AcasăEconomieSpecialiștii în energie avertizează: Un MW din fotovoltaice nu va echivala niciodată...

Specialiștii în energie avertizează: Un MW din fotovoltaice nu va echivala niciodată cu un MW din cărbune

Fotovoltaicele ne-au luat mințile. România, în dezechilibru energetic major

Pledoaria europeană pentru fotovoltaice, văzute ca salvatoarele crizei energetice, a reușit să creeze impresia că lucrurile chiar ar sta așa. Specialiștii în energie atrag, însă, atenția, că un MW din fotovoltaic sau din eolian nu va fi niciodată egal cu un MW din cărbune. România are nevoie, urgentă, de stocare, pentru a contracara dezechilibrele din sistem provocate de regenerabilele variabile, iar soluția nu constă, nicidecum, în baterii.

Regenerabilele destabilizează sistemul energetic și, mai mult, destabilizează prețurile la energie. Dacă ziua fotovoltaicele mai produc ceva energie, iar dacă bate vântul mai intră și eolianul, pe timpul nopții România rămâne fără backup și apelează la importuri extrem de scumpe, ne spun specialiștii în energie.

”Niciodată un MW pe cărbune sau pe gaz nu va fi egal cu un MW pe eolian sau pe fotovoltaic. Și din punct de vedere tehnic, și din punct de vedere al stabilității statice și dinamice al sistemului energetic național. Resursele acestea regenerabile variabile, eolian și fotovoltaic, sunt factori destabilizatori în funcționarea sistemului energetic, iar acest lucru îl știu toți marii specialiști din lume. Tocmai de aceea, România nu trebuia să accepte închiderea Complexului Energetic Oltenia decât după 2040, cum au obținut polonezii. Mai întâi, ar fi trebuit finalizate grupurile pe gaze și, cel mai important, trebuia realizată centrala hidroelectrică prin pompaj de la Tarnița, de 1.000 de MW. Toți vorbesc de stocarea energiei electrice. Centrala hidroelectrică prin pompaj este cea mai sigură și cea mai bună soluție de stocare a energiei”, ne-a declarat dr. ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic al Complexului Energetic Hunedoara. Acesta arată că România nu are așa ceva, în timp ce Germania are 9.800 de MW, putere instalată în centrale cu stocare, iar Serbia are și ea 600 MW.

”Tocmai de aceea suntem în bătaia puștii în ceea ce privește prețurile, pentru că noi nu avem un backup care să ne acopere variabilitatea dată de eolian și fotovoltaic”, ne spune dr. ing. Nicolae Codreanu.

Bateriile sunt pentru bogați

În afară de faptul că sunt foarte scumpe și aduc profituri doar celor care le produc, bateriile nu vor putea să stocheze atâta energie cât stochează centralele cu acumulare prin pompaj. Guvernul ar trebui să considere prioritate națională construcția hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnița, susțin specialiștii.

”Toată lumea spune să facem stocare cu baterii. Păi o baterie are 2 MW stocare, care înseamnă o jumătate de oră de funcționare, ceea ce înseamnă nimic la 7.000 de MW necesar. Stocarea cu baterii este bună pentru țările bogate, nu pentru țări sărace, ca a noastră. Profitul la baterii este doar pentru cei care le furnizează, pentru cei care le produc, nu pentru cetățeanul român. Cea mai bună soluție de stocare, care poate fi făcută cu echipamente românești, este centrala cu acumulare prin pompaj, care poate funcționa 6 ore, 8 ore, nicio baterie nu funcționează atât la 1.000 de MW. Proiectul de la Tarnița este de pe vremea lui Ceaușescu. S-a încercat o demarare a proiectului în urmă cu câțiva ani, chiar termocentralele, printre care și Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, au fost obligate să contribuie financiar în 2017-2018 pentru investiție, dar apoi totul s-a oprit. S-au făcut niște studii, s-au întrunit tot felul de comisii, până s-a abandonat proiectul. Proiectul de la Tarnița este un proiect de interes național, strategic”, ne-a precizat dr. ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic al Complexului Energetic Hunedoara.

Curg panourile fotovoltaice

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a anunțat construirea unui parc fotovoltaic de aproximativ 1.050 de MW. ”Este doar un exemplu pe care vi-l dau pentru a sublinia apetitul investitorilor de a redeveni jucători pe această piaţă. 1.050 de MW, un singur parc fotovoltaic, o investiţie foarte mare; înseamnă o putere instalată mai mare decât un reactor de la Cernavodă, care se va construi în România”, a afirmat președintele ANRE. În completarea acestor afirmații ar mai fi de spus că, în prezent, România funcționează cu un singur reactor, adică la jumătate de capacitate, și că, din puterea instalată a unui parc fotovoltaic, doar 5% înseamnă putere produsă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
53.745 afisari

51 COMENTARII

      • dupa cate citesc toata lumea se pricepe dar nimeni nu face nimic pai atunci cei care si- au finantat pe bani lor ftovoltaicele ce sa faca sa le faca sa le demonteze dupa ce- au cheltuit o gramada de bani cu gandul ca scapa de plata emergiei iar conectarea la sistemul de gaze ori la energie electrica dureaza in mediul rural pana la in an daca numai mult nu că platesti o gramada de bani pt conectarea la reteaua de gaze platesti 2000 de euro pt o casuta cu contor si- o teaza de 2 m si asta nu- i nimic mai trerbuie si spaga altfel stai 2 ani de zile si astepti

        • Corect, foarte bine detaliat !!! Niște jigodii astia din autointitulata energie, tehnologia Tesla NU O IMPLEMENTEAZA, ar însemna să se ducă dracului cu toții. În lumea asta, totu-i o minciuna …

          • Hai marș!
            Jigodii sunt aia care vând curent de la Hidroelectrica în bandă, și nu folosesc amenajarile hidroelectrice pentru echilibrarea SEN.

        • As da și 2 mii de euro dacă as avea la cine. Ca oricum e mai ieftin decât centrala pe lemne

  1. Oamenii,specialistii de buna credinta,” latra la luna „,cozile de topor,tradatorii ” entereselor” Tarii,pun in practica directivele mafiotilor dela UE.Sub inaltul patronaj al Esuatului,veriga,coada de topor a strainilor care ne vor ” binele „.

  2. Tradatorii din echipa cistigatoare pnl, slugile omv au inchis toate termocentralele. Ar trebui impuscati

    • Multe sunt prost spuse și când e vb de un „specialist” ,incep sa am dubii !!
      Nu înțeleg aia cu 5% de la final.Nu e vb nici de randament…El știe ce a vrut să zica!Deși exista pierderi oricum daca instalez 5Kw ,chiar și dacă mai sunt zile înorate tot am măcar pe medie un 2,5kw,adică 50%.
      La fel nu înțeleg ce vrea să zică cu destabilizările.Fluctuatii sunt peste tot,că și pe hidro produci când ai apa…Apoi cetatenii consuma o parte (nu injecteaza tot) iar la unii mai sunt nori,la unii ploua toată ziua…Nu e soare plin în toată țara în același timp.Sa nu mai zic că noaptea nici cerere nu e.Cum au distrus PSDistii industria cine consuma noaptea ?Până și iluminatul stradal trece pe LED chiar și la noi…Normal că e bine sa ai un tampon dar mă întreb dragi tovarăși mari specialiști care vorbiți doar pe la colțuri,de ce nu avem după atâta amar de vreme cele trei reactoare operaționale ?Că de votat votați toți cu două mâini mafia PSD ,de peste 30 de ani…Asta e la voi pbl,că producția mare ziua bulversează piata,de fapt ca scade pretul.Sa scadă și să duduie mașinile electrice la încărcat ,pe la servici și acasă.V-ati învățat să se dea natura după noi…Hai sa consumam ziua când avem energie din belsug ,sa ne mai dăm și noi după natura !
      Alte tari aveau pana mai ieri preturi bune la energie noaptea,de programau toți mașinile de spălat ,că nu aveau ce face cu energia nefiind consumatori și atunci nu erau dezechilibre ?Noi vrem sa consumam noaptea ce producem ziua sau cum ?
      Cum adică un MW de curent produs cu cărbune nu e la fel ?Aaaa,pai nu e că pe lângă ala ai și niște cancere la pachet(oferta) dar ca energie ce vreți să ziceți ?Pe aia știți să o stocați ?Sau daca e inorat în toată țara câteva zile,chemăm oamenii la munca și dam la lopeți sa începem productia de energie pe cărbune…nu ?Daca nu știți să explicați mai bine stați acasă liniștiți !Frânturi de idei sau brambureala sovietică am tot avut în epoca neocomunistă a PSDului…

      • Este o eroare materiala : de 5 ori si nu 5 % !
        Cat despre factorii destabilizatori ai unui sistem electroenergetic, mi-e teama ca nu aveti studiile necesare pentru a intelege , totusi daca doriti sa aprofundati concepte actuale despre sistemele electroenergetice, Va recomand studiile ENTSO-E .
        A, si sa nu uit , NU SUNT MEMBRU PSD !

      • Bine zis! Da’ nu mai bine-i impuscam stransi gramada? Ca pe Ceausescu , slugile Europei l-au ompuscat! Macar scapam si de astia! Ce tot crize peste crize, inventate pentru a umple buzunarele lor? Pentru ei de toate pentru saraci nimic! Doar minciuni, nu cumva sa scada pretul…

        • Este vorba ca tu produci doar 5% din puterea instalata pe zi, în medie, într-un an. Puterea totala instalata o ai timp de câteva ore pe zi,în mijlocul verii, ca dimineața/seara cât încă ii soarele pe cer producția este departe de PTI. Sa nu mai vorbim de ierni când avem 8 ore răsărit-apus

      • De 5 ani am o statie fotovoltaică complect autonomă, cu acumulatoare. Când a apărut criza de electricitate din Ucraina, eu liniștit mă ocupam de viața mea, în timp ce prietenii mă telefonau să le permit reîncărcarea
        acumulatoarelor gadjeturilor. Cineva este cointeresat în apariția articolelor asemănătoare, care induc în eroare opinia publică.

      • Nu vei convingător dacă politizezi. N-ai înțeles textul. Ai auzit de ieșirea din sincronism a generatoarele??? Întreabă un electroenergetician!!!!!!!!

  3. Domnule dr. ing. Nicolae Codreanu. spune-i asta lui Virgil – ”ministru” energiei.

  4. Morile de vant sunt periculoase pentru mediul inconjurator, iar panourile fotovoltaice nu au randament , ocupa foarte mult teren, teren ce ar putea fi folosit in alte scopuri.

    • Puneți-i pe puscăriasi să producă energie, la generatoare construite în închisori pt. asta. Ar putea face un prototip, o încercare. Că tot auzim reclama aia ” Pt. O viață sănătoasă faceți mișcare în fiecare zi.” Ei după ce că au comis infracțiuni, încălcări grave ale legii, mai stau și pe degeaba pe cheltuiala noastră.

    • Centralele pe cărbune împreuna cu minele de cărbune si cu depozitele de cenușă nu ocupa teren mai deloc si unde mai pui ca sunt si o binefacere pentru mediu 😀
      Cat despre fotovoltaice … orice randament peste zero este … pe întelesul specialiștilor: cu mult mai bun decât cel de la cărbune

  5. Cum stocheaza astia energia fotovoltaica sa aiba putere in retea constant sau chiar ne ia pe toti de prosti ca vor ei binele planetei dar de fapr e doar gargara.Mai traiti ba in civilizatie sau va intoarceti la epoca de piatra ca aia era cea mai eco!!

  6. Când un proiect este făcut, născut prost nu te aștepți decât la prosti și prostie cât cuprinde. Ce cauta panourile fotovoltaice la ministerul mediului și sa le bage pe gât la ministerul energiei de ce nu se ocupa de prima data de ele ministerul energiei?

  7. Știți ce mai pune capăt trădătorilor…câte un glonț la 7…asa ca în China și factura trimisa sa o plătească familiile trădătorilor…

  8. Domn’ Codreanu…ipocrizie curata!
    Erati scos saptamana de saptamana de catre energeticienii din Mintia in fata portii termocentralei care protestau pt a nu se pune lacatul pe cei 1200 MW instalati pe carbune…(in anii 90 aici se producea 12-13 la suta energia totala a tarii)!
    Atunci nu ati vazut ca nu trebuia inchisa?
    Acum latrati a paguba..
    V-ati dat concursul la inchiderea termocentralei inca de pe vreamea ministrului energiei Anton Anton (adica Anton la patrat ca avea capul patrat)-nu avea nimic in comun cu producerea energiei.Ati reusit pana la urma cu acordul lu madam Popescu Virgil care nu imi dau seama ce mai cauta inca la ME cand trebuia demult sa pape puscaria pt „binele”facut tarii.
    Daca nu v-ati fi vandut strainilor si ati fi ramas patrioti astazi consumam energia produsa de noi si nu eram in postura de a primi „ajutor” prin OUG 27…!
    Cu stima, un energetician furios

    • In anii 90 avea 1200 MW functionali. In 2020 mai avea 200. Nu s- a făcut nimic pentru conformarea la cerințele de mediu. Utilaje noi nouțe pentru un grup au ruginit , au fost furate de magneti in curte.. Trecerea pe gaz a fost gândită de mult, a întârziat din cauză că s- au certat hoţii între ei. Chiar dacă, teoretic ramânea macar cu 1000 MW funcționali, cu ce să meargă? Cărbune din import? Doar transportul de la Constanța pe CF ar fi costat mai mult decât valoarea energiei produse. Valea jiului nu mai acopera nic 50 MW, Paroseniul o zi merge, două nu. Desi e aptă din punct de vedere al mediului, reabilitată tehnologic, bijuterie, stă, consumă bani si nu produce nimic. Ca să nu mai vorbim de crima inchiderii CEO. Capacitati de 20000 MW si bani investiti in retrhnologizari, pe apa sâmbetei.

    • Incerc sa Va raspund punctual :
      1. in anii 90 ( mai exact intre 1986 si 1999 ) am fost dispecer sef tura centrala la CET MINTIA , cunosc foarte bine situatia, in zile de iarna produceam si 1.000 MW, asigurand 10 % din puterea produsa in SEN la acea data ;
      2. In perioada cat am raspuns de productie ca ing.sef sau director sucursala la SE Deva , 2013 – 2016, indicatorii tehnico-economici au avut cele mai bune valori , astfel :
      i. consumul specific brut in anii 2013, 2014,2015,2016 : cele mai bune valori din perioada 2005 – 2020 ;
      ii. consumul propriu tehnologic in anii 2013, 2014, 2016 : cele mai bune valori din perioada 2005 – 2020 ;
      iii. consumul de gaz anual in anii 2013, 2014, 2015, 2016 : cele mai bune valori din perioada 2001 – 2020 ; in anul 2014 am obtinut la acest indicator cea mai buna valoare , adica cea mai mica, din istoria termocentralei !
      3. In perioada cat am fost in conducerea sucursalei sau a CEH am transmis adrese/note privind importanta termocentralei in SEN catre : prim ministru, ministru Energiei, secretari de stat in ME, prefectura judetului, deputati sau senatori etc.
      Despre toate acestea si inca despre altele , pot sa Va ofer, sigur daca sunteti interesat, datele concrete !
      As dori, in final , sa transmit domnului „energetician furios” ca „Somnul ratiunii naste monstri” !
      Cu stima, de la un energetician care a muncit in sectorul energetic mai bine de 40 de ani !

  9. Secta de la Bruxelles conduce tot neterminați României doar executa .Nu mai votați partide progresiste și aici mă refer la nivel european dacă vrem să scăpăm de tirania verde 😂 e un fel de inchiziție moderna ….

    • Asa este, există în adunatura aceia numita,,UE,,o ,,partida
      ,,care conduce din umbra toate ostilitățile. Și noi un popor de mamaligari,jucăm cum ne cântă ei.Nu ne uităm nici la unguri, nici la polonezi. După ce ne-au pus sa ne distrugem economia,și am devenit o colonie de consum, la ce arunca ei.Au vrut să ne pună sa mâncăm greieri.Acum nui bună energia verde, poate o sa facă energia,,albastră,,Nu îl deplâng pe Ceaușescu, dar în multe lucruri a fost mai înțelept ca derbedei aceștia cu doua și trei facultăți, care ne cersec voturile din 4 în 4 ani,să-și poată face mendrele.

  10. Specialiștii comuniști din sistemul electroenergetic „să îl aresteze pe bucholtz”, opiniile lor sunt egale cu zero. Să lăsăm noua generație de energeticieni să își facă treabă că se pare că o fac bine. Ei nu au falimentat încă nimic. Iar pentru domnul „specialist” ii menționez că România are cea mai mare baterie pentru compensarea regenerabilelor se numește hidroelectrica cu marile centrale.

    • Stimate domn,
      Va citez : „Iar pentru domnul „specialist” ii menționez că România are cea mai mare baterie pentru compensarea regenerabilelor se numește hidroelectrica cu marile centrale” !
      Concluzia mea este imediata : NU ATI URMAT / NU ATI CITIT NICIUN CURS DE STABILITATEA SISTEMELOR ELECTROENETGETICE !
      VA POT OFERI DOCUMENTATIA NECESARA PENTRU A DEPASI NIVELUL RELEULUI BUCHOLZ !
      In rest, numai de bine,
      Nicolae Codreanu

      • Drobul de sare: se alege praful! Să aducem fosili/e înapoi!
        Rezerva de reglaj primar/secundar;turnantă/terțiară rapidă;lentă/reglaj tensiune/blackout. Un MW e un MW și pe Lună. Marile centrale hidro și nu numai, pot compensa/regulariza la nivel macro. Trebuie ținut cont de inerția SEN, care scade simțitor datorită fotovoltaicelor, a căror curbă de producție se suprapune frumos peste vârful de zi, acum avem net consum SEN sub 6000MW(vorbesc influența casnicului, nu parcuri!). Eolianul produce și asta contează, nu mai suntem sistem izolat, capacitatea de interconectare a crescut drastic putem exporta/importa peste 2000 MW. Vin investiții puternice eolian/fotovoltaic/biogaz/hidrogen/nuclear, cu nuclear pe bază. Acum se exportă medie 1000MW cu un reactor retras.
        1. Strategia energetică a UE e solidă.
        2. Nu mai avem nevoie de energie de la r uși.

  11. Daca ai conducatori patrioti si profesionisti Bruxellul nu ii poate opri sa faca ce e bine pt tara lor. Aveti destule exemple in UE(exclus Orban). Daca ai o gasca de Neica Nimeni care fac figuratie la televizor, mai ciupesc o spaga, o pensie speciala etc la ce va asteptati? Astia sunt cei ce ne conduc.

  12. Proiectul Tarnița va complica și mai mult lucrurile. Trebuie regândit in noul context energetic

  13. …noi cu Ungaria si Rusia am trai boiereste,fara UE si energii verzi sau armele NATO dar e greu sa fii cuminte.
    …si atunci sa vezi behaiala mare la Brussell,vor crepa nemtii si toti că nu mai au proști la jug să tragă.

  14. Centrala de la Tarnita trebuie finalizata cat Mai repede. Exista in dezvoltare baterii de stocare a energiei foarte ieftine si durabile doar sa ai ce stoca in ele.

  15. Vad ca nu afișați ceea ce v-am trimis,va e teama de ceva,e doar o opinie a unui specialist,dacă doare îmi cer scuze,nu acuz încă pe nimeni,dar din punctul meu de vedere fugiți de a răspunde unei părți a societății românești.Nu sunt caroten și întotdeauna am avut opinii contrare mulțimii atehnice….

  16. Încercați domeniul hidroenergetic utilizând tehnologia kinetostatica cu turbine kinetostatice așezate pe cursul râurilor,fluviului și a curenților marini…

  17. Eu cred aceste comentarii sunt ca atunci când la o petrecere se îmbată consumatorii ,vorbesc toți deodată și se înțeleg,,bașca”.Deci propun să lăsăm specialiștii (chiar dacă sunt tineri),care au studiat problema energetică ,să nu dăm cu presupusul ca țațăle la taină pe buza șanțului.Părerea mea,momentan rezerva de energie ,tampon,sunt bazinele de apă ex. Tainița,(a fost studiată de oameni cu cap;cei fără
    cap sunt alții neavizați în dome iu.

  18. Centrala de la tarnita e o prostie, din cauza asta nici nu s-a realizat, costa multe miliarde de euro si nu se recuperează niciodată investitia

  19. „Stat în stat” vorbesc de mafia gazelor. Cerere din 2020, a venit conducta pe strada mea dar surpriza sa oprit la 30 de M. După zeci de telefoane, mailuri, poteca la Distrigaz, poate vine extinderea (asa mi-a zis o funcționarea) într-un an, doi poate, va rugam așteptați. Nu ești politician, nu ai un „băiat” acolo, adică nu ești în sistem. Asa ca nu am putere decât în momentul votului X pentru toți.

  20. E la mintea cocosului că nu poți susține consumul de energie electrică cu eoliene sau panouri solare. Aste sunt bune pe perioada scurta ,in anumite condiții atmosferice,și chiar de relief, pe când hidrocentralele ,termocentrală și și centrala atomica nu depinde de condiții atmosferice . (Mai puțin hidrocentrala care își poate reduce din capacitate in timpul secetei sau inundații). Dar oricât ar avea reducere de capacitate tot produc mai mult decât ceolienele și panourile solare.

  21. Ce se mai aude de stocarea hidrogenului? Parca rusii voiau o conducta ungurii voiau sa devina hub energetic … ia sa vedem unde sa topit ghetaru ala cat groelanda de anu’ trecut.Cu extractia din marea neagra ne-am lamurit.

  22. In orice caz trebuie găsită o soluție care nu emite gaze de seră, daca vom continua cu cărbune și gaz vom duce la mărirea temperaturii globale și nepoții noștri vor trebui să caute alta planeta pe care sa locuiască…Asta este un fapt, nu o părere

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger