AcasăEconomieZăcămintele de petrol și gaze din România, date pe mâna unor companii...

Zăcămintele de petrol și gaze din România, date pe mâna unor companii fantomă

Pierderi uriașe pentru România. Sabotaj instituțional în perimetrele de explorare a gazelor

Raportul privind performanța privind implementarea strategiilor și politicilor în domeniul investițiilor și producției de gaze natural, realizat de Curtea de Conturi, a scos la iveală un dezastru în curtea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Inspectorii au constatat că transferul obligațiilor din acordurile petroliere, în special de la OMV Petrom, s-a făcut către firme fantomă, pierderile statului ridicându-se la milioane de euro. 

Pentru a scăpa de obligațiile efectuării de investiții în perimetrele concesionate de la statul român, OMV Petrom a apelat la transferul drepturilor și obligațiilor către alte persoane juridice, profitând de permisivitatea Legii petrolului. Potrivit raportului Curții de Conturi, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat aceste transferuri fără să verifice bonitatea persoanelor juridice respective, constatându-se că, în cele mai multe cazuri, acestea erau un fel de firme fantomă, fără angajați și fără cifre de afaceri.

Potrivit prevederilor art. 34 din Legea petrolului nr. 238/07.06.2004, titularul acordului petrolier poate transfera, total sau parţial, uneia sau mai multor persoane juridice drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul petrolier, numai cu aprobarea prealabilă scrisă a ANRM iar, începând cu data de 28.02.2020, data intrării în vigoare a OUG nr. 27/04.02.2020, transferul se poate realiza numai după aprobarea prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ANRM. În perioada 2017-2021, ANRM a aprobat transferul drepturilor dobândite şi obligaţiilor asumate de concesionari pentru desfășurarea de operațiuni petroliere în cadrul unui număr de 82 de perimetre. Dintre acestea, 70 erau acorduri petroliere de dezvoltare-exploatare și exploatare, 97,14% fiind operațiuni petroliere efectuate, în calitate de titular, de OMV Petrom SA. Ulterior, această calitate a fost deținută de Mazarine Energy Romania SRL și Dacian Petroleum SRL, se arată în raportul Curții de Conturi.

Tragere de timp

Odată cu impunerea obligației de aprobare de către Guvern a transferului drepturilor dobândite și a obligațiilor asumate prin acord, s-a remarcat majorarea perioadei de timp între data formulării cererii de transfer și data aprobării transferului prin hotărâre de Guvern. Astfel, în unele cazuri, intrarea în vigoare a transferului s-a realizat la momentul intrării în vigoare a hotărârilor de guvern, la mai mult de un an de zile de la momentul solicitării transferului, aspect ce are un efect negativ asupra derulării operațiunilor petroliere.

Totodată, auditul Curții de Conturi a constatat faptul că la aprobarea de către ANRM a transferului nu a fost prevăzută o cerinţă minimă de calificare, în raport cu situaţia economică şi financiară a operatorilor economici care preiau drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul petrolier, respectiv un anumit nivel al indicatorilor economico-financiari, iar, în majoritatea cazurilor, din actele de control încheiate în vederea aprobării transferului drepturilor dobândite și obligațiilor asumate prin acord, nu reiese verificarea pe teren a sondelor. ”Nestabilirea unor cerinţe minime de calificare, în raport cu situaţia economică şi financiară a operatorilor economici care preiau drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul petrolier a permis ca transferul drepturilor dobândite și a obligațiilor asumate să fie realizat către societăți care au înregistrat pierderi, nu aveau angajați și nu înregistrau cifre de afaceri”, susține Curtea de Conturi.

Au recuperat 0,25% din sume

Consecința existenței unei perioade lungi de timp pentru aprobarea transferului și preluarea drepturilor și obligațiilor de către titulari care nu au o situație financiare stabilă și solidă poate conduce, pe de o parte, la sistarea lucrărilor pe perioada realizării transferului, iar pe de altă parte generează un potențial risc în ceea ce privește executarea lucrărilor obligatorii, semnalează Curtea de Conturi. ”În situațiile în care ANRM a constatat faptul că titularii de Acorduri petroliere nu au executat la termen lucrările de dezvoltare și exploatare, deși agenția a întreprins demersuri pentru recuperarea contravalorii lucrărilor neefectuate (13.625.503,01 lei și 14.560.000 USD), gradul de recuperare este extrem de redus, fiind recuperată suma de 180.217 lei, reprezentând 0,25% din suma totală, datorită radierii unor titulari de acord sau formulării de acțiuni în instanță împotriva unor persoane care nu au calitate procesuală”, se precizează în raport.

Pierderi majore pentru statul român

Inspectorii Curții de Conturi au constatat că, la nivelul ANRM nu au fost luate măsuri pentru recuperarea sumei totale de de 8.044.000 lei și 3.629.769,98 USD (reprezentând contravaloarea lucrărilor scadente și neexecutate la termen de concesionari), această situație fiind determinată de neurmărirea eficientă a modului în care operatorii își realizează obligațiile privind efectuarea lucrărilor de dezvoltare și exploatare. Pe de o parte, această situație este generată de lipsa de personal cu atribuții de control de la nivelul ANRM, iar pe de altă parte de faptul că, nu în toate cazurile titularii de acorduri petroliere au transmis către ANRM rapoartele anuale de activitate, acest aspect îngreunând efectuarea unei monitorizări eficiente a activității și a capacității financiare a titularilor. ”În urma analizei efectuate pe un eșantion de 8 titulari de acorduri petroliere, auditul a constatat faptul că cinci dintre aceștia înregistrau la data depunerii ultimului bilanț (2020-2021) capitaluri totale negative, iar rata solvabilității era subunitară, fapt ce evidențiază un dezechilibru financiar pe termen lung care nu permite acoperirea datoriilor din activul net, fiind remarcată situația potrivit căreia operatorii nu aveau nici un angajat, sau în unele cazuri între 2-6 angajați”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
32.902 afisari

20 COMENTARII

    • Trădătorii de tara și de ne-am sunt la tot pasul
      De ce’l urăsc eu pe Iliescu?
      Pentru ca a abrogat pedeapsa cu moartea
      Ăștia nu trebuiau Iertați

  1. Nu pare suspecta treaba ca toate afacerile păguboase ale statului român s-au făcut cu firme din țările unde erau conturile bancare ale statului român(canada suedia austria). Dupa torturarea lui Marin Ceausescu la viena pentru a desconspira conturile , trădătorii din secu au furat banii romanilor ajungând multimiliardari în euro .Trist este ca organele românești și justiția este în subordinea lor .

    • Austrieci anpreuna cu mafia din petrom a vândut cu oamenii cu tot iau momit cu 25 000 r,și care sa opus au fost amenințați de șefa resurse umane din Petrom,mafia din Petrom spun ca noi sondorii avem 9700 r.net minciunii luam 4700 cu ore de noapte lucram an toxic ,pericol de explozie,oparire ,și nu luam toxicitate .S.O.S.sondorii din Prahova și din alte părții a Tarii .la Parcurile de producție trebuie 2 pe schimb,și noi lucram câte unu,ca asa vrea Itm.prahova,
      Și șefii ai mai marii sindicatul este corupt de austrieci,dacă lucram numai de zi luam salariul de paznic .toate cele spuse de mine se pot dovedi..

      • Să luptăm pentru un Președinte de Stânga Democrată.
        Iar sa sperăm că PNL. si USR. Să găsească Calea Dispariției.
        PNL. are peste 100 de ani de când chinuie această Țară,la fel și Sorosistii cu ideile lor Extraterestre și cu RANGA lor magică

    • Problema cea mai importantă care se pune este cand se va vrea sa se oprească jaful României și a Românilor.De la Razmerita comunistă din 89 până în prezent inca nu s-a dat vre-un semnal in societate ca s-ar dori asa ceva. Mai grav este că pe parcurs ce timpul trece jaful se perfecționează atât instituțional cat si social. Munca cinstită devine o activitate pentru habotnici sau fraieri.

  2. Asta e stirea ??? Pe bune ?? Atat puteti ? Hai sa va invat jurnalism la viteza….o stire era ceva de genul : Guvernul Romaniei a decis in unanimitate de voturi sa exploateze resursele tarii in folosul poporului 😂😂😂

  3. Pedeapsa pe care o aplicau chinezii e prea mică pentru trădătorii ăștia. Însă fiindcă sunt aleșii națiunii trebuie premiați.

  4. Cui sa ii ceri sa ii pedepsească pe cei care au facilitat hoția ? Daca tot cei care au furat sau care au contribuit la jaf ne conduc.

  5. Și cam din ce perioada exista aceste deficiente? Intr-o tara în care chipurile tronează democrația și statul de drept, de ce nu exista transparenta iar contractele păguboase pentru statul roman sunt secretizate. Cu cati ani în urma au fost încheiate aceste contracte? Oare pe timpul domniei lui madam Kovessi nu erau aceste ilegalități? Din păcate aceste instituții abilitate sa efectueze cercetări nu au avut decât interesul sa își elimine adversarii în furtișaguri, ocupandu-se de găinarii ordinare, cu scopul de a atrage atenția de la marile devalizari ale industriei și ale bogățiilor naturale ale tarii. A nu fi înțeles greșit, gainarii care au furat milioane de euro de la stat, și au primit șpăgi trebuiau pedepsiți. Din păcate distrugerea industriei naționale a avut ca efect emigrarea a aproape 6 milioane de romani, o adevărată tragedie în istoria noastră a romanilor.

  6. CAT TIMP REAUA CREDINTA , IRESPONSABILITATEA SI HOTIA NU-S PEDEPSITE SUPLIMENTAR SI PENTRU PREMEDITAREA SI ASOCIEREA LA DISTRUGEREA ECONOMIEI NATIONALE ,NU SE VOR OPRI ASEMENEA ACTE CRIMINALE.

  7. Cautati politicienii din spatele firmelor faantoma. Ii veti gasi pe cei mai vocali de la YV si cei mai auto-declarati principiali si aparatori ai romanilor.

  8. Eu propun ca primul turist al acestei țări să legifereze furtul și hotia să nu mai avem nimic de comentat referitor la panaramele cu 7 clase și posesori de doctorate care se perinda prin acest parlament validat la 4 ani de acest popor incult și interesat doar să-i fie burta plina de mizeriile aduse de CE in magazine.

  9. Sunt total de acord cu cele postate anterior de diverși oameni care au o judecată realista a tot ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă privind jefuirea țării
    noastre.La alegerile viitoare ar trebui sa se ia măsuri privind verificarea parlamentarilor actuali ,sa nu l-ai să permită să meargă la cea de treia legislatura parlamentară.Sa se aleagă un președinte școlit cum este Gioana ci nu un profesor de fizică care și-a bătut joc de tara.

  10. Sunt total de acord cu cele postate anterior de diverși oameni care au o judecată realista a tot ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă privind jefuirea țării
    noastre.La alegerile viitoare ar trebui sa se ia măsuri privind verificarea parlamentarilor actuali ,sa nu l-ai să permită să meargă la cea de treia legislatura parlamentară.Sa se aleagă un președinte școlit cum este Gioana ci nu un profesor de fizică care și-a bătut joc de tara.

  11. Statul cel mai prost administrator.De data asta însă nu e vorba de culpa sub forma neglijentei ci de rea credință.Parcă D.N.A.-ul era specializat pe abuz în serviciu!Dar dacă e lege chiar dacă convenția de transfer a obligațiilor e încheiată cu rea credință către firme fantoma sau fara activitate sau fără obiect de activitate în domeniu oare să nu fie nici o faptă penală.Pentru OMV la plăcinte/drepturi înainte iar război/obligații de a investi înapoi !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger