AcasăUtileMeteoVremea, la extreme. Avertizări de ultimă oră de la ANM! COD PORTOCALIU...

Vremea, la extreme. Avertizări de ultimă oră de la ANM! COD PORTOCALIU pentru mai multe zone din țară

Vremea, la extreme. Avertizări de ultimă oră de la ANM! COD PORTOCALIU pentru mai multe zone din țară (sursa foto: stiri.acasa.ro)

Se anunță o vreme la extreme, în prima zi a acestei săptămâni – în unele zone va fi caniculă, în altele sunt prognozate ploi și manifestări de instabilitate atmosferică. De la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au fost emise, în dimineața zilei de luni, 19 iulie, mai multe mesaje – atât tip COD GALBEN, cât și o avertizare COD PORTOCALIU.

În primul rând, e de menționat faptul că meteorologii anunță, luni, prin intermediul unei atenționări COD GALBEN, valabile pentru ziua de 19 iulie, că valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

”În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, transmit meteorologii.

foto: meteoromania.ro

Totodată, specialiștii de la ANM atrag atenția că disconfortul termic se va menține ridicat în sud-estul țării și pe parcursul zilei de marți, 20 iulie.

COD GALBEN și PORTOCALIU de instabilitate atmosferică

foto: meteoromania.ro

De asemenea, ANM a transmis, prin intermediul unei avertizări COD GALBEN, valabile în intervalul 19 iulie, ora 10:00 – 20 iulie, ora 10:00, că instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării.

Ceea ce înseamnă că vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. ”În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40 l/mp”, transmit meteorologii.

Peste doar câteva ore va intra în vigoare și o avertizare COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente. Valabilă în intervalul 19 iulie, ora 14:00 – 20 iulie, ora 10:00, avertizarea anunță în ce zone ale țării sunt așteptate ploi însemnate cantitativ.

Mai exact, din textul mesajului tip COD PORTOCALIU aflăm că ”în zonele de munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie) și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină”, iar ”în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…80 l/mp”.

Ce zone vor fi sub atenționare COD GALBEN de ploi în intervalul 20 iulie, ora 10:00 – 21 iulie, ora 12:00

foto: meteoromania.ro

Totodată, ANM a emis un COD GALBEN sub care – din câte se poate vedea aruncând o privire asupra hărții atașate – se vor afla, până miercuri la prânz, majoritatea zonelor țării. Este vorba despre o atenționare meteo valabilă în intervalul 20 iulie, ora 10:00 – 21 iulie, ora 12:00.

Conform meteorologilor, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în nord, nord-est, centru și în sud-est, precum și în zonele de munte.

Specialiștii spun că se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. ”În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 50…70 l/mp”, se precizează în textul acestei atenționări meteo.

132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger