AcasăEconomieUnde sunt banii din PNRR? Statul mai face un împrumut de 600...

Unde sunt banii din PNRR? Statul mai face un împrumut de 600 de milioane de euro

În așteptarea celei de-a doua tranșe din PNRR, de 3,2 miliarde de euro, aprobată, dar cu termen de livrare necunoscut, România se împrumută pe bandă rulantă de la băncile străine. Cel mai recent este un împrumut de 600 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru a finanța Autostrada A7, ale cărei costuri sunt doar în mică parte suportate din banii PNRR.

Investițiile din banii PNRR sunt o necunoscută pentru populație. Guvernul nu a catadicsit să facă niciun raport public al proiectelor care vor primi bani din aceste fonduri, cu numele beneficiarilor și sumele alocate. Tot ceea ce se vehiculează este obligativitatea îndeplinirii jaloanelor, care înseamnă reforme dure, cu implicații social-economice dezastruoase. Până acum, banii aceia mulți din PNRR nu au ajuns decât într-o parte infimă, nu se știe unde, iar vreo schimbare în bine din punctul de vedere al dezvoltării sau măcar al reducerii sărăciei nu se întrevede.

De la Ministerul Finanțelor aflăm acum că România se împrumută din nou, de data aceasta cu 600 milioane de euro, pentru sprijinirea proiectului de investiții Autostrada A7. Culmea este că proiectul ar fi finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul 1 – Tranziția spre o economie verde, Componenta C 4. Transport sustenabil, Reforma R1 – Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră, Investiția I3 – Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră. Ce înseamnă această finanțare? Că, din peste 30 de miliarde de lei necesari, din PNRR vin doar 9 miliarde de lei pentru această autostradă. Restul sunt bani de la buget și din împrumuturi. Chiar și pentru această finanțare parțială, România trebuie să îndeplinească însă niște jaloane.

Condiții peste condiții

În cadrul acestei reforme din Componenta C4, PNRR are drept jaloane semnarea contractelor pentru 100 % din lucrări, în urma licitațiilor deschise și concurențiale și a permiselor relevante obținute, cu avizele din evaluarea impactului asupra mediului și evaluarea corespunzătoare (parte din Directiva privind habitatele) emise și încorporate încă din faza de proiectare a investițiilor, construcția de drumuri noi, 50 % din lucrări finalizate, precum și construcția de drumuri noi finalizate (standarde TENT).

Totodată, un alt jalon este eliminarea punctelor negre/hotspoturilor în materie de siguranță rutieră. ”Proiectul autostrăzii va contribui la îndeplinirea jaloanelor impuse prin PNRR, având ca obiectiv construcția unei noi secțiuni de drum, la standarde TEN-T. De asemenea, investiția va conduce la îndeplinirea obiectivelor asumate prin Regulamentul 1315/2013 privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport și prin realizarea unei infrastructuri noi, necesară pentru asigurarea protecției mediului, reducerii emisiilor de carbon, siguranței și eficienței serviciilor de transport. În plus, proiectul va contribui la călătorii rapide si fiabile pe distanțe lungi, precum și pe relații de navetă, prin reducerea timpului de călătorie și creșterea vitezei medii de deplasare, la îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier și reducerea costurilor de operare a vehiculelor și la reducerea la minimum a impactului negativ asupra mediului”, arată Ministerul Finanțelor.

Crește datoria publică

Conform prevederilor Contractului de finanțare cu Banca Europeană de Investiții, împrumutul de 600 de milioane de euro poate fi tras în maxim 20 tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 30 milioane euro, cheltuielile cu TVA și cele privind exproprierile nefiind eligibile. Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, a comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului se asigură, conform legislației în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvernul României, prin  Ministerul Finanţelor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.618 afisari

13 COMENTARII

 1. Nu vor lua nimic pt ca asa a fost facut de ghinea sa nu ia ,in schimb pt conditiile lor au distrus sist energetic agricultura .Ue nu e un conglomerat in care sa castige toti pe langa incompetenta alor nostrii,e facut pt aia cativa asa cum e pe steag ,restul vaci de muls!!

 2. Unde-i boul apis?…nu ne mai zice că uniunea ne da miliarde, că Dacă nu eram în uniune muream de foame, că flancul estic,că suntem apărătorii europei….
  Ba boule, noi n-am luat de la bruxelles bani nici cat am contribuit cu taxa de participare!…

 3. „În cadrul acestei reforme din Componenta C4, PNRR are drept jaloane semnarea contractelor pentru 100 % din lucrări,”
  Frumoasa limba de lemn impusa de bulangiii de la Bruscseles.

 4. Minciuni sfruntate,fara rusine
  Stau ca o boaita la palat si dorm
  Ma scol tarziu ,soarele-i sus de-o prajina
  Ma scarpin o juma de ora si casc
  Si apoi sun si chem slugile la mine sa vina!

  Ma gandesc ce minciuni sa le mai zic la prostime
  Aia cu patru zile si patru nopti nu mai tine
  Se vede clar ca si-au dat seama netotii
  Si s-au dumirit de gogosi cavatine!

 5. Aud voci ce ma critica pentru ca risipesc
  Banii tarii,bani necesari, si-i dau la straini
  Este clar pentru mine ca bani-i topesc
  Pentru Ukrani .Decat in tara mai bine la caini!

  Urasc tara asta si de aia am ramas
  Fiind-ca trebuia sa termin ceia ce am inceput
  Eu cu FDRG-ul trebuia sa rad tot sa nu las
  Nimic ,niciun imobil nu trebe pierdut!

  Am luat casele de la evrei si am dat afara
  Locatarii, nu conta ca era iarna si ger
  Iara banet insemnat din buget toti zburara
  Din ei am luat un castel pentr ai mei

  I-am pus la adapost in patria mama
  Iar aici ma harai cu Putin, bag batul prin gard
  De se -ntampla ca Rusii sa ne faca pastrama
  Eu indata fug la castel si acolo o ard!

  Am ce arde ,ca banii nu sunt o problema
  Am furat de la prosti cat am putut si am vrut
  Dar acum stau asa ca sunt in dilema
  Nu stiu precis incotro s-o apuc!

  As pleca la Miami la casoaia iubita
  Dar ma gandesc la Doiciland ,la patria mea
  La casa din germania la viata tihnita
  Ca am multe case si inca tot as mai vrea!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri