AcasăEconomieVictorie a Guvernului. Doar România și Bulgaria sunt obligate să importe cereale...

Victorie a Guvernului. Doar România și Bulgaria sunt obligate să importe cereale din Ucraina

Așa-zisa protecție a fermierilor români prin introducerea licențelor de import pentru cerealele din Ucraina este de râsul curcilor. Dovadă că aceeași propunere făcută Poloniei a fost respinsă din start. Mai grav este că însuși Guvernul ne spune că decizia Comisiei Europene a fost ca doar România și Bulgaria să importe produse agricole ucrainene, adică exact cele mai afectate țări.

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică ordonanța care va introduce licențe la importurile de cereale din Ucraina, dar și din Moldova. Probabil s-a aflat și la Guvern că s-au importat și se importă masiv cereale din Ucraina aduse prin Moldova, care a reușit, în cifre, să exporte producția pe 10 ani.

Deci România nu va interzice importurile, ci doar va cere licență pentru import și doar pentru câteva sectoare economice: fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și creșterea animalelor. Adică pentru exact toți cei care cumpără, de regulă, cereale și oleaginoase. Sigur, Ucraina a încercat să negocieze prosteala asta cu licențele de import și cu polonezii, dar nu le-a mers. Și, pentru că Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat că prelungesc, unilateral, restricțiile pe importurile de produse agrare din Ucraina, pe lista scurtă au rămas doar România și Bulgaria, pentru care Comisia Europeană a stabilit permiterea importurilor. Așa, un fel de răsplată pentru obediență, care va aduce în mod clar falimentul fermierilor din cele două țări. Cât mai stă ordonanța în dezbatere publică, deși interdicția de 30 de zile la importuri anunțată de Marcel Ciolacu funcționează, marfa din Ucraina intră lejer prin Republica Moldova, suprasaturând și mai tare piața și depozitele. Ca să dea bine la popor, Guvernul a trecut în proiectul de ordonanță și controlul calității produselor din Ucraina.

”Pentru garantarea calității și cantității produselor agricole importate din Ucraina sau din Republica Moldova, se instituie un sistem pentru autorizarea importului, se instituie un formular al autorizației de import și se instituie un sistem de verificare a calității și cantității produselor importate, care se efectuează de către instituții cu atribuții în domeniu”, se arată în proiectul de act normativ.

45% dintre fermierii români sunt în faliment

În motivarea emiterii ordonanței, Ministerul Agriculturii semnalează că România a facilitat importul și tranzitul la nivelul UE a 65% din produsele agricole de origine Ucraina, care, cumulat cu efectele indirecte, respectiv creșterea substanțială a prețurilor inputurilor, a dus în prezent ca circa 45% din fermierii români să fie în imposibilitatea de a-și achita datoriile pentru inputuri și rate scadente în septembrie, respectiv octombrie 2023. Și asta din cauza prețurilor foarte mici încasate pe produsele agricole (grâu, orz, rapiță, floarea soarelui și porumb), care nu au acoperit costurile de producție foarte mari, cauzate de efecte indirecte. ”Tranzitarea produselor pe teritoriul României cu destinația comerț intracomunitar sau export în state terțe, volum care totalizează aproximativ 29 milioane tone de mărfuri agricole în perioada martie 2022 – septembrie 2023, a creat anumite premise pentru descărcarea unor cantităţi importante în România, datorită faptului că preţurile au fost convenabile pentru cumpărători”, susține Ministerul Agriculturii.

Fermierii, în sapă de lemn

Fermierii români ne spun că prețurile de achiziție la cereale scad pe zi ce trece, iar sprijinul financiar oferit de UE și de stat nu a acoperit nici 0,5% din pierderi.

”Când europarlamentarii noștri i-au adus la cunoștință președintei Comisiei Europene consecințele dezastruoase pentru fermierii români în urma importurilor masive din Ucraina, aceasta a spus doar că mulțumește României pentru ajutorul dat Ucrainei, spre deosebire de alte state. În situația asta, în care noi avem pierderi uriașe, ar trebui să fim despăgubiți și pentru asta ar fi trebuit să se lupte la Bruxelles guvernanții noștri. Traderii s-au lăcomit anul trecut și au cumpărat cantități enorme de cereale din Ucraina și s-au trezit că au pierdut bani când au scăzut prețurile. Și își recuperează pierderile acum oferindu-ne niște prețuri de nimic”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.