AcasăUtileMeteoVara extremelor! Urmează un nou val de caniculă. Șefa ANM: „Două săptămâni...

Vara extremelor! Urmează un nou val de caniculă. Șefa ANM: „Două săptămâni așa o să…”

Am trecut de mijlocul ultimei luni de vară din calendar. Dar, din câte se pare, nici vorbă să scăpăm de caniculă nici după ce se încheie această săptămână, știut fiind faptul că meteorologii au anunțat, într-o informare meteo, că până pe 20 august unele zone din țară vor fi afectate de temperaturi caniculare și disconfort termic ridicat.

Mai exact, până pe 20 august e în vigoare o informare meteo emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 17 – 20 august, specialiștii anunțând caniculă și disconfort termic ridicat, și că „indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități în sudul și sud-estul țării, unde temperaturile maxime vor fi de 35…36 de grade și izolat de 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat și în regiunile vestice și estice, unde vor fi maxime de 32…34 de grade”.

Ce ne așteaptă în săptămânile viitoare? O altă perioadă foarte caldă.

Elena Mateescu, șefa ANM, a anunţat un nou val de caniculă, care va aduce temperaturi ridicate în multe zone din ţară. S-au aflat detalii despre ce zone vor fi lovite de temperaturi ridicate şi disconfort termic accentuat.

„Luni putem să vorbim de ziua cea mai caldă, pentru că deja începând de luni, în sudul extrem acolo unde ne așteptăm la temperaturi de până la 38° la nivelul maximelor la umbră.

Dacă începând de astăzi până duminică vorbim deja de o informare meteorologică ce vizează în special zonele din sudul și sud-estul țării, unde vom avea temperaturi de 35 și 36° la umbră, posibil izolat în sudul extrem, chiar 37 și chiar și în partea de vest, sud-vest a țării, temperaturi apropiate de 34°, fac să resimțim peste 35°.

Masa de aer tropical dinspre nordul Africii rămâne cantonată în zona de sud-sud-est a Europei, inclusiv în zona țării noastre, cel puțin așa cum arată datele până la acest moment”, a anunțat Mateescu, joi seară, la Antena3.

Șefa ANM: Două săptămâni așa o să ținem

Așadar, nici vorbă de vești bune pentru cei care sperau că vremea foarte caldă se va da dusă, pe final de august. Șefa ANM a explicat însă că nu se vor mai înregistra temperaturi extreme, cum s-a întâmplat în iulie, când au fost și 42 de grade Celsius, dar că perioada cu valori termice ridicate va fi de lungă durată. Adică două săptămâni.

Până spre sfârșitul lunii august și dacă vorbim de temperaturi 35 și 36, izolat 37 luni deja 38° în sudul extrem, inclusiv în capitală, luni 37-38° vorbim de acel ITU indicele temperatură-umezeală care înseamnă intensificare a valului de căldură și faptul că vom avea temperaturi de 35 până la 38°.

Nu sunt valori extreme, cum am avut 42° în iulie, dar ceea ce este semnificativ, ar trebui să menționăm durata acestui interval în care vom vorbi începând de astăzi până spre sfârșitul lunii august, adică 17 august până în data de 31 august.

Două săptămâni așa o să ținem, nu coduri roșii, dar ne încadrăm în ceea ce înseamnă vreme caniculară. Resimțim, așa cum am resimțit și astăzi, posibil 39°C în partea de sud-sud-est a țării”, a mai spus Mateescu.

Șefa ANM: Secetă pedologică extrem puternică în această parte a țării

Vor mai fi și precipitații, dar nu însemnate cantitativ. De altfel, șefa ANM a adus în discuție și seceta ce afectează Câmpia Română, dar nu numai.

„Vin și precipitații, însă arealul acestora este unul nesemnificativ comparativ cu ceea ce am avut.

Observăm în special zona de munte și în special regiunile intracarpatice, unde este posibil să mai avem în următoarele zile averse locale, dar ulterior acestea sunt specifice datei perioadei în care ne aflăm.

Ce este semnificativ, însă absența acestora timp de două săptămâni începând de acum înainte va accentua starea de secetă în partea de sud și sud-est a țării, adică Câmpia Română, Câmpia Moldovei, nu în ultimul rând Dobrogea, aș menționa aici și Bărăganul, pentru că vorbim la acest moment de secetă pedologică extrem puternică în această parte a țării și observăm deja animația precipitațiilor în care vom mai avea câteva zile, după care acestea lipsesc aproape cu desăvârșire. Este o vară a extremelor” a explicat directorul ANM, Elena Mateescu, la postul TV menționat.

473 afisari

3 COMENTARII

 1. Toatá ziuá terorizeazá romanii,mancand kákat cu temperatura !
  Valul de cáldurá african ajunge in colonia Romania,si valul de cáldurá din ieuropa neom arxistá ajunge in África!
  Asta e politica generalizatá la nivel continental!
  De haarp,chemtrayls,5 g,scroafa comunista nu spune nimic?
  TEROARE,la micul dejun,pranz si ciná!
  Doar atát!

 2. acum 10 ani cu okazia unor cutremure
  italienii au bagat la bulau o grupare de geologi/seismologi
  pentru predictie esuata.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Iată românii care vor primi 2.100 lei în plus la pensie! Vezi dacă eşti pe lista Ministerului Muncii!

Românii mai au de aşteptat aproximativ 10 luni până să simtă în buzunar mult-anunţata creştere a pensiilor. Partea bună e că aşteptarea va merita...

România, deja cu un pas în Schengen! Austria şi-a dat acordul. Marcel Ciolacu: „Am spart gheața, merităm”

Veste bună pentru România. Suntem cu un pas mai aproape de Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner ar fi...