuția individuală și 13,0% pentru contribuția datorată de angajator.

Război civil la Milano: Chivu îl vrea pe Donnarumma!

0

Cristi Chivu ar putea primi un cadou uriaș în 2026: nimeni altul decât Gianluigi Donnarumma.

Potrivit jurnaliștilor de la Tuttomercatoweb, Inter a avut deja două întâlniri secrete cu portarul naționalei Italiei, una chiar în Milano, unde i s-a propus un contract pe 5 ani, cu salariu în creștere anuală – de la 7,5 milioane la peste 11 milioane de euro.

Donnarumma mai are doar un an de contract cu PSG și nu a semnat prelungirea. Inter vrea să urmeze moda dată de Real Madrid și să profite, aducându-l gratis vara viitoare. Ar fi a doua “lovitură” pentru parizieni, după Mbappe, care a ajuns, la fel, liber de contract pe Bernabeu.

Dacă mutarea se concretizează, ar fi un adevărat cutremur în Serie A, având în vedere că Donnarumma a fost crescut de marea rivală, AC Milan, club pentru care a strâns 251 de meciuri.

Plecarea lui din 2021, fără ca Milan să primească un euro, a stârnit deja valuri de ură în rândul fanilor rossoneri. O eventuală semnătură cu Inter ar încinge definitiv spiritele în orașul celor două mari rivale.

Până atunci, Inter mizează pe Sommer în poartă, iar Chivu își poate face planurile liniștit. Donnarumma, cu 74 de selecții la națională și campion în Champions League cu PSG, ar putea fi piesa-cheie pentru un nou ciclu de succes la Milano.

SUA amână tarifele? Trump rămâne imprevizibil

Donald Trump a anunțat că Statele Unite sunt aproape de finalizarea unor acorduri comerciale în zilele următoare și vor notifica alte țări cu privire la creșterea tarifelor până la 9 iulie, urmând ca ratele mai mari să intre în vigoare pe 1 august.

Cu alte cuvinte, termenul limită pare să se fi mutat în luna viitoare. Încă o dovadă că liderul de la Casa Albă rămâne imprevizibil.

„Președintele Trump va trimite scrisori unora dintre partenerii noștri comerciali în care le va spune că, dacă nu vă mișcați, atunci la 1 august veți reveni la nivelul tarifelor din 2 aprilie”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, pentru CNN.

În aprilie, Trump vorbea o rată tarifară de bază de 10% pentru majoritatea țărilor și rate „reciproce” mai mari, de până la 50%, cu un termen limită inițial pentru 9 iulie.

Cu toate acestea, el a mai spus că taxele ar putea varia în valoare de „poate 60 % sau 70 %” și a amenințat acum cu o taxă suplimentară de 10 % asupra națiunilor care se aliniază la „politicile antiamericane” ale grupului BRICS.

Având în vedere că s-au încheiat foarte puține acorduri comerciale efective, analiștii au suspectat întotdeauna că data va fi amânată, deși încă nu era clar dacă noul termen se aplică tuturor partenerilor comerciali sau doar unora, relatează Reuters.

„Această nouă escaladare a tensiunilor comerciale vine într-un moment în care se crede că principalii parteneri comerciali, inclusiv UE, India și Japonia, se află în stadii cruciale ale negocierilor bilaterale”, au precizat analiștii de la ANZ într-o notă.

„În cazul în care tarifele reciproce sunt puse în aplicare în forma lor inițială sau chiar extinse, credem că se vor intensifica riscurile de scădere a creșterii economice din SUA și vor crește riscurile de creștere a inflației.”

Investitorii s-au obișnuit oarecum cu incertitudinea din jurul politicii comerciale a SUA, iar reacția inițială a pieței a fost precaută. S&P 500 futures și Nasdaq futures au scăzut cu 0,3%.

EUROSTOXX 50 futures a scăzut cu 0,1%, în timp ce FTSE futures a scăzut cu 0,2%, iar DAX futures a rămas stabil. Nikkei din Japonia a pierdut 0,5%.

Indicele dolarului a crescut cu 0,2% la 97,142 . Moneda euro s-a menținut la 1,1767 dolari, la mică distanță de vârful de săptămâna trecută, de 1,1830 dolari.

Dolarul a fost subminat de îngrijorările investitorilor cu privire la politica tarifară adesea haotică a lui Trump și la efectele pe care aceasta le-ar putea avea asupra economiei și inflației.

Aceleași îngrijorări au împiedicat Rezerva Federală să reducă ratele, iar procesele-verbale ale ultimei sale reuniuni ar trebui să ofere mai multe informații cu privire la momentul în care ar putea relua relaxarea monetară.

Prețurile petrolului au scăzut din nou după ce OPEC și OPEC+ au convenit sâmbătă să crească producția cu 548 000 de barili pe zi în august, mai mult decât se aștepta.

PSG îl vrea pe Rodrygo! Francezii au intrat pe fir înainte de semifinala cu Real Madrid

0

Un zvon care poate tensiona și mai mult semifinala de foc a “Mondialului” cluburilor, dintre PSG și Real Madrid (9 iulie, New Jersey) a fost lansat de ESPN Brasil: parizienii au luat legătura cu anturajul lui Rodrygo Goes și pregătesc o ofertă pentru extrema dreaptă a „galacticilor”.

Chiar dacă are contract până în 2028 și o clauză de reziliere de un miliard de euro, conducerea Realului ar fi dispusă să-l lase să plece pentru 100 de milioane, dintre care 85 de milioane sumă fixă și restul sub formă de bonusuri.

Rodrygo, tot mai nemulțumit

După sosirea lui Mbappe, spațiul ofensiv de pe „Bernabeu” s-a redus drastic pentru Rodrygo. Deși Xabi Alonso i-a promis mai multe minute, lucrurile stau exact pe dos: în meciurile de la Campionatul Mondial al Cluburilor, brazilianul a bifat doar câteva minute cu Dortmund și a fost rezervă neutilizată în rest.

Surse susțin că PSG l-a urmărit de mai mult timp pe Rodrygo, dar a decis să acționeze acum, profitând de starea de incertitudine a jucătorului. Francezii l-ar vedea titular în flancul drept, chiar cu prețul sacrificării lui Dembele.

Moneda BRICS – oportunitate ratată

Țările BRICS nu au reușit încă o dată să facă progrese semnificative în ceea ce privește sistemul de plăți transfrontaliere pentru comerț și investiții, despre care discută de zece ani.

Într-o declarație publicată la începutul reuniunii lor de duminică din Brazilia, liderii s-au angajat să poarte negocieri suplimentare privind potențialul unei mai mari integrări comerciale a blocului statelor emergente, relatează Bloomberg. Un studiu elaborat de banca centrală braziliană va fi prezentat în cadrul summitului de la Rio de Janeiro.

În ciuda aspirațiilor grupului, planul de a  lansa o monedă comună se împotmolește,  iar comerțului mondial se schimbă atât de rapid încât ar putea fi imposibil să recupereze decalajul.

Este o oportunitate ratată pentru BRICS, în timp ce dolarul este supus unei presiuni continue din cauza politicilor neregulate ale președintelui Donald Trump.

Dolarul a avut cel mai prost început de an din 1973, deoarece războiul comercial al lui Trump și atacurile la adresa ezitării Rezervei Federale de a reduce ratele dobânzilor au zguduit piețele, punând sub semnul întrebării performanța de lungă durată a activelor americane și determinând investitorii să fugă în căutarea unor alternative. Situația a  creat un avantaj pentru piețele emergente.

Deși toți membrii BRICS sprijină ideea plăților transfrontaliere, menționată pentru prima dată în declarația summitului din 2015, aspectele tehnice ale integrării sunt complicate. Sistemele băncilor centrale din unele țări nu sunt încă pregătite, va fi nevoie de timp pentru adaptarea acestora –  și este puțin probabil să se întâmple prea curând.

Multe dintre monedele statelor BRICS nu sunt convertibile. Sancțiunile împotriva Iranului și Rusiei complică și mai mult perspectivele. În plus, China a lansat o campanie amplă de promovare a rolului global al yuanului și își extinde propriul sistem de plăți,  cunoscut sub numele de CIPS, pentru a acoperi mai multe bănci străine.

Trump amenințase că va aplica taxe de 100% țărilor BRICS dacă acestea renunță la dolar în comerțul bilateral. Acum, el a avertizat că ar putea impune un tarif de 10% ”națiunilor care se aliniază politicilor antiamericane ale BRICS”.

Creat cu scopul de a reechilibra ordinea globală în favoarea „Sudului global” față de Occident, BRICS s-a extins din 2023 pentru a include Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Iran și Indonezia.

Cum ne schimbă lipsa somnului sistemul imunitar? Legătura nevăzută dintre odihnă și sănătate

Somnul este unul dintre cele mai subestimate obiceiuri de sănătate. Într-o societate care premiază productivitatea și „nu dormi, muncește”, prea puțini realizează cât de profund influențează lipsa somnului sistemul nostru imunitar.

Ceea ce pare doar o noapte pierdută are efecte biologice complexe – de la răspuns inflamator crescut la vulnerabilitate în fața infecțiilor. Iată de ce somnul nu este un lux, ci un pilon al sănătății reale.

🔬 Ce se întâmplă cu imunitatea când nu dormi suficient?

Când dormim puțin (sub 6–7 ore pe noapte), apar modificări fiziologice importante:

  • 👉 Scade producția de limfocite T – celule esențiale în apărarea antivirală
  • 👉 Crește nivelul de citokine proinflamatorii, substanțe care favorizează inflamația în organism
  • 👉 Se dereglează răspunsul imun la agenți patogeni – virusuri, bacterii, fungi

‼️ Studii publicate în jurnalul Sleep și în PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) arată că persoanele care dorm sub 6 ore au un risc de până la 4 ori mai mare de a răci sau face gripă.

🦠 De ce te îmbolnăvești mai ușor când dormi prost?

Sistemul imunitar are un ciclu de regenerare care se activează noaptea. Somnul profund (etapa N3) este asociat cu:

  • activarea celulelor NK (natural killer) care distrug celulele infectate
  • producția de anticorpi
  • reglarea axei HPA (hipotalamus-hipofiză-suprarenale), responsabilă de cortizol și stres

Dacă aceste procese sunt întrerupte, corpul rămâne fără apărare. În plus, lipsa somnului crește nivelul cortizolului (hormonul stresului), care slăbește în timp imunitatea și afectează digestia, pielea și tiroida.

🧠 Efectele privării de somn pe termen lung

Dormi prost de câteva zile? Corpul tău poate compensa.

Dar dacă somnul insuficient devine o regulă, apar riscuri crescute de:

  • infecții recurente (răceli, viroze, herpes, candidoze)
  • inflamație cronică și boli autoimune
  • dezechilibre hormonale (tiroidiene, sexuale)
  • probleme de concentrare, anxietate, depresie

⚠️ Important: chiar și o oră de somn pierdută în fiecare noapte, timp de o lună, slăbește bariera imunitară.

Cum îți protejezi sistemul imunitar prin somn de calitate?

  1. Creează un ritual de somn consecvent – culcă-te și trezește-te la aceeași oră (inclusiv în weekend)
  2. Evită expunerea la ecrane cu 1–2 ore înainte de culcare – lumina albastră inhibă melatonina
  3. Redu stimulentele după ora 16:00 – cafeaua, alcoolul și zahărul întârzie somnul profund
  4. Răcorește camera – 18–20°C este temperatura optimă pentru somn odihnitor
  5. Folosește tehnici de calmare – respirație 4-7-8, baie caldă, aromaterapie cu lavandă

🌿 Suplimente naturale care susțin somnul și imunitatea

  • Melatonină – reglează ciclul circadian (doze mici, sub 1 mg, înainte de culcare)
  • Magneziu bisglicinat – relaxează mușchii și sistemul nervos
  • Ashwagandha și Rhodiola – adaptogeni care reduc stresul și sprijină somnul
  • Valeriană, hamei, tei – plante cu efect sedativ natural

Concluzie

Somnul este un „medicament” fără efecte secundare, gratuit și esențial pentru o imunitate puternică. Nu este suficient să mănânci sănătos sau să iei suplimente dacă nu dormi suficient. Cel mai bun moment pentru regenerare este noaptea.

Nu-ți mai sacrifica orele de somn pentru a câștiga timp – pentru că în timp, sănătatea este cea care pierde.

Fake… de Dâmbovița și „pachetele” lui Bolojan

De când cu democrația venită odată cu surogatul de Revoluție din ՚89, pătimitul popor mioritic a fost dus de nas numai cu minciuni, niște neadevăruri repetate ani de-a rândul sub președințiile celor cinci așa-ziși șefi de stat, Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Iohannis și, de curând, matematicianul Nicușor Dan.

Promisiunile partidelor care s-au perindat la putere au fost doar niște deșertăciuni învelite în poleială strălucitoare, din care drăguții de aleși mereu și-au tras partea cu profiturile, iar „pleava” a rămas cu sărăcia și umilința. Inventivi și șmecheri, cei ajunși la putere au plătit din gros mai toate televiziunile și ziarele, mijloacele de informare cele mai eficiente în a manipula cu ele un popor care s-a dovedit a fi credul din cale-afară. Românașii, amăgiți în campaniile electorale cu vorbe dulci și cu câte-o găleată din plastic plină cu câteva kile de zahăr, făină și ulei de gătit, au crezut în promisiunile mincinoase, aducându-i, prin votul lor, în jilțul puterii pe cei din partidele care, hulpave de privilegii, au secătuit țara, ducând-o într-o prăpastie căreia abia i se vede fundul! Cum guvernele din care au făcut parte PSD, PNL, USR, PNȚCD, UDMR și niște vârâți cu anasâna în Parlamentul României ‒ reprezentanții naționalităților ‒ au destabilizat pe rând, sau organizați în coaliții, economia țării, în prezent aproape întreaga populație a pierdut speranța unei existențe decente, o stare marcată de temeri și descurajare.

Acum aceiași care au generat acest dezastru se împicioronghează în fruntea țării și se laudă că vor readuce supușilor viața liniștită! Greu de crezut privindu-l pe președintele Nicușor, ins fără personalitate, superficial, obedient față de vrerile lui Macron și de cerințele lui Zelenski, precum și luând seamă la premierul Ilie Bolojan, un tip plin de el, necomunicativ, obtuz, care nici nu s-a instalat bine în fotoliul din clădirea Guvernului și a purces la așa-zise măsuri „de reechilibrare” de-a dreptul aberante, numite pachete (1, 2 și 3), care afectează tot norodul, mai puțin însă pe cei aflați în aceeași barcă cu el și pe ai săi. Venit la București, ardeleanul școlit, zice-se, prin Ungaria, după ce în Oradea, ca primar, a dărâmat multe dintre statuile unor personalități române înlocuindu-le cu „eroi” din istoria statului maghiar, a tăiat fără remușcări bursele elevilor și studenților și i-a obligat pe pensionari să-și plătească încă o dată contribuția la sănătate!

Tot în aceeași Ordonanță, el mărește accizele, taxele și impozitele, inclusiv TVA! Iar Nicușor, cel care a semnat că nu va admite creșterea acestei taxe implicate în scumpirea a tot ce se vinde pe teritoriul țării, de la ac la… elefant, tace, tace mâlc, de parcă ar fi mut! În concluzie, ne-am lăsat înșelați de un… fake dâmbovițean, fiindcă Nicușor, Bolojan și coaliția au spus ce-au spus până și-au văzut sacii (lor) în căruță, uitând să precizeze cât ne va costa (pe noi) „reechilibrarea”! Selectiv în a stabili taxele și dările, Bolojan a avut grijă de cei care îi șmecheresc pe naivi cu ajutorul păcănelelor fixându-le impozitul de 4 la sută, chit că în coaliție se stabilise anterior 10 la sută. Se vede treaba că este adevărat ce se spune prin târgul lui Bucur că alde Ursula dețin procente grase în aceste… societăți cu jocuri de noroc, și atunci, cum era de așteptat, slujbașul Bruxellesului a pus batista pe țambal, protejându-le câștigurile! Câtă neomenie, cât fariseism, să stabilești un procent atât de mic celor de la păcănenele și să-i „arzi” pe pensionari cu 10 la sută! Urât!

*Eh, dar nu doar mincinoșii așezați în șaua puterii propagă (cu bună-știință) falsuri. Zilele trecute, un „fake news” (cum ar zice partenerii de peste Ocean) ‒ de astă dată răspândit doar pentru a se obține audiență sporită pe multele televizoare prezente în toate casele, chiar și în alea pe cale să se surpe ‒ a bântuit prin „jungla” carpatină! Jungla mediatică, desigur, unde pe toate hd-urile se plimba amenințătoare o… panteră neagră! Trăind în țara lui Tarzan (Johnny Weissmuller s-a născut la Timișoara!), mai-mai să dăm crezare aplombului unor Eve din județele Giurgiu, Ialomița și Ilfov care, panicate, s-au jurat că au văzut fiara! Canișul uneia dintre ele chiar a fost pus în pericol de a sucomba prin înghițire-halire de către ferocea sălbăticiune întunecată! Au apărut imediat specialiștii, decretând că acea panteră neagră ar fi dat bir cu fugiții dintr-o grădină zoologică aflată pe teritoriul Bulgariei, trecând Dunărea probabil înot ori pe Podul Prieteniei, pe singurul fir pe care se mai circulă, din când în când, de stau românii la coadă să intre în țara lui Hristo Botev, ca să-și cumpere țigări mai ieftine, de la crește barba de două palme, septuagenara construcție aflându-se într-un proces îndelungat de restaurare-renovare. Până la urmă lucrurile s-au mai liniștit, pantera neagră s-a transformat în câine, martorii fiind diagnosticați de un „expert” bulgar ca suferind de sindromul lui Yeti (văd ce vor să vadă). Acum, plini de optimism, așteptăm pantera… roz!

*Spre nemulțumirea fanilor din fotbalul condus de băcăuanul Burleanu, minciunile curg una după alta. Poate cea mai gogonată îl vizează pe Ianis Hagi, despre care s-a scris mai întâi că pleacă de la Rangers la o echipă din Arabia, apoi a fost dat ca sigur transferul lui la FCSB, dar și la Genoa, ca de curând să fie anunțat că ar fi semnat cu CFR Cluj! Concluzia îi aparține lui Ianis: „Invenții ale presei!”.

*Zilele trecute am aflat pe „căile de comunicare” că Mircea Lucescu își va da demisia de la echipa națională și că Edi Iordănescu abia așteaptă să-i ia locul, în ciuda faptului că băiatul lui Tata Puiu este deja numit antrenor la Legia Varșovia, după ce presa îl trimisese la o echipă din întinsul dunelor de nisip ale arabilor!

*Dezmințită a fost și gogorița privind decizia că toate echipele de fotbal, indiferent de finanțare, vor putea promova în prima ligă, schimbare ce ar fi fost favorabilă Clubului Steaua și deloc pe placul lui Gigi Becali, patronul FCSB. Finalul cel adevărat: nu se va admite o asemenea hotărâre! Fake și aici!

*În sfârșit, o informație neîndoielnică: sâmbătă seară, FCSB a câștigat Supercupa României, învingând CFR Cluj cu 2-1, scor așezat pe tabelă în minutul 92.

Supraproducția Chinei, auto-vătămare economică

În ultimele luni, diplomații europeni și-au intensificat plângerile cu privire la supracapacitatea industrială chineză, temându-se că piețele lor vor fi inundate de produse ieftine.

Cu toate acestea, președintele Xi Jinping este acum cel care și-a semnalat nemulțumirea cu privire la deflația prețurilor din China, motivând că afectează marjele de profit ale producătorilor interni. Vorbește despre „concurența dezordonată la prețuri scăzute”. Deși a evitat  facă referire la „supracapacitate”, este totuși o schimbare de ton izbitoare.

China a reușit să domine piețele globale, inundându-le cu produse ieftine în sectoare-cheie precum vehiculele electrice, panourile solare sau oțelul, notează UnHerd. Problema este că această strategie industrială ține din ce în ce mai mult ostatică economia chineză.

Dacă vânzarea la preț de cost sau sub cost devine principalul avantaj competitiv al fiecărei companii, există mai puține stimulente pentru a inova, a îmbunătăți calitatea și a investi în producția avansată.

Probabil, Xi a tolerat supracapacitatea. China avea nevoie să-și  mențină poziția dominantă în lanțurile de aprovizionare mondiale, în ciuda costurilor interne. Dar începe să-și dea seama că prețurile scăzute îi afectează capacitatea de a urca în lanțul valoric.

Întreprinderile  chineze care investesc în tehnologii de înaltă calitate pot avea cel mai mult de suferit într-o cursă spre nivelul inferior. Deși sunt cel mai bine echipate pentru a se impune pe termen lung, vor trebui să plătească un cost ridicat, deoarece reducerea marjelor le încetinește capacitatea de inovare.

Având în vedere că doar 6 % din vânzările de automobile în Europa sunt modele electrice chinezești, iar piața americană este închisă pentru acestea, China, mai degrabă decât Occidentul, este cel mai grav afectată de supraproducție. Ar fi necesar să stimuleze atât cererea internă, cât și să pună capăt subvențiilor  care permit actorilor necompetitivi să supraviețuiască mult mai mult decât ar permite altfel forțele pieței.

Dar ieșirea din această dinamică va lua timp. Stimulentele pentru acapararea cotei de piață cu produse ieftine sunt greu de ignorat pentru orice companie, iar interesele politice locale se vor opune măsurilor dureroase ce ar putea lăsa mulți chinezi fără locuri de muncă.

China trebuie să stimuleze consumul intern și să sprijine un ecosistem industrial orientat spre sectorul  premium. Dincolo de titlurile referitoare la războaiele comerciale, disconfortul lui Xi față de supracapacitate arată că fiecare economie majoră se luptă cu probleme pe care și le-a creat singură.

Europa și noua strategie nucleară a Rusiei

În perioada de după Războiul Rece se presupunea că descurajarea nucleară a atins un echilibru stabil, ghidând o mare parte a gândirii privind securitatea internațională.  Invazia Rusiei în Ucraina a modificat fundamental această paradigmă.

Noua strategie nucleară a Rusiei include teste și exerciții militare, arme cu dublă capacitate, operațiuni de informare, precum și declarații publice amenințătoare.

Desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus, utilizarea rachetelor balistice intercontinentale Oreshnik în Ucraina și retorica Kremlinului cu privire la o posibilă escaladare nucleară de neimaginat reprezintă poziția accelerată și exigentă a Rusiei nu numai față de Ucraina, ci și față de NATO.

Potrivit Modern Diplomacy, Rusia a încorporat în mod unilateral manevrele nucleare riscante în conflictele regionale, marcând o schimbare în domeniul de aplicare al strategiei nucleare.

Statelor europene le lipsește  un cadru coerent pentru politica de securitate și apărare comună – în special în ceea ce privește amenințarea nucleară.

Doctrina în evoluție a Rusiei vizează nu numai adversarii regionali, ci și scopul de a obstrucționa sprijinul occidental pentru Ucraina.

Indiferent de modul în care se va încheia războiul din Ucraina, Europa și Occidentul nu pot evita abordarea problemelor fundamentale de securitate și apărare, care trebuie să cuprindă în mod necesar considerații nucleare legate de Rusia.

Credibilitatea descurajării nucleare extinse a SUA a fost subminată în urma inaugurării administrației Trump și a turbulențelor ulterioare în relațiile transatlantice.

Europa are două puteri nucleare – Marea Britanie și Franța – fiecare cu strategii naționale distincte, care decurg din contexte istorice și planuri specifice fiecărei țări.

Odată cu reapariția discursului privind securitatea și apărarea, este evidentă nevoia de integrare a aspectelor nucleare alături de alte considerente privind războiul convențional și neconvențional.

Dincolo de consolidarea capacităților militare relevante, comunitatea europeană are nevoie de o viziune care să determine interpretarea  provocărilor nucleare ale Rusiei, făcând distincția între acțiunile care justifică un răspuns și cele care ar trebui ignorate.

Pe măsură ce granițele tradiționale dintre război și pace se estompează, națiunile europene trebuie să dezvolte noi abordări de cooperare în domeniul politicii nucleare, menținând în același timp o descurajare credibilă într-o eră a incertitudinii.

AUR va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan

0

Guvernul condus de către Ilie Bolojan riscă să se confrunte, cât de curând, cu prima moțiune de cenzură. Totul, în contextul în care Executivul se pregătește să-și angajeze, în Parlament, răspunderea pe primul pachet fiscal având scopul declarat de a reduce deficitul bugetar.

Parlamentarii AUR vor depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, în termenul constituțional de trei zile de la asumarea răspunderii, a anunțat luni liderul deputaților formațiunii, Mihai Enache.

Enache: Avem semnăturile parlamentarilor noștri și o parte din semnăturile colegilor din opoziție

Din câte s-a anunțat, deja demersul are semnături din partea parlamentarilor AUR, dar și din partea celorlalte formațiuni de opoziție.

„Avem semnăturile parlamentarilor noștri și o parte din semnăturile colegilor din opoziție (…) de la parlamentari neafiliați și așteptăm de la fiecare parlamentar care consideră că măsurile asumate astăzi de Guvern sunt împotriva românilor să vină să semneze moțiunea și să voteze împotriva acestui guvern.

Facem apel către fiecare parlamentar să-și asume în aceste zile alegătorii, nu doar șefii de partid”, a afirmat Enache, luni, 7 iulie, într-o conferință de presă susținută la Parlament, citat de Agerpres.

Bolojan și miniștrii săi, în ședință înainte de a ajunge în Parlament

De altfel, ședința de Guvern, în care membrii Cabinetului Bolojan au stabilit forma finală a proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, s-a încheiat luni, după aproape o oră.

Astfel că premierul Ilie Bolojan și membrii Cabinetului vor merge direct în Parlament, unde își vor angaja răspunderea pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului.

Inițial, ședința fusese programată pentru ora 12:30, dar a fost amânată pentru ora 13:30.

În ședință, Guvernul a analizat amendamentele depuse de parlamentari la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare și a stabilit forma finală a actului normativ.

Ședința de plen comun a Parlamentului pentru asumarea răspunderii Guvernului este programată să înceapă la ora 15:00.

Citiți și: Gaura din buget, acoperită cu bani de la fraieri. Adică de la noi

Guvernarea sinucigașilor: PSD și PNL deschid ușa larg pentru AUR

Murim de cald și de card

   1. Bolojan a zis că ”avem directori sau consilii de administrație care și-au stabilit niște câștiguri aberante, care nu livrează nimic pentru acele câștiguri, care nu și-au făcut mai eficiente companiile de Stat. Vreau pedepse pentru cei care își bat joc de țara asta. Zburați din funcție sau dosar penal.” Excelent. Și a dat un singur exemplu – ”companiile nereformate din zona CFR.” Să înțelegem că Transgaz, Hidroelectrica, ANRE, Romgaz, Transelectrica merg bine? La fel de bine ca nevestele și nepoatele angajate acolo? Până una-alta, pentru manuale, cărți, reviste, intrări la muzee se mărește TVA de la 5 la 11%. Era înghesuială la intrarea în muzee, de acolo vine paguba. Un guvern adevărat ar fi promis că investește în restaurarea operelor de artă. Luvru nu va fi afectat dacă biletele de intrare se vor scumpi cu 5 euro. La noi, muzeele sunt goale dacă ridici prețurile de la zero lei la un leu. Avem multe muzee de artă bune. Dar nu sunt cunoscute ca alea din Franța. Și trebuie să le promovezi, nu să ceri bani.

  2. ”Fără eliminarea banilor cash, reforma lui Bolojan nu va schimba România”, a cugetat Alina Mungiu la micul dejun, în timp ce-și mânca prânzul, unghiile (de ciudă) și omenia. În realitate, reforma lui Bolojan va reuși dacă vor fi taxate oengeurile care dau lecții de cinste și plătesc taxe nexam-canci-nula na nula. Nu mai știu cine a spus, dar bine a spus – îl aplaud – că fără cash ești în pușcărie digitală. Dacă tot murim, în aceste zile, de cald, măcar să murim și de card. Doamna Mungiu, eu aș propune ca în luna iulie să vi se pună dumneavoastră o suprataxă pe aerul condiționat. Sunt convins că veți traversa cu suplețe acest neajuns.

 3. În martie 2025, Eric Lombard, ministrul al Economiei în Franța, a vorbit despre un ”război idiot” între Franța și SUA. Lombard exagera. Trump anunțase că va pune vinurilor franțuzești taxe de 200%. Acum, avem o chestie care nu se poate numi război, ci gâlceavă americano – franceză pe teritoriul României. Ultimii fideli de ”la pădure” ai lui Băsescu trebuie să facă loc unei garnituri fără experiență, pregătită pentru Nicușor. Bine ar fi dacă s-ar schimba și lotul de propagandiști. Din păcate, aceiași constipați sunt acum la reciclare. L-au înjurat ei pe tăticul lor, Băsescu, după ce n-a mai fost la putere. O fi mare lucru să-i înjure pe americani, care sunt departe? Deontologii ar fi în stare să se jure în engleză că nu știu nici două vorbe în engleză. Mi-ar plăcea să vorbească iarăși Băsescu despre ”lingăii de clanțe de la ambasade.” Nea Traiane, dezbată-te puțin, ca să ne explici fenomenul!

Judecătoria a decis: Călin Georgescu rămâne sub control judiciar

0

Fostul candidat la prezidențiale, care spera să îi fie ridicată măsura controlului judiciar dispusă în cazul său pe final de lună februarie, a aflat luni, 7 iulie, decizia Judecătoriei Sectorului 1.

Călin Georgescu rămâne sub control judiciar, după ce judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 a decis, luni, menținerea măsurii în cazul fostului candidat la prezidențiale.

„Constată legalitatea și temeinicia măsurii controlului judiciar luată față de inculpatul Călin Georgescu, (…) prin ordonanța 2226/221/P/2023/d1, din 26 februarie, a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, astfel cum a fost modificată ulterior. Menține măsura preventivă a controlului judiciar față de inculpatul Călin Georgescu, până la o nouă verificare, dar nu mai târziu de 60 zile. (…) Respinge, ca neîntemeiată, cererea de revocare a măsurii preventive”, se menționează în minută, conform Agerpres.

Decizia nu este, însă, una definitivă și poate fi contestată.

De altfel, Georgescu a fost prezent vineri la sediul Judecătoriei, pentru a cere ridicarea măsurii controlului judiciar. A fost așteptat de zeci de simpatizanți, care au venit în fața sediului instanței. O decizie a fost amânată, însă, pentru luni, 7 iulie.

Georgescu, trimis în judecată de Parchetul General

Săptămâna trecută, miercuri mai precis, Călin Georgescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru propagandă legionară.

În prezent, dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Judecătoria Sectorului 1.
Parchetul a transmis miercuri faptul că procurorul de caz a finalizat cercetările și a dispus trimiterea în judecată a lui Călin Georgescu, aflat sub măsura preventivă a controlului judiciar, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid, contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată (5 acte materiale), amintește aceeași sursă.

Anchetatorii notează în rechizitoriu că, în perioada 16 iunie 2020 – 16 mai 2025, în repetate rânduri, pe 16 iunie 2020, luna septembrie 2020, 2 octombrie 2021, 1 septembrie 2024 și 16 mai 2025, inculpatul a promovat în public, prin diverse mijloace, idei, concepții și doctrine fasciste, legionare și xenofobe, precum:

– mobilizarea în masă a națiunii în vederea regenerării și renașterii acesteia prin palingeneză – crearea omului nou, sub cupola misticismului creștin ortodox, inclusiv prin acceptarea implicită a folosirii unor mijloace violente;

– necesitatea emergenței unui lider carismatic, predestinat și autoritar, apt să pună în operă acest proces;

– glorificarea excesivă a trecutului istoric prin contrast cu situația prezentă, caracterizată de afectarea profundă a demnității comunității naționale și de plasarea acesteia în sfera statutului de victimă, ca urmare a acțiunilor unor inamici ai statului, artificial identificați sub forma unor actori statali externi;

– ultranaționalismul populist având la bază un nucleu mitic creștin;

– cultul mareșalului Ion Antonescu, persoană condamnată definitiv pentru crime de război, elogiind persoana acestuia, prezentându-l drept erou național și reproducând, prin imitație, aproape până la identitate, nu doar cuvintele, ci și gesturile și tonul vocii sale și efectuând salutul legionar cu ocazia unui discurs susținut în fața unei mulțimi de protestatari la adresa restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, organizat în Piața Universității din București, la data de 2 octombrie 2021.

„În mod concret, s-a reținut că inculpatul a afirmat de-a lungul timpului, în interviuri, declarații ori postări în mediul online, consecvența sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare, cu scopul de a produce o schimbare de percepție cu privire la încadrarea istorică a Mișcării Legionare într-o încercare de normalizare și revitalizare a legionarismului și a figurilor istorice conexate acestei ideologii, sens în care acesta a făcut mai multe afirmații cu caracter elogiativ/laudativ la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Ion Moța ș.a”, precizează sursa citată.

Rechizitoriul a fost transmis Judecătoriei Sectorului 1, instanță competentă să judece cauza în fond.

TVA locuințe: Statul care te-a sărăcit acum îți ia și casa

TVA locuințe urcă de la 9% la 19%–21%, iar tu, cetățeanul care n-a furat, n-a sifonat, n-a avut funcții politice, trebuie să plătești pentru o țară condusă în gard de ani întregi. Nu-ți ajung prețurile rupte din filme de groază. Nu-ți ajunge inflația care îți mănâncă tot. Acum vine și statul și îți scuipă direct în visul tău.

Ai muncit, ai tras de tine, ai pus bani deoparte, ai făcut un avans. Ai crezut că ești cu un pas mai aproape de un acoperiș al tău. Dar România știe cum să-ți frângă speranțele. În loc să-ți întindă o mână, îți mai trântește o factură.

De ce trebuie să plătim NOI deficitul?

Noi, consumatorii. Nu guvernanții care au tocat bugetul pe muncă de nici 2 lei, festivaluri, contracte dubioase și pensii speciale. Nu ministerele care au fost vaci de muls pentru partide. Nu directorii puși politic. Nu firmele de casă.
Tot noi trebuie să plătim pentru greșelile lor.

Vrem o casă, nu o vilă. Nu sticlă și marmură. Vrem două camere și o ușă care se închide. Și pentru asta trebuie să plătim pentru greșelile altora?
Cum să-mi spui că TVA-ul crește brusc, dacă n-am semnat până la 1 august și nu am dat 20% avans? Cum?

TVA locuințe: Statul ne-a tras-o pe față

Nu e o măsură fiscală. E o palmă. O execuție de parcă am facut o infracțiune de cel mai înalt grad.. Statul te lasă să crezi că ești aproape, că ești acolo. Și când te-ai apropiat de visul tău, îți trage totul de sub picioare.
Să-ți mai cumperi locuință în România… chiar te joci cu focul!

TVA locuințe
tva-locuinte

Azi TVA locuințe. Mâine altă taxă. Poate ne vor lua și aerul, pe metru cub. Că de ce nu? Avem deficitul crescut, nu?

Ce vină avem noi?

De ce trebuie să sufere un tânăr care vrea să nu stea cu chirie toată viața? De ce e pedepsit omul care vrea să-și crească copilul într-o locuință proprie?
Noi n-am condus țara. N-am aprobat bugete. N-am furat. N-am avut acces la resurse. Noi am plătit. Taxă după taxă. Prețuri tot mai mari și am primit bani tot mai puțini.

Și-acum, când în sfârșit avem curajul să semnăm un antecontract, să spunem „da, pot!”, vine Guvernul și spune: „Ba nu mai poți. Plătește mai mult. Plătește pentru ce am greșit noi.”

Nu suntem fraierii voștri

România devine o țară în care doar bogații mai pot construi și trai. Doar ei mai pot spera. Restul? Tăcere, resemnare și impozite.
Statul s-a purtat agresiv cu cetățenii lui ani de zile. Nu ne-a oferit răgaz. Nu ne-a protejat. Nici măcar nu și-a cerut scuze. Doar a venit să ne mai ia ceva.

Și totuși… cu ce am greșit? Că am vrut o casă? Că am vrut să rămânem aici? Că am vrut să trăim?

Pe cine a iubit, în secret, Nicușor Dan, înainte de a avea o relație cu Mirabela. Ce s-a aflat de la unchiul actualului președinte!

1

După ce în campania electorală pentru prezidențiale românii au avut ocazia să afle mai multe detalii din viața privată a actualului lider de la Cotroceni, și să descopere cine e femeia care îi este alături, de mai bine de 20 de ani, fostului primar general al Capitalei, mai nou apar detalii despre o fostă relație pe care președintele a avut-o în perioada în care s-a aflat la studii în Franța.

Până să o cunoască pe Mirabela Grădinaru, femeia alături de care formează o familie, de mai bine de două decenii, deși încă nu sunt căsătoriți „cu acte”, Nicușor Dan a fost la studii în Franța, în perioada 1992-1998. Acolo a avut o iubită, relație despre care, până acum cel puțin, nu se cunoșteau prea multe lucruri.

Unchiul lui Nicușor Dan din partea mamei, Ioan Barbu, a vorbit, într-un interviu pentru Fanatik, și despre viața sentimentală a actualului lider de la Cotroceni. Între 1992 și 1998, Nicușor Dan a plecat la studii în Franța, acolo unde a avut o relație. „După aceea a plecat cu bursă în Franța, dar acolo nu avea de gând să rămână, își dorea să-și facă o familie aici, în România. Nu era pe atunci cu Mirabela. Atunci discuta cu o altă fată, care e în America acum”, a povestit bărbatul.

Unchiul președintelui: „Se vizitează și acum, au rămas prieteni”

Unchiul președintelui a dezvăluit mai multe amănunte cu privire la povestea de dragoste dintre Nicușor Dan și fosta iubită a acestuia din urmă. „Era o colegă de-a lui din Franța, de la facultate de la Paris, tot o româncă. A fost cu ea toată perioada aceea. Se vizitează și acum, au rămas prieteni. Ea e căsătorită acum cu un olandez, are trei fete. Deci a ținut așa o relație de prietenie peste timp. Pe Mirabela a cunoscut-o la București după ce a venit din Franța”, a declarat nea Ioan, pentru sursa citată.

Mirabela Grădinaru, partenera de viață a lui Nicușor Dan, s-a născut la Vaslui și a absolvit Facultatea de Geografie a Universității din București. Mirabela Grădinaru și Nicușor Dan s-au cunoscut în 2005, pe când ea avea 21 de ani și era studentă.

Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani și au doi copii: o fetiță de 9 ani și un băiețel de 3 ani.

Sondaj INSCOP. AUR, intenție de vot de 40,5%. Cine completează podiumul

Peste 40% dintre alegători ar vota cu AUR dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 17,3 % cu PNL, 13,7 % cu PSD, iar 13,1% cu USR, conform Barometrului INSCOP Research, realizat în perioada 20-26 iunie.

Partidul lui George Simion (Alianța pentru Unirea Românilor – AUR) ar câștiga alegerile parlamentare cu peste 40% din voturi, aproape cât PNL, PSD și USR la un loc, potrivit celui mai recent sondaj INSCOP, realizat la comanda Informat.ro. Datele au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025.

Intenția de vot pentru partide politice la alegerile parlamentare

sursa foto: inscop.ro

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” vor merge la vot și 10 „sigur da” vor merge la vot, 14.9% dintre români au ales 1, 1.6% au ales 2, 0.6% au ales 3, 0.6% au ales 4, 2.8% au ales 5, 2.5% au ales 6, 2.1% au ales 7. 4.2% indică 8, 2.4% 9 și 67.3% indică 10. 0.8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că s-ar duce sau nu sigur vot (80.5% din total eșantion), 40.5% dintre alegători ar vota cu AUR (față de 38.1% în mai 2025), 17.3% cu PNL (față de 16% în mai 2025), 13.7% cu PSD (față de 17.4% în mai 2025), iar 13.1% cu USR (față de 12.2% în mai 2025).

Pentru UDMR ar vota 5.2% dintre alegători (față de 4.5% în mai 2025), pentru POT – 4.2% (față de 3.2% în mai 2025), pentru SENS – 2.4% (față de 3.3% în mai 2025), iar pentru SOS Romania – 1.9% (față de 2.5% în mai 2025). De asemenea, 1.4% dintre respondenți își exprimă preferința pentru un independent (față de 1.5% în mai 2025), iar 0.5% pentru alt partid (față de 1.3% în mai 2025).

Ștefureac: Polarizarea politică rezultată după alegeri se amplifică

„Polarizarea politică rezultată după alegeri se amplifică. În acest moment, din punctul de vedere al intenției de vot, cele 4 partide aflate la putere (PNL, PSD, USR și UDMR) cumulează 49% din intenția de vot a celor care aleg un partid, în timp ce opoziția parlamentară reprezentantă de AUR, POT și SOS România cumulează 46% din intenția declarată de vot a populației.

AUR se detașează în intenția de vot atingând în premieră un scor de 40%, pe fondul unei perioade tensionate de negocierile prelungite pentru formarea noului guvern și perspectiva socială dificilă a măsurilor guvernamentale restrictive. PNL devine al doilea partid din România cu un scor de 17%, iar PSD continuă să piardă puncte, ajungând pe locul al treilea, foarte aproape de USR, cu un scor de aproximativ 13%. AUR și PSD se află la scorul maxim, respectiv minim istoric, de când sunt măsurate în sondajele realizate de INSCOP Research” – a declarat Remus Ștefureac, director al INSCOP Research.

Datele au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.
Sondajul INSCOP poate fi consultat AICI.

Citiți și: Guvernarea sinucigașilor: PSD și PNL deschid ușa larg pentru AUR

Florin Salam, invitat pe scenă la show-ul lui Salvatore Ganacci, de la Neversea Kapital 2025 – VIDEO

1

A răsunat muzica, în acest week-end, pe Arena Națională din Capitală. Mii de oameni au fost prezenți la Neversea Kapital 2025.

Unul dintre momentele ce au ajuns virale pe rețelele de socializare, adunând o mulțime de vizualizări și reacții, a fost cel din timpul show-ului DJ-ului Salvatore Ganacci.

S-a întâmplat în a doua zi a festivalului, Salvatore Ganacci fiind unul dintre cei mai așteptați artiști ai serii.

Salam a interpretat două piese

DJ-ul suedez a avut pe scenă un invitat special – Florin Salam, cunoscutul cântăreț de manele. Invitat pe scenă în cadrul show-ului lui Ganacci, Salam a interpretat două piese.

​Salvatore Ganacci, DJ-ul de origine suedeză cunoscut pentru stilul său nonconformist, a purtat un tricou pe care scria „Hagi”, și a oferit un spectacol de neuitat pe scena Neversea Kapital, unde a reușit să combine umorul, energia debordantă și muzica electronică într-un mod unic, potrivit protv.ro.

Imaginile cu Salam și Ganacci cântând împreună au devenit rapid virale pe rețelele sociale.

De altfel, pe pagina de Facebook a Neversea au fost postate câteva fotografii cu ​Salvatore Ganacci și Florin Salam, din timpul festivalului. Inclusiv una în care DJ-ul suedez îl șterge pe frunte pe cunoscutul interpret de manele, cu un prosop. „Imaginea anului 2025” – a fost descrierea din dreptul fotografiei postate pe rețeaua de socializare.

@ioanaaa2992 @kapitalfestival @Neversea Festival @Florin Salam Official ✅ #fyp #tiktokromania ♬ sunet original – Ioana Chindriș

@ioanaaa2992 Nu neapărat manele, dar ceva să placă la toată lumea … @Florin Salam Official ✅ @kapitalfestival @Neversea Festival ♬ sunet original – Ioana Chindriș

COD ROȘU de caniculă pentru București și 15 județe. Până la ce valori vor urca temperaturile – HARTĂ

0

Se anunță o zi toridă în Capitală și în 15 județe, ce se vor afla, luni, sub avertizare Cod roșu de caniculă. De altfel, valul de căldură va afecta, în această primă zi a săptămânii, mai toate zonele țării.

Capitala şi 15 judeţe se vor afla sub Cod roşu de caniculă şi disconfort termic accentuat pe parcursul zilei de luni, 7 iulie, când temperaturile maxime vor urca până la 41 de grade, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

foto: meteoromania.ro

Astfel, în intervalul 7 iulie, ora 10:00 – 8 iulie, ora 10:00, va fi în vigoare un Cod Roșu. Meteorologii anunță că valul de căldură se va extinde şi va continua să se intensifice, iar în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov şi în municipiul Bucureşti se vor înregistra temperaturi maxime de 38…41 de grade.

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi – atrag atenția specialiștii ANM.

Minimele termice vor fi de 21…24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod portocaliu de caniculă în mai multe județe

În acelaşi interval este Cod portocaliu caniculă și disconfort termic accentuat în Banat, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei şi al Dobrogei continentale. Unde valul de căldură se va menţine, va fi caniculă, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime se vor încadra între 36 şi 39 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală – menționează ANM.

Pentru Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi Moldovei şi nordul Dobrogei continentale a fost emis un Cod galben, pentru intervalul 7 iulie, ora 10 – 8 iulie, ora 10. Potrivit meteorologilor, şi în aceste regiuni valul de căldură se va menţine, „va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi”.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime în general între 18 şi 20 de grade.

Potrivit meteorologilor, marţi, valul de căldură se va menţine în sudul, estul şi centrul ţării.