România pregătește transpunerea unei directive europene, care va stimula înmulțirea firmelor de recuperări atât din UE, cât și din afara acesteia. Măsura se va lua pentru lichidarea creditelor neperformante, care au ajuns să suprasolicite echilibrul din sistemul bancar. Sub pretextul unei griji pentru consumatori, în sensul că recuperatorii vor fi autorizați, se urmărește, de fapt, demararea unei ample operațiuni de executări silite.
Deși autoritățile încearcă să ne convingă că măsura ar fi pentru binele populației și al agenților economici, transpunerea directive europene care urmărește să anihileze creditele neperformante, în avantajul exclusiv al băncilor, va duce la o intensificare a executărilor silite. Pe motiv că ar stimula concurența în sectorul recuperatorilor de datorii, se deschide larg poarta pentru invazia pe piața românească a unor firme de recuperări atât din UE, cât și din afara Uniunii.
Acestea vor trebui să se autorizeze în România, cerințele fiind însă minime și fără legătură cu vreo protecție a debitorilor. Proiectul de ordonanță de urgență privind privind administratorii de credite și cumpărătorii de credite ar duce la creşterea nivelului de protecţie a consumatorilor ca urmare a reglementării activității administratorilor de credite și cumpărătorilor de credite ai drepturilor unui creditor ce decurg dintr-un contract de credit neperformant, susține Ministerul Economiei.
”Reglementarea activității legată de gestionarea creditelor neperformante întărește încrederea consumatorilor, le oferă mijloacele de a-și exercita drepturile, contribuie la o concurență loială și creează condiții de concurență echitabile pentru comercianții care își desfășoară activitatea pe piața internă. Prezenta propunere asigura un echilibru just între atingerea unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor și promovarea competitivității operatorilor economici”, se arată în proiectul de act normativ.
Hărțuirea interzisă
Pentru protejarea debitorilor, administratorii de credite și cumpărătorii de credite trebuie să acționeze întotdeauna cu bună-credință, să trateze în mod echitabil debitorii și să le respecte dreptul la viață privată. Aceștia nu au voie să hărțuiască debitorii și nici să le ofere informații înșelătoare.
De asemenea, înainte de prima colectare a datoriilor și ori de câte ori debitorii solicită acest lucru, aceștia vor furniza debitorilor informații privind, printre altele, cesiunea care a avut loc, identitatea și datele de contact ale cumpărătorului de credite și ale administratorului de credite, în cazul în care acesta este desemnat, precum și informații privind sumele datorate de debitor, se precizează în proiectul de ordonanță de urgență.
Activitățile de administrare a creditelor constau în colectarea sau recuperarea de la debitor a oricăror plăți datorate legate de drepturile creditorului ce decurg dintr-un contract de credit sau de contractul de credit în sine, renegocierea cu debitorul a oricăror termene și condiții legate de drepturile creditorului ce decurg dintr-un contract de credit, în conformitate cu instrucțiunile date de cumpărătorul de credite, precum și informarea debitorului în legătură cu orice modificare adusă ratelor dobânzii sau costurilor sau plăților datorate legate de drepturile unui creditor ce decurg dintr-un contract de credit sau de contractul de credit în sine.
Totul vine de la UE
Directiva (UE) 2021/2167 a Parlamentului European și a Consiliului, transpusă în proiectul de ordonanță de urgență de către Ministerul Economiei, a urmărit elaborarea unei strategii cuprinzătoare pentru a aborda problema creditelor neperformante.
”Având în vedere interconectarea sistemelor bancare și financiare din întreaga Uniune, în cadrul căreia instituțiile de credit își desfășoară activitățile în mai multe jurisdicții și state membre, este foarte probabil să se creeze efecte de propagare între statele membre și în Uniunea Europeană în ansamblu, care să afecteze atât creșterea economică, cât și stabilitatea financiară. Abordarea volumelor mari de credite neperformante și a posibilei acumulări a acestora este esențială pentru consolidarea uniunii bancare, deoarece este vitală pentru asigurarea concurenței în sectorul bancar, pentru menținerea stabilității financiare și pentru încurajarea acordării de credite, în vederea creării de locuri de muncă și a generării de creștere economică în Uniune”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.