AcasăEconomieTriumf al multinaționalelor. Statul spulberă din piață micii comercianți

Triumf al multinaționalelor. Statul spulberă din piață micii comercianți

Magazinele sătești, îngropate de sistemul garanție-returnare

Sistemul garanție-returnare va duce la dispariția magazinelor mici, semnalează reprezentanții industriei apelor minerale. Infrastructura nu este pregătită, legislația subsecventă nu este dată, iar obligațiile pentru micii comercianți sunt insuportabile din punct de vedere financiar. Aceștia sunt obligați să primească și să achite din propriii lor bani ambalajele returnate, apoi să aștepte cu sacii în magazin circa 3 săptămâni până la preluare și cam două luni ca să-și primească banii înapoi.

În graba specific românească de a tăia panglica unui lucru neterminat, autoritățile române au pornit sistemul garanție-returnare, fără nicio perioadă de grație, în condițiile în care nimic nu este complet. Problema cea mai mare a fost creată magazinelor mici, care riscă să dispară de pe piață, favorizând, din nou, multinaționalele.

Din 100.000 de magazine mici s-au înrolat pe platforma Returo 67.000, iar din acestea au confirmat prin încheierea unui contract doar 19.000, deci doar 20% pot primi acum ambalaje de genul acesta, ne spun reprezentanții industriei apelor minerale.

”Magazinele mici trebuie să plătească din propria gestiune garanția pentru ambalaje, care sunt preluate de firma de transport, însă acestea nu trebuie să fie zgâriate, deformate. Se pun câte 25 bucăți într-un sac de Returo, sigilat cu sigiliul Returo, trimis în centrele de colectare-validare regionale ale Returo, care ar trebui să fie 17, dar sunt doar 2. Acolo se desfac sacii, se scot flacoanele, se citesc în instalațiile lor de colectare, reciclare și se validează. Adică un magazin mic poate să aibă surpriza că trimite 100 de sticle și primește banii doar pe 70. Pentru restul 30, dacă nu se validează, nu primește nimic și, în momentul acela este paguba magazinului. Noi am semnalat această anomalie Ministerului Mediului, dar degeaba”, ne-a declarat Radu Lăzărescu, director executiv al Romaqua.

Se restrânge piața

Potrivit legislației în vigoare, un magazin cu o suprafață mai mică de 200 mp nu este obligat să preia ambalajele doar dacă se asociază cu mai multe magazine din localitatea respectivă și fac împreună un centru de colectare comun. Dar, ca să faci acest centru de colectare, trebuie să ai acordul Primăriei, iar în lege scrie că este la latitudinea primarului. Dacă alianța nu se realizează, și magazinul mic, chiar dacă are 30 mp, este obligat să preia aceste ambalaje goale.

”Din acest motiv, o bună parte din magazinele mici va renunța să mai comercializeze orice fel de băuturi, care înseamnă decapitalizare, pentru că vânzarea apei, sucurilor și băuturilor alcoolice este baza acestora. Dacă scoți partea asta, magazinul se va închide. Închiderea acestor mici magazine înseamnă moartea comerțului tradițional și restrângerea pieței. În plus, oamenii vor fi obligați să își facă toate cumpărăturile la marile lanțuri de magazine”, ne spune directorul executiv al Romaqua, Radu Lăzăroiu.

Probleme la Codul Fiscal

Problemele sunt însă multiple. În primul rând nu va exista spațiu pentru depozitarea acestor sticle colectate, având în vedere că poate dura peste 3 săptămâni să vină să le colecteze. În al doilea rând, în Codul Fiscal scrie că pentru orice ban îl dai din casa de marcat, trebuie să faci o dispoziție de plată, care trebuie să fie semnată de administratorul firmei și de contabil, semnalează conducerea Romaqua.

”Omul trebuie să aștepte se completeze documentul, să aibă buletinul la el. Câte documente trebuie să faci pentru fiecare sticlă returnată? Legea este făcută în așa fel încât să-i fie lehamite să mai returneze sticla sau să se ducă la un supermarket să bage în automat, să ia voucherul și să-l valorifice prin cumpărare de produse.  Legea spune că poți lua și banii, dar treci prin aceleași furci caudine ca și la magazinul mic. Sistemul acesta trebuia să pornească după ce toată infrastructura și toată legislația subsecventă erau puse la punct. În plus, cu doar 2 centre regionale, ajungi să cari cu un tir 800 de kg de sticle, că sunt voluminoase, pe o distanță de sute de km. Asta nu mai este poluare?”, ne-a mai precizat Radu Lăzăroiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.740 afisari

10 COMENTARII

  1. Chiosculefele alea de 10 mp de pe peron vor disparea. Astia au boala pe micile afaceri, daca te uiti si la efaktura. Vor doar sclavi si corporatii, nu au nevoie xe onclasa mijlocie independenta. Astea sunt guvernarile socialiste.

  2. Asa se vinde tara,încet și sigur ,microintreprinderile și micile afaceri mor și facem loc multinaționalelor, care pleacă cu banii , gunoaie psd-pnl pe aceștia din urma i-am votat de 20 ani !!! Acum se plâng ca le sunt primarii traseisti ,dar ei sunt de fapt toți cuvee!!!

  3. „Sistemul garanție-returnare va duce la dispariția magazinelor mici, semnalează reprezentanții industriei apelor minerale. ”
    Cu ce sunt afectati cei cu magazinele mici de garantie ? Cu nimic. Pretul pe o sticla de suc va fi cu 0,5 lei mai mare, suma pe care o plateste clientul, client care ulterior merge la un automat de reciclare a ambalajelor si isi ia garantia inapoi. In acest fel nu vor mai fi campuri intregi si ape pline de peturi aruncate aiurea.

  4. Greșit!
    Magazinele mici, sub 200mp, nu au obligația de a primi ambalaje la schimb și a achita garanția.
    Scrie in HG.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger