AcasăEconomieViitorul verde arde la buzunare. Energia fotovoltaică, cea mai scumpă de pe...

Viitorul verde arde la buzunare. Energia fotovoltaică, cea mai scumpă de pe piață

Pe comparatorul de prețuri energie electrică de pe site-ul ANRE, ofertele provenite din sectorul fotovoltaicelor, dar și al eolienelor au cele mai mari tarife. Problema este cu atât mai gravă cu cât Comisia Europeană ne obligă să ne îndreptăm, în proporție de peste 70%, spre aceste tipuri de energie, subvenționate deja de populație prin plata certificatelor verzi. Mai mult, din 2025, dacă nu chiar și mai devreme, plafonarea prețurilor va dispărea, iar consumatorii casnici vor achita facturi uriașe.

Deși nimeni nu insistă asupra acestui aspect, energia verde este, fără îndoială, una foarte scumpă. În afară de hidroenergie, pe care Comisia Europeană o vrea în cantități din ce în ce mai limitate, pe motiv că ar dezechilibra ecosistemele și biodiversitatea, atât fotovoltaicele, cât și eolienele au costuri enorme. Și asta în condițiile în care aceste sectoare primesc subvenții masive, decontate de populație prin plata obligatorie a certificatelor verzi. Din comparatorul de prețuri de la ANRE, aflăm că cele mai mari prețuri vin chiar de la companiile care vând energia produsă de fotovoltaice și eoliene.

Astfel, Cooperativa de Energie Furnizare, cu 100% energie fotovoltaică, are o ofertă de preț pentru consumatorii casnici de 2,31 lei pe kWh, aproape de 3 ori mai scumpă decât hidroenergia. Cel mai mare tarif îl are, de departe, Photovoltaic Green project SRL, care vinde energia cu 5 lei. În mixul energetic cumpărat de pe piață de această firmă se regăsesc 13,52% gaz, 30,69% hidroenergie, 15,72% nuclear, 10,7% eolian, și 12,76% solar. Electricom SA are un tarif de 1,43 lei, având în energia disponibilă 86,74% eolian. EON Energie Romania, la oferta E.ON Green Home, prețul este de 1,33 lei, în care hidroenergia reprezintă 73,78% din cantitatea disponibilă, eolian, 15,67, iar fotovoltaicele, 26,22%.

Distribuția, mai scumpă decât energia

O situație absurdă, desfășurată sub nasul autorităților, este aceea că distribuția energiei electrice a ajuns să fie mai scumpă decât energia produsă. În treacăt fie spus, oferta Hidroelectrica s-a întors pe piață, după o absență de peste o lună, însă ceva mai scumpă. Și-așa fiind, aceasta rămâne sub prețul celorlalți furnizori. Dacă în vară, tarifele Hidroelectrica variau între 0,743 lei și 0,866 lei kwh, acum aceasta a ajuns între 0,76 lei și 0,88 lei kWh. Diferențele de preț nu sunt la furnizor, ci la distribuitori, care practică tarife diferite în fiecare zonă a țării.

Cele mai mici sunt în București, iar cele mai mari sunt în Oltenia. Culmea este că tarifele de distribuție au ajuns să fie mai mari decât energia însăși, ceea ce este inadmisibil. Astfel, dacă energia de la Hidroelectrica se vinde cu fix 0,28404 lei kWh, tarifele de distribuție sunt între 0,24310 lei în București și 0,33824 lei în Gorj. Tarifele de distribuție s-au tot scumpit în ultimii doi ani, cu aprobarea ANRE, pe motiv că trebuie amortizate investițiile în rețele. Însă aceste investiții ar fi trebuit făcute cu ani în urmă, așa cum era prevăzut în contractele de privatizare. Companiile străine nu au făcut însă decât să încaseze bani de la populație și să peticească pe ici-colo, fără modernizări și extinderi de rețele. Rezultatele se văd acum, când rețelele nu pot prelua energiile regenerabile.

Mai cresc puțin

Începând din ianuarie 2024, tarifele de distribuție mai cresc cu încă 6%, a anunțat vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache.

”Am avut mai multe discuții, sunt mai multe solicitări legate de anumite activități pentru care ar dori bani cât mai mulți. Și ei ar fi putut să facă investițiile puțin mai calculat, în special pe zona de transport, astfel încât, dacă rețeaua era întărită etapizat, nu exista această presiune realizată de prosumeri”, a declarat Gabriel Andronache. Realitatea este că investițiile nu se regăsesc în tarifele deja crescute până în prezent, iar ANRE, instituția responsabilă cu monitorizarea distribuitorilor de energie, ar trebui să prezinte public rapoartele acestor investiții.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.142 afisari

10 COMENTARII

  1. UNDE SUNT ACEI BANI PE CARE ROMANII I-AU PLATIT CA SA SE FACA INVESTITII IN ENERGETICA ???????????????,DERBEDEII SI HOTII SI-AU TRAS SALARII NESIMTITE 34 DE ANI !,
    AU FRAT PE RUPTE ,IAR ACUM NE VAND GOGOSI !, DE LA INCEPUT EOLIENELE SI FOTOVOLTAICELE AU FOST SUBVENTIONATE ,NE_AM AUTOSABOTAT CA TAMPITII !, LA PARALELA 45 CLIMAT CONTINENTAL ROMANIA NU ARE CURENTI DE AER PREPONDERENTI CARE SA FACA RENTABILE EOLIENELE, CATE ORE CU SOARE AVEM PE AN ?, FOTOVOLTAICELE NU TREC DE RANDAMENT DE 15% ,IAR EOLIENELE SE SITUEAZA PANA IN 20% ,BANI ARUNCATI.

  2. Daca “verde” inseamna in acceptiunea alora ca nu produce emisii de CO2 (desi tocmai CO2 ajuta vegetatia sa creasca), atunci sa nu mai puna piedici hidrocentralelor si atomocentralelor, ca alea nu produc CO2. Deseurile rezultate de la centralele atomice pot fi depozitate in galeriile unor mine la mare adancime si astfel nu vor crea nicio problema pentru mediu.

  3. Criminalii din U. E. ne obliga sa distrugem acum barajele dupa ce am inchis termocentralele ! Jos cu tradatorii din guvernul Romaniei si referendum national pentru iesirea grabnica din U. E. Anglia nu a iesit degeaba !!!. Stiau ei, cei din Camera Lorzilor ceva… leul britanic nu-si pleaca capul sub cizma imbecililor din conducerea U. E. !!!

  4. Paradox. Mergand recent in jud.Ialomita de la autostrada spre Slobozia, dupa Dragalina pe stanga inainte de Amonil(combinat chimic in ruina), am vazut ca se realizeaza un parc fotovoltaic care ia din terenul AGRICOL. Pamantul din Baragan,cel mai fertil este scos din circuitul natural de producator de cereale ptr. realizarea de energie”verde”.Cine o fi aprobat asemenea ineptie?.Trebuie construite mai multe pucarii ptr. a putea caza sutele de mii de vanzatori de tara,dar cine sa-i prinda(judece)?.Vai de noi.

    • Cand mergi de la Craiova la Calafat, la vreo 25 de km pe stanga inainte de Radovan este un parc fotovoltaic pe un teren enorm (sunt zeci de hectare, daca nu peste o suta) ,teren cu pamant negru, agricol, pe care pe vremuri se cultiva porumb. Crestea porumbul ala fara sa exagerez, cam pe la doi metri si douazeci de centimetri, nu se vedea omul din lan. Acum panouri. As fi inteles daca era pamant sterp, saratura, argila, dar asa cine le-a permis sa puna saraciile alea pe pamant fertil? O sa mancam cat de curand carcalaci si rame dupa cum incearca sa ne invete Evropa.

  5. „O situație absurdă, desfășurată sub nasul autorităților, este aceea că distribuția energiei electrice a ajuns să fie mai scumpă decât energia produsă. ”
    Distributie care se face pe sarmele, stalpii, transformatoarele si statiile facute de Ceausescu, astia de acum nebagand niciun leutz din buzunarul lor. Tarif de introducere in sistem, tarif de scoatere din sistem, etc., de parca ar descarca curentul cu lopata.

  6. Eu cred că la ANRE sunt angajați ne profesioniști,iar cei care vor să distrugă hidro nebuni,

  7. vorbiți ma, prosumatorii vând cu 20 de bani per KW și încasează după doi ani!
    De ce permiteți străinilor sa monteze parcuri fotovoltaice iar pe romanii de rand ii împiedicați prin orice mijloace?
    DNA, unde ești?
    Aici nu ste trădare națională????

  8. IDIOTI sunt cei care dau vina pe prosumatori .(ANRE și ziariștii i competenti) Energia produsa de prosumatori în mare parte este consumate de vecini și nu ajunge în rețeaua de medie și înaltă tensiune. Rețeaua este afectata doar de fermele mari de fotovoltaice sau eoliene.

  9. Dacă rețelele de joasa tensiune(unde taxa de Distribuție e chiar mai mare decat prețul energiei produse de hidroelectrica) ar fi date în exploatare unităților administrative și transformate în firme non profit atunci distribuitorii , care sunt de fapt niște băieți deștepți, ar fugi ca iepurii din Romania

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger