AcasăEconomieUnde se duc banii României? Cheltuielile MApN, 21 miliarde de lei într-o...

Unde se duc banii României? Cheltuielile MApN, 21 miliarde de lei într-o singură lună

După ce Guvernul a limitat cheltuielile instituțiilor la media din perioada ianuarie-septembrie, ministerele au întocmit, pe bandă rulantă, memorandumuri pentru suplimentarea plafoanelor. Cel mai determinat a fost Ministerul Apărării Naționale, care a cerut, doar pentru noiembrie, un plafon de 21 miliarde de lei. Comparativ, cele mai importante programe naționale de investiții au avut alocate, în total, pe tot anul 2023,  8,4 miliarde de lei.

Pentru Programului național de construcții de interes public sau social, Guvernul a alocat, pe 2023, 6,8 miliarde de lei, iar programul Anghel Saligny, care înseamnă investiții în drumuri, canalizări și alimentări cu apă, a primit doar 1,6 miliarde de lei. Comparativ, MApN beneficiază, doar pe luna noiembrie, de un buget de 21 miliarde de lei, ceea ce arată clar unde se duc banii țării. La ultima ședință de Guvern, Ministerul Apărării Naționale a constatat nevoia depășirii limitei de plăți aprobată pentru luna noiembrie, solicitând, în primă fază, un plafon de 18 miliarde de lei. Banii sunt necesari, conform MApN, pentru asigurarea fundamentului organizării și funcționării facilității de instruire a piloților pentru operarea aeronavelor F-16 la Baza 86 Aeriană Borcea, muniție, cheltuieli de deplasare privind misiunile interne și externe, echipamente speciale de protecție și de lucru, servicii de pază, mentenanța tehnicii militare, materiale sanitare și dezinfectanți, hrană pentru oameni, asigurarea serviciilor de telefonie și telecomunicații, polițele de asigurare auto, cheltuieli cu consumurile lunare de apă, energie, gaze, cheltuieli cu carburanți și lubrifianți necesari tehnicii din dotare și derularea activităților internaționale aprobate și organizate în România. Totodată, sunt necesare în noiembrie cheltuieli pentru transportor blindat pentru trupe 8×8 Piranha 5 – inclusiv TVA, Modernizare Oerlikon, Obuzier cal. 155 autopropulsat pe senile, Tanc principal de lupta, 3 sisteme PATRIOT, sisteme de protecție, mijloace fixe de resortul comunicațiilor, sisteme pentru decontaminare operațională, vânător de mine, radar de contrabaterie pentru sistemul Himars, sistem instalații mobile de lansare rachete anti-navă, sistem radio troposferic, radar dirijare elicoptere, precum și alte cheltuieli specifice ministerului.

Cheltuieli de deplasare

Alte 2,8 miliarde de lei au fost solicitate de MApN pentru plata la termenul stabilit a muniției, a cheltuielilor de deplasare privind misiunile interne și externe, a echipamentelor speciale de protecție și de lucru, a serviciilor de pază, mentenanței la tehnica militară, a materialelor sanitare și dezinfectanți, hrană oameni, asigurarea serviciilor de telefonie și telecomunicații, a polițelor de asigurare auto, a cheltuielilor cu consumurile lunare de apă, energie, gaze, cheltuieli cu carburanți și lubrifianți necesari tehnicii din dotare, precum și a derulării activităților internaționale aprobate și organizate în România. Din această sumă, tot pentru luna noiembrie, se vor face plăți pentru lucrările de consolidare a cazărmilor aflate în administrare, achiziții specifice sistemului de apărare, sisteme de protecție, mijloacelor fixe de resortul comunicațiilor, sistemelor pentru decontaminare operațională, vânător de mine, radar de contrabaterie pentru sistem Himars, sistem instalații mobile de lansare rachete anti-navă, sistem radio troposferic, radar dirijare elicoptere, achiziție pompă și cazan aburi.  Un al treilea Memorandum al MApN a fost inițiat pentru depășirea cheltuielilor pe noiembrie la unitățile sanitare din rețeaua proprie a MApN, solicitându-se un plafon pe luna aceasta de 260 milioane de lei.

Firimituri pentru programele naționale

La Memorandumul Ministerului Dezvoltării, Guvernul a răspuns prin acordarea unor sume infime principalelor programe naționale de investiții. Astfel, Executivul a alocat 300 milioane de lei pentru finanțarea Programului național de investiții „Anghel Saligny  și doar 200 milioane de lei pentru finanțarea Programului național de construcții de interes public sau social. Bani au cerut, prin memorandumuri, și Consiliul Legislativ, 156.000 lei, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, 33 milioane de lei, Ministerul Sănătății, 150 milioane de lei, Camera Deputaților, 7,4 milioane de lei, Senat, 500.000 de lei, MAE, 3,5 milioane de lei, precum și Administrația Prezidențială și Ministerul Justiției.

5.552 afisari

26 COMENTARII

  • Întrebare este ,unde se duc acele arme pe care noi le achiziționam din bani noștri, nu cumva la ucrainieni și plătim ca prosti ,asa conducere trădătoare de neam și țară cum este aliniata acum ,nu cred ca am mai avut vreodată, nu știu cum îi vom mai răbda pana în 2024 ,când sperăm să scăpăm de acești alogeni trădători

 1. ROMANIA TOT MAI DATOARE LA FMI SI BM DATORITA CHELTUIELILOR MILITARE VEZI DUPA FRECATELE DE RUGINA ,DUPA F 16 LA A 4 a MANA ,DUPA PIRANIA NISTE HARBURI REFUZATE DE NORVEGIA ,DUPA PATRIOT ALTE VECHITURI ,MAI NOU ALDE LINGAUL DE CLANTE JOHANIS ,MACIUCA ,TILVAR VOR ALTE FIARE VECHI DIN CAZARMILE AMERICANE :Tancurile ABRAHAM de vro 2 miliaerde de $ si vro 48 de F35 demodate .DE CE NU-S BANI ,DE CE SE OPRESC INVESTITIILE IN INFRASTRUCTURA ?,DE CE SUNTEM TOT MAI DATORI ?,
  ROMANIA E GUVERNATA DE YESMANI,PUPATORI DE CLANTE LA Washington ,FARA SIRA SPINARII ,FARA DEMNITATE SI VANDUTI ALTOR INTERESE.
  ROMANIA E TRADATA DE 34 DE ANI DE SCURSURILE CARE S_AU PERINDAT IN GUVERNE ,ADMINISTRATIE SI PARLAMENT.

 2. 54t Tanancuri Abrahams pentru 800 de km de granita cu Ucraina !! la 15km un tanc !!, cat despre Pirania niste harburi ,ne mulg samsarii americani pe rupte ,cu Johanis esuatul si cu Tilvar popandaul o sa ne ia FMI si BM si pieile si praful de pe prispa casei.

 3. Da’ pt. safari african,aveon de lux,cina cea de taina de 5 steeeele,tinuta de seara,de noapte a primei hoate,10.000 de Euro numai pt. escala de 30 de minute la Sibiu s-o ambarce si pe prima hoata.Total cheltuiala /5 zile = 15 meleoane de Lei,adica 3 meleoane de Euro.baaaa nerusinatilor .

 4. Măi oameni buni,UE nu ne vrea binele, clar!!! Conducătorii noștrii ( criminali și trădători)îi ajută să ne distrugă de tot. Trezirea România!!!

 5. Nu mai înjurați guvernul pentru investițiile proaste făcute în înzestrarea armatei, că astea nu sunt investiții. Banii ăștia sunt biroul pe care trebuie să-l plătim stăpânului. Dar pentru că România este un „stat suveran și independent” și mai este și mare democrație pe deasupra, nu pot să-i spună bir, pe față, trebuie să-i spună cheltuieli cu înzestrarea armatei. Noi putem sa alegem ce partid dorim, dar birul nu este opțional, trebuie plătit către stăpân, indiferent ce marioneta se instalează în palatul Victoria. Așa e în democrație: plătești biruri sau primești biruri. Din păcate noi suntem aia care plătim, dar recunoașteți că ne face plăcere. Că ne simțim bine când vine Unchiu’ Sam și ne numește „parteneri” sau „aliați” sau când nu se spune că facem parte din „lumea civilizată”.
  Ei ne persiflează cu vorbe frumoase iar noi, că niste căței, dam bucuroși din coadă și ne simțim bine.

 6. O Gașcă de „BAGABONTI” nenorociți și analfabeți au ajuns la putere. Se joacă cu banii românașilor sărăciți, că și cum ar fi proprietatea lor. La următoarele alegeri se vor duce în masa cu toate pupu pe bucile americane. Plata este aproape. Tu va n gura de golani!

 7. Mai inteligentilor.. nici o data Rominia nu a avut asa tehnica militara ca si acum.. si bugetu si echiparea armatei nu o face presedintele.. ci Parlamentu.. daca nu va place puteti sai pupati in.. espament..

  • Daca este sa faca investitii in armata, Romania trebuie sa-si puna la punct fortele si tehnica pentru aparare. Din conflictul vecin, conducatorii politici si militari ai Romaniei pot trage invataminte. Cazarmile trebuie reparate si modernizate, poligoanele si toata infrastructura trebuie pregatita pentru trecerea la serviciul militar obligatoriu, desigur intr-o forma modermna si eficienta, apoi Romania trebuie sa se doteze cu armament strict defensiv.
   In zece ani, armele pe care ei le cumpara fie vor fi fara munitie, fie vor fi fier vechi. Rusia nu va ataca Romania in viitor. Unde sa mearga mai departe in conditiile in care Ungaria este tara prietena. Daca va ataca Europa, Rusia va trece peste Polonia si se va razboi cu Germania. Tancurile si amfibiile vor merge eventual in Orient, daca acolo, asa cum se pare, se va ajunge la un conflict cu lumea arabo-musulmana. Romania trebuie sa cumpere armament antitanc care se vede ca i-a oprit pe Rusi in Ucraina, rachete tactice , daca nu intercontinentale, astfel incat Romania sa poata lovi la rusi si fabrica de avioane de la Komsomolsk pe Amur, rachete antinava, artilerie grea, echipament individual inclusiv dispozitive pasive de vedere pe timp de noapte si altele. In Romania nu va fi niciodata o batalie de tancuri si noi nu mai trebuie sa mergem niciodata la rusi.

 8. Este cineva mai deștept ca voi când mergeți la vot? Nu votăm noi cu toate panaramele? Cam târziu v-ați dat seama că sunt proști și hoți.

 9. Nu s-o trezi odata poporul asta? Mascarada din decembrie ‘89 o sa fie nimic pe langa ce va fi. Multi merita sa atarne in streang pentru nemerniciile pe care le-au facut Romaniei si romanilor.

 10. miarde pe tehnica si salarii de cateva sute de euro pt militari, voi sa le operati, cei care angajati banii poporului

 11. avem pretentii la statul Montana si la statul Dakota de Norf:
  -sint unu langa altu
  fiecare cam de dimensiunea Romaniei;
  Russia nu are decat sa-si ia Alaska inapoi.

 12. Pai unde sa se duca? Cumparam fier vechi, intretinem refugiati ucraineni, soldati straini, pensii speciale, salarii uriase pentru taiat frunze la caini etc.

 13. „Cel mai determinat a fost Ministerul Apărării Naționale, care a cerut, doar pentru noiembrie, un plafon de 21 miliarde de lei. ”
  Din cate stiu 21 de meleoarde de leusteni fac 4 meleoarde de epuroi. Barosaneala taticu, dupa aia urla guwernerul ca nu are bani de pensii…

 14. TOT MAPAMONDUL SE INARMEAZA , NIMENI NU-SI PERMITE SA SE JOACE CU INZESTRAREA ARMATEI ! IN EUROPA , POLONIA ESTE VARF DE LANCE , VREMURILE SUNT TULBURI !

 15. TAIATE TOATE FONDURILE PENTRU ACHIZITII MILITARE, NU FACEM POFTELE GENERALILOR DE CARTON DIN STATUL MAJOR SI AMERICANILOR, NU AU AJUNS ACESTI DERBEDEI SA DISTRUGA ECONOMIA ROMANIEI PENTRU POFTELE LOR ; NU SE PLATESTE NICI UN TANC NICI UN AVION DECAT ATUNCI CAND ESTE LIVRAT SI RECEPTIONAT, CEL MULT SE POATE ACORDA UN AVANS DE MAXIMUM 30% DIN VALOAREA UNEI TRANSE DE LIVRARE,60% LA LIVRARE SI 10% DUPA 2ANI DE LA EXPLOATAREA LOR DREPT GARANTIE DE BUNA EXECUTIE , AVANS GARANTAT DE BANCILE AMERICANE DE PRIM RANG NU DE SEMNATURI PE CONTRACTE, PAPAGALILOR

 16. Mi se pare o ireal cum noi ca tara cheltuim atatia bani intr-o singura luna in loc sa se faca toate aceste cheltuieli treptat. Datorita acestor cheltuieli o sa vedem cresteri astronomice de la inceputul anului si la asigurarile auto conform https://odat.ro/. Este posibil sa vedem cresteri de la 10% pana la 30% a asigurarilor.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Dezvăluiri pe surse, după prinderea primarului fugar: Cherecheș avea un act de identitate italian pe numele lui și mii de euro cash

Continuă să apară detalii după recenta capturare, în Germania, a primarului din Baia Mare, fugit din România zilele trecute, înainte de aflarea deciziei definitive...

O mașină a explodat în Capitală. Martorii susțin că în interiorul autoturismului s-ar fi aflat o persoană! – VIDEO

O bubuitură urmată de flăcări violente, care au înghițit un autoturism, au fost surprinse pe o stradă din Capitală. Imaginile dramatice au ajuns pe...