AcasăEconomieStatul umblă cu ocaua mică. Băieții ”faini” fac bani, iar siguranța și...

Statul umblă cu ocaua mică. Băieții ”faini” fac bani, iar siguranța și sănătatea oamenilor sunt în pericol

Se fac aproape două secole de la momentul la care a apărut legenda referitoare la ocaua mică. Iar lucrurile, la noi, nu se schimbă. Și nu-i vorba doar despre comercianți, ci și despre lipsa totală de integritate de care dau dovadă aleșii atunci când dau de mirosul banilor. Pentru că încă din acea epocă fuseseră introduse o serie de reglementări care vizau separarea slujbașilor de ocupațiile comerciale. Credeți că toți le respectau? Corect, nu. Lucru care s-a perpetuat până astăzi, și-l simțim uneori, din păcate, în cel mai cumplit mod. Precum cel recent consemnat la Crevedia.

Și dacă vorbim despre siguranța cetățeanului, ori despre sănătate, un caz elocvent este și cel al laboratoarelor de etalonări și verificări metrologice. Iar dacă acești termeni sună complicat, vă vom spune că este vorba despre locurile în care sunt validate, spre exemplu, instrumentele cu care este verificată conformitatea mașinilor, folosite în unitățile RAR sau ITP, ori echipamentele din laboratoarele în care mergeți pentru a efectua analize medicale. Astfel că, vă imaginați, impactul unei certificări făcute prost poate avea consecințe dintre cele mai grave. Credeți însă că îi pasă cuiva? Nu, ba mai mult, nici măcar faptul că este încălcată Constituția sau legislația europeană, incluzând decizii finale ale Curții Europene de Justiție, nu i-a determinat pe guvernanți să schimbe lucrurile.

Despre ce este vorba mai exact. Regulamentul CE nr.765/2008 al Parlamentului European și Consiliului stabilește politica UE în domeniul acreditării, evaluării conformității în general, cadrul în care se desfășoară aceste activități, principiile de funcționare și organizare a acreditării, obligațiile organismelor naționale de acreditare. Iar acesta prevede, la articolul 4, aliniatul 1, că în fiecare stat UE funcționează un singur organism național de acreditare. Unul care se supune, așa cum prevede articolul 10, aliniatul 1, la evaluări periodice ale European Accreditation (EA), organismul desemnat de Parlamentul și Comisia UE. În România, Organismul Național de Acreditare RENAR este semnatarul Acordului de recunoaștere EA-MLA. Și, pe cale de consecință, orice certificat emis de RENAR sau de organisme de evaluare a conformității (ISO/IEC/17025, inclusiv etalonări, etc.) acreditate de această entitate este recunoscut în UE și la nivel internațional. Lucru valabil și-n momentul de față, după decizia emisă în 25 martie 2022, după ultima evaluare a RENAR.

Doar că în România mai există o entitate. Și anume Biroul Român de Metrologie Legală (BRML), instituție a administrației publice centrale, aflată în subordinea Ministerului Economiei. În mod normal aceasta ar trebui să aibă doar laboratoare de etalonare care să primească, precum cele private, acreditare RENAR. Numai că nu se rezumă la acest lucru. Contrar prevederilor Regulamentului (CE) nr.765/2008 efectuează evaluări conform cerințelor standardului armonizat ISO/IEC/17025, iar pe baza acestora atestă laboratoare de etalonări și autorizează alte asemenea entități pentru verificări metrologice. Și aceasta în condițiile în care nu are nici competența, nici recunoașterea pentru a le efectua.

De altfel, conform articolului 16 din Ordonanța nr.104/1999, etalonările nu mai reprezintă o modalitate de control metrologic al statului, obiectul de activitate al BRML. Cu toate acestea, prin HG 853/1999, privind organizarea și funcționarea BRML, guvernanții noștri au introdus la atribuții și evaluarea și atestarea laboratoarelor de metrologie pentru mijloacele de măsurare nesupuse controlului metrologic al statului. Și așa a rămas până-n prezent, deși sunt încălcate astfel prevederile politicilor organismelor UE și internaționale, EA și ILAC. Ca și precizările finale ale Curții Europene de Justiție, din Hotărârea din data de 6 mai 2021, care spun că ”în Europa, acreditarea, cu statut de autoritate publică, poate fi efectuată numai de către Organismul Național de Acreditare unic”. Mai mult, Curtea de Justiție a clarificat și faptul că Organismul Național de Acreditare desfășoară o activitate de acreditare publică, în afara oricărui context comercial, funcționează pe bază de non-profit, iar activitățile de acreditare trebuie să respecte principiul neconcurenței.

Aceste încălcări flagrante nu au împiedicat însă BRML desfășoară o activitate similară acreditării, iar prin Ordinul directorului general al BRML nr.507/2019 se aprobă proceduri de metrologie legală pe care le utilizează așa-zișii evaluatori ai BRML la evaluarea laboratoarelor de etalonări în scopul atestării. Rezultatul este simplu. Astăzi există 31 de laboratoare acreditate RENAR și nu mai puțin de 50 care au primit, prin depășirea atribuțiilor, atestare BRML. Mai mult, acestea din urmă, practică tarife de dumping atât în raport cu cele ce au ”certificare” RENAR și chiar cele proprii ale BRML, motiv pentru care, evident, creează concurență incorectă. Și, în plus, acestea activează în domeniile siguranța circulației (standuri de verificare a direcției, aparate de reglare a farurilor, chei dinamometrice, etc) sau sănătate (echipamente din laboratoarele Direcțiilor de Sănătate Publică neacreditate RENAR, tensiometre, electrocardiografe, etc.).

În concluzie, BRML induce în eroare autoritățile, mediul de afaceri, cetățenii care utilizează aparatura cu etalonare nerecunoscută, prejudiciază propiul buget de venituri, care este al statului. Cine are de câștigat? Firesc, anumite persoane, multe dintre laboratoarele autorizate și asistate de Biroul Român de Metrologie Legală fiind afaceri de familie. Cum este cazul OF Systems, în care sunt implicați Valentin Părășanu, directorul general al BRML, soția acestuia, Rodica Pătășanu, șef Serviciu Județean de Metrologie Vâlcea, și Andrei Pătășanu, fiul lor.

Soluția pentru intrarea în legalitate este la îndemână. Mai exact, este vorba despre eliminarea prevederii referitoare la atestarea laboratoarelor de metrologie din HG de organizare și funcționare a BRML, respectiv introducerea prevederii ca autorizarea laboratoarelor de verificări metrologice de BRML să aibă ca cerință acreditarea conform cerințelor SR EN 17025. Există însă și un semn de întrebare, iar acesta este legat de dorința de a schimba lucrurile a celor care profită în prezent de încălcarea legii. Ca și a guvernanților, care par să tolereze actuala situație în pofida tuturor semnalelor oficiale primite din partea UE, ori a deciziilor instanțelor internaționale.

author avatar
Andrei Coman
1.318 afisari

3 COMENTARII

  1. Un stat e cu atît mai corupt cu cît are mai multe reguli/legi/agenții/etc (adaptat după tacitus)
    Nu peste tot în lumea ocidentală sînt inspecții tehnice la mașini. Pe-acolo NU sînt mai multe accidente decît în alte părți.

  2. Găsiți generalii care au făcut acest duplicat. E ușor, se știu sunt in sediul UGIR 1905, și au avut și impertinenta sa se auto-numeasca în Consiliul National Economico Social care negociază te miri ce cu Guvernul. Aflati-i și dati-i in gat dacă aveți ce nu au alții. Au mai mostroflocit și participarea pe la Bruxelles și s-au amestecat și pe la reactorul de la Măgurele. Investigații!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger