AcasăEditorialGeopolitica sub lupaVladimir Putin și Donald Trump au bântuit Davosul!

Vladimir Putin și Donald Trump au bântuit Davosul!

Niciunul dintre cei doi nu s-a aflat pe lista invitaților pentru cea de-a 54-a întâlnire anuală a Forumului Economic Mondial, totuși omul de la Kremlin și celălalt, care plănuiește să se întoarcă la Casa Albă, au reușit să ”bântuie” Davosul.

Într-o săptămână dominată de războiul din Ucraina, Putin a fost răufăcătorul favorit al tuturor. Președintele rus a ținut odată un discurs la Davos, dar asta a fost acum 15 ani, înainte de anexarea Crimeei în 2014 și de invazia Ucrainei din 2022. În aceste zile, Putin este cu siguranță persona non grata. A fost un festival de prezentări, o listă impresionată de lideri mondiali de la autocrați la democrați. Premierul chinez, Li Qiang, a devoalat planul în cinci puncte al Chinei pentru reconstruirea încrederii. Javier Milei s-a folosit de prima sa călătorie în străinătate, de când a devenit președintele Argentinei, pentru a-și defini agenda ultra-liberă unde ”bulele de gândire” sunt mirobolante.

Președintele francez, Emmanuel Macron, s-a lăudat cu succesul său în revitalizarea economiei Franței. Liderii de afaceri din SUA par nemulțumiți de perspectiva revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, în timp ce omologii lor europeni par nervoși. Judecând starea de spirit de la Davos Trump nu este dorit la Casa Albă. Agenda lui– încheierea războiului din Ucraina în 24 de ore, plasarea SUA pe primul loc în economia mondială și retragerea din globalizare – este contrară ortodoxiei de la Davos. Vuietul creat de vestea că republicanii din statul cheie Iowa l-au ales pe Trump pentru a fi candidatul lor la președinție, a răsunat în sala de conferințe din Alpi Elvețieni.

Mulți omeni de afaceri își pun două întrebări: ce va însemna pentru lume o altă președinție a lui Trump?; ce va însemna o președinție a lui Trump pentru prețul acțiunilor companiei mele? Un important director de afaceri din SUA, care a cerut să nu fie numit pentru că discuțiile sale cu lideri străini au fost private, a spus că o parte din teamă se poate datora lipsei de înțelegere a mecanismelor de control și echilibru încorporate în guvernanța americană. Au fost și nume grele lipsă de la apelul catalogului la Davos. Premierului britanic Rishi Sunak i-ar fi plăcut a fi acolo, cu elita globală, însă a fost ținut acasă de dificultățile guvernului de a trece proiectul de lege ”Rwanda” prin Parlament (deportarea imigranților într-o terță țară) care așteaptă aprobarea Camerei Lorzilor. Fostul premier conservator David Cameron a purtat stindardul Angliei făcând  o comparație directă între eforturile de a lupta împotriva lui Putin și fascismul. El a cerut guvernelor occidentale care au înghețat rezervele Băncii centrale a Rusiei să le confisce, astfel încât să poată fi folosite pentru a reconstrui Ucraina. Ministrul polonez de externe, Radek Sikorski, a trimis un avertisment celor care cer Ucrainei să cedeze teritoriul ocupat lui Putin pentru a asigura un acord de pace.

„Nu există niciodată lipsă de șambelani de buzunar (Neville) dispuși să sacrifice pământul altor oameni pentru a lor liniște sufletească”, a spus Sikorski. Și totuși ceea ce interesează lumea la ora actuală sunt alegerile din America din noiembrie 2024. Pentru Republicani urmează ”Super-Marți” pe 5 martie unde Trump încercă să-și ”sigileze alegerea”. Astfel Trump se confruntă cu 91 de acuzații penale în patru jurisdicții, precum și două procese civile costisitoare, în care a folosit aparițiile voluntare la tribunalele din New York, din această lună, ca instrumente de relații publice și de strângere de fonduri. Însă februarie îi oferă puține astfel de oportunități, ceea ce înseamnă că ar trebui să se bazeze numai pe puterea sa politică pentru a genera un impuls în Super Marți, când alegătorii din 16 state și teritorii vor vota pentru nominalizare. Urmează New Hampshire și Carolina de Sud unde sondajele arată că Trump conduce atât pe Haley, cât și pe DeSantis. Pe DeSantis, Trump l-a numit ”DeSanctus” iar pe Nikki Haley a făcut-o ”Nimrada” (folosind numele ei de naștere Nimarata pe care l-a articulat greșit ca să însemne ”fluier de câine” similar cu ceea ce i-a făcut lui Obama). Haley și DeSantis insistă ambii că în campaniile lor totul merge conform planului. Așa o fi! Dar realitatea este că o victorie/o revenire ar reprezenta una dintre cele mai mari lovituri din istoria politică americană modernă. Acest lucru ar fi valabil mai ales dacă Trump nu câștigă New Hampshire, deoarece niciun republican care a câștigat două dintre primele trei state tradiționale timpurii – Iowa, New Hampshire și Carolina de Sud – nu a pierdut vreodată nominalizarea partidului.

Dacă Trump câștiga New Hampshire următoarea cursă va Trump…versus… Carolina de Sud! Biden a avertizat că Trump și „republicanii MAGA” (Make America Great Again) reprezintă o amenințare existențială pentru democrația americană. Dar el a încercat, de asemenea, să facă distincția între cei mai duri susținători ai lui Trump și „republicanii de masă”, despre care Biden spune că reprezintă majoritatea partidului. Sincer să fiu americanul nu-l votează pe Trump din cauza valorilor familiei lui. Americanii îl votează pentru pozițiile fostului președinte Donald Trump cu privire la economie, taxe și imigrație spunea CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon. Să fim cu luare-aminte, lucrurile evoluează într-o direcție imprevizibilă.

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava
456 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger