AcasăEconomieŢEAPA plafonării preţului la gaz metan. Au ţinut tariful atât de bine...

ŢEAPA plafonării preţului la gaz metan. Au ţinut tariful atât de bine „în frâu”, încât plătim cu 25-38% mai mult

Specialiştii în energie au demonstrat că plafonarea preţului la gaz metan este, de fapt, o mare ţeapă pentru populaţia casnică, dar şi pentru consumatorii din celelalte segmente ale economiei.

Membrii Asociației „Energia Inteligentă” au făcut calculele şi au ajuns la următoarea concluzie: în mai 2023 prețurile au ajuns la nivelul aprilie 2021.

Un apartament plăteşte cu 900 lei în plus/an

Membrii asociației au calculat prețul final plătit de consumatorii casnici și industriali din România în lunile de vară comparativ cu tariful potențial dacă piața ar fi fost lăsată liberă.

În anul 2022 foarte multe voci cereau reglementarea prețului la gaze de ”dragul consumatorilor”, acum este liniște, chiar dacă prețurile în piață sunt mult sub cele din anul trecut.

Prețul plafonat la gaze este astăzi mai mare cu 25% decât prețul pieții la consumatorii casnici și cu 38% mai mare decât prețul pieții la consumatorii non casnici.

Dacă luăm în considerare evoluția prețului lunar previzionat pentru fiecare lună pentru următoarele 12 luni (preț futures TTF), prețul plafonat la gaze este mai mare cu 5% decât prețul mediu al pieții la consumatorii casnici și cu 21% mai mare decât prețul mediu al pieții la consumatorii non casnici„, arată economistul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației „Energia Inteligentă”, preluat de ziare.com.

La casă, plăteşti cu 1.500 lei/an în plus

„Un consumator casnic care locuiește într-o casă medie ca suprafață și izolație va achita în plus, datorită prețului plafonat, circa 1.500 lei/an.

Pentru un apartament încălzit cu gaze, de suprafață medie și izolat termic, va achita în plus datorită prețului plafonat circa 900 lei/an.

O societate comercială care are un birou încălzit cu gaze va achita în plus datorită prețului plafonat circa 3.200 lei/an”, se mai arată în analiză.

author avatar
Andrei Ștefan
1.106 afisari

2 COMENTARII

  1. Pretul nu este plafonat, ci este subventionat de stat, statul platind diferenta dintre limita mentionata in lege si cat ar vrea furnizorul sa factureze, care furnizor este doar ultima veriga a unui intreg lant care umfla pretul. Asta inseamna ca statul accepta adaosurile nesimtite ale unor privati, si le mai si subventioneaza, mergand incet-incet spre faliment. Daca statul ar renunta la subventionare, romanii ar plati niste preturi fantastice la energie (gaz, curent). Ce ar trebui sa faca statul: sa nu mai lase sa se vanda energia pe burse unde este speculata de smecheri si ii creste pretul de cateva ori, si sa limiteze prin lege adaosul comercial al firmelor din lantul comercial de la obtinerea la furnizarea energiei.

  2. Plafonare înseamnă limitare superioară, dacă piața e mai jos se poate vinde la prețul pieței. Cum e menționat în articol seamănă a preț reglementat, impus, nu plafonat!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger