AcasăEconomieUnde sunt banii din PNRR? România se împrumută masiv pentru proiectele de...

Unde sunt banii din PNRR? România se împrumută masiv pentru proiectele de investiții

Adrian Câciu a luat-o pe calea împrumuturilor. Banii din PNRR nu ajung

Ministerul de Finanțe s-a împrumutat din nou, de data aceasta pentru a finanța proiecte de infrastructură sanitară și pentru siguranța rutieră. Ministerul susține că nu au mai fost bani în PNRR și nici în alte fonduri europene, astfel încât a fost nevoit să majoreze și mai mult datoria publică a țării. Și totuși, unde se duc banii din PNRR, pentru că autoritățile refuză să facă publice proiectele care au intrat la finanțare.

Premierul Nicolae Ciucă s-a tot lăudat cu atragerea banilor din PNRR, însă nimeni nu știe, concret, care sunt fericiții câștigători ai finanțărilor. Lista ar trebui să fie publică, astfel încât să înțelegem de ce Ministerul Finanțelor se împrumută masiv de la băncile internaționale pentru finanțarea investițiilor publice. Ultimul de acest gen este un împrumut de 210,6 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții pentru modernizarea și reabilitarea unităților sanitare existente în mediul urban.

Contextul generat de criza epidemiologică Covid-19 a determinat conștientizarea importanței accesului populației la servicii sanitare de calitate, în unități sanitare moderne, care să se ridice la standarde europene, susțin autoritățile. Ministerul de Finanțe arată însă că, deși Programul de Guvernare, în cadrul secțiunii referitoare la Operaționalizarea Mecanismului de Redresare și Reziliență și crearea cadrului instituțional și financiar de implementare a proiectelor care sunt parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, are în vedere realizarea de investiții în unități sanitare noi, inclusiv extinderi ale spitalelor existente și finalizarea proiectelor în curs, evoluția dezbaterilor privind PNRR a condus la nuanțarea sferei de intervenții incluse în program, urmând ca o serie de investiții mature să fie finanțate din alte fonduri. ”Pentru o parte din proiecte s-a solicitat finanțare prin POR 2014-2020, însă finanțarea nu a fost aprobată întrucât valoarea alocată în cadrul programului, inclusiv pentru supracontractare, fusese deja depășită. Ulterior, urmare analizării de către Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a posibilității finanțării acestor obiective prin POS 2021-2027 s-a constatat că investițiile respective nu concură la atingerea obiectivelor acestui program operațional”, arată Ministerul de Finanțe.

Reabilitare pentru 26 de unități sanitare

Cele două proiecte constau în lucrări de investiții (reabilitări, extinderi, consolidări, reabilitări capitale, modernizări, dotări etc.) aferente a 26 de unități spitalicești din județele Bacău, Bihor, Brașov, Călărași, Constanța, Covasna, Dolj, Harghita, Giurgiu, Neamț, Olt, Prahova, Teleorman și Municipiul București, în valoare totală de aproximativ 1.440 milioane lei. ”Se estimează că Proiectele se vor finaliza în 2025. Datele finale de disponibilizare a împrumuturilor sunt de până la 36 de luni de la data semnării Contractului de finanțare, în cazul împrumutului în valoare de 87 milioane Euro, respectiv 48 de luni de la data semnării Contractului de finanțare, în cazul împrumutului în valoare de 123,6 milioane Euro”, potrivit Ministerului de Finanțe. Impactul financiar direct al împrumuturilor asupra cheltuielilor bugetului de stat este generat de plata serviciului datoriei publice (respectiv dobânzi și comisioane aferente împrumutului), acesta fiind în mod direct influențat de cheltuielile efectuate în cadrul proiectelor. Astfel, nivelul datoriei publice va crește cu 12,2 milioane de lei în 2024, 21,9 milioane lei în 2025, 36,7 milioane de lei în 2026 și 38,8 milioane de lei în 2027.

100 milioane de euro pentru siguranța rutieră

Pentru că banii din PNRR alocați siguranței rutiere au fost direcționați pentru achiziționarea de BMW-uri la MAI, Ministerul de Finanțe a mai făcut un împrumut de 100 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții. De data aceasta, banii vor fi utilizați pentru pasaje supraterane și subterane, sensuri giratorii și semnalizări pentru București, Brașov, Cluj, Craiova, Constanța, Iași și Timișoara. Se estimează că Proiectul se va finaliza în 2027, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 60 de luni de la data semnării Contractului de finanțare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.991 afisari

22 COMENTARII

  1. ”Unde sunt banii din PNRR? ” Pai ce faci cu transe de 400 de milioane euro primite o data la 7-8 luni ? De unde bani? Politicienii au vandut tot, privatii abia isi platesc taxele. Un guvern liberal distruge economia propriei tari!

    • ZIARE.COM MUISTII CE LING IN KOOR CLASA POLITICA , PE SSASUL IMPOSTOR SI AL SAU GENERAL PLAGIATOR

      ZIARE.COM, PUBLICA ZILNIC DESPRE TRAIUL BUN SI BUNASTAREA PENSIONARILOR SI VIATA IMBELSUGATA A ROMANILOR CU SALARII SI PENSII CE CRES ZILNIC CA IN BASMELE CU PROSTI A ZIARISTILOR IMPOSTORI DE PE ZIARE.COM

      ZIARE.COM IN SITE DE EXCREMENTE ALE JURNALISMULUI DE ROMANIA
      PROPAGANDA INFECTA PE SITE-UL ZIARE.COM , CU ARTICOLE COPIATE DE ANALFABETI FUNCTIONALI LINGAI IN KOOR A POLITICIENILOR
      CA PE TIMPUL LUI CEASCA
      GREATA SI VOMA PE ZIARE.COM

      • Banii din PNRR , merg in aceeasi directie ca si banii din PNDL ,
        Proiectele nu lipsesc si au denumiri pompoase sa cada prostimea din piciore , ca ex. Anghel Saligny
        -” Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” Cum arată Ordonanța de Urgență pentru aprobarea Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”
        Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, descris de către USR PLUS ca hoția PNDL 3 sau programul becurilor de 1.800 de euro și a toaletelor din TEleorman de 80.000 de euro, conține credite de angajament pentru perioada 2021-2028 în valoare de 50 de miliarde de lei

        https://www.wall-street.ro/articol/Economie/275938/cum-arata-programul-anghel-saligny-sau-pndl-3-care-a-aruncat-colitia-in-aer-din-nou.html

  2. Asta,care se dadea bine la tv pana s a suit la finante in cv nu are decat atat ca e mason deci bai asta ce cauti in functie publica daca tu te supui altor reguli??? Ce misiune si ba tu sa ne indatorezi pana unde???

  3. IOHANNIS MINCINOSUL ..PINOCHIO AL ROMANIEI…AM NEGOCIAT 80 DE MILIARDE DE EURO …APOI ATI VAZUT CA ERAU NUMAI 30 MILIARDE, IAR ACEIA SUNT PE IMPRUMUT!
    TU-TI MAMA TA DE BOU INCALTAT! ARDE-TE-AR FOCUL IADULUI CU TOT NEAMUL TAU, SATANISTUL DRACULUI! PRESEDINTELE KURULUI POTI RAMANE, PENTRU ROMANI ESTI BUN DE SCUIPAT! NESPALATUL CARE A INVATAT IN DIRECT LA TV IN 2021-2022 SA SE SPELE PE MAINI SI NE SPUNEA LA TOTI! CINE DIN INTELIGHENTII ASTIA DE KKAT AU SCOS IDIOTUL ASTA INUTIL LA PRODUS? STS? SRI? CIA? DGIA? SA PIARA ODATA CU MORTACIUNEA ASTA…INCURCA LUME SI NIMIC DE CAPUL LUI…

    • PNRR este o gluma proasta ,o invenție a UE, girata și semnata de ONG usr ,aceste cozi de topor globaliste puse pe distrugerea economiei ,cea mai rămas din țară asta ,Werner? Un puturos obedient habarnist ,chinuit de faptul că trebuie sa mai iasă din când în când sa dea ceva explicații, când de fapt pe el în doare în dos de țară și cetățean asa se întâmplă când votezi cu kuru

      • Dupa ce termina de distrus noi cu lista membrilor usr in mana o sa-i cautam la domiciliu sau la birou si-i vom omora .

          • Ministru este de la psd dar pnrr ul este facut de usr istul ghinea si girat de pnl istul catu,nu pot schimba o virgula din el ,asa ca ce vina au psd isti ca romanii au votat cu iohanis si usr cu doua măini crezind ca vor binele nostru

        • Nu o sa mai gasiti pe nimeni,au conturile pline vezi drula si altii dupa 8 luni de guvernare a facut o avere colosala,toti or sa plece la stapanii lor din occident,iar pnrr este facut pentru saracirea romanilor,nemernicii de usr isti au pus in pnrr toate fanteziile lor murdare

  4. S-ar putea sa fi luat o mare teaaaaapa, ca de obicei, cine a promovat pe sest un astfel de program batut in cuie pa a in 2070, fara a fi consultat nimeni?, se stie un troglodit lacom ghini sub obladuirea altei slugi, citu. Tara nimanui. Tot dobitocii de mai sus au imprumutat sute de miliarde pt masti, izolete, vaccinuri si sporuri pt eroiii din linia intai. Boborul, tinut in casa cu amenzi, dobitocii se imprumutsu sa ne infunde si mai tare. Asta Caciu e nevinovat, grea mostenire de la criminalii usr si pnl, care impreuna faceau 25% din voturile a 30 % dintre romani. Curata democratie de rahat cu hoti si presa aservita.

  5. Ce intrebare? Proiectul a fost facut de prostul de ghinea (nu singur, ca nu-l duce capul) in asa fel incat colonia sa nu primeasca nimic. Cine este interesat de redresarea coloniei? Nimeni. Toti sunt interesati de devalizarea a ceea ce a mai ramas nefurat.

  6. CAND INTREBATI UNDE-S BANII ?,UITATI-VA SPRE JOHANIS SI MA-CIUCA !,EI SUNT POPANDAII CARE PLATESC ANTICIPAT FIARE VECHI DE LA AMERICANI !,VEZI PLATI FACUTE IN 2020 SI NICI AZI NU-S LIVRATE ACELE FIARE VECHI !. PRIN MARIREA BUGETULUI APARARII CU INCA 0,5% S_A MAI DUS UN MILIARD DE $ SUPLIMENTAR TOT LA SAMSARII AMERICANI.VEZI COMENZILE PENTRU RACHETE ,VEZI COMENZILE PENTRU DRONE !. VEZI CONTRIBUTIA IMPUSA PENTRU UCRAINA DE URSULA VAN DER LEYEN !.

  7. A zis cineva pe la TV ca acest pnnr este fostul plan VALEV care ce o fi dar de bine în nici un caz ca era distructiv.l au botezat din nou dar ce nu au reușit în comunism reușesc se vede acum ca au găsit cozile de topor adecvate sa aplice primul e usr!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger