AcasăEconomieUcraina i-a dat cu flit ministrului român al Agriculturii. A dublat importurile,...

Ucraina i-a dat cu flit ministrului român al Agriculturii. A dublat importurile, în loc să le scadă

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, persiflat de ucraineni

După ce ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a intervenit pe lângă ministrul de resort din Ucraina, rugându-l să mai frâneze exporturile de zahăr în România, rezultatul e fost șocant. Cantitățile exportate în țara noastră s-au dublat! Zahărul la preț de dumping din Ucraina, care a invadat piața din țara noastră, este subvenționat de statul ucrainean, iar pesticidele și semințele sunt din cele mai ieftine, pentru că acolo nu se aplică regulile dure impuse de UE.

Guvernul face tot posibilul să distrugă balanța comercială a țării, încurajând importurile și sabotând producția internă. Pentru că atât Klaus Iohannis cât și Marcel Ciolacu s-au bătut cu cărămida în piept că vor face totul pentru a sprijini agricultura Ucrainei, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, presat de fermierii și producătorii de zahăr din România, a încercat să se înțeleagă cu omologul ucrainean, cerându-i acestuia s-o lase mai moale cu invazia zahărului pe piața românească. Rezultatul a fost previzibil. Ucrainenii i-au dat cu flit și au mai dublat și cantitățile de zahăr exportate.

Astfel, la sfârșitul lunii octombrie 2023, organizațiile cultivatorilor de sfeclă au avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în care i-au cerut să stopeze importurile masive de zahăr din Ucraina, pentru că va distruge producția din România. Anul acesta, până în luna septembrie, se importase deja din Ucraina 130.000 de tone de zahăr, în condițiile în care în țara noastră se vor produce în 2023 circa 110.000 de tone.

”Ministrul Florin Barbu ne-a spus atunci că va discuta bilateral cu ministrul ucrainean al Agriculturii, să dea contingente de zahăr numai celor două fabrici de zahăr din România, în așa fel încât ele să-și echilibreze balanța profitului cu contractarea sfeclei de la fermieri. Rezultatul a fost că se importă haotic zahăr din Ucraina și acum, la prețuri ridicole față de costurile pe care le au fabricile noastre de zahăr. 600 de euro pe tona de zahăr, cu cât îl vând ucrainenii, este un preț de dumping, față de costul de producție de 800 de euro al fabricilor noastre. Iar zahărul de la fabricile românești se vindea, în vară, cu 920-950 de euro. Impactul prețului scăzut al zahărului din Ucraina a fost devastator, pentru că retailerii cumpărau numai acest zahăr. Acum fabricile de zahăr au scăzut oferta de preț pentru cultivatorii de zahăr în 2024, pentru că vine în continuare acest zahăr ieftin din Ucraina”, ne-a declarat directorul executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, Mihail Dumitriu.

Germanii, olandezii și francezii au spus ”pas”

Aceleași oferte de prețuri mici la zahăr au trimis ucrainenii și în Germania, Olanda, Franța, dar nu au fost acceptate acolo, pentru că ei sunt protecționiști, ne mai spune conducerea Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

”Ucrainenii produc ieftin pentru că producția de zahăr este subvenționată de stat, că e monopol acolo. În plus, ei au libertate deplină să folosească cele mai ieftine pesticide și semințe, că nu se supun regulilor dure din Uniunea Europeană. Înainte de război, Ucraina avea contingent de zahăr 20.000 de tone pe an, dar acum e la liber. Fabricile de zahăr de la noi care au produs anul acesta au rămas cu zahărul pe stocuri, pentru că nu mai cumpără niciun retailer, atâta vreme cât au zahărul ieftin din Ucraina. Dacă mai durează mult acest import necontrolat cu prețuri de dumping ne distruge toată industria zahărului. Toate țările riverane Ucrainei au luat măsuri împotriva importurilor din această țară, numai noi așteptăm. Este interesul național care primează, nu poți să distrugi o industrie doar că așa spun cei de la Bruxelles”, ne-a precizat Mihail Dumitriu, directorul executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

Ultima lovitură vine din Slovacia

În Slovacia, la sfârșitul lunii noiembrie, s-a interzis, prin lege, importul de zahăr din Ucraina, după ce polonezii și ungurii făcuseră deja acest lucru. Numai România mai importă. Prin Decretul Ministerului Economiei al Republicii Slovace din 29 noiembrie 2023, pe lista produselor agricole și produse alimentare din Ucraina sau originare din Ucraina interzise în această țară se regăsesc mierea naturală, grâul, porumbul, orzul, făina, rapița, floarea soarelui, zahărul, boabele de soia și tărâțele.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.594 afisari

12 COMENTARII

  1. Am mai zis pe acilea. Cum să protejeze fermierii români guvernul Ucrainei de la București ?, acesta trebuie musai, este ordin de la UE și mai ales de la Marele Licurici, că trebuie să-și facă bine datoria față de Kiev. Nu este singurul domeniu unde turistul mondial de la Cotroceni, premierul Ciolanul, agentul șef de vânzări de armament american în România, Ciucă ‘al nost, fac sluj în fața cererilor ucrainiene, trădând interesele neamului din care fac parte. Măcar la anul, dacă om fi deștepți, vom alege un președinte un parlament și un guvern al României.

  2. MAI BARBULE , ORI ESTI NAIV ORI PROST !, avem destule cozi de topor care sa saboteze productia interna ,sunt destui excroci in tara asta care sa importe ieftin si sa schimbe doar etiheta ca sa creasca pretul !.
    BANII SE FAC DIN INVARTELI ,DIN COMERT DIN SANTAJE ,DIN MUNCA CINSTITA NU S-A IMBOGATIT NIMENI PESTE NOAPTE .

  3. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare au misiune sa distruga agricultorii din tara!

  4. Si ce ne plangem de prostia si nemernicia politicienilor., ei nu fac asta de ieri alaltaieri.
    TOT ROMANUL SA NU CUMPERE MARFA UKRAINEANA.
    CUMPARATI MARFA ROMANEASCA: D O R.!

  5. Mai lasti lamentarile, uitativa pe ambalaj si cumparati numai produse de origine din Romania, chiar daca costa mai mult si asa ii sprijinim indirect pe fermieri, cuparati din pieta agroalimentare nu din supr/hipermarketuri. Asa procedeaza orice cetatean din vest, intai se uita pe ambalaj si dupa aia pune in cos. In magazine produsele locala sunt puse la vedere nu ascunse ca la noi

  6. Conform unor studii ale Parlamentului European aprox 40% din terenul agricol din Ro e deținut de străini . Peste tot „producătorii” de bunuri agricole se plâng an de an că datorită „condițiilor” producția e scumpă și trebuie mărit prețul iar apoi afli din statistici că e an record în producție. . La lapte toți se plâng că nu e plătit dar fermele de vaci cresc anual în ritmuri solide, la zahăr că aici e acum problema se știe ce zumzet a fost când s-au cumpărat fabricile de producție de așa zișii investitori autohtoni în dauna asociațiilor de producători de sfeclă de zahăr. Cam ce se credea… că vor tine în prim plan pe autohtoni sau vor maximaliza profitul prin orice mijloace? Și privind în magazine pe români îi cam doare în … de unde vine zahărul și celelalte , să fie ieftin și mult la doctor oricum merg mai târziu și pun vina pe incălzirea globală.

  7. Acum s au trezit ai noștri?!? Da pana acum de au făcut?!? Noi nu avem fermieri ci niște mafioți vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului. Numai la carnea de porc de pe piața este din import peste 85 %. Agricultura este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru noi exportam materia prima și importam alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne zahar etc etc .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger