AcasăEditorialGeopolitica sub lupaUn plan de pace pentru Gaza(!?)

Un plan de pace pentru Gaza(!?)

Războiul în Gaza continuă și deocamdată nu se zărește finalul acestuia. Presiunea diplomatică asupra Israelului pentru a rămâne în afara orașului Rafah, ultimul bastion al Hamas, a devenit enormă. Hezbollah și-a escaladat atacurile, iar avertismentele ”coboară” zilnic de la Casa Albă, Europa și Orientul Mijlociu, plus de la complexul ONU-ONG. Nordul Fâșiei Gaza este curățat de Hamas. 

Numărul de atacuri ale miliției palestiniene în nordul Fâșiei Gaza a scăzut de la o medie zilnică de 5 atacuri între 31 ianuarie și 6 februarie la o medie zilnică de 2,7 atacuri între 7 februarie și 13 februarie scrie Institutul de Studiul Războiului din Washington. Administrația Biden și un grup mic de parteneri din Orientul Mijlociu se grăbesc să finalizeze un plan detaliat și cuprinzător de pace pe termen lung între Israel și palestinieni, inclusiv un calendar ferm pentru înființarea unui stat palestinian, care ar putea fi anunțat în următoarele câteva săptămâni.

Urgența efortului este legată direct de o pauză propusă în lupta și eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza de Hamas, care este negociată de Statele Unite, Qatar și Egipt. Cu toate acestea ”Bibi” Netanyahu este de neclintit. A fost/este prim ministru al Israelului de 3 ori- (1996–99, 2009–21 și 2022–prezent).Benjamin Netanyahu a refuzat să trimită o delegație israeliană la Cairo pe 14 februarie pentru discuții ulterioare a propunerile de încetare a focului, cu reprezentați Hamas, „la nivel scăzut”.

O încetare inițială a focului, estimată a fi de cel puțin șase săptămâni, ar oferi timp pentru a face public planul cu două state, a recruta sprijin suplimentar și a face pașii inițiali pentru implementarea acestuia, inclusiv formarea unui guvern interimar palestinian, potrivit oficialilor americani și arabi. Planificatorii speră să se ajungă la un acord cu privire la ostatici înainte de începutul Ramadanului, luna postului musulman care începe pe 10 martie, pentru ca nu cumva să agraveze atmosfera și așa de ”oală sub presiune” din Gaza.

„Cheia este înțelegerea cu privire la ostatici”, a spus un oficial american printre mai mulți diplomați americani și arabi care au discutat subiectul sub condiția anonimatului pentru a evita deraierea planului înainte ca acesta să fie finalizat. De fapt în Gaza avem două chei: una este Netanyahu și a doua este Mahmoud Abbas. Pentru primul este clar: Netanyahu vrea să lase ca moștenire a poziției de prim-ministru eliminarea Hamas din Gaza.

Cât privește pe Abbas ori de câte ori este întrebat despre cine dorește ca succesor al său, președintele în vârstă de 88 de ani al Autorității Palestiniene, dă răspunsul standard: ”încă nimeni”. Tatăl său a trăit peste 100 de ani, așa că de ce să vă îngrijorați să găsiți un înlocuitor, își amintește un oficial egiptean despre modul în care Abbas a răspuns la întrebarea privind succesiunea sa. „Este convins că mai are încă 20 de ani”, a spus un fost angajat al lui Abbas. Bătrânul Abu Mazen adică Abbas a condus Autoritatea Palestiniană în calitate de lider al Fatah, cel mai mare partid al său, timp de aproape două decenii și nu s-a confruntat cu alegeri generale decât în 2006. Sondajelor sale actuale pe teren arată că 90% dintre palestinieni cer demisia lui și a autorității pe care o conduce considerând-o ca ineficientă și coruptă.

Insistența lui de a rămâne la putere nu favorizează planurile SUA și ale aliaților săi arabi care vor ca Autoritatea Palestiniana, care controlează părți din Cisiordania ocupată de Israel, să guverneze în locul Hamas după războiul cu Israelul. Și dacă Israelul rămâne în conflict perpetuu cu palestinienii, întreaga arhitectură a strategiei Americii pentru Orientul Mijlociu – în special tratatele de pace transversale pe care le-a încheiat între Israel și Egipt, Iordania și națiunile din Golf – vor fi supuse presiuni, complicând capacitatea americanilor de a opera în regiune și deschizând-o către o influență mult mai mare din partea trilateralei Iran-Rusiei-China. Având în vedere moartea a atâtor mii de civili din Gaza, SUA întâmpină deja unele dificultăți în utilizarea bazelor sale militare din țările arabe pentru a contracara rețeaua malignă a Iranului, formată din Hamas, Hezbollah, houthi și milițiile șiite din Irak.

Și saudiții au nevoie de o cale către un stat palestinian pentru a normaliza legăturile cu Israelul și, prin urmare, pentru a câștiga sprijin în Congresul SUA pentru un nou pact de securitate dintre SUA și Arabia Saudită. Este clar că țările arabe lucrează la o propunere pentru Gaza postbelică care ar crea o cale către un stat palestinian în schimbul recunoașterii saudite a Israelului. Propunerea, înaintată Israelului prin intermediul SUA, este primul plan comun al statelor arabe de a pune capăt războiului din Gaza și de a stabili o cale către o soluție cu două state. Arabia Saudită este una dintre cele cinci țări arabe care au făcut propunerea, în schimbul normalizării  legăturile cu Israelul, un proces deraiat de atacul condus de Hamas din 7 octombrie. Propunerea este încă în curs de finalizare, potrivit oficialilor saudiți și egipteni, dar ea a fost respinsă până acum de guvernul israelian, crearea unui stat palestinian fiind principalul punct de blocare.

 

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger