AcasăEconomieȚeapă și la suspendarea importurilor. Contractele cu Ucraina rămân în vigoare

Țeapă și la suspendarea importurilor. Contractele cu Ucraina rămân în vigoare

Ursula von der Leyen favorizează, din nou, Ucraina

În următoarea lună, cerealele din Ucraina vor continua să intre nestingherite în România și să rămână pe teritoriul țării noastre. Comisia Europeană a strecurat în Regulament o prevedere care face ca măsura suspendării temporare a importurilor să fie nulă. Astfel, în condițiile în care suspendarea se tot anunța de mai bine de o săptămână, punându-I în gardă pe cei interesați, s-a stabilit că pot importa cei care au semnat deja contracte până la data de 2 mai, când a intrat în vigoare suspendarea.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, din 2 mai 2023, nu va mai permite importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță originare din Ucraina, în conformitate cu noile prevederi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei Europene.

”Aceste măsuri vizează doar contractele semnate după data de intrarea în vigoare a noilor prevederi și se aplică până la data de 5 iunie 2023”, a transmis ANSVSA. Contractele nu se încheie în ziua livrărilor, ci cu cel puțin o lună înainte, de regulă. Cred că aici a fost și înțelegerea dintre Ucraina și Comisia Europeană: voi încheiați contracte, că vom institui excepția. Și au instituit-o. De fapt, cu asta a început și articolul 1 al Regulamentului Comisiei Europene: ”Cu excepția executării contractelor semnate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a produselor enumerate în anexa la prezentul regulament, originare din Ucraina, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria”. Deci se interzic importurile, dar se permit toate importurile care se fac în baza contractelor încheiate înainte de 2 mai 2023. Ceea ce înseamnă că fluxul importurilor va rămâne același, printr-un act de sfidare totală a fermierilor din țările vecine cu Ucraina.

Măsura putea fi luată mult mai devreme

Regulamentului (UE) 2022/870 prevedea că suspendarea importurilor din Ucraina se poate face doar după o investigație care ar fi durat 6 luni, care să demonstreze că statele membre sunt afectate de aceste importuri. Cu toate acestea, Comisia Europeană a considerat acum că, având în vedere caracterul urgent al situației, se poate sari peste investigație, lucru care putea fi făcut mult mai devreme, de altfel, dacă se dorea salvarea fermierilor din statele poziționate la granița cu Ucraina.

”Infrastructura rămâne insuficientă pentru a face față creșterii bruște a traficului, în special la frontierele dintre Ucraina și statele membre. Echipamentele sunt încă urgent necesare, iar capacitatea este limitată, ceea ce duce la costuri logistice ridicate, existând, de asemenea, un risc ridicat ca spațiile de depozitare să ajungă rapid la capacitate maximă în statele membre afectate. Prin urmare, este imperios necesar să se îmbunătățească conectivitatea printr-o mai bună coordonare a tranzitului, prin îmbunătățirea infrastructurii și prin reducerea costurilor logistice globale, pentru a se garanta faptul că grâul, porumbul, rapița (colza) și semințele de floarea-soarelui originare din Ucraina pot ajunge mai adânc în Uniune și în afara teritoriului acesteia, după caz”, se mai precizează în Regulament.

Cine câștigă?

În afara României, Poloniei, Slovaciei, Bulgariei și Ungariei, toate statele europene sunt avantajate de importurile fără taxe vamale din Ucraina, pentru că măsura este reciprocă, în sensul că nici Ucraina nu poate pune taxe vamale. Astfel, conform datelor publicate în preambul Regulamentului de punere în aplicare, elaborat de Comisia Europeană, între mai 2022 și martie 2023, culoarele de solidaritate au permis Ucrainei să importe aproape 23 de milioane de tone de mărfuri, generând venituri de peste 48 de miliarde euro pentru întreprinderile din UE. În aceeași perioadă, Ucraina a exportat prin culoarele de solidaritate UE-Ucraina peste 63 de milioane de tone de mărfuri, dintre care 32 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, și a adus venituri de peste 26 de miliarde euro Ucrainei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.059 afisari

24 COMENTARII

  1. Ucraina aceasta tara care este deja varza ultima natiune de pe planeta cu atitudine nazista si servitorii Diavolului drogat ,criminal si pedofil trebuie ignoranti

  2. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare au ingropat si agricultura cu prostia si lacomia lor.

  3. TEPE DUPA TEPE PENTRU ROMANIA SI PENTRU ROMANI ,ASA MERITAM PENTRU CA NU AVEM OAMENI DE STAT !,AVEM DOAR POPANDAI ,YESMANI SI CARPE .

  4. Bine ca le a spus ca suspenda doar o luna si au facut plinul ,vand si dupa o iau de la capat.Nu mai au limita in minciuna si slugarnicie jalnica.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger