AcasăEconomieUnde sunt instituțiile statului? Carnea de pui din Ucraina, etichetată ca produsă...

Unde sunt instituțiile statului? Carnea de pui din Ucraina, etichetată ca produsă în România

Afacerea ”eticheta” cu produs românesc, un atac zdrobitor asupra fermierului român

Producătorii semnalează faptul că o mare parte din carnea de pui de pe piața românească apare pe etichetă ca fiind produsă în țară, când, în realitate, aceasta provine din Ucraina, precum și din alte state din America Latină. Afacerea etichetării false datează de foarte mulți ani și asta pentru că instituțiile statului nu își fac datoria. Scopul final, care e foarte aproape de a fi atins, este de a falimenta micii fermieri, pentru a fi preluați, pe nimic, de multinaționale.

Protestele fermierilor au fost și sunt un ultim strigăt de disperare, pe care o dezamăgitor de mare parte a populației nu le-a înțeles. Una dintre manipulări a fost aceea că au venit cu tractoare scumpe la protest, fără ca cineva să arunce o privire asupra numărului tot mai mare de asemenea utilaje scoase la licitație, din cauza faptului că fermierii nu și-au mai putut plăti ratele. La fel se va întâmpla și cu pământurile lor, poate și cu propriile lor case.

Lipsa de empatie pentru problemele acestora, probleme create de cei care s-au perindat pe la guvernare, slugi umile ale UE, este de neînțeles, pentru că riscul cel mai mare este să nu mai avem acces nici la bruma de hrană sănătoasă pe care aceștia o mai produc. Dificultățile fermierilor nu sunt doar cele ale producătorilor de cereale, ci și ale legumicultorilor, ale celor din fermele avicole și din zootehnie, în general.

”Nu trebuie să vorbim doar de irigații pentru culturile mari. De exemplu, la fermele de pui și în zootehnie trebuie să dai apă la animale, iar pentru apa pe care o scoți tu din pământ, pentru care ai forat un puț, plătești nu numai curentul, ci și taxe la stat pentru fiecare litru pe care l-ai scos. Bani care se adaugă la cheltuielile enorme ale fermierilor. În perioada asta de iarnă, când toate costurile s-au majorat, pentru că avem cheltuieli pentru încălzire, iar Guvernul a majorat acciza și plătim gaz mai scump, vindem carnea de pui mai ieftin, cu 5,20 lei, față de astă vară, când vindeam cu 6 lei kg”, ne spune Puiu Ilisei, președintele Grupului de Producători EuroAvi.

Prețuri de dumping

Scăderea prețurilor la carnea de pui, la fel ca și în cazul cerealelor, a fost cauzată de intrarea în țară a unor cantități uriașe de carne de pui din Ucraina. ”Păi tu mă compari puii noștri cu puii din Ucraina, care nu respectă nicio regulă, că acolo nu au nicio lege care să supravegheze, iar UE spune slava Ucraina și tot ce e din Ucraina să vină în România. Au făcut ucrainenii parteneriate cu Olanda și cu Polonia prin care vând carnea către aceste două țări, dar practic carnea nu ajunge nici în Olanda, și nici în Polonia, ci în România, că olandezul o vinde direct către o firmă românească. Și atunci, din Ucraina vine direct în România. De unde? Din Olanda, zic ei. Mafia asta este atât de mare, încât carnea care vine din țările astea se etichetează ca fiind produs românesc. Oamenii trebuie să fie foarte atenți la etichetă, să scrie un producător cunoscut, deși, în urmă cu câțiva ani, chiar mie mi s-a întâmplat să văd la un supermarket cunoscut marfă din afară etichetată ca fiind de la firma mea”, ne-a declarat președintele Grupului de Producători EuroAvi, Puiu Ilisei.

Acesta mai arată că Uniunea Europeană a semnat un acord cu Mercosur, țări din America Latină, prin care se importă din aceste state, printre altele, și carne de pui, pui crescuți cu cereale modificate genetic și cu hormoni. ”Carnea aia nu are cum să vină proaspătă de acolo și vine congelată. Ați văzut pe undeva carne de pui congelată din Brazilia, de exemplu? Nici nu o să vedeți. Carnea aia se vinde în România. Cum? Se descarcă în porturi europene mari din UE, se decongelează, îi dau cu un praf să pară fresh și o trimit în România pe post de carne produsă în România. Și asta pentru că li se permite de către autoritățile statului. Atât de mare este corupția”, afirmă Puiu Ilisei.

Fonduri europene tot pentru ei

Producătorii români spun că fondurile europene pentru agricultură și zootehnie impun tot felul de standarde, că ajungi să te întrebi de ce are grijă UE să facem noi toate astea.

”Pentru că, atunci când te va cumpăra pe zero lei, să fie făcute mai bine decât în țările lor. Iar acum se urmărește distrugerea fermierului mic și preluarea lui de către multinaționale”, ne-a precizat Puiu Ilisei. O dovadă a atacului asupra agriculturii românești, la care participă și Guvernul, este că fermierii nu reușesc să obțină finanțare nici măcar de la băncile de stat, astfel că le este imposibil să se capitalizeze și să se dezvolte.

”Am mai aflat, tot de la producătorii români, că în Turcia există un depozit foarte mare de colectare legume și fructe al unui politician de la noi, care aduce marfa în România. Marfă care se aduce fără acte. Dacă ai aplica taxe vamale, nu ai cum să vinzi roșia din Turcia sub 5 lei, când e sezonul roșiilor la noi, și noi o dăm cu 1,50 lei. Dacă ar plăti taxe vamale, nu ar avea cum să ne facă nouă concurență marfa din Turcia”, ne-a mai declarat Puiu Ilisei, președintele Grupului de Producători EuroAvi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
11.493 afisari

13 COMENTARII

  1. Dacă se știe de mulți ani, de ce nu s-a ieșit în stradă de mulți ani???
    De nu s-a protestat?

  2. „Au făcut ucrainenii parteneriate cu Olanda și cu Polonia prin care vând carnea”, ia uite unde era coruptia!
    La sfintisori.
    In spatiul Schengen….
    ANSVA ce mai face?

  3. Din ciclul ce a mai delirat Claudia M. Inca mai astept explicatiile doamnei Marcu privind procentul enorm de nevacinati de la ATI din periosada pandemiei.

    • Tu sa ne spui cum explici fenomenul „paranormal” de vaccinati, internati la ATI.

      • @Un roman
        Cauta: Mike Dickson jurnalistul care l-a făcut albie de porci pe Djokovic pentru că nu s-a vaccinat.
        Stirile astea nu sunt date de media tradatoare, stirea este adevarata si se poate verifica:):):):

  4. Si fabrica de zahar Bod importa zahar din Ucraina si-l ambaleaza dar pe punga scrie ca-i produs in Romania.

    • Exact
      ….și eu am văzut ca marca Bod are zahar din Ucraina…cum e posibil …ca și cum adidași originali Nike, ar avea în cutie adidași făcuți în Bangladesh …

  5. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare au primit misiune de la licuriciul cel mare si cel mic sa distruga agricultura.

  6. Păi, ar fi vrut sa vină la protest cu tractoare U 27?? Atunci ar fi spus: ” uite ăștia cu tractoare de pe vremea lui Decebal vor sa ne dea nouă mâncare „? Oricum la romani nu- i bine. Apropo, de carnea de pui . Am văzut la francezi un documentar, cât de franțuzească este carnea de pui din supermarketurile lor. Mergând pe drumul aprovizionării, dupa un număr destul de lung de firme din lanț, au ajuns în Austria, unde cică ar fi fermele de creștere, dar stupoare. Acolo era doar un punct intermediar unde se aduceau pui vii, ghici de unde ?? Din România. Când au cerut acceptul de a filma în fermele din România, li s-a spus, halt și aici s-au terminat lucrurile. Oare de ce. Asta era întrebarea pusa și de ei. Cat de eco e puiul românesc ? Și atunci de ce sărim arși ?

  7. Care stat? Va referiti la colonie? Ce institutii sa aiba colonia? Niste sugative de bani. Atat.

    • Aia nu e libera concurenta, deoarece in Ukr nu exista reglementarile care exista in UE (si deci si in RO) si care cresc obligat-fortat pretul de productie. Cerealele ucrainene ieftine vor distruge agricultura romaneasca si astfel terenurile ahricole vor fi numai bune de cumparat aproape pe gratis (ca si termocentrala Mintia) de catre amerikkani, asa cum au facut in Ukraina.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger