AcasăEconomieUnde sunt economiile? Eolienele și fotovoltaicele produc cea mai scumpă energie

Unde sunt economiile? Eolienele și fotovoltaicele produc cea mai scumpă energie

Fără capacitate de stocare semnificativă, care nu există la ora actuală, eoliana și fotovoltaicele sunt nerentabile

Cele mai mari prețuri de pe piața energiei electrice provin din zona eolienelor și fotovoltaicelor. Pare un paradox, având în vedere că, practic, nu este nevoie de niciun fel de combustibil pentru funcționarea acestora. În realitate, investițiile în aceste două tipuri de regenerabile sunt enorm de scumpe și fără amortizare reală, iar incapacitatea de a livra energie în bandă, constant, adică, înseamnă o dependență aproape totală de prețurile uriașe de pe PZU, de unde firmele producătoare sunt obligate să cumpere permanent.

Comparatorul de prețuri al ANRE arată clar diferențele uriașe dintre prețurile energiei convenționale și cele ale energiei din surse regenerabile. Cel mai mare preț îl găsim la firma Restart Energy, care se laudă cu investiții majore în fotovoltaice și care vinde un kwh cu 16,45 lei, la oferta concurențială pentru clienții casnici. Aproape de acest preț, cu 12,27 lei kWh, se află Electricom, cu producție energie eoliană și fotovoltaică, iar MVM Future Energy Technology vinde energie cu 12,28 lei, deși produce hidroenergie, numai că este societate privată.

Comparativ, Hidroelectrica, cu aceleași costuri de producție și cu profituri uriașe, vinde un kWh cu 0,67 lei. Energia eoliană de la Plenerg SRL se vinde cu 12,25 lei, iar eoliana de la Eol Energy, cu 12,22 lei. Și tot așa. Deci, cu cât energia este mai verde, cu atât ea devine mai scumpă. Când prețurile la energie nu o luaseră razna pe plan european și nici în România, energia din regenerabile se vindea la un preț asemănător cu al celorlalte. Mai mult, când Green Deal-ul nu luase avânt și România nu sărise în față, bătându-se cu pumnul în piept că ea închide cel mai repede cărbunele și chiar mai mult decât ar fi trebuit, deci când exista exces de energie în piață, eolienele și fotovoltaicele mai mult pierdeau. Neproducând energie în bandă, adică fiind dependente de vânt și de soare, nici contracte solide nu prea reușeau să încheie și ajungeau să vândă, atunci când produceau, la preț de echilibrare, care era cel mai mic de pe piață.

Niciodată rentabile

Când a venit criza, în loc ca regenerabilele să salveze situația și să contribuie la scăderea prețului, ne-am trezit că din fotovoltaice și din eoliene se producea cea mai scumpă energie, sau cel puțin așa ajungea în piață. Și asta din aceeași cauză a inconstanței producției, care îi obligă pe producătorii din aceste regenerabile mai mult să cumpere, decât să vândă. Iar când cumpărau, o făceau la cele mai mari prețuri posibile, cele de pe Piața Zilei Următoare. În ce privește energia eoliană, apetitul investitorilor a scăzut semnificativ. În 2013, puterea instalată din energie eoliană era de 2.100 MWh, fiind atunci autorizate capacități de încă 1.100 MWh. Bumul investițiilor eoliene s-a oprit în acel an, când au fost tăiate subvențiile de la stat. Rezultatul? În 2022, puterea instalată din energie eoliană este de 3.014 MW, fără premise de creștere, cu mențiunea că puterea instalată este una teoretică, în realitate aceasta fiind undeva, la sub 30%, ca medie. În plus, România, nefiind  o țară cu vânturi puternice și frecvente, nici energia eoliană nu este rentabilă.

Fotovoltaicele, un mit doar

În medie, un român, că este mai modest, consumă cam 8-9 kWh pe zi. Pentru montarea unor panouri fotovoltaice care să producă, tot teoretic, 5 kWh, investiția pentru o casă se ridică la 30.000 de lei. Dacă vrei să fii prosumator pe bune și să simți ceva la factură, mai trebuie să-ți cumperi acumulatori, în care să stochezi energia produsă, pentru care mai plătești 20.000 de lei. Acumulatorii, ca și în cazul mașinilor electrice, au și ei o durată de viață de 4-5 ani, dacă ai noroc. Un antreprenor a plătit 600.000 de euro pentru panourile fotovoltaice de pe clădirile firmei, în condițiile în care nu este mare consumator de energie. Panourile astea au și un termen limitat, după care trebuie înlocuite. Iar cu fiecare an, eficiența scade, la care se mai adaugă și faptul că trebuie șterse de praf și mizerie mai tot timpul. Și atunci întrebarea este cum e faza cu economia? Că nici persoanele fizice și nici firmele nu-și vor amortiza în veci investițiile. Ieri, la ora 14.30, dintr-o putere totală instalată de 1.390 MWh, fotovoltaicele din țară produceau 77 de MWh. Și cu aceste regenerabile România vrea să-și obțină independența energetică…

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
16.637 afisari

27 COMENTARII

  1. Pretul energiei pleaca in retea de pa prosumator cu 545 lei MWH. Distribuitorii umfla pretul.
    Nu mai scrieti prostii.

      • Atat primesti la fiecare MWH dat in sistem. Nimic mai mult .
        Intermediarii fura de rup.
        Uite cat iti da ENEL :
        ”Prețul, exprimat în lei/MWh, la care ne vinzi energia pe care o produci și o livrezi, este reglementat prin ordin ANRE și este publicat pe site-ul OPCOM. Prețul mediu ponderat înregistrat pe piața pentru ziua următoare în anul 2021 este în valoare de 539,00 lei/MWh.”
        https://www.enel.ro/enel-energie/ro/Prosumatori.html

    • Aveti dreptate. Dar ce sa ceri unor ziaristi? Ei nu cunosc nici macar fizica elementara. Doamne mare i tara. Pai, din martie si pana in noiembrie se fac economii destule. Eu fiind unul care am panouri,si vara scot 3,5 kwh, suficienti pentru o casa.

  2. Pai si ce faci acum cand ploua si nu bate soarele? O inginerie e sa le urci pe munte unde bate viscolu si in spatiu e soare vesnic. Altfel energia nucleara e singura solutie.

  3. Autorul articolului bate campii cu mare gratie. Ar fi de recomandat sa se informeze mult mai bine inainte de a scrie un articol pe tema asta.
    In cel mai bun caz, poate fi mai degraba inteles ca o parere personala, nicidecum un material de presa, tehnic, serios.

    • Mincinos prin omisiune sau incompetentă pe subiect. Ce nu spune autorul articolului, ca hidroelectrica are investitiile amortizate de zeci de ani, si implicit costurile de productie mici, si rezulta un pret mic/kw, iar consumul zilnic nu este uniform, deci nici energia furnizata nu trebuie sa fie constanta. Si culmea ironiei e ca cresterea consumului este mare chiar atunci cand fotovoltaicele produc.
      Pentru „împletirea” diverselor surse de energie exista un dispecerat national.
      Ce incearca autorul sa faca e sa pregateasca terenul pentru renuntarea la prosumatori, exact cum a facut ungaria. Interesele sunt uriase, pentru ca baietii destepti sunt puternici.
      In contextul actual energia este o arma, si strategia statului trebuie sa se schimbe. Trebuie ca producerea, transportul, distributia sa fie controlate si chiar administrate de acesta. Furnizorul poate fi oricine, cu supraveghere stricta.

  4. Toata energia este regenerabila, natura se ocupa in permanenta de asta. Sa arzi petrol, gaze sau carbune produse deja de natura iti confera avantajul de a putea face asta la orice ora, fara sa depinzi de variatia fenomenelor din natura, de la ciclicitatea zi-noapte, continuand cu perioadeke cand nu bate vantul si cu perioadele de seceta, toate acestea afectand evident productia de energie asa-numita verde: solara, eoliana, hidro.

    • esti in eroare, amice, nici soarele pe termen lung, dincolo de durata de existenta a speciei umane (conform teoriei evlotiei prin muatie genetica si selectie naturala, cea de dupa al doilea razboi mondial) de cel mult zeci de milioane de ani, nu este vesnic , ci se va stinge; practic, din punctul de vedere al speciei umane, da, nu trebuie sa faci nimic pentru a avea sursa primara, radiatia solara

  5. Din articol se intelege ca problems este stocarea energiei si samsarii de energie lasati sa ne ia banii (are legatura cu cei care ne conduc!)
    Cel mai ieftin acumulator de energie este cel termic, are durata de viata de zeci de ani, cu cat este mai mare cu atat se „descarca” mai greu, samd.
    Energia termica se poate transforma in curent electric cu un randament de 70%., folosind turbinele cu abur.
    Vara se poate stoca energia in rezervoare mari, izolate termic.
    Prin SUA folosesc sare topita ziua si produc energie electrica noaptea.
    Acum cativa ani centrala asta „experimentala” din desert avea peste 1MW..
    Banuiesc ca sistemele eoliene , folosite in exces,schimba clima (modifica directia in care se misca masele de aer si vaporii de apa), asa ca este foarte bine ca le-au taiat fondurile.
    O seara buns cititorilor ZN!

    • uite, asta cu stocarea, cat mai reversibil, trebuie cercetata, pe langa eficienta transformarii luminii in electricitate, dar vezi asta finantata si promovata? nuuuuu

  6. Orice neavenit poate sa scrie orice, ca nu-l da nimeni afara. Am 6,3kw panouri și pe vremea asta dacă nu este soare face 3-4 kw pe zi. Dacă este soare face peste 10 kw pe zi. Merita din toată punctele de vedere.

  7. Daca aveti un var, nici curent nu va trebuie:
    Varul meu primar, adica baiatul sorei mamei mele este cu doi ani mai mare si obisnuiam sa ne uitam la filmulete porno de care ne amuzam si atat! Nimic altceva, mai ales ca asta o faceam noaptea pe furis in camera unde si dormeam! Radeam pe infundate ca sa nu afle.familia. Ei bine, de data asta, fiind singuri, ne-am repezit amandoi sa vedem filmulete cu sex, cu pozitii si scule de barbat, stiti si voi! Dupa un timp, nebunica asta de varu meu, ma intreaba razand
    Ia zi, tu te-ai epilat?
    Am balbait ca sa ma dau mare, un da, bineinteles!
    Imi arati?, continua el. Uite la mine deja arata ca o padure! Pur si simplu si-a dat jos pantalonii si mi-a aratat scrotul si flocii numerosi de care era tare mandru.
    Tremurand, am dat si eu pantalonii jos ca sa ii arat.
    Uau, dar tu o ai mai mare decat a mea si vad ca nu este sculata! Cat este de mare cand se scoala?
    Nu am stiut ce sa zic si el mi-a zis
    Vrei sa vedem cat se face de mare, ma lasi? In clipa urmatoare era cu mana pe ea si o freca usor! Ma masturbasem de multe ori, dar acum era o alta mana pe a mea si a inceput sa imi placa, asa ca repejor s-a facut beton! Il vedeam cat de tare se bucura sa mi-o frece si asta imi placea din ce in ce mai tare.
    Ooooo, ce mare si buna este, ce minunatie ai, deja nu mai ma pot abtine si vreau sa ti-o iau in gura, ma lasi?
    Nu am apucat sa-i raspund ca deja o inghitise aproape toata! Era o senzatie noua pt mine, ceva grozav care ma excita foarte mult si instinctual i-am pus palmele pe cap si am inceput sa il ii rup gura din ce in ce mai adanc.

  8. ROG IT-IȘTII DE PE SITE SĂ RAPORTEZE LINKUL CATRE POZA CU PORNOGRAFIE INFANTILĂ ȘI PEDOFILIE PUS DE ACEST BOLNAV PSIHIC ȘI PEDOFIL BARBU AICI, LA ARTICOLUL CU EOLIENELE?!
    (**POZA CU MINE ȘI NEPOTUL MEU ÎN ANII 90**)
    SE POATE AFLA IP-UL FOARTE SIMPLU, CA SĂ FIE AMENDAT ȘI TRIMIS LA PUȘCĂRIE ACEST GUNOI PEDOFIL!!!!

  9. Acu daca sunt unii hapsâni după bani Intr-un sat fără câini ca România sau sunt prosti manageri înseamnă că este tehnologia de vina ?Cum dracu ba sa fie scumpă energia regenerabilă când energia e gratis ?A mai spus cineva pe aici că se produc din fotovoltaice 10kw/zi * doar 300 zile/an*20 ani=60.000kw la o investiție de 10.000€ deci iese un cost de 0,16€/kw adică cam 80 bani.Pai bai handicapaților,Hidroelectrica vinde cu 0,7 pt că totul este arhiamortizat de pe vremea lui ceașcă(investiții deja făcute demult din banii poporului român) pe când eu am calculat o amortizare pt investiția de 10.000€.Daca ar fi existat un investitor serios ar fi fost max 1 Leu/kwh prețul(cu tot cu profit) și noaptea produc și eolienele.Si ca rezerva daca cumpărau din timp și ceva energie pt cazul când nu bate vântul,nu era nici ăla mai mult de 1 -2 Lei.Dar asta nu influenta mult pt că noaptea lumea nu prea consuma…Asa că în cel mai rău caz ar fi ieșit pe medie max 1,5 Lei/kwh și nu 16 Lei ca la handicapații aia de la Restart Energy.Pai voi credeți că astia chiar sunt investitori?Ăștia doar ciupesc pe unii fraieri sau instituțiile Statului care cheltuiesc banii românilor nu din buzunarul lor ORI sunt doar de fațadă, pt spălat banii negrii obținuți din economia subterană…Ăștia alimentează inflația,firmele de casa ale mafiei PSD !

  10. Domnul asta zice ca investitiile pentru o hidrocentrala sunt mai mici decat pentru niste eoliene care sa scoata aceeasi energie. Eu n un ma bag, dar parca n-ar fi asa. Daca cele hidro sunt dependente de apa, cele eoliene siunt dependente de vant. Si unele si celelalte nu pot fi puse oriunde. Cred ca articolul a fost facut in lipsa de ocupatie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger